Ne găsiți și pe:

Noutăți

În ce domenii de activitate mai pot fi angajți zilieri

Publicat

pe

Guvernul a adăugat, printr-o ordonanţă de urgenţă, încă 9 activităţi şi domenii pe lista celor în care pot fi angajaţi zilieri, a decla­rat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Este vorba despre activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor, publicitate; activităţi de interpretare artistică-spectacole; activităţi suport pentru interpretare artistică-specta­cole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole; activităţi de alimentaţie pentru evenimente; activităţi de întreţinere peisa­gistică, plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare; restaurante, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale.

Noutăți

Indicele de referință trimestrial va înlocui ROBOR pentru creditele populației

Publicat

pe

Banca Naţională a României (BNR) publică, începând din 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicat.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare.

La cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Citeste mai mult

Noutăți

Bizz.club Arad – întâlnire cu oamenii de afaceri de succes

Publicat

pe

Bizz.club Arad anunţă că, în cadrul evenimentelor organizate bianual, în această primăvară, a pregătit antreprenorilor doritori de schimb de informaţii și relaţii noi un eveniment inedit. Evenimentul se va diferenţia prin interactivitate și aplicabilitate.

Evenimentul va avea loc pe 8 aprilie, de la ora 18:00, la hotelul Leon, de pe Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 5.

Participarea, care include consumul de mâncare și băutură, este contra cost. Preţ 130.lei/persoană cu posibilitatea de reduceri pentru pachete de bilete.

„Salut antreprenorule! Ți s-a întâmplat să constați că afacerea îți merge relativ bine, dar să ai totuși impresia că ar putea merge chiar mai bine? Și noi ajungem uneori în această situație atunci când ne analizăm propria afacere – și ne întrebăm cum arată pasul spre următorul nivel de performanță. În astfel de momente, chiar și aici în Arad, în anul 2019, efortul nostru individual poate fi potențat de experiența altora – antreprenori locali, ca noi!

Ne-am propus să găsim o modalitate de a afla de la oameni de afaceri arădeni, care au avut un succes real în ultimii ani, cum au reușit să facă acest lucru și, mai ales, ce sfaturi ne-ar putea oferi pentru a îmbunătăți soluțiile pe care le aplicăm?

Te invităm să vii cu întrebări dificile și cu idei îndrăznețe, pe care să le discuți cu alți antreprenori care poate au atins deja nivelul următor în domeniul lor sau au o experiență relevantă pentru planurile tale de afaceri!“, transmit organizatorii.

Invitaţii evenimentului:

Harald Bock – Antreprenor, General Manager – Maresi Foodbroker

Michael Bulzan – Acționar Grup West Arad și Director Regional Duke University

Marius Darie – Coach, Trainer şi Speaker certificat, fondator John Maxwel Team România

Calin Iepure – Public Speaker, Trainer, Facilitator şi antreprenor – co-proprietar bizz.club România

Detalii și înscrieri AICI

Citeste mai mult

Noutăți

Decizie. Ambalajele din sticlă se pot returna la comercianți

Publicat

pe

Comercianţii sunt obligaţi să plătească 0,5 lei clienţilor care returnează ambalajele reutilizabile, măsura urmând să se aplice, din 2022, şi pentru unele ambalaje nereutilizabile, potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.

Măsura a fost instituită de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă din vara anului trecut, care prevede introducerea unei garanţii de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil pentru produse destinate consumului popilaţiei, începând din 31 martie 2019. Astfel, operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil”.

Ordonanţa a fost adoptată întrucât, în caz contrar, România risca să fie trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligaţii privind reciclarea ambalajelor din comerţ şi a altor obligaţii privind deşeurile.

De asemenea, potrivit actului adoptat de Guvern, firmele care comercializează cu amănuntul produse în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate, să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

În ordonanţă se prevede că operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând din 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare.

Ordonanţa stabileşte şi obligaţia organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%. Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând din 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alţi operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite