Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ţi-ai ales baba? Vezi şi alte tradiții din luna martie!

Publicat

pe

Natura renaște, capătă culoare și lumină, în martie. Nu înainte însă ca Baba Dochia să-și facă mendrele. În afara binecunoscutelor mărțișoare, românii țin și alte tradiții importante în această perioadă din an.

Odată cu prima zi a lunii martie, toată lumea își îndreaptă atenția către simbolurile primăverii. Nu degeaba i se mai spune acestei luni în popor și Germănar sau Încolțitorul. Ceea ce nu foarte mulți mai știu este faptul că anotimpul revenirii la viață a naturii începe cu adevărat la o bună bucată de timp după ce șnurulețele alb-roșii și primii ghiocei firavi își fac datoria de vestitori.

 

9 zile de martie prevestesc un an întreg

 

Data de 1 martie deschide săptămâna predicțiilor populare. Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Se spune că Baba Dochia ar fi fost tare capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că în perioada dintre 1 și 9 martie vremea e mereu schimbătoare, de la zile cu soare arzător până la ninsori și ploi iscate dintr-o dată. Este un prag meteorologic, decisiv pentrul tot anul ce urmează. Acesta e și motivul pentru care, pe la noi, se obișnuiește ca fiecare să-și aleagă dinainte una dintre babe, adică una dintre zilele cuprinse în intervalul 1-9 martie, cu scopul de a afla cum îi va merge în anul respectiv. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă, dimpotrivă, vremea e urâtă în ziua aleasă, atunci anul va fi cu probleme. Se pare că legenda Babei Dochia ascunde un sâmbure de adevăr, mărturie în acest sens stând rocile stâncoase binecunoscute din Munții Ceahlău.

 

Cuviosul Alexie ne apără de șerpi

 

La scurt timp după ce primăvara își intră pe deplin în drepturi, pe 17 martie, creștinii țin praznicul Cuviosului Alexie, omul lui Dumnezeu. Se spune că el este cel care a adus primăvara. Săturându-se să tot fie iarnă, a luat un tăciune aprins şi l-a înfipt în zăpadă. Astfel, toată neaua s-a topit şi s-a făcut frumos afară. O altă legendă spune că Dumnezeu, vrând să facă bine oamenilor, a strâns insectele de pe pământ, le-a pus într-o cutie și i-a dat-o lui Alexie să o arunce în apă. Însă acesta, curios din fire, a deschis cutia şi insectele și-au luat zborul. Alexie a fost prefăcut în cocostârc, drept pedeapsă. Totuși, în popor, această zi se ține ca fiind Ziua Șarpelui. Acum se zice că ar ieșii șerpii din pământ la lumină, după lunile lungi de hibernare. Femeile au grijă să nu folosească foarfece, ace sau furci de tors, să nu trebăluiască prin gospodărie, pentru a avea naștere ușoară și pentru a le fi ferite locuințele de insecte și șerpi.

 

În 9, e ziua lor!

 

Aşa cum 8 martie e cunoscută ca Ziua Femeii, data de 9 martie a intrat în tradiţie drept sărbătoarea bărbaţilor. Şi asta pentru că, pe lângă alte ritualuri ce trebuie respectate în această zi, este neapărat necesar ca acum să se închine 40 de pahare. Ca să-ţi meargă bine tot anul, lasă-ţi barbatul să se îmbete bine de „Măcinici”. Trebuie să bea 40 de pahare cu vin sau, dacă-l ţine, cu ţuică, ca „să fie sănătos şi să nu se lipească bolile” de el. Pentru cei sau cele care nu pot să bea cele 40 de pahare obligatorii, e bine ca măcar să guste vin în aceasta zi sau să fie stropit cu vin. Sfinţii mucenici se mai numesc şi Moşi, căci vin imediat după Babele rele, ce nu lasă primăvara să-şi intre în drepturi. Moşii sunt buni, dezgheaţă pământul, alungă gerul şi cresc iarba verde. Se mai spune că aşa cum e vremea de „Măcinici”, aşa va fi toată primăvara. Dacă e îngheţ şi frig, iarna va continua până la Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie.

 

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, prelungită

Publicat

pe

Ministerul Energiei a publicat vineri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind prelungirea plafonării preţurilor la energie electrică până la 30 iunie 2025 şi a celor la gaze naturale până la 31 martie 2026.

Astfel, la energie electrică vor fi menţinute până la finele lunii iunie 2025 cele trei plafoane maxime de preţ, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh şi 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în funcţie de consum, în timp ce la gaze naturale rămân în vigoare până la 31 martie 2026 prețurile plafonate la 0,31 şi 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

O altă prevedere vizează efectuarea de plăţi către furnizorii de energie în valoare de 50% din valoarea solicitată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, urmând ca diferenţa să se plătească la 10 zile de la primirea notificării din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

De asemenea, furnizorii de gaze naturale și producătorii de energie termică vor avea obligaţia constituirii unui stoc de gaze naturale, pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea clienţilor săi finali, de minimum 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel naţional.

Prin proiect se instituie şi obligaţia pentru producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor de a livra, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare, într-o anumită ordine de prioritate, fie pentru constituirea stocului minim, fie pentru consumul curent al clienţilor casnici, fie pentru consumul producătorilor de energie termică sau pentru consumul tehnologic.

De asemenea, proiectul prevede continuarea plăţii unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică și, cu scopul creşterii transparenţei pieţelor centralizate de energie, introduce obligaţii de publicare a indicilor de preţ pentru produsele standard tranzacţionate pe pieţele centralizate de energie.

Totodată, până la 15 iunie 2025 va fi finalizată o metodologie de identificare a consumatorilor vulnerabili de energie, pentru care se vor stabili măsuri sociale sau de sprijin financiar.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE șoferi! Drumul Giarmata-Pișchia-Alioș, blocat de transportul agabaritic

Publicat

pe

Convoiul, cu o masă totală de 788 tone, o lungime de 120 metri, lățime de 6 metri și înălțime de 5,4 metri parcurge traseul: Nădlac DN 7 – DN 7G – A1 – nodul rutier Giarmata.

Astfel, drumul Giarmata-Pișchia-Alioș (prelungire a tronsonului Zăbrani – limită județ Timiș) va fi blocat astăzi, 24 februarie, între orele 9.00 – 18.00.

Autoritățile recomandă celor aflați în trafic în această zonă să recurgă la rute ocolitoare.

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Citeste mai mult

Social

Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Publicat

pe

Dragobetele, sărbătoarea tinereţii, a veseliei şi a iubirii, are loc în fiecare an în 24 februarie.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea şi alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Conform unor legende populare, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Totuşi, în prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei, fiind identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, „zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

Tradiţii

În această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, este permisă curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În ziua de Dragobete plânsul le este interzis tinerilor şi tinerelor. În caz contrar, aceştia vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile următoare.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite