Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, primavara, cu ajutorul catorva tipuri de legume.
Detoxifierea are rolul de a elimina din organism substantele reziduale. Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e bine sa se profite din plin de ceea ce ofera natura in aceasta perioada. Pentru detoxifiere trebuie apelat la urmatoarele legume:
Ceapa
Ceapa – verde sau uscata – este unul dintre condimentele cel mai des utilizate pentru a da savoare mancarurilor. De obicei, ea este consumata prajita sau fiarta, insa pentru detoxifiere e bine ca aceasta sa fie consumata in stare cruda.
Ceapa este considerata a fi cel mai puternic detoxifiant natural. Are proprietati antibacteriene, dar in acelasi timp are efect diuretic, depurativ si antialergic.
Ceapa este un aliment bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu si este saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol. De asemenea, are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C si B.
Usturoi
Usturoiul ajuta la cresterea imunitatii, fiind deopotriva un antibiotic natural si un promotor al enzimelor hepatice care sprijina detoxifierea. Acesta contine alicina si seleniu, doua substante care impreuna formeaza un scut de aparare impotriva toxinelor care ar putea invada ficatul.
Usturoiul elimina inclusiv reziduurile de metale grele din organism, precum plumbul. Recomandat este sa fie consumat crud, pentru a-si pastra nealterate proprietatile.
Ghimbir
Ghimbirul combate indigestia si durerile abdominale si ajuta la descompunerea proteinelor, contribuind la absorbtia eficienta a nutrientilor. De asemenea, fiind un diuretic natural, contribuie din plin la eliminarea naturala a toxinelor, stimuland functia rinichilor.
Antioxidantii continuti stimuleaza metabolismul si previn aparitia balonarii si a flatulentei.
Sfecla rosie
Sfecla are un continut scazut de calorii, in schimb contine foarte multe vitamine, printre care A, B, C si PP, dar si oligoelemente precum magneziu, fosfor, potasiu, fier. Sucul de sfecla rosie imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului, ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate.
Betacianina, compusul care da si culoarea specifica sfeclei, stimuleaza bila, contribuind la o eliminare si mai eficienta a toxinelor din corp.
Urzica
Urzicile curata si fluidifica sangele, stimuland circulatia acestuia. Au proprietati diuretice, ceea ce inseamna ca incurajeaza eliberarea de toxine prin urinare. In plus, ajuta organismul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietre la rinichi.
sursa: sfatulmedicului.ro