Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Un nou gest caritabil al Mitropolitului Banatului

Publicat

pe

Trei familii cu mai mulți copii au rămas, în toiul iernii, fără un acoperiș deasupra capului, întrucât un incendiu a mistuit întreaga locuință. Imediat după incendiu, Mitropolitul Banatului a mers în mijlocul acestor familii, aducându-le mângâiere și speranță.

În ziua de 12 ianuarie, o casă situată pe strada Ioan Slavici, din cartierul timișorean Freidorf, a fost cuprinsă de un incendiu devastator, în urma căruia a fost deteriorat complet acoperișul, precum și bunurile aflate în interior. Primii care au sărit în ajutor au fost vecinii și mai mulți enoriași ai parohiei. Incendiul, produs de o defecțiune a instalației electrice, a lăsat (în toiul iernii, când mercurul din termometru indică și – 12°C)  aceste familii fără acoperiș deasupra capului.

Aflând de acest eveniment nefericit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a mers imediat la fața locului, implicându-se direct în rezolvarea situației create, iar cu binecuvântarea Sa, Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Parohia Timișoara-Freidorf, s-a mobilizat în vederea reparării urgente a imobilului. În acest sens, ajutorul a constat din materiale de construcții: lemn, tablă, scândură. Totodată, au fost alocate și resurse umane: meseriași și tehnicieni, pentru repararea instalației electrice și sanitare. Ajutorul Arhiepiscopiei Timișoarei vine în contextul în care aceste familii se confruntă cu o situație financiară precară.

„Acest șantier este, de fapt, o rămășiță a unei lupte dureroase, care a făcut ca familiile de aici să rămână fără casă. Este o casă într-un cartier mărginaș al orașului, o casă modestă a unor credincioși muncitori, care s-au străduit ca puținul pe care îl au să îl îngrijească. În urma acestei nefericiri, este bine că oamenii nu au fost vătămați fizic. Nădăjduim să finalizăm cât mai repede lucrările la acoperiș, iar locuința să redevină un loc primitor pentru acești oameni”, a precizat părintele Cristian Pavel, consilier social-filantropic al Arhiepiscopiei Timișoarei.

O contribuție bănească substanțială a venit și din partea Parohiei Timișoara-Fraidorf.

„Parohia trebuie să fie mamă pentru toți credincioșii ei și e nevoie să fie mamă pentru cei în necazuri și pentru cei care trec prin întâmplări nefericite. În urma incendiului, Parohia Freidorf, prin credincioșii ei, s-a implicat cu ajutor material și financiar, pentru sprijinirea acestor trei familii, care au rămas fără acoperiș deasupra capului. Avându-l model pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care este de fiecare dată prezent în mijlocul evenimentelor, ne-am gândit să fim și noi prezenți, sprijinind familiile afectate, dar și echipa de constructori”, a spus părintele paroh Mircea Lăutaș, de la Parohia Timișoara-Freidorf.

„Nu am cuvinte să mulțumesc Arhiepiscopiei pentru ajutorul oferit. Atunci când mă așteptam mai puțin, mi-a trimis Dumnezeu o rază de soare. Toată viața le voi mulțumi pentru că au fost alături de noi în aceste clipe grele, pe care nu le vom uita niciodată”, a spus Liliana Corduneanu.

Reprezentanții Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei sunt prezenți la fața locului zi de zi, pentru a se asigura de bunul mers al lucrărilor, dar și pentru ca cele trei familii să poată locui din nou în casă într-un timp cât mai scurt.

Zilele trecute, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a ajutat o femeie cu patru copii, care locuia într-un grajd de la marginea localității Comloșu Mare, să se mute într-o casă normală cu cele necesare traiului.

„Pe femeie și cei patru copii i-am găsit, la lumina farurilor de la mașină, la aproape doi kilometri de sat, într-un colț de grajd. Imediat i-am luat în mașină și i-am dus în sat, la căldură. Nu-i venea să creadă. Pe femeie am dus-o la magazin și am cumpărat tot ce-i trebuia, de la detergent până la fructe pentru copii. I-am spus la preotul din sat ca până dimineață să găsească o soluție. Un cetățean avea o casă cu patru camere și 3000 de metri pătrați de vânzare, iar a doua zi am cumpărat din banii bisericii locuința. Femeia s-a mutat cu copiii acolo”, a menționat Chiriarhul Banatului.

 

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

ATENȚIE! Aglomerație la eliberarea cărților de identitate. Este recomandată programarea

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara recomandă cetățenilor să se programeze din timp pentru eliberarea actelor de identitate, în contextul creșterii semnificative a numărului de solicitări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele neplăceri, persoanele care solicită eliberarea unui act de identitate,  din motive precum expirarea documentului, deteriorarea, schimbarea domiciliului, a numelui sau a fizionomiei sau altele, trebuie să își planifice din timp depunerea documentelor.

În prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara funcționează la capacitate maximă și a suplimentat numărul ghișeelor de lucru.

Astfel, dacă în vara anului trecut erau disponibile 7 ghișee, în prezent cetățenii au la dispoziție 8 ghișee, dintre care Ghișeul 8 este destinat persoanelor vârstnice, cazurilor sociale și urgențelor justificate. Accesul la acest ghișeu se face în baza unui număr de ordine, eliberat la sediul Direcției. Cu toate aceste măsuri, creșterea numărului de solicitări, alături de durata mai mare necesară pentru preluarea cererii pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), determină timpi de așteptare mai mari decât în mod obișnuit. În acest context, cele mai apropiate programări disponibile sunt în cursul lunii august.

Reamintim, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate se depun cu programare online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Interfața de programare HUB MAI va fi optimizată în perioada următoare, astfel încât să prioritizeze programările pentru persoanele cu act de identitate expirat, pentru minorii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum și pentru persoanele care solicită schimbarea numelui.

În ceea ce privește termenele medii de emitere a actelor de identitate, Ministerul Afacerilor Interne estimează că acestea vor fi:

5 – 7 zile lucrătoare pentru Cartea Electronică de Identitate

30 de zile pentru Cartea de Identitate Simplă

minimum 20 de zile pentru Cartea de Identitate (model 1997)

Începând cu data de 8 mai 2025 și până în prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a preluat peste 3.800 de cereri pentru CEI, iar aproape 3.000 de cereri au fost deja soluționate.

În prezent, timișorenii interesați pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate chiar dacă documentul de identitate, pe care îl au în posesie, se află în termen de valabilitate. De asemenea, începând cu data de 2 iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani poate fi solicitată, de părinți sau de reprezentantul legal.

Citeste mai mult

Administrație

Lucrările de modernizare la Turnul de Apă Iosefin, realizate în proporție de 70 la sută

Publicat

pe

Municipalitatea a finalizat lucrările de amenajare a fostelor rezervoare din Turnul de Apă din Iosefin, care vor deveni spații accesibile vizitatorilor. Astfel, au fost create câte două niveluri în interiorul fiecărui rezervor, care sunt conectate printr-o scară ce este montată în această perioadă. Investiția municipalității, realizată în proporție de peste 70%, avansează cu lucrări atât la exterior, cât și la interior.

„Transformarea Turnului de Apă din Iosefin este un proiect îndrăzneț, unic pentru Timișoara și pentru patrimoniul nostru industrial. E prima oară când revitalizăm în acest mod o clădire industrială de patrimoniu și sunt încrezător că rezultatul va aduce un nou suflu de dezvoltare întregii zone. Și va transforma Turnul într-un centru viu al Iosefinului, dedicat comunității și culturii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

La exterior, pe măsură ce avansează restaurarea fațadei, schela de lucru este demontată treptat. Echipele constructorului continuă spălarea zidăriei, înlocuirea cărămizilor sparte sau defecte și aplicarea tratamentelor speciale pentru curățarea bazei turnului și protejarea materialelor originale.

În interior, ca parte a investiției municipalității, constructorul valorifică caracterul industrial al turnului și adaptează spațiul pentru noile funcțiuni. Lucrările de consolidare a zidurilor interioare au fost finalizate, iar echipele au trecut la etapa de finisaje, aplicând al doilea strat de tinci, până la înălțimea de 25 de metri, precum și amorsa. Totodată, au fost montate geamurile și liftul.

Turnul de Apă din cartierul Iosefin va fi transformat într-un spațiu dedicat culturii, artei și comunității. Printre principalele atracții se numără un spațiu expozițional în fostul rezervor de apă și un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului Iosefin și a canalului Bega.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica Banatul Timișoara, în parteneriat cu Artexim, anunță cu entuziasm organizarea unui eveniment de înaltă ținută – Festivalului Internațional „George Enescu” la Timișoara. Acest eveniment de referință în calendarul cultural al orașului nostru și nu numai va aduce pe scena Sălii Capitol artiști de mare valoare, în șapte concerte, desfășurate în perioada 29 august – 17 septembrie 2025.

Începem toamna la Timișoara cu o serie de spectacole excepționale, dar și cu mândria că Filarmonica Banatul va urca pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la început de septembrie, la București. Va concerta alături de nume mari ale muzicii clasice europene. Este o recunoaștere a valorii artiștilor noștri și a locului pe care orașul nostru și-l consolidează pe harta culturală europeană. În ultimii ani, Timișoara a devenit un oraș care își pune în valoare propriii artiști, dar și intră în colaborări cu artiști din întreaga lume”, spune primarul Dominic Fritz.

WDR și Cristian Măcelaru revin la Timișoara

„În anul în care celebrăm 70 de ani de la dispariția lui George Enescu, ne-am propus să onorăm grandioasa moștenire pe care marele nostru violonist și compozitor ne-a lăsat-o, organizând împreună cu partenerii noștri de la Artexim Festivalul Internațional George Enescu la Timișoara. Astfel, între 29 august și 17 septembrie 2025, prin intermediul a șapte evenimente de înaltă clasă, ne vom bucura de prezența unor ansambluri și dirijori de elită ai muzicii clasice internaționale. Ne vor onora, din nou, cu prezența membrii Orchestrei Radiodifuziunii din Köln (WDR) și maestrul Cristian Măcelaru – prezenți pe scena Sălii Capitol în 2023, anul în care Timișoara a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. În plus, vom avea ocazia să îi ascultăm interpretând pe artiștii din Orquestra de la Comunitat Valenciana, Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Intercontemporain, Belcea Quartet & Leonkoro Quartet, Romanian Chamber Orchestra și Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, condusă de maestrul Sascha Goetzel”, spune Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii Banatul Timișoara.

De la românesc la internațional, de la clasic la contemporan

Timp de aproape trei săptămâni, scena Sălii Capitol va deveni locul unde creații muzicale excepționale semnate de Enescu, Beethoven, Brahms, Schumann, Strauss, Mendelssohn, Prokofiev, și artiști de mare valoare precum Patricia Kopatchinskaja (vioară), Tatiana Dorokhova (pian), Augustin Hadelich (vioară) și Benjamin Bernheim (tenor) se întâlnesc pentru a oferi publicului o experiență unică, emoționantă și memorabilă.

De la programul exclusiv românesc al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Banatul la concertul aniversar al Ensemble Intercontemporain, dedicat celor 100 de ani de la nașterea lui Pierre Boulez, festivalul celebrează tradiția, diversitatea și inovația în muzică, propunând spectatorilor și o lucrare în primă audiție absolută.

Detalii despre program și bilete găsiți pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/N6W62.

Rezervați-vă din timp biletele și fiți parte a Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara pentru o experiență plină de culoare, rafinament și sensibilitate artistică.

Organizatori: Artexim și Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și din Bugetul Local al Municipiului Timișoara

Eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Partener oficial: Linde Gaz România

Partener de tradiție: Rotary Timișoara Cetate

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite