Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Majoritatea nevrozelor răspund la tratamentele naturiste

Publicat

pe

Foarte bune rezultate s-au obținut în tratamentele pe bază de plante medicinale în cazul majorității tipurilor de nevroze, mai ales când sunt asociate cu o dietă echilibrată şi suplimentări de vitamine şi de săruri minerale.

Într-o societate cu o viaţă trepidantă, cu griji multiple pentru ziua de mâine, este posibilă apariţia stărilor nevrotice, cu tulburări psihice cauzate, în general, de factori negativi precum: stări de excitaţie nervoasă şi nelinişte, emoţii puternice şi repetate, suprasolicitări psihice, traume sufleteşti, supărări pe diverse motivaţii, eşecuri în activitate şi în dragoste, surmenaj intelectual, toate acestea fiind însoţite de insomnii, cu întrerupere bruscă şi repetată a somnului.

Nevroza astenică (neurastenia) este provocată în urma unor eforturi mari, care duc la oboseală accentuată, fizică sau intelectuală. Se manifestă prin astenie, ameţeală, vertij, dureri de cap, stare de epuizare, nesiguranţă la mers, excitaţie emotivă, stare de plâns nereţinut, nerăbdare, slăbirea vederii, lipsa de concentrare şi de energie, atenţie deficitară, priviri în gol, insomnie sau somn superficial şi neodihnitor, cu vise chinuitoare. La trezire, bolnavul va fi mai obosit decât la culcare, astfel că, în cursul zilei, reacţionează brusc la orice zgomot (apel telefonic, claxonatul maşinilor, sonerii, scârţâitul uşii etc.) şi are valuri de căldură ce alternează cu senzaţii de frig, dar şi palpitaţii, sufocare şi „noduri în gât”, tulburări sexuale, amorţeli ale membrelor, înţepături şi furnicături în mâini şi picioare.

Nevroza obsesivo-fobică (psihastenia) se caracterizează prin apariţia de obsesii şi fobii pe un fond de anxietate, cu nelinişte permanentă, nesiguranţă, dubii, melancolie şi idei fixe obsedante asupra unor boli imaginare (cancer, paralizie, epilepsie, persecuţii). Cea mai frecventă este frica nejustificată de orice (animale, oameni, obiecte colţuroase sau în mişcare, lumină puternică sau întuneric). Bolnavul se manifestă prin nelinişte, spaimă, pierderea memoriei, a atenţiei şi a voinţei de muncă, scăderea randamentului în orice activitate, are tremurături dese, crampe abdominale, răciri ale extremităţilor, ameţeli şi senzaţia de oprire a inimii.

Nevroza isterică (isteria) a fost cunoscută încă din Antichitate, manifestându-se prin excitaţii temporare, cu intensităţi exagerate în mod subiectiv de către bolnav, care ajunge până la convulsii. Are drept cauze acţiunile unor factori psihogeni (certuri, conflicte, discuţii contradictorii, bătăi). Criza durează câteva minute sau câteva ore, după care bolnavul îşi aminteşte numai o parte din evenimentele petrecute.

Tratamentele fitoterapeutice

Infuzie cu amestec format din fructe de păducel (o parte), flori de tei cu bractee (o parte), conuri de hamei (o parte), herba de talpa-gâştei (1,5 părţi) şi rădăcini de valeriană (1,5 părţi). Se bea o cană-două pe zi, având proprietăţi sedative şi antispasmodice, cu utilizări în stări de excitaţii nervoase, în liniştirea nervilor şi reglarea ritmului cardiac.

Tinctură în alcool 40 de grade cu herba de talpa-gâştei, flori şi frunze de păducel, flori de lavandă, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei (în părţi egale) din care se iau 50 g amestec la 500 ml alcool 40 de grade; după macerare timp de 7 zile se consumă câte una-două linguriţe, de două-trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de mese, pe o perioadă de o lună pe trimestru.

În tratarea nevrozelor apărute în urma suprasolicitărilor sistemului nervos, pe lângă speciile medicinale menţionate, utilizate separat sau în amestec, sunt eficiente şi alte plante administrate sub formă de infuzii: busuioc, muşeţel, sulfină, lavandă, măghiran, obligeană, sunătoare, roiniţă, rozmarin, mentă, salvie, soc, trifoişte de baltă, vâsc şi scoarţă de salcie.

Reţeta autorului pentru ceai şi tinctură: păducel, tei, hamei, talpa-gâştei, sulfină, lavandă, rozmarin, sovârv, valeriană şi busuioc.

Băi calde cu diferite plante în uz extern

Baie generală cu un amestec din flori de tei, rădăcini de valeriană, herba de sulfină (câte 20 g), puse într-o pungă de tifon care se îmbibă cu apă rece, apoi se fierbe cinci minute, iar decoctul se toarnă în cadă şi se fac 18-21 băi, la intervale de două zile, având efecte bune în stări de anxietate, nelinişte motorie şi palpitaţii.

Baie generală cu extract din ace de pin (150 g la o cadă de apă cu 37 grade C); baia durează 15-20 minute şi se repetă 15-20 zile consecutiv, în două-trei cure pe an, cu efecte în nevroză cardiacă cu palpitaţii, sufocări şi dureri precardiace. În locul extractului se poate folosi un amestec de uleiuri eterice de conifere (brad, pin, molid) în alcool de 70 grade; se toarnă câte 10 ml la o cadă şi se face zilnic o baie, înainte de culcare, într-o cură de 20 de şedinţe.

Baie generală cu scoarţă de salcie (200-300 g măcinată care se fierbe 30 minute într-un litru de apă); se strecoară şi se adaugă în apa din cadă încălzită la 37-38 grade C. Baia durează 20-30 minute într-o cură de 15-20 zile care se repetă după un interval cuprins între o lună și trei luni, având acţiune sedativă, antiinflamatoare şi antinevralgică.

Băi generale pentru copii cu nervozitate crescută, folosind infuzie cu 60 g flori de tei în trei litri apă clocotită; se lasă acoperit 15-20 minute, se strecoară şi se toarnă în cadă cu 8-10 litri apă caldă. Baia durează 10-15 minute, la temperatura de 37-38 grade C şi se repetă zilnic sau la intervale de 2-3 zile. După baie, copilul va fi îmbrăcat într-o pijama groasă şi se bagă în pat.

Perne pentru dormit, umplute cu cimbrişor, tei, lavandă şi busuioc.

Produsele apicole au calităţi calmante şi pot să intervină în liniştirea sistemului nervos, aducând un somn odihnitor. În fiecare dimineaţă se iau câte 10 g polen, înainte de micul dejun, timp de 30 de zile, iar seara, înainte de culcare, se ia câte o linguriţă de miere de albine, timp de cinci zile consecutiv.

Regimul alimentar

Se recomandă, în general, o cură de dezintoxicare cu crudităţi şi sucuri naturale care conţin alimente bogate în vitamine (B1 şi PP) şi oligoelemente. Urmează o perioadă cu consum de alimente dovedite a avea efecte terapeutice: lapte cu fulgi de ovăz, iaurt, salată, spanac, pătrunjel, usturoi, ceapă tocată cu miere, dovleac, caise, mere, pere, gutui.

Sunt interzise: mâncăruri grele, carne şi grăsimi animale, alcool, tutun, cafea, cacao. Mesele zilnice vor fi mai dese şi reduse în cantitate, iar seara se va evita masa copioasă, bogată în alimente prea greu de digerat, luată chiar înainte de culcare.

Regimul de viaţă

Se impune, mai întâi, o activitate ordonată, cu respectarea orelor de muncă, odihnă şi somn. În plus, se vor elimina cauzele care au declanşat şi întreţinut boala, respectiv stările de surescitare nervoasă, şocuri legate de inactivitatea profesională (şomaj), neînţelegeri cu vecinii şi colegii de serviciu, necazuri familiare, stres permanentizat, surmenaj fizic, stări depresive, muncă intelectuală până seara târziu, dormitul într-o încăpere supraîncălzită, cu pijama prea groasă, aer viciat, lumină şi zgomote.

Relaxarea corpului se realizează prin băi generale, duş scoţian cu temperaturi alternative (calde şi reci), comprese cu oţet de mere amestecat cu hrean ras puse pe frunte, tâmple şi ceafă.

Înainte de culcare se face un masaj pe degetele de la mâini şi picioare (câte 5 minute în fiecare seară) pentru a alunga insomnia. În dormitor sunt benefice arome de uleiuri eterice naturale (rozmarin, lavandă, busuioc, anason).

Tratamentul balneoclimateric în nevroze cu somnolenţă şi depresii psihice se poate face în staţiuni cu ape sulfuroase, mai indicate fiind Olăneşti, Govora, Călimăneşti, Căciulata, Borsec, Tuşnad, Covasna, Sovata, Voineasa, Stâna-de-Vale, Malnaş, Felix, Slănic Moldova şi Vatra Dornei.

Prof.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Sănătate

Manipularea fascială – fizioterapie inovativă

Publicat

pe

Manipularea fascială Stecco® ajunge în Timisoara. Metoda dezvoltata în peste 30 de ani și prezentă în peste 50 de țări de italianul Luigi Stecco împreuna cu copiii lui dr. Carla și Antonio Stecco, și care a revoluționat recuperarea medicală, ajunge în România.

Datorită kinetoterapeutului Adnana Apostol, unul din cei 2 terapeuți certificați din țara noastră, avem posibilitatea să ne tratăm cu această metodă de recuperare medicala inovativă în cadrul cabinetului Salus.

Faptul că întreg corpul este acoperit de fascie, țesut care înfășoară toți mușchii și organele, se stie demult, dar timp de secole nu a fost clar la ce anume foloseste acest tesut pana cand studiile medicale au permis sa intelegem functia si posibilele aplicatii terapeutice. In practica este vorba despre o tehnica de recuperare  folosita in fizioterapie si care vede in fascie punctul nodal asupra carui sa actionam pentru rezolvarea durerilor si a altor probleme cu care se confrunta pacientii.

Care este noutatea?

In practica clinica traditionala se acorda o atentie aproape exclusiva consecintelor, asupra durerii intense ca si boala, si asupra carora sa actionam prin folosirea medicamentelor sau a terapie instrumentale, dar care nu actioneaza asupra adevaratei cauze a durerii ci asupra simtomului dureros. Punctul forte al terapiei este atentia data cauzei durerii (de ce ma doare?) si nu consecintei, adica durerea

Muta atentia terapeutului de la tratamentul simptomului (ex. durere, inflamatie, iritatie), intervenind direct asupra cauzei, (ex. fracturi precedente, trumatisme, operatii,etc) uneori chiar departe de sediul durerii.

Manipularea fasciala se foloseste de durere pentru a intelege cum sa actioneze asupra cauzei disfunctiei si cauta diferite asocieri intre diversele patologii ale pacientului luand in considerare tot istoricul acestuia, realizand un tratament global personalizat.

In ce probleme putem actiona?

Probleme foarte diferite intre ele, atat in faza acuta cat si cronica,  isi pot gasi solutia in manipularea fasciala: pe langa disfunctii ale aparatului locomotor (cefalee, cervicalgie, spondiloza cervicala, lombalgii, lombosciatalgii, gonalgii, sindrom de tunel carpian, tendinite, entorse, gonalgii, coxalgii, fasciita plantara, dureri de umar, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.) ne concentram si pe disfunctiile organelor interne, cautand cauze si solutii pentru disfunctii care nu vin asociate cu terapia fizioterapica (vertij, durere menstruala, constipatie, senzatia de nod in gat, cistite recurente, etc.)

Terapia poate fi aplicata atat adultiilor cat si copiilor.

Este o metoda concreta si economica pentru pacient, deoarece reduce frecventa sedintelor, tratamentul durand 50 min si se repeta o data la 7-10 zile. Durata ciclului de tratament, 4 – 5 sedinte in majoritatea cazurilor, sunt suficiente pentru a  obtine o imbunatatire semnificativa, si de durata.

Citeste mai mult

Sănătate

Sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară

Publicat

pe

Primăvara este o perioadă minunată, dar pentru unii oameni, poate fi o adevărată provocare. Alergiile și asteniile de primăvară sunt printre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni în această perioadă.

Primăvara este sezonul înfloririi plantelor și copacilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările de temperatură, umiditatea ridicată și vremea imprevizibilă pot contribui la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute.

Alergiile și asteniile de primăvară pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a calității vieții. Simptomele neplăcute pot afecta capacitatea noastră de a munci, de a ne bucura de timpul liber și de a socializa cu prietenii și familia. Acest lucru poate duce la o scădere a stimei de sine și a calității vieții în general.

În acest context, ApiLand, cel mai mare producător de produse apicole din România, vine în ajutorul celor care caută o soluție naturală și eficientă pentru aceste probleme, oferind 5 sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară, folosind produse apicole.

Consumați miere locală.

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea asteniei”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați polen crud.

Polenul crud poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină – substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Luați miere cu lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă pur este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea asteniei. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a face față asteniilor de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați amestec de propolis și miere.

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a reduce simptomele alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Faceți o cură cu tonice apicole.

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le consumi când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Despre ApiLand

ApiLand este cel mai mare producător de produse apicole din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria apicolă. Compania produce o gamă largă de produse apicole, inclusiv miere, propolis, polen crud, lăptișor de matcă și alte produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive. ApiLand respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă produse naturale și autentice. Pentru mai multe informații despre produsele ApiLand, vizitați site-ul www.apiland.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite