Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Lifestyle

Insomnia, tot mai frecventă. Cum o tratăm cu ajutorul plantelor

Publicat

pe

Până la apariţia somniferelor, timp de milenii, oamenii și-au tratat insomniile cu diferite plante medicinale, eliminând stările de instabilitate neuropsihică, fără a produce dependenţe. Efectul de inducere a somnului cu ceaiuri şi tincturi este datorat conţinutului de substanţe active din plante.

Insomnia este o suferinţă frecvent întâlnită în zilele noastre, cauzată de un ritm alert de viaţă, cu stres şi, adesea, cu alterarea relaţiilor interumane. Se manifestă ca un simptom al unui dezechilibru nervos, care constă din imposibilitatea de a adormi timp de câteva ore după urcarea în pat sau din trezirea bruscă, după o scurtă şi insuficientă perioadă de somn (două ore), cu menţinere în stare de veghe timp de trei ore.

Insomnia poate fi tranzitorie (câteva zile), intermitentă (pe termen scurt, sub trei săptămâni) sau cronică (mai mult de trei săptămâni). Din cauza crizelor frecvente de insomnie, organismul nu-şi poate reface complet forţele fizice şi psihice, iar starea de oboseală se amplifică de la o zi la alta, devenind tot mai greu de suportat.

Se ştie că un adult sănătos are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, iar copiii şi vârstnicii, de 8-10 ore. În ultimul secol, insomnia a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. O statistică recentă arată că, în România, 25% dintre persoane suferă de insomnie.

Pentru cei mai mulţi dintre oameni, `drumul somnului“ este pavat cu diferite obstacole: sforăit zgomotos, somn agitat, scrâşnitul dinţilor cu imitarea ferăstrăului electric sau a malaxorului de beton, vorbitul în somn, coşmaruri, disfuncţii respiratorii (apnee), cu întreruperea bruscă a respiraţiei în timpul somnului.

Pentru combaterea insomniei este important să se identifice cauzele declanşatoare. O primă cauză a insomniei ar fi consumul exagerat de mâncare la o cină copioasă, cu alimente greu digerabile, cărnuri fripte, grăsimi animale, afumături. La unele persoane, insomnia este provocată de disfuncţii la nivelul creierului şi al sistemului nervos, cu stresuri, stări tensionale psihomorale, irascibilitate, excese intelectuale, muncă în schimburi sau în ture de noapte (care dereglează alternanţa dintre somn şi veghe), oboseală excesivă, cu surmenaj fizic şi intelectual.

Printre alţi factori declanşatori ai insomniei pot fi menţionaţi cei legaţi de programul diurn de muncă, odihnă şi somn. Orele suplimentare provoacă oboseală şi irascibilitate, întârziind momentul apariţiei unui somn normal. Tulburările de somn, mai ales la copii, pot genera probleme dificile de ordin intelectual şi comportamental: pierderea capacităţii de concentrare, de memorare şi de integrare socială.

Tratamente fitoterapeutice

Sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 de minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative: infuzie din flori de tei (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), cu acţiuni imediat sedative; infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă), cu efecte sedative asupra sistemului nervos central; infuzie din flori de lavandă, cu acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace pe substrat nervos.

Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate, cu conuri de hamei, herba de talpa-gâştei, sulfină, busuioc şi măghiran, flori, frunze şi fructe de păducel, frunze de salvie, roiniţă şi mentă, flori de porumbar, lumânărică, mac roşu şi ciubo¬ţica-cucului, capsule de mac, rizomi de obligeană, scoarţă de salcie şi coji de mere sau portocale.

Alte reţete complexe cuprind: flori de muşeţel, gălbenele şi portocal, frunze de pelin, herba de cimbrişor, mătăciune, sunătoare, coada-calului, fructe de măceş, anason şi chimion, bulbi de ceapă.

Reţeta autorului: tei şi lavandă (flori), valeriană (rădăcini), hamei (conuri), roiniţă (frunze), talpa-gâştei şi busuioc (herba), păducel (frunze şi fructe). Acest amestec de plante prezintă efecte sedative, antispastice şi hipnotice, acţionând asupra întregului sistem nervos căruia îi scade excitabilitatea.
Alte forme de prezentare sunt: tinctură de valeriană (rădăcini), hamei (conuri), talpa-gâştei (herba); pulbere din rădăcini uscate şi mărunţite de valeriană.

Uleiurile esenţiale pot fi deosebit de utile în combaterea insomniilor. Într-o lampă de aromaterapie se pun 4-5 picături ulei de lavandă, busuioc, trandafir, roiniţă, cimbrişor, liliac, brad sau pin care creează, în camera de dormit, o atmosferă odorantă, ce imprimă o stare sedativă şi de relaxare.

În tratamente externe se recomandă: băi generale şi locale, calde, în care se toarnă infuzii din flori de lavandă, flori de tei sau 4-5 picături de uleiuri eterice, având efecte sedative şi relaxante asupra sistemului nervos central; băi generale cu sare de salină sau sare de mare (500 g la cadă); băi de mâini şi de picioare cu flori de tei, păducel şi măceş, frunze de mentă şi capsule de mac; cataplasmă pe piept sau pe ceafă cu oţet de mere încălzit; masaje în lungul coloanei vertebrale cu uleiuri eterice sau cu macerat din petale de mac roşu, flori de măceş şi măghiran şi frunze de trandafir; pernă sau săculeţ de tifon umplute cu flori de lavandă, conuri proaspete de hamei (schimbate la două săptămâni), care se ţin pe piept sau la cap.

Regimul alimentar

Se va respecta programul meselor principale, cina luându-se cel târziu la ora 20:00, cu aproximativ trei ore înainte de culcare. Se vor consuma cantităţi reduse de alimente, astfel ca foamea să nu ne trezească peste noapte.
Sunt recomandate, pentru masa de seară, multe crudităţi (salată verde, varză albă, ceapă, praz, ridichi, mărar, tomate, păstârnac, morcov, pătrunjel rădăcini), carne slabă şi peşte, iaurt, brânză de vaci, biscuiţi şi cereale integrale cu un pahar de lapte fierbinte, îndulcit cu miere de albine. Efecte deosebite în producerea somnului are usturoiul ¬frecat în ulei, pentru a înlătura mirosul caracteristic.

După masa de seară se pot mânca fructe proaspete (mere, caise, piersici, pepeni, struguri, fragi, mure, agrişe), având rol tonic pentru sistemul nervos. În locul merelor se indică zeama de la o lămâie amestecată cu o lingură de miere de albine, consumată cu o oră înainte de culcare.

Se vor evita mesele copioase, cu alimente greu digerabile, care pot produce indigestii nocturne: carnea de porc şi de vânat, grăsimile animale, peştele gras, afumături, mezeluri, conserve, ouă, maioneză, condimente iuţi, castraveţi muraţi, băuturi alcoolice, carbogazoase, ceai negru şi mai ales cafea.
După masa de prânz se vor suprima, din alimentaţie, sarea şi popcornul, întrucât stimulează glandele suprarenale şi amplifică pulsaţiile sângelui din tâmple.

Regimul de viaţă

Pentru a avea un somn sănătos şi odihnitor este necesară eliminarea cauzelor care au produs insomnia. În afara unei alimentaţii echilibrate se impune un regim ordonat de viaţă, cu multă mişcare în aer liber, alternarea orelor de muncă cu cele de odihnă, eliminarea stărilor stresante. Urcarea în pat se face înainte de ora 23:00, într-o încăpere bine aerisită, cu întuneric deplin, linişte, cu temperatură moderată, cât mai departe de calorifer sau de alte surse de căldură excesivă. Poziţia capului va fi optim orientată spre nord sau est. Lenjeria de noapte va fi lejeră, de preferat cămaşă de noapte din fibre naturale, eventual parfumată cu esenţe vegetale. Pentru a adormi uşor este necesar ca picioarele să fie calde.

Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Psihologie

DEZVOLTARE PERSONALĂ. Cinci sfaturi pentru gestionarea inteligenței emoționale în relația de cuplu

Publicat

pe

Cheia pentru ca un cuplu să fie fericit și durabil se află în calitatea legăturii emoționale dintre cele două persoane. Nu este vorba doar despre chimie sau compatibilitate, cât mai ales despre capacitatea de a gestiona propriile emoții și pe ale partenerului. O relație sănătoasă nu este lipsită de conflicte, ci este definită de modul în care partenerii trec prin ele.

Partenerii cu o inteligență emoțională scăzută tind să se confrunte cu dificultăți în relația de cuplu. Greutatea de a-și înțelege propriile emoții sau ale partenerului, poate transforma o conversație care ar trebui să fie constructivă în una dificilă și epuizantă.

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “Niciunul dintre noi nu este perfect, așa că nici relațiile nu sunt perfecte. Indiferent de persoana cu care ne implicăm, odată ce faza inițială de atracție intensă dispare și nu mai suntem „amețiți” de chimia dintre noi, partenerul nostru nu va reacționa întotdeauna așa cum ne dorim. Este suficient să declanșeze o rană veche, să ne amintească inconștient de o durere ascunsă, și vom suferi – iar de multe ori, această suferință se transformă în furie. Dacă nu știm să ne gestionăm propriile emoții, ajungem să ne învinovățim partenerul pentru ce ni se întâmplă și să încercăm să-l forțăm să se schimbe, doar ca să evităm să ne confruntăm iat cu sentimentele noastre.”

Pentru a gestiona aceste situații inevitabile în orice relație de cuplu, avem nevoie de cei cinci piloni ai inteligenței emoționale.

Conștientizarea de sine

Conștientizarea de sine în relația de cuplu implică capacitatea fiecărui partener de a fi conștient de propriile emoții, gânduri și nevoi. Este important ca fiecare partener să-și cunoască propriile emoții și să-și exprime deschis dorințele și așteptările în cadrul relației. Această conștientizare poate ajuta la evitarea conflictelor și la creșterea intimității emoționale.

Autoreglarea emoțională

Autoreglarea emoțională în relația de cuplu implică capacitatea de a gestiona și controla propriile emoții într-un mod sănătos și constructiv. Acest lucru înseamnă să putem răspunde la provocări sau conflicte fără a ne lăsa copleșiți de furie sau anxietate. Prin autoreglare emoțională, putem menține o comunicare deschisă și constructivă cu partenerul nostru și putem gestiona conflictele într-un mod matur și eficient.

Empatia

Empatia în relația de cuplu este esențială pentru construirea unei conexiuni emoționale profunde. Capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile partenerului nostru ne ajută să fim mai receptivi și mai sensibili la nevoile și dorințele sale. Prin practicarea empatiei în relație, putem crea un spațiu sigur și de înțelegere reciprocă, care contribuie la consolidarea legăturii noastre.

Motivația

Motivația în relația de cuplu se referă la determinarea de a lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune și menținerea unei relații sănătoase și satisfăcătoare. Aceasta implică dedicarea și angajamentul de a investi timp și energie în dezvoltarea relației, precum și în depășirea dificultăților care pot apărea pe parcurs. Motivația comună poate alimenta creșterea și evoluția continuă a relației de cuplu.

Abilitățile sociale

Abilitățile sociale în relația de cuplu se referă la capacitatea de a comunica eficient, de a rezolva conflictele și de a construi și menține o legătură puternică și armonioasă. Aceasta implică ascultarea activă, exprimarea sinceră a sentimentelor și nevoilor, precum și capacitatea de a fi deschiși și receptivi la perspectiva partenerului nostru.

“Îmbunătățirea inteligenței emoționale necesită exercițiu și răbdare. Recomand adesea oamenilor cu care să lucrez să își dezvolte capacitatea de auto-reflecție, să își exprime nevoile clar, fără agresivitate sau pasivitate, și să asculte activ, fără a întrerupe sau judeca. Relațiile nu sunt perfecte, dar cu inteligență emoțională, ele pot deveni mai autentice, mai armonioase și mai împlinite”, concluzionează Angela Nuțu.

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.

Citeste mai mult

Sănătate

O capsulă cât o vitamină, folosită pentru investigarea intestinului subțire, la Timișoara

Publicat

pe

O capsulă de mărimea unui comprimat de vitamină care este prevăzută cu o cameră video performantă este folosită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru investigarea intestinului subţiree, procedura fiind  numită metoda gold standard.

„Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină şi o baterie. Capsula înregistrează şi stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, au anunțat medicii într-un comunicat de presă.

Capsula endoscopică este destinată pacienţilor ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subţire, pacienţilor cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subţire şi este confortabilă pentru pacienţi. Are însă şi câteva contraindicaţii. Nu se administrează copiilor, pacienţilor cu tulburări de deglutiţie, pacienţilor cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise şi relevante este important ca pacientul să urmeze câţiva paşi.

Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă şi i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activităţile fizice intense, întrucât mişcările bruşte pot influenţa calitatea imaginii.

După 30 de minute de la înghiţire, capsula depăşeşte tubul digestiv superior, trece de stomac, şi ajunge în intestinul subţire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe o centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul.

Capsula nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigaţie. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Citeste mai mult

Psihologie

DEZVOLTARE PERSONALĂ. 5 sfaturi ca să fii mai fericit

Publicat

pe

De multe ori vorbim despre fericire, suntem într-o continuă căutare, însă foarte rar găsim timp pentru a o defini cu adevărat.

Dintr-un punct de vedere filozofic, conceptul de fericire este deseori legat de ideea de a duce o „viaţă bună”, înfloritoare, plină de virtuți şi de excelenţă, mai degrabă decât de trăirea unor emoţii. Din perspectivă psihologică însă, fericirea este o stare mentală şi emoţională de bunăstare, legată de trăirea unor emoţii pozitive, dar care să aibă şi un sentiment de însemnătate şi satisfacţie, ca urmare a trăirii vieţii.

Mulți dintre noi presupun greșit că evenimentele majore din viață, fie ele pozitive sau negative, vor avea un impact de durată asupra fericirii noastre – de exemplu, câștigarea la loto sau pierderea unui loc de muncă. Cu toate acestea, studiile indică faptul că, după o perioadă relativ scurtă, oamenii tind să revină la un nivel emoțional similar celui dinaintea evenimentului.

Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă „Circumstanţele sunt responsabile de doar 10% din nivelul personal de fericire. Studiile au demonstrat că, fără să ţinem cont de ce li se întâmplă oamenilor – fie că îşi pierd un membru sau câştigă la loto – nivelul lor de fericire tinde să revină la cel de dinainte de eveniment în aproximativ 2 luni. Acest fenomen se numeşte banda de alergare hedonică sau adaptarea hedonistă”.

Cercetările sugerează că aproximativ 50% din fericirea pe care o putem atinge aceasta este influențată de biologia noastră, în special prin trăsăturile de personalitate care sunt, în mare măsură, determinate genetic.

Aceste trăsături includ factori precum sociabilitatea, stabilitatea emoțională, activitatea și cinstea, care contribuie la felul în care experimentăm și exprimăm fericirea. De exemplu, persoanele cu o personalitate extrovertită sau stabile emoțional tind să aibă o viață mai satisfăcătoare și o capacitate mai mare de a face față stresului

Restul de 40% din fericirea noastră depinde de acțiuni și comportamente, precum alegerile zilnice, gândurile și relațiile pe care le avem. În această categorie intră crearea unor rutine sănătoase, dar și angajamentul în acte de  altruism sau ajutor față de ceilalți, care pot întări sentimentul de împlinire.

Chiar și simpla schimbare a activităților zilnice sau a mediului în care trăim poate să influențeze semnificativ starea de bine.

Astfel, deși genele noastre joacă un rol important în predispozițiile pentru fericire, alegerile și comportamentele conștiente pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea acesteia:

1.Dezvoltă relații autentice. Oamenii care au relații apropiate cu familia și prietenii sunt de obicei mai fericiți. Interacțiunile sociale sunt esențiale pentru bunăstarea generală.

2.Experiențe noi și aventuri. În loc să te concentrezi doar pe bunuri materiale, încearcă să îți creezi amintiri prin experiențe. Acestea pot include călătorii, hobby-uri noi sau orice activitate care îți aduce bucurie. Când trăiești momente memorabile, savurându-le cu toți simțurile, crești nivelul de fericire, deoarece aceste experiențe te conectează la viață într-un mod autentic.

3.Ajută-i pe alții. Fericirea poate fi cultivată și prin acte de altruism. Studiile arată că cei care ajută pe alții — fie prin voluntariat, donații sau gesturi mici de bunătate — se simt mai împliniți și mai fericiți. Generozitatea întărește relațiile sociale și contribuie la un sentiment profund de satisfacție.

4.Adoptă o perspectivă pozitivă asupra adversității. Chiar și în fața dificultăților, oamenii care reușesc să-și regăsească sensul și să învețe din experiențele negative sunt, de obicei, mai fericiți. Adversitatea poate contribui la creșterea rezilienței, la dezvoltarea unei perspective mai largi asupra vieții și la întărirea optimismului.

5.Practică recunoștința. Recunoștința este un instrument puternic pentru creșterea fericirii. Mulți oameni care practică recunoștința regulat se simt mai fericiți și au o calitate a somnului mai bună. Poți începe prin a-ți nota lucrurile pentru care ești recunoscător, ceea ce îți poate schimba perspectiva asupra vieții. Studiile arată că cei care au practicat acest obicei timp de 6 săptămâni au raportat un nivel mai ridicat de fericire și o reducere a stresului și depresiei.

„Fericirea nu este o destinație finală, ci o practică continuă.Investind timp în activități care contribuie la dezvoltarea personală, în crearea de experiențe și în cultivarea unei perspective pozitive, putem să ne creștem considerabil nivelul de fericire pe termen lung”, ne asigură Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite