Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Secretul succesului

Copacul care i-a adus unui agricultor un venit de 30.000 de euro la hectar

Publicat

pe

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înființarea unei noi afaceri în agricultură informează agrointel.ro. În 2011, Paul Basoc a înființat la Bistrița prima afacere cu Paulownia din România.

”Pot să spun că am adus Paulownia la noi în țară ca și cultură agricolă, ca și plantă energetică. Această specie exista la noi încă din 1973, însă doar cu întrebuințări ornamentale, nicidecum pentru producția de biomasă sau cherestea”, explică proprietarul afacerii Paulownia Online.
El recunoaște că notorietatea plantei a fost cel mai mare dușman al plantațiilor de Paulownia în România.

”Eu văzusem deja exploatații mari în Germania, Ungaria sau în Spania – țara cu cele mai mari suprafațe din UE. La noi lumea a fost mai reticentă la început. E de înțeles: există 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatații agricole pe suprafețe extinse”, explică Basoc.

De altfel, bistrițeanul și-a înființat propria pepinieră cu laborator și, în funcție de zona în care se înființează plantația, comercializează soiul care se pretează la condițiile de acolo.

”Aceasta este cea mai mare greșeală pe care mulți au făcut-o. Au cumpărat material săditor la întâmplare, fără a lua în calcul specificitatea poziționării suprafeței pe care se face plantarea”, explică antreprenorul care a înființat deja peste 800 de hectare de Paulownia în toată România. Cea mai mare suprafață – 50 de hectare este acum în lucru, secondată de investiția făcută la o fermă arădeană unde a executat plantarea pe 22 de hectare.

”În țara noastră se adaptează cel mai bine din punct de vedere climatic și al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong și Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului de la Paulownia Online.

O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea și care trebuie să fie între 4,5 și 7.

Înființarea unui hectar de plantație de Paulownia reprezintă o investiție în sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară – în lunile aprilie, mai, iunie, cel tâziu începutul lui iulie.

”Plantația poate fi înființată primăvara sau toamna, fără diferențe pentru viabilitatea culturii, însă cu o diferență în însă costul materialului săditor – mai ieftin la început de an, când se pot pune plăntuțe de 20 de centimetri, în timp ce toamna plantăm material deja lemnificat – ca niște butași. Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primăvară este mai mic, iar prețul pentru înființarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, prețul pentru aceeași lucrare este de 2.900 de euro”, explică Paul Basoc diferența de preț în funcție de sezonul de plantare.

Pe un hectar de teren agricol se plantează 600 de bucăți de răsad pentru arborii cultivați pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuită.

”Preferăm să asigurăm noi plantarea pentru că oferim și asigurare pentru primul an. Fiecare răsad care nu prinde este înlocuit pe cheltuiala noastră, așa că este și interesul firmei să meargă totul bine”, explică Basoc care menționează că suprafața minimă pe care firma sa execută plantări este de jumătate de hectar.

Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Aproape la propriu. Încă din primul an, plăntuța de 20-30 de centimentri atinge înălțimea medie de 3 metri. În cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri în doar 6 luni.

”Întreținerea plantației este esențială. Prin intermediul pozelor trimise de clienți, noi monitorizăm lunar cultura. Se fac și lucrări de întreținere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costă 200-300 de lei/an, de două prășiri pe an și de toaletare aproape lunară a arborilor. Totodată, irigarea este esențială, iar noi punem la dispoziția clienților un sistem inovator al cărui cost se ridică la 600 de euro/ha și pe care îl montăm gratuit când înființăm cultura”, explică Paul Basoc care sunt lucrările agricole ce trebuie făcute pe o exploatație de arbori Paulownia.

Vorbind de valorificarea culturii de Paulownia, Paul Basoc spune că totul depinde de tipul de exploatație pentru care s-a optat. Astfel, arborele poate fi cultivat în scop ornamental, pentru apicultură, pentru biomasă sau pentru cherestea. Recunoaște că la noi în țară, majoritatea clienților săi au optat pentru ultima variantă, cea care le asigură și cel mai mare profit.

”Recoltarea lemnului se face, în medie, în anul 4 sau 5 de la înființarea exploatației, când diametrul arborelui atinge 18 centimentri. În cele mai nefericite cazuri, recoltarea se face cel târziu în al 9-lea an”, explică antreprenorul care încheie contracte de preluare a lemnului de la cultivatori. Se obține o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar prețul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. ”La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recoltează 300 de metri cubi, adică cei 30.000 de euro venitul de care vorbește toată lumea”, garantează bistrițeanul.

El spune că anul acesta va aduce o premieră importantă pe piața lemnului din România: prima cultură înființată de el va fi recoltată în zona Aradului, lucrare ce se efectua în toamnă și care, spune el, va fi momentul de turnură pentru cultura de Paulownia în România.

sursa: agrointel.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Secretul succesului

Conectarea aduce bunăstarea: Business și networking intenționat la Bizz Club Timișoara

Publicat

pe

Timișoara, 10 septembrie 2024 — În această săptămână, Bizz Club Timișoara a găzduit o nouă ședință axată pe tema „business și networking intenționat”, un concept care devine din ce în ce mai relevant pentru antreprenorii care doresc să își dezvolte rețelele de contact și să își crească afacerile în mod sustenabil.

Calin Iepure, CEO al BIZZ.CLUB, a fost gazda evenimentului, unde a prezentat etapele esențiale ale networking-ului intenționat. Aceste etape subliniază importanța abordării strategice în crearea și menținerea relațiilor profesionale, punând accent pe autenticitate, colaborare și reciprocitate. „Networking-ul intenționat nu este doar despre a colecta contacte, ci despre a construi relații care aduc valoare pe termen lung”, a declarat Iepure în cadrul prezentării.

Unul dintre punctele de atracție ale întâlnirii a fost momentul de „spotlight”, susținut de Dorian Ianoș, trainer și prezentator radio, care a împărtășit din experiența sa profesională legată de importanța comunicării eficiente în mediul de afaceri. Ianoș a subliniat cum o comunicare clară și deschisă poate contribui la consolidarea relațiilor profesionale și la atingerea obiectivelor de afaceri.

De asemenea, un invitat special al întâlnirii a fost Cristian Radu, CEO al BIZZ.CLUB Madrid, care a oferit o sesiune de Q&A pe tema inteligenței emoționale, un subiect de mare interes pentru antreprenorii prezenți. Radu a răspuns întrebărilor participanților legate de modul în care inteligența emoțională poate influența pozitiv interacțiunile de business și modul de luare a deciziilor. „În afaceri, a înțelege și a gestiona emoțiile, atât proprii, cât și ale celor din jur, este crucial pentru succesul pe termen lung”, a explicat Radu.

Întâlnirea de la Bizz Club Timișoara s-a dovedit a fi încă o dată un eveniment de referință pentru comunitatea locală de business, oferind nu doar oportunități de networking, ci și perspective valoroase pentru dezvoltarea personală și profesională.

Bizz Club își continuă misiunea de a aduce împreună antreprenori și lideri din diverse industrii, facilitând schimbul de idei și colaborări strategice printr-un networking intenționat și bine direcționat.

Citeste mai mult

Secretul succesului

„Împreună pentru Bubu“ – povestea unui succes

Publicat

pe

În urmă cu câțiva ani (2019), cazul unui copilaș bolnav, fără speranță de supraviețuire, emoționa întreaga Românie.

Când medicii de la spitalele din Timișoara nu-i mai dădeau nicio șansă să trăiască, în viața lui „Bubu” a mai apărut un înger păzitor, alături de mama sa, dr. Oana Codruța Băcean Miloicov. Oana a reușit, printr-o terapie alternativă la medicina modernă, să-l vindece aproape în totalitate pe micul copilaș.

### Cum a început drama copilașului

Un om mic, dar cu o problemă de sănătate imensă. La 3 ani și o lună, băiatul ducea o luptă grea cu viața. La 2,5 ani, Bubulică era un copil perfect sănătos – vorbea, cânta, mânca. Însă, în noaptea zilei de 30 august, Bubu a ajuns pe mâinile medicilor. Îngerașului i s-a pus un diagnostic crunt: encefalită herpetică și encefalită autoimună (NMDA). În doar două luni de zile, copilul a făcut două encefalite și era inconștient! Un șoc și o durere imensă pentru mămica lui și pentru toți cei care îl cunoșteau!

### Coșmarul

După două zile de convulsii, Bubu a intrat în comă și a fost trimis la Terapie Intensivă pentru a fi intubat și ventilat mecanic. Diagnosticul presupus: encefalită virală acută. Din 30 august nu mai vorbea deloc, iar după ce doctorii au constatat la București un nou tip de encefalită (NMDA) apărut ca urmare a sechelelor cerebrale lăsate de encefalita virală inițială, situația a devenit și mai dramatică. Mai bine de două luni, Bubu a fost inconștient, nu răspundea la stimuli, nu stătea în fund, nu își putea ține capul drept și a fost alimentat pe sondă nazo-gastrică – care nu se poate ține mai mult de trei luni. De aceea, a fost operat și i s-a montat gastrostoma, un tub de hrănire direct în stomac. De la encefalită autoimună, el avea niște mișcări diskinetice și se odihnea doar dacă era sedat. În acest timp, corpul i se arcuia, devenea rigid pentru zeci de minute bune în posturi de neimaginat pentru un om. Ochii săi se duceau uneori peste cap, parcă spre suferința tot mai mare din creierul său fragil. Au fost necesare patru intervenții chirurgicale, trei pentru cateter central intravenos pe gât și o gastrostomă.

### Fără mari șanse de viață!

„Fără mari șanse de viață!” sau „Așa pentru totdeauna!” – spitalele refuzau cazul lui Bubu. „Doctorii au încercat și un tratament off-label. Un medicament care distruge celulele T ale sistemului imunitar pentru ca acesta să nu mai atace leziunile cerebrale și implicit creierul: Mabthera – cu risc mare de septicemie din orice cauză. Copilul nu mai avea sistem imunitar pentru o perioadă bună de timp. I s-au administrat până acum trei doze. Șansele lui la viață au crescut, însă, în tot acest demers în care am schimbat patru spitale, pendulând pentru diverse probleme asociate, spitalele au ajuns să refuze copilul și cazul. Săptămâna aceasta vor să ne externeze și să căutăm spitale și centre de recuperare pe cont propriu”, spunea Csilla, mama lui Bubu.

### Speranța renăscută

După un coșmar care părea interminabil, a apărut o rază de soare în viața lui Bubu și a familiei sale greu încercate. Intervenția doamnei doctor Oana Codruța Băcean Miloicov a fost providențială. După ce a auzit de caz, ea a hotărât să-l ajute prin tratament cu biorezonanță, o metodă de tratament care în România este mai puțin cunoscută, dar în țări precum SUA, Rusia, Italia, Germania etc., este folosită de mulți ani și foarte apreciată.

„După prima ședință de tratament, pe 10 decembrie 2019, Bubulică a zâmbit pentru prima dată, cam 20 de secunde, și l-am putut ține în brațe”, a mărturisit Csilla. Au urmat zeci de ședințe cu doamna doctor, care l-au făcut bine pe Bubu. Acum este un băiețel frumos și isteț care zâmbește și își trăiește copilăria cu bucurie, alături de cei dragi. Sigur că au fost multe tratamente, a făcut și mai face terapie la Barcelona, dar este pe un drum foarte bun și are parte de o copilărie normală și de o viață bună, fără să-l mai chinuie boala.

### Recunoștință

Noi, Timiș Press, care am urmărit îndeaproape acest caz și am contribuit la mediatizarea lui, vrem să mulțumim tuturor celor care au contribuit cu donații, rugăciuni, distribuiri și cu orice ajutor făcut pentru copilașul nevinovat.

Mulțumiri și doamnei Bianca Harasim, care a mediatizat cazul prin grupul de Facebook – Mămici mai tari ca Google (MMTCG), Radio Zu, televiziunilor și tuturor celor care au fost alături de noi în acest demers.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să aibă grijă de voi!

Citeste mai mult

Secretul succesului

Creșterea Copiilor în Era Digitală: Efectele folosirii tehnologiei în mod excesiv

Publicat

pe

Mami, tu când ai fost mică te-ai jucat Minecraft?

Astfel de întrebări primesc de la copiii mei și lista e tot mai lungă. În ultimii ani tehnologia pare că ne acaparează cu totul și ne fură lucrul cel mai prețios de care dispunem și anume timpul petrecut cu copiii noștri.

Această tehnologie a observat că noi părinții suntem ocupați și s-a gândit ea așa deodată „să ne ajute”. Majoritatea părinților cad în această capcană uitând parcă care a fost scopul pentru care au venit copilașii lor pe această lume. Aceste ființe minunate cu suflet de înger care ne predau în fiecare zi lecții pentru suflet. Prin ei ne redescoperim copilul nostru interior și tot ei ne învață să-l acceptăm și să-l iubim în mod necondiționat.

Observ foarte des copii care se îmbracă, mănâncă și se joacă în fața ecranelor. Cum această tehnologie pătrunde în viețile noastre cu acordul nostru, dacă nu este ținută sub control ne pot răpi cele mai frumoase clipe ale copilăriei micuților noștri.

Din propria experiență de lucru cu copiii observ cum tehnologia vine cu avantaje dar și cu un preț dacă expunerea este foarte mare.

Copilașii care folosesc peste măsură tableta, telefonul, televizorul sau alte gadget-uri pot avea parte de:

modificarea limbajului în funcție de ceea ce aud în mod frecvent. Aceștia folosesc adesea expresii din jocuri, cântece sau filme de desene animate.

rigidizare a mușchiului ochiului ceea ce poate duce în timp la probleme de vedere.

oboseală datorită schimbării foarte rapide a cadrelor, deoarece creierul încearcă să prindă cât mai multe informații în timp cât mai scurt.

probleme de postură deoarece foarte mulți copii stau uneori minute întregi fără să se miște.

tulburări de somn datorită înmagazinării în subconștient a imaginilor de peste zi.

distorsionarea realității (foarte multe informații sunt eronate) însă ei cred cu toată ființa ceea ce văd.

dependența față de jocuri deoarece acestea sunt în așa fel făcute astfel încât să creeze suspans pentru a nu te opri din vizionat.

lipsa răbdării, deoarece cadrele se mișcă foarte repede și în timp copilul crede că așa trebuie să fie și realitatea în care trăiește.

deconectarea de la realitate, de multe ori copiii își creează propria lume corelată cu jocurile sau desenele animate pe care le urmăresc.

comunicare precară cu cei din jur datorită vocabularului sărac preluat din jocuri.

dificultate de integrare în grupuri datorilor nedezvoltării vocabularului pe o anumită temă.

probleme de concentrare și rigiditate musculară, în special pentru micuții care stau în fața gadgetului înainte de 2 ani.

Și acestea sunt doar câteva semne însă sunt convinsă că puteți descoperi și singuri și alte efecte ale acestor gadget-uri folosite în mod necontrolat de către copii.

În calitate de părinte vă rog să protejați timpul petrecut alături de copiii voștri deoarece timpul este trecător și vă asigur că peste ani nu își vor mai aminti nici un scor obținut la jocurile care le acaparează atât de mult atenția. Însă își vor aminti cu drag de cât de prezenți ați fost în viața lor, de gesturile mici, iar clipele pline de blândețe și iubire pe care le-ați dăruit vor dăinui peste ani.

Nu aș vrea să fiu înțeleasă greșit, eu nu sunt împotriva evoluției și a tehnologiei însă ceea ce este prea mult întotdeauna devine dăunător. Personal, ca măsură de protecție a timpului alocat de către copiii mei tehnologiei am decis instalarea unei aplicații de control parental, un lucru pe care îl recomand însă sunt convinsă că sunt și alte soluții pe care vă las în continuare să le descoperiți singuri.

Lăsați bucuria copilului din voi să se împrietenească cu propriul vostru copil!

Cu sinceritate, Mihaela Patasanu de la clubul Creative Kids Center.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite