Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Universitatea de Vest a dat startul admiterii

Publicat

pe

4 iulie este prima zi de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara. Două dintre facultățile sale fac deja înscrieri. Mai exact, cei interesați să studieze la Arte și Design sau Fizică pot deja să-i depună dosarul. La celelalte specializări, procedura de admitere este programată pentru săptămânile următoare, până pe 26 iulie, după un calendar stabilit la nivelul fiecărei facultăți. Pentru detalii exacte privind perioada de înscriere și de susținere a probelor, cei interesați sunt rugați să viziteze pagina de internet a Universității, www.uvt.ro, secțiunea Admitere.

 

UVT scoate la concurs, pentru admiterea din acest an, peste 2000 de locuri bugetate, în 11 facultăți: Arte și Design; Chimie, Biologie, Geografie; Drept; Economie și de Administrare a Afacerilor; Educație Fizică și Sport; Fizică; Litere, Istorie și Teologie; Matematică și Informatică; Muzică și Teatru; Sociologie și Psihologie; Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.

 

Universitatea de Vest din Timișoara vine și în acest an în sprijinul absolvenților de liceu din județele limitrofe și menține centrele de înscriere și admitere din Deva, Reșița, Drobeta-Turnu Severin și Râmnicu Vâlcea.

 

Mai exact, UVT va avea centre de admitere la:

 

Colegiul Național „Decebal” Deva

Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 22 (Intrarea de pe strada Andrei Șaguna)

Municipiul Deva, Județul Hunedoara

 

Colegiul național „Traian Lalescu” Reșița

Bd. A.I. Cuza, Nr. 7

Reșița, județul Caraș-Severin

 

Colegiul național „Gheorghe Țițeica” Drobeta-Turnu Severin

Str. Crișan, nr. 50

Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți

 

Colegiul național „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea

Str. Carol I, Nr. 41

Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

 

Centrele de înscriere și admitere din afara Timișoarei vor fi deschise în perioada 18-21 iulie și vor prelua dosarele în aceleași condiții ca la Universitate, candidații fiind scutiți de un drum suplimentar și de cheltuielile aferente.

 

O măsură devenită deja tradiție la UVT prevede că absolvenții de liceu cu rezultate foarte bune la olimpiadele naționale și la concursurile Universității au acces facil pe locurile bugetate, după un regulament adoptat de către fiecare facultate în parte.

 

„Oferta UVT corespunde cerințelor de pe piața muncii, programele de studii fiind concepute a transmite competențe relevante pentru locul de muncă. De exemplu, avem specializări puse în practică în legătură directă cu diverse companii, cu implicarea activă a specialiștilor din diferite domenii. Îi asigur pe toți cei care sunt interesați să studieze la Universitatea de Vest că nu lăsăm nimic la voia întâmplării, ci «așezăm» totul în așa fel încât să fie în acord cu ceea ce își dorește studentul, dar și viitorul angajator al acestuia”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

 

Pe lângă oferta specializărilor în limba română, UVT pune la dispoziția absolvenților de liceu și 21 specializări în 6 limbi străine. Printre acestea: Finanțe și bănci, Management, Contabilitate și informatică de gestiune, Informatică, Artele spectacolului-Actorie, Relații internaționale și studii europene etc.

 

Universitatea pune la dispoziția absolvenților de liceu și un număr de aproximativ 3500 de locuri în regim cu taxă.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Charlie Ottley, operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara

Publicat

pe

Celebrul realizator de filme documentare în care promovează frumusețile României, Charlie Ottley a fost operat cu succes la Spitalul Municipal din Timișoara.

Britanicul a avut numai cuvinte de laudă pentru personalul medical de la secția Ortopedie cărora le-a transmis mulțumiri pe o rețea de socializare.

„Mii de mulțumiri personalului minunat, medicilor și asistentelor medicale de la Spitalul Municipal Timișoara pentru că au avut atâta grijă de mine astăzi când mi s-au scos o farfurie și cinci șuruburi de la gleznă de la o leziune suferită de filmări sezonul 2 din Flavours of Romania. Merită salarii mai bune și mai mult echipament pentru a salva mai multe vieți. Toți faceți minuni cu ce aveți. Mulțumiri alese lui Adi Lupașcu și echipei sale și conducerii în special Prof. Dr. Sima L și Prof. Dr Flavia Zara! Toți meritați medalii!“, a scris Charlie Ottley.

Britanicul Charlie Ottley a devenit cunoscut și iubit în România după realizarea documentarelor „Wild Carpathia”, „Wild Danube” şi „Flavours of Romania”.

Citeste mai mult

Administrație

Informații urbanistice cu ajutorul AI, lansate de Primăria Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara face un pas major în direcția smart city prin lansarea noii platforme GIS – un instrument care oferă timișorenilor informații esențiale despre oraș. Prima aplicație dezvoltată pe platformă este o hartă interactivă cu date despre clădiri, parcări, monumente, date urbanistice și altele. Aplicația este disponibilă la adresa https://harta.primariatm.ro, unde timișorenii pot transmite și feedback pentru eventuale îmbunătățiri.

Prima funcționalitate disponibilă este „Extrasul de Informare Urbanistică” – un document generat instant și gratuit, fără cereri, timpi de așteptare și drumuri la primărie. Astfel, utilizatorii pot introduce o adresă, un număr cadastral sau selecta direct un teren pe hartă, iar AI-ul va genera imediat regulile aplicabile, conform Planului Urbanistic General (PUG) și hotărârilor relevante ale Consiliului Local.

”Această platformă reprezintă o nouă etapă în digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor. Transferăm către AI operațiunile care nu necesită intervenția funcționarilor. Principalul avantaj este eliminarea birocrației inutile și a timpului pierdut la ghișee, oferind în schimb acces instant la informații esențiale despre oraș. Este un exemplu concret despre cum tehnologia ne ajută să construim o administrație mai eficientă și mai accesibilă pentru timișoreni”, spune primarul Dominic Fritz.

Harta interactivă integrează multiple seturi de date din Planul Urbanistic General (PUG), imobilele și clădirile întabulate, rețeaua de parcări Timpark, zonele de protecție urbană, monumentele și siturile istorice, limitele administrative ale UAT Timișoara și Ortofotoplan. Municipalitatea pregătește noi instrumente care vor permite accesarea rapidă a unor servicii direct prin Contul Unic. Printre acestea se numără emiterea de certificate de urbanism, autorizații de construire, avize de spargere. În plus, Registrul Spațiilor Verzi va fi integrat în noua platformă GIS.

Noua platformă GIS a fost realizată de GEODATA SERVICES SRL.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Locale

Unic în România. Un cheson de 70 de metri împins pe sub 10 linii de cale ferată, la Timișoara

Publicat

pe

Investiția Primăriei Timișoara în pasajul Solventul a avansat într-un timp record: chesonul a fost poziționat luni pe Calea Bogdăneștilor, după împingerea pe sub 10 linii de cale ferată, fără întreruperea traficului. Structura, cu o lungime de aproximativ 70 de metri și o lățime de 28 de metri, a fost împinsă dinspre strada Gării pe o distanță de circa 70 de metri, într-un timp record pentru această operațiune complexă, desfășurată în sezonul rece: 2 luni.

„E un succes mare de etapă în cel mai important proiect de infrastructură din ultimele decenii, pentru Timișoara. Nu a fost un proces fără emoții, dar mă bucur că am reușit subtraversarea liniilor de tren fără să oprim de tot circulația feroviară. Pasajul Solventul e doar începutul în dezvoltarea întregii zone. După finalizare, începem podul Solventul și înaintăm cu proiectul noii linii de tramvai care va face legătura între pasaj și Gara de Nord. Sunt proiecte pe care timișorenii le așteaptă de ani buni și acum devin realitate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Chesonul a fost construit cu 3.500 mc de beton și aproape 420 de tone de fier și a fost împins printr-un proces tehnologic unic în România. Cu ajutorul unor pompe hidraulice, structura a avansat sub calea ferată, împingând pământul, care a fost apoi excavat de utilaje pe cealaltă parte.

Pasajul Solventul va face legătura între Calea Bogdăneștilor și Strada Gării și va avea șosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete. Următoarea etapă majoră constă în realizarea rampelor pasajului.

Investiția Primăriei Timișoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin programul Anghel Saligny. Lucrarea este realizată de Spic Internazionale (lider/Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad), cu terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).

Foto: Primăria Timișoara

Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Pasajului Solventul in valoare de 43 de milioane de lei

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite