Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Psihologie

PSIHOLOGIE. Cum să faci să scapi rapid de frică și anxietate

Publicat

pe

Știai că mintea umană are o tendință naturală pesimistă, cu înclinație să rețină și să acorde mai multă importanță lucrurilor rele în defavoarea celor bune? Înclinația implicită a minții noastre este să fie concentrată pe probleme și durere.

Tendința spre negativitate s-a dezvoltat în urmă cu milioane de ani, ca un mecanism de supraviețuire, și a rămas o componentă activă a creierului uman până în prezent, deși pericolele sunt mai puține și total diferite.

Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză afirmă “În vremurile pe care le trăim acum, încărcate de anxietate și incertitudine, această tendință primară de negativitate devine și mai pronunțată. În loc să fie orientată spre soluție și optimism, mintea umană îți poate fixa cele mai nefavorabile scenarii și pericole de orice fel. Când viețile noastre personale, profesionale, sociale și politice sunt inflamate, unul dintre primele lucruri pe care le uităm este necesitatea identificării și articulării bucuriei..”

Gândurile anxioase activează sistemul limbic – centrul fricii din creierul nostru. Doar un simplu gând poate declanșa cu ușurință această parte a creierului într-o fracțiune de secundă.

Atunci când simți frica, aceasta va continua să crească și să se dezvolte datorită unui proces numit potențare. Când mintea ta este deja programată pentru frică, chiar și cele mai inofensive evenimente par groaznice.

Dacă ți-e teamă de zbor, chiar și cea mai mică turbulență va genera o reacție puternică și o stare de tensiune foarte mare. Mintea nu face diferența dintre un pericol real și unul imaginar. De aceea, cu cât mai îngrijorat ești de locul tău de muncă, cu atât mai mult vei tresări de ori de câte ori te cheamă șeful tău.

Nu este ușor dar poți învăța să faci față anxietăților și fricilor – și chiar să le depășești atunci când ai o reacție rapidă și faci unul dintre următoarele lucruri:

Dacă frica te ține treaz noaptea, scoală-te din pat și fă câțiva pași. Poți să faci puțină mișcare sau să citești o carte. De preferat să NU intri pe internet sau să te uiți la televizor sau telefon sau tabletă sau orice cu ecran!

Ascultă acea muzică care îți place foarte mult.

Mișcă-te! Fă câteva flotări, genoflexiuni sau orice alte exerciții fizice care pun sângele în mișcare. Exercițiul va înlocui hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociați cu starea de calm, de forță și putere.

Cântă sau fluieră. Nu trebuie să fii un mare talent pentru asta ci doar să o faci.

Respiră. Respirația este poate cel mai rapid și ușor mod de a contracara frica. Orice s-ar întâmpla, respiră profund de 3-5 ori, așteaptă, adună-te și abia apoi acționează. Pentru un efect chiar și mai puternic, respiră profund abdominal, adică împinge aerul până în stomac și pântec, nu doar la nivelul pieptului.

Gândește pozitiv. Adu-ți aminte de succesele tale, de multele lucruri minunate din viața ta! Gândește-te la ele, bucură-te de ele. Fă-o în detaliu!

Creează-ți un cuvânt cheie. Formula fermecată! Mantra personală! Poate fi ceva simplu „Mă descurc” sau „Sunt cel mai tare” sau orice altceva. Repet-o continuu și observă schimbarea.

Rămâi în prezent. Observă ce se întâmplă chiar acum, în această clipă. Vei descoperi că, foarte probabil, momentul prezent nu are nici o legătură cu frica respectivă.

Întreabă-te dacă este chiar așa! Fii atent la generalizări. Este totul pierdut? Toată lumea este rea?

Schimbă modul în care privești situația. Cei care se tem, au tendința să perceapă o problemă ca fiind insurmontabilă și permanentă în timp ce optimiștii o privesc ca pe ceva temporar și rezolvabil. Caută să „demontezi” acea problemă în bucăți și să le rezolvi una câte una. Foarte curând vei vedea că începe să se „descarce”

“Frica poate fi un dușman sau un aliat. Este un dușman câtă vreme nu o cunoști și nu știi ce să faci cu ea. Din clipa în care „dușmanul” nu mai este necunoscut, îl poți pune la treabă. Te poți folosi de frică pentru a realiza lucruri mărețe, pentru a te mobiliza și a obține rezultate extraordinare. Dar totul începe prin a o depăși și controla.” ne asigură Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Psihologie

PSIHOLOGIE. Cum știi că ești într-o relație de cuplu sănătoasă

Publicat

pe

Intrăm într-o relație de cuplu pentru că vrem să fim fericiți. Nevoia de apartenență, de iubire și de afecțiune ne determină să ne căutăm un partener potrivit. Ne așteptăm ca dragostea să ne ofere un sentiment unic de bucurie, ceva ce nu am simțit niciodată în viața noastră.

Nicio relație nu este însă perfectă, fiecare având o combinație de caracteristici sănătoase și nesănătoase. Deși oamenii petrec adesea mult timp discutând despre cum să identifice o relație toxică, nu se discută neapărat despre ce înseamnă o relație sănătoasă.

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ Într-o relație de cuplu este vital să te simți fericit și susținut de partenerul tău. Dar este important să știi că nu este responsabilitatea partenerului tău să te facă fericit. Singura relație sănătoasă este cea în care fiecare partener este atent la el în timp ce își construiește partea sa în relație. A-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea ta înseamnă să acorzi  prioritate sănătății tale emoționale, să te concentrezi pe acțiunile tale mai mult decât pe ale partenerului, să ai timp pentru tine și să te străduiești să aduci energie și stare de bine în relație, acest spațiu comun în care iubirea se împlinește.”

Atunci când evaluezi sănătatea relației tale, este util să răspunzi la următoarele întrebări:

Aveți încredere unul în celălalt?

Vă respectați reciproc?

Vă susțineți interesele și eforturile fiecăruia dintre voi?

Sunteți sinceri și deschiși unul față de celălalt?

Vă permiteți să vă păstrați identitatea personală?

Discutați despre sentimentele voastre, speranțele, temerile și visele voastre?

Simțiți și exprimați afecțiune și tandrețe?

Există egalitate și corectitudine în relația voastră?

Deși relațiile sunt unice în felul lor, există anumite caracteristici care diferențiază o conexiune interpersonală sănătoasă de una nesănătoasă. Iată câteva aspecte de luat în considerare.

Încredere

Încrederea este un element cheie al relațiilor sănătoase. Cercetările sugerează că abilitatea ta de a avea încredere în ceilalți este influențată de stilul tău general de atașament. Cu alte cuvinte, relațiile trăite în copilărie contribuie la modelarea așteptărilor tale referitoare la relația de cuplu.

Dacă relațiile tale anterioare au fost sigure, stabile și de încredere, ai mai multe șanse să ai încredere în oameni în relațiile viitoare. În caz contrar, dacă relațiile tale în copilărie au fost instabile și nesigure, este posibil să fie nevoie să lucrezi la problemele de încredere.

Autenticitate

O altă caracteristică a relațiilor sănătoase este abilitatea de a fi și de a te arăta partenerului tău așa cum ești. Deși cuplurile au niveluri variate de deschidere și dezvăluire de sine – cea din urmă se referă la cât ești dispus să împărtășești despre tine cu o altă persoană – nu ar trebui să simți niciodată că trebuie să ascunzi aspecte ale personalității tale sau să te schimbi.

La începutul unei relații, poți să eziți sau să fii mai precaut în ceea ce privește ceea ce primești ce și cât ești dispus să dezvălui. Cu timpul, pe măsură ce intimitate în relație crește, ar fi bine să te simți confortabil să dezvălui mai multe din gândurile,opiniile, credințele, interesele și amintirile tale.

Granițe sănătoase

Chiar dacă partenerul tău are nevoi diferite față de tine, este important să găsiți modalități de compromis menținând în același timp granițele fiecăruia. Granițele nu au legătură cu secretele. Ele doar stabilesc faptul că fiecare persoană are propriile nevoi și așteptări.

Granițele sănătoase sunt unice pentru fiecare individ și cuplu. Ele stabilesc ce vei accepta și ce nu vei accepta în relația ta. Exemple de granițe sănătoase includ acordul de a nu verifica telefoanele celuilalt, acordul de a permite fiecărui partener timp și spațiu pentru a avea prietenii în afara relației și respectarea spațiului personal al celuilalt.

Comunicare bună

Relațiile sănătoase, pe termen lung – fie că vorbim de prietenii sau de parteneriate romantice – necesită abilitatea de a comunica eficient. A ști să comunici nu înseamnă să nu ai conflicte. Înseamnă să poți rezolva diferențele de opinie în mod eficient.

Când apar conflicte, partenerii aflați în relații sănătoase reușesc să evite atacurile personale. Rămân respectuoși și empatici față de partener în timp ce discută despre gândurile și sentimentele lor și caută soluții.

Uneori, conflictul poate fi chiar o oportunitate de a întări conexiunea cu partenerul tău. Cercetările au arătat că conflictul poate fi benefic în relațiile intime atunci când trebuie să fie abordate probleme serioase, permițând partenerilor să facă schimbări care să aducă beneficii relației.

„O relație sănătoasă include încredere, deschidere, granițe, respect, afecțiune, comunicare și reciprocitate. Fiecare dintre parteneri trebuie să fie dispus să-și facă partea pentru a menține conexiunea și pentru a remedia eventualele probleme. O relație devine toxică atunci când partea negativă depășește partea pozitivă sau când anumite comportamente sunt dăunătoare pentru una sau ambele persoane.” concluzionează Angela Nuțu

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.

Citeste mai mult

Psihologie

SFATUL PSIHOLOGULUI. Cum să nu mai suferim

Publicat

pe

Fiecare dintre noi are propria sa istorie influențată de familie, mediu, evenimentele și oamenii din jurul său. Toate au avut un impact în evoluția și dezvoltarea noastră, în special în copilărie. Am luat atunci multe decizii la nivel subconștient, despre cum ar trebui să fim și ce ar trebui să facem pentru a fi văzuți ca fiind buni și pentru a fi iubiți, acceptați și a ne simți în siguranță.

Cu toții creștem în vârstă; oricine, cu puțin noroc, poate face asta. Însă, psihologic vorbind, nu asta înseamnă să fii adult. Adevărata vârstă adultă depinde de recunoașterea, acceptarea și asumarea responsabilității pentru proprile trăiri, sentimente și experiențe. Pentru majoritatea adulților, acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Multe dintre cele mai comune probleme de sănătate care pun viața în pericol, inclusiv obezitate, boli de inimă, alcoolism și consum de droguri sunt direct legate de traumele din copilărie. Fiecare dintre noi este, într-o anumită măsură, prins în capcana traumelor care continuă să ne influențeze (adesea în mod inconștient) atitudinea, reacțiile și comportamentele.

Despre impactul traumelor din copilărie în viața de adult, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă “ Experiențele traumatice pot schimba radical atât modul în care o persoană gândește despre sine cât și cum vede lumea în general. Sentimentele de vinovăție copleșitoare și autoblamare sunt foarte comune în suferința pe care o produc evenimentele traumatice. De asemenea, trauma te poate face să te simți amorțit, deconectat și incapabil să ai încredere în ceilalți. O serie întreagă de efecte secundare fizice sunt direct legate de traume, de la tulburări de somn la probleme musculare, și până la oboseală persistentă – unii oameni se pot confrunta chiar cu probleme gastrointestinale sau cardiovasculare. Această manifestare fizică a emoțiilor adânc înrădăcinate este cunoscută sub numele de somatizare, adică atunci când corpul tău exprimă sentimente omniprezente și dureroase prin simptome corporale.”

Cum recunoști trauma?

Lipsa constantă de încredere în tine, în ceilalți și în viață

Sentiment constant de rușine și îndoială

Te confrunți frecvent cu stări de anxietate

Frica de intimitate

Obișnuiești să judeci, să critici, să condamni și să-i învinovățești pe alții pentru problemele tale

Te lași ușor condus de mânie, resentimente, gelozie, frică, rușine și vină

Ai un sentiment constant de singurătate, izolare și separare de toată lumea

Ai probleme în a crea relații armonioase

Trauma poate fi o barieră reală în calea oricărei schimbări pe care vrei să o faci în viața ta și te poate arunca în rolul de victimă, cineva care este permanent zbuciumat de circumstanțele vieții.

Vindecarea traumelor din trecut necesită efort și răbdare, dar poate aduce transformări profunde în viața ta. Iată câteva sfaturi rapide pentru a începe procesul de vindecare:

Acordă atenție nevoilor tale fizice, emoționale și mentale. Dezvoltă obiceiuri sănătoase care te susțin în procesul de vindecare, cum ar fi meditația, exercițiile fizice și nutriția echilibrată.

Relațiile sănătoase pot contribui semnificativ la vindecarea traumelor. Caută sprijinul și susținerea prietenilor, familiei sau a unui terapeut de încredere.

Înțelegerea și iertarea celor care au cauzat traumele pot ajuta la eliberarea resentimentelor și la eliberarea energiei negative.

Scrisul, pictura, dansul sau alte forme de expresie artistică pot fi căi puternice pentru a elibera și a procesa emoțiile legate de traume.

Terapia individuală sau de grup poate oferi un mediu sigur în care poți explora și procesa traumele din trecut. Terapeuții specializați pot oferi tehnici și instrumente eficiente pentru gestionarea emoțiilor și construirea resurselor interne.

Înțelegerea modului în care funcționează traumele și impactul lor poate fi eliberator. Lectura și participarea la seminarii pot oferi perspectivă și cunoaștere pentru a avansa în acest proces.

„Vindecarea traumei este începutul drumului și nu finalul său. Este începutul unui drum plin de libertate, de împlinire, de bucurie și sănătate sufletească și emoțională.” ne asigură Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Citeste mai mult

Psihologie

DEZVOLTARE PERSONALĂ. 5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

Publicat

pe

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită. Relațiile fericite însă nu se întâmplă accidental. Este nevoie de doi oameni sănătoși emoțional, iubitori, cu încredere de sine, care să se angajeze să fie cei mai buni parteneri.

Ei pot avea avea 30, sau poate 75 de ani. Nu contează de cât timp sunt împreună. Uneori de 3, alteori de 30 de ani. Oricâți ani ar avea, atunci când vezi un cuplu fericit, pur și simplu o știi! Cum reușesc aceste cupluri să își păstreze dragostea, trecând prin vremuri bune dar și prin provocări și încercări?

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: „Din fericire, răspunsul nu este că prin noroc sau șansă, ci prin angajament și implicare în creșterea și menținerea unei relații sănătoase, armonioase. Cum poți face asta? Evitând cele mai comune greșeli care pot apărea în relația de cuplu. Zeci de studii efectuate la nivel mondial au concluzionat că persoanele aflate în relații stabile și iubitoare au o viață mai lungă și mai sănătoasă.”

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în relațiile de cuplu:

Lupta pentru putere

Dorința de a avea mereu dreptate și de a câștiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situații care duc la destrămarea relațiilor de cuplu. Ne concentrăm să ne impunem punctul de vedere și să arătăm celeilalte persoane cât de mult greșește. Lupta pentru a câștiga orice ceartă conduce rapid spre resentimente și toxicitate într-o relație. Câștigarea fiecărui teren de luptă nu este productivă pentru o relație sănătoasă și poate fi un dezastru în marea schemă a vieții tale amoroase.

Ce să faci în schimb: Scopul este să te străduiești să înțelegi și perspectiva persoanei iubite, nu să „câștigi” fiecare argument. În loc să cauți un nou argument și să escaladezi conflictul, mai bine îți pui întrebări pentru a înțelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gândi la dezacordul care există în acel moment între voi, gândește-te cum puteți să rămâneți uniți împotriva problemei.
Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate și respect.

Te plângi de relația ta altor persoane

Atrag aici atenția în mod deosebit femeilor, care consideră că discuțiile interminabile cu prietenele și colegele de serviciu despre cât de nemulțumite sunt de partenerul lor, o normalitate „între fete” .

Pentru multe femei, subiectul principal de discuție  cu prietenele mele este analizarea relației pe toate părțile. Dar iată problema cu împărtășirea tuturor detaliilor din relația ta de cuplu: nu numai că scade încrederea între parteneri, dar pur și simplu nu este productivă și te ține concentrată pe negativ.

Ce să faci în schimb: comunică cu partenerul tău când ceva nu este în regulă și rezolvă înainte să începi să te plângi prietenilor. Remediați problema de la rădăcină și construiți o relație mai bună în loc să vă concentrați asupra dramei. În afară de voi doi, nimeni nu trebuie să cunoască toate problemele din relația voastră de cuplu.

Te aștepți ca partenerul tău să fie totul pentru tine

Mai mult ca oricând, pare că ne căutăm partenerul pentru a bifa fiecare căsuță dintr-o listă lungă de nevoi. Ne așteptăm ca un partener să fie „cel mai bun prieten”, colegul de apartament perfect, psihologul nostru, părintele nostru, și în același timp  iubitul care se străduiește zi de zi să păstreze pasiunea și scânteia în relația de cuplu.
Un moment de realism: dacă o persoană ar fi tot ceea ce ne trebuie nouă și ar bifa cu succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-și trăi propria viață.
Ce să faci în schimb: Ai nevoie de pasiuni și de prieteni cu care să poți face activități semnificative pentru tine. Ai nevoie de relații importante în viața ta și în afara cuplului. Dincolo de partenerul tău, ai nevoie de cel puțin alte trei persoane de siguranță în viața ta, fie că sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.

În așteptarea perfecțiunii

De cele mai multe ori, vedem „dragostea” ca fiind un substantiv. Ne îndrăgostim și apoi sperăm să fim fericiți pentru totdeauna ca și cum dragostea este ceva care ni se întâmplă doar nouă. În realitate, dragostea este un verb.

Este ceva ce practici, nu ceva ce obții în timp ce bifezi lista de dorințe și nevoi. Cu cât îl practici mai puțin, cu atât îl vei simți sau vei observa mai puțin. Să te aștepți ca totul să fie perfect și apoi să fii dezamăgit când nu este, nu înseamnă să trăiești iubirea. Cu cât te aștepți mai mult la perfecțiune (în special din partea partenerului) , cu atât te vei simți mai frustrat.

Ce să faci în schimb: așteaptă progresul în loc de perfecțiune. Lucrează în primul rând pentru a comunica mai bine și pentru a te apropia de partenerul tău. Fii mai atent la greșelile tale și la îndreptarea lor, decât la cele ale partenerului tău. Analizează-te constant în relația cu partenerul tău și schimbă în permanență ceea ce nu este util.

Urmărirea pe  social media

Oricât de tentant este, trebuie să te oprești din a-i urmări fiecare mișcare pe social media. Și pe ale prietenilor și urmăritorilor săi, desigur!

În primul rând, este inevitabil să tragi concluzii și să-ți formezi idei pe baza prezenței online. În felul acesta curiozitatea scade și ajungi să nu te mai intereseze să afli cu adevărat anumite aspecte ale vieții sale. De asemenea, poți deveni cu ușurință nesigur și gelos, doar pentru că interacționează cu anumite persoane despre care tu habar nu ai.

Ce să faci în schimb: Rezistă tentației de a derula toate rețelele de socializare și de a afla detalii despre toți cei pe care încă nu-i cunoști, dar par prezenți în viața partenerului. Amintește-ți că viața reală are de puține ori legătură cu varianta online, și că un simplu like nu înseamnă o poveste între doi oameni. Nu-ți încărca mintea cu detalii inutile și nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui să existe.
“Atâta timp cât nu o mai repeți, o greșeală poate fi o experiență imensă de învățare și o oportunitate de creștere în relația de cuplu. Relațiile de cuplu necesită multă muncă și dăruire și ar fi greu de găsit una care să nu includă argumente în contradictoriu și neînțelegeri. Cu toate acestea, dacă înțelegi câteva lucruri esențiale despre relațiile de cuplu, cu răbdare și dăruire poți aduce schimbări extraordinare în viața ta. Fie că ai deja pe cineva, fie că te pregătești să alegi mai bine de data aceasta” concluzionează Angela Nuțu.

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite