Oricât de tentante ar fi dietele restrictive pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru atingerea unor scopuri în materie de performanţe sportive, acestea pot avea un efect negativ asupra sănătăţii inimii, potrivit unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi citat de Reuters.
Pentru a afla ce tip de dietă este cel mai sănătos pentru inimă o echipă de medici şi oameni de ştiinţă a examinat rezultatele a peste o duzină de cercetări realizate anterior.
Adunate laolaltă, dovezile arată că regimul ideal pentru starea de sănătate a cordului cuprinde multe fructe, legume şi cereale integrale.
”Există o cantitate mare de informaţii eronate legate de dietele restrictive, printre care se numără (consumul de – n.r.) pastile cu antioxidanţi şi regimurile fără gluten”, a declarat dr. Andrew Freeman, director pentru sănătate şi prevenţie a bolilor cardiovasculare din cadrul departamentului de cardiologie de la National Jewish Health din Denver, autorul principal al studiului. ”Însă, despre unele modele alimentare s-a demonstrat clar că reduc riscul de apariţie a numeroase afecţiuni cronice, precum bolile coronariere”, susţine Freeman în cadrul unui comunicat.
”Se remarcă un consens din ce în ce mai evident conform căruia o dietă bazată în mod predominant pe plante, cu accent pe vegetale cu frunze verzi, cereale integrale, legume şi fructe, este cea care aduce cele mai importante beneficii asupra sănătăţii”, a adăugat acesta.
De asemenea, pe baza informaţiilor ştiinţifice disponibile, nucile consumate cu moderaţie, uleiul extravirgin şi carnea slabă pot face şi ele parte dintr-un regim sănătos, menţionează Freeman şi colegii săi în publicaţia de specialitate ”Journal of the American College of Cardiology”.
În plus, pentru evitarea creşterii nivelului de colesterol din sânge, unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă, autorii cercetării recomandă renunţarea la ouă sau limitarea consumului acestora, dar şi al unor grăsimi precum uleiul de cocos sau de palmier, mai arată sursa citată.
Autorii studiului menţionează că dieta cu sucuri este mai puţin sănătoasă pentru inimă în comparaţie cu aportul de fructe şi legume mâncate ca atare deoarece există riscul de a consuma prea multe calorii. Totuşi, ei precizează că aceste sucuri pot avea un efect pozitiv în cazul celor care nu introduc în alimentaţie suficiente fructe şi legume.
În ceea ce priveşte regimurile fără gluten, oamenii de ştiinţă care au realizat prezentul studiu susţin că acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de boala celiacă sau de alergii la gluten, însă nu există dovezi potrivit cărora ele ar fi eficiente pentru restul persoanelor.
AGERPRES