Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Noutăți

Cum puteți direcționa un procent din impozit pentru organizațiile non-profit

Publicat

pe

Contribuabilii pot direcționa și în acest an, completând formularul 230, 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii către unitățile de cult sau organizațiile neguverna­mentale, de procentul mai mare beneficiind unitățile acreditate pentru a desfă­șura servicii sociale. Față de anul trecut, termenul de depunere a fost scurtat, data-limită fiind 15 martie 2019. Modificări importante au fost operate și la decla­rația unică pentru persoa­- nele fizice pe anul 2019.

Persoanele fizice care obțin venituri din salarii și pensii pot decide ca un procent din impozitul pe venitul anual datorat statului să fie transferat unei entități nonprofit, unități de cult sau susținerea unor bolnavi sau bursieri. Astfel, 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor și/sau veniturile din pensii poate fi direc­ționat pentru susținerea entită­ților nonprofit, unităților de cult sau pentru acordarea de burse private. Sumele reprezentând 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor și/sau veniturile din pensii pot fi direcționate doar pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, „care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat”, după cum precizează Agenția Națio­nală de Administrare Fiscală (ANAF).

Direcționarea unui procent din impozitul pe venit se realizează în mod voluntar de către contribuabil fără a-i fi percepute taxe suplimentare. În cazul în care nu optează pentru acest lucru, sumele vor rămâne oricum la dispoziția statului.

„Donația” se face prin completarea și depunerea formularului 230 ce poate fi depus, în acest an, doar până la data de 15 martie, arată informațiile transmise de ANAF. Formularul 230 se depune și de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, dar sunt impozabile în România. Documentul, împreună cu informațiile privind completarea corectă a acestuia, se poate descărca de pe internet de la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/230_OPANAF_50_2019.pdf.

Formularele de direcționare a 2% din impozitul pe venit se pot depune direct la registratura organului fiscal, se pot trimite prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau online prin serviciul „Spațiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro și prin intermediul serviciului „Depunere declarații” disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Organizațiile neguvernamentale susțin că decalarea termenului-limită de depunere a declarațiilor va duce la diminuarea considerabilă a sumelor colectate și, implicit, la periclitarea activităților derulate cu ajutorul acestor fonduri. Astfel, mai multe asociații care folosesc fondurile pentru sprijinirea bătrânilor, a copiilor cu autism sau a copiilor cu boli grave au solicitat auto­rităților să prelungească termenul de depunere a declarațiilor. În caz contrar, potrivit Danielei Bololoi, de la asociaţia HELP AUTISM, în acest an banii colec­tați vor ajunge la doar aproximativ 40% din ce s-a colectat anul trecut. „Ce am reuşit anul trecut să facem în 145 de zile vom fi nevoiţi, ca să păstrăm acelaşi grad de colectare, să facem în doar 60 de zile”, a declarat reprezentanta ONG-ului pentru un post tv.

Modificări importante au fost operate și la declarația unică pentru persoanele fizice, aceasta urmând a fi depusă „pentru definitivarea veniturilor din anul 2018 și pentru estimarea veniturilor din 2019, în vederea stabilirii taxelor de plătit la stat”, se arată în ordinul care conține și un nou model pentru decla­rația unică.

Printre modificările survenite se numără și apariția de rubrici pentru stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2018. De asemenea, s-a modificat secțiu­nea privind destinația unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precizează portalul avocatnet.ro.

Și această declarație unică trebuie depusă tot până la data de 15 martie 2019.

Noutăți

30 septembrie 2021 – termenul scadent pentru depunerea cererii de eșalonare la plată simplificată

Publicat

pe

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara reamintește contribuabililor că pot solicita eșalonarea la plată simplificată a obligațiilor fiscale, pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu obligația depunerii unei cereri până la 30 septembrie 2021, inclusiv.

Astfel, orice categorie de contribuabil poate accesa eșalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesoriile datorate după data declarării stării de urgență.

Pentru a accesa eșalonarea la plată simplificată, nu este necesara constituirea de  garanții, însă trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

  1. să depună o cerere până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;
  2. să nu înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgență se înregistrează astfel de obligații fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  3. să nu se afle în procedura falimentului;
  4. să ne se afle în dizolvare;
  5. să fie depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  6. să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

De asemenea, reamintim contribuabililor că pot beneficia şi de anularea unor obligații bugetare accesorii, aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020, dacă îndeplinesc cumulativ condițiile:

  1. toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, inclusiv, să fie stinse până la data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, dată limită de depunere a cererii de anulare a accesoriilor;
  2. toate obligațiile bugetare principale şi accesorii cu termene de plată cuprinse între 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv, să fie stinse până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv.
  3. să fie depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
  4. să depună cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Atât cererea privind eșalonarea la plată simplificată, cât şi cererea de anulare a accesoriilor, se pot transmite organului fiscal şi electronic, prin Spațiul Privat Virtual.

Citeste mai mult

Noutăți

Leul se depreciază. Care au fost cotațiile la bănci

Publicat

pe

Euro a ajuns şi la 4,85 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

NR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni, acesta fiind un nou nivel record.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, marţi, şi cu 4,85 lei.

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8500 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8480 lei.

Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

Citeste mai mult

Noutăți

Galaxy Note 10 și Note 10+ aproape de lansare, se știu aproape toate specificațiile

Publicat

pe

Pe data de 7 august în cadrul evenimentului „Samsung Galaxy Unpacked” seria Samsung Galaxy Note 10 va fi lansată la New York, la Barclays Center. Samsung va lansa patru modele, un Galaxy Note 10 și un Galaxy Note 10+, fiecare cu perechea sa ce va avea conectivitate 5G. Aproape toate specificațiile seriei Galaxy Note 10 au apărut deja online.

În timp ce multe zvonuri încă mai circulă în jurul specificațiilor tehnice pentru Galaxy Note 10 și Note 10+, două surse binecunoscute din industria telefoniei mobile, Roland Quandt de la site-ul german WinFuture și Evan Blass, și-au dat cu părerea despre aceste specificații. Conform PhonAndroid, cei doi specialiști sunt de acord cu toate specificațiile apărute online.

Să începem cu Samsung Galaxy Note 10. Întrucât vor exista două modele în acest an, versiunea standard este cea mai mică. Aceasta va avea un ecran cu diagonala de 6,3 inch, mai mică decât era de așteptat. Vă reamintim că Samsung Galaxy Note 9, lansat anul trecut, are o diagonală de 6,4 inch. Display-ul Super AMOLED Infinity-O are un orificiu central, pentru camera foto frontală. O baterie de 3.600 mAh asigură curentul electric necesar funcționării. Această baterie ar fi compatibilă cu încărcarea rapidă de 45W, dar încărcătorul furnizat de Samsung în cutie este posibil să fie de doar 25W. După ce a fost lansată cu seria Galaxy S10, încărcarea inversă fără fir PowerShare o vom regăsi și pe Galaxy Note 10. Prin aceasta se poate încărca wireless un alt smartphone compatibil de la Galaxy Note 10. Se poate încărca și un smartwatch Samsung sau setul de căști wireless Samsung Galaxy Buds.

Chiar dacă acest lucru nu ne privește pe noi în calitate de consumatori europeni, Galaxy Note 10 va avea procesorul Snapdragon 855 Plus anunțat de Qualcomm pentru unele piețe, inclusiv în Statele Unite. În Europa și în România, vom primi procesorul Samsung Exynos 9825. Este o îmbunătățire față de seria Galaxy S10 unde avem un procesor Exynos 9820. Procesorul va fi cuplat cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB de spațiu de stocare. Pe partea de fotografie avem la spate triple-camera, cu o cameră principală de 12 MP + o cameră cu unghi larg de 16 MP + una de 12 MP cu zoom optic.

Samsung Galaxy Note 10+ are un ecran cu diagonala de 6,8 inch. De asemenea, ar beneficia de un câștig semnificativ în materie de baterie, o capacitate de 4.300 mAh este evocată de aproape toate sursele din mass-media de specialitate. Nu va exista nici o modificare față de Galaxy Note10 în ce privește procesorul, memoria RAM și capacitatea de stocare. Bineînțeles vor fi diferite variante de memorie RAM, până la 12 GB de RAM și diferite variante de stocare, până la 1TB. Triple-camera se va regăsi și pe Galaxy Note 10+, dar aici va exista un modul ToF (time-of-flight), o cameră 3D pentru adâncime.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite