Intens utilizată în medicina naturistă, menta a fost cunoscută din vechime pentru proprietățile sale binefăcătoare. În perioadele reci, când bolile respiratorii se răspândesc cu mare rapiditate, unul dintre cele mai la îndemână remedii rămâne banala infuzie cu frunze de mentă, care acționează ca dezinfectant și descongestionant al căilor respiratorii.
Vă prezentăm câteva rețete de infuzii, dar și de alte preparate pe bază de mentă și recomandările lor în tratamente.
Menta poate fi folosită cu succes:
în tratamentul bronșitelor infecțioase: infuzie din două linguri de frunze uscate și mărunțite, ținute 10 minute la umectat în 25 ml apă rece. După îmbibare, se adaugă 500 ml apă clocotită, se infuzează în vas acoperit timp de 15-20 minute, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea întreaga cantitate, fracționată în cursul zilei, având efecte dezinfectante și descongestionante la nivelul căilor respiratorii, respectiv astm bronșic și bronșite infecțioase;
în dezintoxicarea organismului: infuzie din două lingurițe de frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 20 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri reci între mese, având efecte în crampe și balonări abdominale cu eliminarea gazelor, diaree, vomă (la sugari și la adulți), grețuri la gravide, indigestii, afecțiuni hepatobiliare, mărirea secreției biliare, calmarea durerilor de stomac, cancere, dezintoxicarea organismului prin diureză și transpirație intensă și fortificarea sistemului nervos. O cană de ceai elimină mirosul neplăcut al gurii de natură digestivă, iar seara are efect sedativ și evită insomnia. Consumul moderat de ceai de mentă (în amestec cu rozmarin) menține forma fizică la sportivi. Datorită proprietăților tonice, energizante și antispasmodice se recomandă atât la copii, cât și la bătrâni și la persoane bolnave, în convalescență. În general, calmează nervii, reglează funcțiile inimii și intervine în afecțiunile digestive și respiratorii;
în tratamentul afecțiunilor digestive: tinctură de mentă, preparată din 5 g ulei eteric în 95 ml alcool concentrat sau prin macerare a 20 g pulbere din frunze uscate în 100 ml alcool 400, timp de șapte zile, și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se iau câte 20 picături diluate în puțină apă, de două-trei ori pe zi, având efecte antiseptice, carminative, antispastice și antivomitive în grețuri, vome, crampe intestinale, amețeli, migrene, rău de voiaj (auto, avion, vapor), dezinfectarea gurii și dezodorizarea halenei fetide (miros greoi al gurii);
în tratamentul bolilor renale: uleiul eteric de mentă – se iau câte cinci picături (adulți) și două picături (copii) pe o bucată de zahăr cubic sau în apă, după mesele principale, de trei-patru ori pe zi, în cure de 7-14 zile, cu efecte în afecțiunile renale și în caz de astenie.
în tratamentul afecțiunilor dermatologice: infuzie din 50-60 g amestec din frunze de mentă, mărar, sunătoare și flori de mușețel, în părți egale, la un litru apă clocotită; se utilizează pentru tamponări pe tenuri iritate sau grase, bronzate și cu pori dilatați, cu acțiuni antiinflamatoare și antiiritante, efectul fiind vizibil după câteva zile, când porii se închid, iar tenul devine mat.
în tratamentul stărilor gripale:
– macerat alcoolic din 10 g frunze uscate și mărunțite, ținute timp de 10 zile în 100 ml alcool 700; se filtrează și se foloseşte sub formă de inhalații pentru stări gripale;
– gargară cu infuzie din două lingurițe frunze uscate și mărunțite la 250 ml apă clocotită; se infuzează în vas acoperit timp de 15 minute, se strecoară și se folosește pentru gargarisme, de trei-patru ori pe zi, având efecte în amețeli, migrene, dureri de cap, inflamații ale gâtului și respirație urât mirositoare;
– inhalații cu 250 ml apă clocotită în care se toarnă 10-15 picături de ulei de mentă, cu efecte antiseptice și antiinflamatoare în stări gripale, astm, bronșite, traheite, laringite cu răgușeală, degajarea căilor respiratorii și adjuvant în tuberculoză.
în tratamentul contuziilor, luxațiilor și entorselor:
– cataplasme din frunze proaspete opărite sau comprese aplicate local, cu efecte în reducerea umflăturilor la contuzii;
– oțet aromatic, preparat din 50-60 g frunze proaspete, macerate într-un litru oțet din vin, timp de 20-30 de zile, agitându-se zilnic; se folosește sub formă de comprese și frecții aplicate local pentru luxații și entorse.
(din lucrarea Izvoare de sănătate din flora medicinală)