Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Trafic aerian în creștere la Aeroportul Internaţional Timişoara. Vor fi introduse curse noi

Publicat

pe

Bilanţul traficului aerian desfăşurat pe Aeroportul Internaţional Timişoara în primele şase luni ale anului 2016, respectiv ianuarie-iunie, confirmă creşterea prevăzută încă de la finalul anului anterior.

În perioada ianuarie-iunie 2016, aeroportul a înregistrat 469.847 pasageri îmbarcaţi/debarcaţi din Timişoara, cu 8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (435.372 pasageri).

O creştere însemnată de 10% a înregistrat şi numărul de mişcări aeronave, în perioada ianuarie-iunie 2016, respectiv 6.053 faţă de 5.493 mişcări aeronave înregistrate în primele şase luni ale anului 2015.

Datele statistice pe companiile aeriene a ratei de creştere a numărului de pasageri îmbarcaţi/debarcaţi pe Aeroportul Traian Vuia – Timişoara arată următoarele rezultate: compania aeriană Wizz Air a înregistrat în primele 6 luni ale anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent o rată de creştere de 11%, compania aeriană Tarom a înregistrat o rată de creştere de 9%, iar compania aeriană Lufthansa a înregistrat o uşoară scădere de 1%.

În prima jumătate a anului 2016, destinaţiile preferate de pasageri au fost Bucureşti, Munchen, Londra şi Bergamo. Aşa cum au fost prevăzute încă de anul trecut şi anunţate în prima luna din acest an, au fost introduse destinaţii noi, oferind astfel pasagerilor posibilităţi de călătorie variate, respectiv Eindhoven (Olanda) şi Bodrum (Turcia) – destinaţie de vacanţă.

În aceeaşi perioadă de referinţă de şase luni, traficul de marfă a înregistrat o creştere semnificativă şi importantă de 60% faţă de anul precedent, fiind procesate 1.847 tone.

În ceea ce priveşte situaţia economică, în primele şase luni din anul în curs, cifra de afaceri a crescut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, în condiţiile în care cheltuielile au rămas la acelaşi nivel, iar rata de profitabilitate s-a mărit de la 9% la 21 %.

Începând cu 1 septembrie 2016 vor fi introduse şi alte destinaţii noi care vor face posibile legături cu aeroporturi importante din Europa, respectiv Londra-Stansted, Berlin, Dusseldorf-Weeze, precum şi frecvenţe mărite operate de compania aeriană RyanAir spre destinaţiile: Bucureşti, Milano-Bergamo, Bruxelles Charleroi, Frankfurt-Hahn. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2016, pasagerii vor avea posibilitatea să călătorească spre destinaţiile Iaşi şi Cluj, operate de compania aeriană Blue Air.

“Printre priorităţile noastre pentru anul 2016 se numărau creşterea traficului aerian, creşterea traficului de mărfuri dar şi introducerea de noi destinaţii, obiective pe care le-am atins şi pe care vrem să le dezvoltăm permanent. După inaugurarea centrului logistic DHL de la finalul anului trecut, la începutul prezentului an am reuşit să inaugurăm prima bază aeriană din România a companiei aeriene RyanAir. În continuare avem convingerea că anul 2016 va fi un an marcant al aeroportului, an în care vom depăşi numărul de 1 milion de pasageri tranzitaţi prin aeroportul Timişoara. Pentru aceasta am demarat lucrările de extindere a aerogării în zona de îmbarcare pentru a crea condiţii optime de operare a numărului de pasageri aflat în creştere”, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Daniel Idolu.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

PROGRAMUL Direcției de Evidență a Persoanelor din Timișoara, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

pe

În perioada 18 – 21 aprilie 2025, programul de lucru cu publicul la Direcția de Evidență a Persoanelor va fi modificat.

În această perioadă, va funcționa doar Biroul pentru înregistrarea deceselor, conform următorului program:

Vineri, 18 aprilie 2025: închis

Sâmbătă, 19 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Duminică, 20 aprilie 2025: închis

Luni, 21 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Reamintim că pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara atrage atenția privind respectarea regulilor pe șantiere

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara transmite un mesaj ferm către toți cei implicați în lucrări de construcții și demolări: șantierele bine gestionate încep cu documentații complete și respect față de mediu și comunitate.

Potrivit Regulamentului local privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări (HCL nr. 320/2022, completat cu HCL nr. 104/2025), toți generatorii de deșeuri din construcții au obligația de a depune anual Planul de gestionare a deșeurilor pentru activitățile din anul anterior. Termenul limită este 1 martie.

În 2025, numărul planurilor depuse a crescut față de anul anterior (26 de planuri până în aprilie 2025, față de 17 în 2024).

Primăria și Poliția Locală efectuează în mod constant verificări pe teren. Acțiunile nu vizează doar sancționarea, ci și prevenirea practicilor care afectează sănătatea, mediul și calitatea vieții tuturor timișorenilor.

În 2024, Direcția Generală a Poliției Locale a aplicat 375 sancțiuni (în baza HCL 320/2022 și HCL 333/2022) pentru fapte precum murdărirea carosabilului la ieșirea din șantiere, neamenajarea de rampe pentru spălarea roților, depozitare amestecată a deșeurilor pe amplasamentele de șantier, incendiere deșeuri pe organizările de șantier, predare deșeuri la persoane neautorizate, colectarea de deșeuri fără autorizație și nerespectarea autorizației de mediu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Poliția Locală în 2024 a fost de 3.670.000 lei. În 2025, până în prezent, au fost aplicate 119 sancțiuni în valoare de 396.500 lei.

Cele mai grave abateri au fost sancționate cu sume considerabile: o amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea autorizației de mediu (2024), respectiv 60.000 lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor pe șantier (2025).

Pentru persoanele fizice, Primăria a pus la dispoziție, gratuit, patru puncte de colectare prin aport voluntar – ușor de accesat și amplasate strategic în oraș. Acestea oferă o alternativă legală, sigură și responsabilă pentru eliminarea molozului rezultat din lucrări de renovare.

Calea Torontalului nr. 94

Calea Moșniței nr. 2-4

Str. A. Imbroane nr. 70

Str. Ovidiu Cotruș nr. 201

Program: Luni – vineri: 09:00 – 19:00

Sâmbăta: 08:00 – 16:00 (cu excepția Str. Ovidiu Cotruș: L–V 09:00–17:00)

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite