Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fonduri europene

Programul Regional Vest 2021-2027 lansat oficial, cu ajutorul unei holograme. Sunt disponibili 1.18 miliarde de euro

Publicat

pe

Până în 2029, ADR Vest și-a propus să ajungă la 2 miliarde de euro investiți în fondurile de dezvoltare ale regiunii, să contribuie la dezvoltarea primului unicorn din Regiunea Vest, iar întreaga zonă să devină un hub de inovare și tehnologie cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

Inovarea este pariul pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest mizează pentru ciclul financiar 2021-2027, lucru scos în evidență încă de la lansarea oficială a Programului Regional Vest. Povestea programului a fost spusă de o hologramă, care a trecut în revistă parcursul de aproape 24 de ani al ADR Vest și a explicat creșterea de care a beneficiat Regiunea Vest în această perioadă, datorită programelor finanțate din fonduri europene.

1,18 miliarde de euro vor ajunge în regiune prin Programul Regional Vest, cel care deschide porțile descentralizării din România; iar aproape un sfert din buget va fi investit în zona de inovare și digitalizare.

Vrem să ieșim din paradigma „asfaltăm și băgăm țevi în pământ” și să mergem către a atrage în regiunea noastră inteligență, oameni creativi care să genereze idei noi și care să facă din regiunea noastră una dintre primele regiuni din această parte a Europei din punctul de vedere al creativității și competitivității. Îmi doresc din suflet ca anul 2030 să găsească regiunea noastră la peste 90% din nivelul de dezvoltare al mediei Uniunii Europene”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Este o mare șansă de care trebuie să profităm în perioada următoare. Vom investi și în infrastructură, așa cum vom investi în mobilitate sau în turism. Dar inovarea și cercetarea sunt esențiale pentru ca regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil. Vom avea un hub de inovare în regiune, centre de creativitate în fiecare județ, un accelerator de afaceri și un fond de capital de risc. Am gândit o strategie coerentă, în raport cu nevoile regiunii și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

ADR Vest duce fondurile europene în Metaverse. Programele regionale sunt primele aprobate și gata de lansare, ceea ce nu se poate spune încă despre programele naționale – nu este o critică, ci o confirmare a faptului că această descentralizare a fost o decizie inspirată. Nu mă mir că în regiunea Vest nivelul de ambiție este înalt și nici că inovația este laitmotivul și viziunea pe care vreți să construiți și cu siguranță că vom putea să atragem cel mai important capital în regiune – și nu e vorba numai de asfalt sau de eficiență energetică, ci de inteligență, creiere și resurse umane”, a spus Roxana Mînzatu – secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru.

Un moment simbolic al lansării oficiale a fost semnarea unei declarații prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ADR Vest se angajează la o colaborare susținută  și pro-activă, pentru a asigura implementarea fondurilor europene destinate regiunii Vest, „astfel încât să sprijine transformarea acesteia într-o regiune competitivă la nivel european, capabilă să atragă și să capitalizeze investiții, asigurând o calitate ridicată a vieții cetățenilor săi.”

Este un moment istoric – momentul în care Programul Operațional Regional se descentralizează și este adus mai aproape de nevoile cetățenilor din regiune. Regiunea Vest este cea mai urbanizată din România, după București-Ilfov, iar acum va avea proiecte și investiții adaptate acestei caracteristici”, a apreciat Carmen Moraru – secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acești 1,18 miliarde de euro vor îmbunătăți viața regiunii și vor face regiunea mult mai competitivă. Vorbim despre nevoia fiecăruia dintre noi de a contribui la orașe mai smart, la reziliență energetică, vorbim de un mediu economic mai sănătos și de o infrastructură educțională mult mai bună. E un exemplu de bune practici, pentru că nimeni nu știe mai bine decât dumneavoastră care sunt nevoile acestei regiuni, iar această descentralizare de fonduri europene la nivel regional înseamnă un transfer de competențe, și, în același timp, și un transfer de responsabilități”, a spus Alina Gorghiu, președintele Senatului României; în timp ce Krzysztof Kasprzyk, directorul adjunct al Unității România din cadrul DG Regio a Comisiei Europene a venit cu trei sfaturi pentru decidenții din regiune: „Gândiți la scară mare! Simplificați lucrurile! Lucrați împreună! În felul acesta, sunt convins că în 3-4 ani, ne vom întâlni din nou și vom putea sărbători îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus.

De altfel, simplificare procedurilor este una dintre principalele noutăți cu care vine Programul Regional Vest 2021-2027.

Vrem să fie ca atunci când am trecut de la telefonul cu 24 de butoane, la cel cu unul singur. Ne dorim ca în loc de patru etape să avem una singură la evaluare; în loc de un an, procesul să dureze trei luni și ne dorim ca orice document produs de beneficiar, pe care acesta și-l asumă, să nu mai trebuiască să treacă printr-un ciclu suplimentar de verificare”, a explicat Sorin Maxim.

ADR Vest va lansa spre consultare primele patru ghiduri de finanțare încă de luna viitoare. Începând cu anul 2023, vor fi publicate lunar ghiduri noi, iar în plus va exista un calendar care va anticipa apelurile cu șase luni înainte de lansarea acestora.

Fonduri europene

FONDURI EUROPENE. 131,18 milioane euro, disponibili pentru investiții în revitalizare și regenerare urbană, în Regiunea Vest

Publicat

pe

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat astăzi, 13 decembrie 2023, șase noi apeluri de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, prin publicarea Ghidului final al solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 7.1A – Revitalizare și regenerare urbană.

131,18 milioane euro vor fi disponibili, prin aceste apeluri, pentru investiții în revitalizare și regenerare urbană în Regiunea Vest.

Programul Regional Vest promovează creșterea accesului populației la spații publice atractive și de calitate și finanțează investiții în amenajarea integrată a spațiilor publice urbane, reconversia lor funcțională, acolo unde este cazul, reconfigurarea geometriei stradale și reorganizarea fluxurilor și funcțiunilor acestor zone.

Se vor finanța proiecte pentru redarea spațiilor publice cetățenilor, cum ar fi: amenajarea de piețe și piațete publice, zone pietonale, inclusiv transformarea unor străzi urbane în zone pietonale, spații comune sau de promenadă, noi amenajări în spațiile verzi existente – scuaruri, parcuri și grădini publice, respectiv spații verzi-albastre existente – malurile cursurilor de apă și lacurilor, canale șamd., măsuri pentru asigurarea conexiunilor de circulație nemotorizată – alei pietonale, trotuare, piste pentru bicicliști, scări de acces, podețe, pasarele, poduri, etc.

Totodată, pe lista investițiilor finanțabile intră crearea de spații și facilități pentru activități recreative de mici dimensiuni în cartierele rezidențiale, în zonele centrale și istorice dens populate, care nu implică desfășurarea de activități economice – locuri de joacă pentru copii, spații pentru sport și socializare, inclusiv pentru deținătorii de animale de companie etc.

De asemenea, în cadrul acestor apeluri de proiecte sunt eligibile inclusiv renovarea feței urbane a clădirilor publice deținute de autorități și instituții publice locale, inclusiv imobile de patrimoniu, în procent limitat, și activitățile de reconversie în folosul cetățenilor a unor zone sau terenuri degradate, abandonate, nefolosite sau cu funcțiuni neadecvate ori depășite.

Complementar se vor finanța: activități integrate pentru asigurarea securității în spațiile publice regenerate – iluminat public și supraveghere video, facilități wi-fi și acces la soluții digitale; achiziția de mobilier urban – bănci, rastele pentru biciclete și coșuri de gunoi, realizarea de toalete publice, cișmele, fântâni arteziene/ jocuri de apă, pergole, scene mobile, panouri de informare și indicatoare de orientare, amenajări pentru sport, joc și recreere, facilități pentru activități culturale, lucrări de iluminat arhitectural etc.; măsuri de accesibilizare pentru persoanele cu nevoi speciale și cu mobilitate redusă, nevăzători sau hipoacuzici; acțiuni de protejare a biodiversității.

Pot beneficia de aceste finanțări unitățile administrativ-teritoriale municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului, individual sau în parteneriat cu consilii județene, respectiv cu instituții publice de interes local, în cazul în care acestea din urmă dețin clădiri cu funcțiuni publice, pentru activitățile de renovare a feței urbane a imobilelor.

Prin noul ghid publicat s-au lansat șase apeluri de proiecte, cu termen limită de depunere în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, după cum urmează:

patru apeluri competitive, câte unul pentru orașele din fiecare județ – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara (fără cele din ITI Valea Jiului) și Timiș;

două apeluri necompetitive – unul pentru municipiile reședință de județ și celelalte municipii din Regiunea Vest (fără ITI Valea Jiului) și un apel pentru municipiile și orașele din ITI Valea Jiului.

Valoarea minimă a unui proiect va fi de 500.000 de euro, iar cea maximă de 15 milioane de euro în cazul municipiilor reședință de județ, 10 milioane de euro pentru celelalte municipii și 5 milioane de euro pentru orașe. Procentul contribuției proprii a solicitantului este de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției.

Administrațiile locale au la dispoziție trei luni pentru a pregăti proiectele, cererile de finanțare în cadrul acestor apeluri putând fi depuse în perioada 13.03.2024, ora 8:00-13.11.2024, ora 8:00.

Ghidul de finanțare pentru Intervenția regională 7.1A – Revitalizare și regenerare urbană, inclusiv anexele acestuia, pot fi consultate pe site-ul PR Vest, aici.

Citeste mai mult

Fonduri europene

Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, la Peciu Nou, cu finanțare prin PNRR

Publicat

pe

Comunicat de presă privind începerea proiectului cu titlul

”CONSTRUIREA DE STATII DE REINCARCARE PENTRU VEHICULE ELECTRICE IN COMUNA PECIU NOU, JUDETUL TIMIS”

 Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – COMPONENTA C10 – FONDUL LOCAL – Investiția I.1.3 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice

  1. Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU
  2. Obiectivele proiectului este realizarea a 4 stații de reîncărcare mașini electrice.
  3. Valoarea totala a proiectului este 801,30 lei, din care finanțarea nerambursabila este 585.801,30 lei
  4. Data începerii proiectului este 02.2023
  5. Data finalizării proiectului este 02.2025
  6. Codul proiectului C10-I1.3-249

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

 „Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

https://mfe.gov.ro/pnrr/                           https://www.facebook.com/PNRROficial/ .

Citeste mai mult

Fonduri europene

Piste de biciclete în comuna Peciu Nou, cu finanțare prin PNRR

Publicat

pe

Comunicat de presă privind începerea proiectului cu titlul „Realizare piste de biciclete in comuna Peciu Nou, județul Timiș”

Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – COMPONENTA C10 – FONDUL LOCAL – Investiția I.1.4 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan

  1. Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU
  2. Obiectivele proiectului este realizarea infrastructurii pentru biciclete pe un traseu cu lungimea totală de 6,48 km (cate 3,24 km pe fiecare parte a străzii), situat pe teritoriul administrativ al comunei Peciu Nou, in intravilanul localității Peciu Nou si a 2 stații de reîncărcare mașini electrice.
  3. Valoarea totala a proiectului este 190.896,86 lei, din care finanțarea nerambursabila este 2.190.896,86 lei
  4. Data începerii proiectului este 12.2022
  5. Data finalizării proiectului este 06.2024
  6. Codul proiectului C10-I1.4-417

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

 „Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

https://mfe.gov.ro/pnrr/                           https://www.facebook.com/PNRROficial/ .

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite