Ne găsiți și pe:

Sănătate

Măsuri ferme pentru stingerea focarului de COVID-19 la Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara

Publicat

pe

În efortul de a stinge focarul de COVID-19 existent în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara, conform Metodologiei de Supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus în ultimele 10 zile a fost dispusă testarea și retestarea extinsă a întregului personalului din cadrul centrului (un total cumulat de 280 de testări). În urma acetei testări extinse au fost identificați încă 3 angajați infectați: 1 tehnician de radiologie, 1 infirmieră și 1 îngrijitor de curățenie.

În consecință, în strânsă colaborare cu conducerea DSP Timiș, conducerea Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara a luat o serie de măsuri ferme și stricte, pentru a se asigura că acest focar va fi stins definitiv. Astfel:

  • S-a hotârât închiderea temporară – până miercuri, 05 august 2020 a secțiilor de Oncologie Medicală și de Hematologie, realizându-se reprogramarea pacienților pentru tratamentele oncologice pentru perioada imediat următoare redeschiderii celor două secții;
  • Reducerea activității în ambulatoriul de specialitate, acesta funcționând doar pentru strictul necesar;
  • Realizarea dezinfecției terminale a celor două secții, atât pentru spitalizare continuă, cât și pentru spitalizare de zi;
  • Monitorizarea continuă a stării de sănătate a personalului medical și auxiliar al întregului Centru de Oncologie OncoHelp Timișoara;
  • Re-instruirea întregului personal referitor la măsurile de prevenție a infecției cu SARS-COV-2 – atât în mediul spitalicesc, cât și în viața de zi cu zi în comunitate.

În această perioadă Laboratorul de Radioterapie și Secția de Îngrijiri Paliative din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara își vor continua activitatea, focarul existent fiind complet izolat de aceste secții. Cu toate acestea, și aici se vor respecta strict măsurile de prevenție necesare.

Conducerea Asociației OncoHelp Timișoara reprezentată de conf.univ.dr. Șerban NEGRU – Președinte și dr. Valeriu BORUGĂ – Manager își exprimă regretul și dorește să asigure pacienții și familiile acestora că realizează tot ceea ce este posibil pentru stingerea focarului de COVID-19 existent, și solicită înțelegerea lor pentru respectarea tuturor măsurilor impuse – luate pentru siguranța lor și a personalului medical.

Comunicat de presă

Sănătate

Sfatul medicului. Cum reducem greutatea excesivă acumulată în timpul pandemiei

Publicat

pe

Pentru mulți dintre noi, izolarea din timpul pandemiei de Covid-19 ne-a adus foarte multe kilograme în plus din 2 motive: (1) stress-ul generat de informații apocaliptice despre răspândirea noului Coronavirus și despre numărul mare de decese și (2) sendentarismul.

Cu toate acestea, potrivit doctorului Vanessa Youness, fondatorul YOUness Clinic, multe persoane fac greșeli comune atunci când vor să-și mențină greutatea optimă, utilizând medicamente de slăbit sintetice, care de multe ori nu fac decât să ne obosească tot mai rău ficatul, rinichii sau sistemul digestiv.

„Detoxifierea poate funcționa numai atunci când toate organele importante, precum ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii sunt perfect sănătoase și pot realiza natural procesul de detoxifiere. Dacă noi vom grăbi artificial sau vom forța acest proces, întreg sistemul nostru limfatic și organele importante vor fi date peste cap, iar sistemul nostru imunitar va fi afectat. Strategia nu este să transpirăm forțat mai mult sau să folosim în exces laxative pentru a elimina toxinele mai repede, ci să ne păstrăm sănătoase toate celelalte organe pentru a funcționa natural și a elimina natural toxinele din corp”, explică doctorul Vanessa Youness.

Cum ne putem ține sub control greutate în perioada de izolare?

1. Limitați consumul de alcool.

„Mai mult de 90% din alcool este metabolizat de ficat. Consumul în exces de alcool provoacă acumularea de grăsimi, inflamații și cicatrici, iar când acest lucru se întâmplă, ficatul nostru nu poate funcționa la parametri normali, nu își poate îndeplini sarcinile necesare, precum filtrarea deșeurilor din organism și alte toxine care dăunează sănății. Desigur, limitarea nu înseamnă abstinență, iar pentru persoanele care obișnuiau să bea alcool mai des înainte de criză, o băutură alcoolică ușoară pentru femei și două – pentru bărbați pot contribui semnificativ la apariția stării de sevraj. În cazul în care nu obișnuiți să beți sistematic alcool, nu ar trebui să începeți mai ales în timp de izolare”, explică doctorul Vanessa Youness.

2. Concentrați-vă pe un somn de calitate.

„Somnul de calitate ajută creierul să se reorganizeze și să-și reîncarce bateriile, astfel încât a doua zi să o putem lua de la capat, păstrându-ne luciditatea. De asemenea, somnul de calitate ajută corpul să lucreze mai bine pentru eliminarea toxinelor dăunătoare. De cealaltă parte, somnul de o calitate slabă este legat pe termen scurt, mediu și lung de afecțiuni precum stresul, hipertensiunea arterială, obezitate, diabet, boli cardiace, anxietate etc. Este recomandat să stingem televizoarele, telefoanele si alte dispozitive care ne perturbă somnul, și să dormim cel puțin 7-8 ore pe noapte”, explică specialistul.

3. Beți mai multă apă, reduceți excesul de sare, zahăr și grăsimi.

„Apa ne reglează temperatura corpului, ajută la digestie și ne ajută extraordinar de mult în procesul de detoxifiere. Apa transportă aceste deșeuri. De asemenea, se recomandă să reducem aportul de sare, zahăr, grăsimi și orice tip de alimente procesate, deoarece în timp poate predispune la boli serioase, precum obezitatea sau bolile cardiace, iar în prezența acestori boli, procesul de detoxifiere devine extrem de lent”, explică Vanessa Youness.

Citeste mai mult

Sănătate

Mitropolia Banatului a donat patru stații de diagnostic și monitorizare spitalelor din Timișoara

Publicat

pe

Din inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, miercuri, au fost donate patru stații de diagnostic și monitorizare, aparatură medicală de înaltă performanță, care are ca scop diagnosticul și monitorizarea pacienților aflați în stare critică în contextul pandemiei pe care o traversăm.

Aparatura medicală a sosit la Centrul eparhial din Timișoara, unde alături de Rodica Anișorac, reprezentant zonal al firmei de distribuție al aparaturii medicale, s-a făcut o demonstrație cu privire la capacitatea de diagnoză a acestui echipament.

Fiind un device medical de ultimă generație, acesta va sta lângă pacienți transmițând în timp real toate datele vitale. În acest fel cei aflați în suferință vor fi salvați de acești „îngeri păzitori”, cum i-a numit Părintele Mitropolit Ioan.

Au fost prezenți beneficiarii acestui act de caritate, prof. dr. Virgil Musta de la Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și prof. dr. Marius Craina, de la Maternitatea Bega din Timișoara, care au mulțumit Părintelui Mitropolit pentru această inițiativă creștinească; echipamentele sunt necesare în această perioadă, când și unitățile medicale se confruntă cu un deficit de aparatură medicală performantă.

Citeste mai mult

Sănătate

Coronavirusul se poate transmite de la om la animal

Publicat

pe

Persoanele care au confirmarea sau suspiciunea infectării cu noul coronavirus trebuie să restricţioneze contactul cu animalele de companie şi cele domestice, în acelaşi mod în care procedează în cazul contactului cu alte persoane, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Atunci când este posibil, ar trebui să lăsaţi animalele în grija altor membri din casă sau din gospodărie. În cazul în care trebuie să aveţi grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte şi după contactul cu acestea, precum şi să respectaţi normele generale de igienă. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic. În cazul în care nu sunteţi infectat, interacţiunea cu animalele dumneavoastră se poate realiza în condiţiile normale, cu respectarea normelor de igienă recomandate”, se menţionează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De asemenea, reprezentanţii ANSVSA recomandă unele măsuri de precauţie în ceea ce priveşte animalele de companie şi cele domestice. Astfel, apa şi alimentele pentru animale trebuie să fie curate, precum şi obiectele folosite pentru acestea. Persoanele care îngrijesc animalele trebuie să se spele pe mâini după ce au manipulat alimentele, proviziile şi dejecţiile animalelor şi să schimbe cât mai des aşternutul folosit pentru acestea.

Potrivit unor studii ale comunităţii ştiinţifice internaţionale, menţionate de reprezentanţii ANSVSA, coronavirusurile reprezintă o familie virală extrem de numeroasă, astfel că unele coronavirusuri induc boala la oameni, altele la anumite populaţii de animale.

De asemenea, coronavirusurile care infectează oamenii pot, rareori, infecta şi animalele. Totodată, structura genetică a virusului SARS-COV-2 sugerează faptul că sursa iniţială a fost de origine animală.

„Cu toate acestea, în urma analizei datelor disponibile în prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte puţin probabilă”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, virusul SARS-COV-2 se leagă de anumiţi receptori celulari specifici, lucru care permite accesul în celulele gazdei. Deşi aceşti receptori au fost identificaţi în speciile de animale domestice şi par să fie capabili să interacţioneze cu virusul uman, simpla prezenţă a receptorilor nu reprezintă o condiţie suficientă pentru ca animalele să fie infectate.

Acest lucru se explică prin faptul că virusul nu foloseşte doar receptorii celulari, ci şi alte componente celulare pentru a se replica în interiorul celulei.

În prezent, comunitatea ştiinţifică internaţională a prioritizat investigarea posibilităţii transmiterii virusului între animale şi oameni, prin alimente şi prin contactul cu mediul înconjurător, existând numeroase studii iniţiate în acest sens.

Image by Helena Sushitskaya from Pixabay.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite