Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Sfatul medicului. În sezonul rece se accentuează depresiile

Publicat

pe

Vremea rece influențează decisiv organismul, atrag atenția specialiștii, acționând la nivelul tuturor organelor. De aceea, și afecțiunile psihice se accentuează în această perioadă, iar persoane cu o sănătate mentală normală în cea mai mare parte a anului pot fi afectate de episoade depresive, cunoscute sub denumire de depresie de iarnă, melancolie de iarnă sau depresie sezonieră

Scăderea temperaturilor, vremea rece și închisă, precum și obișnuința de a sta mai multă vreme în casă sunt numai câteva dintre cauzele care duc la accentuarea bolilor cronice în perioada de iarnă, dar mai ales la apariția frecventă a depresiilor.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi susține că respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitării, petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, sportul sau alimentaţia corespunzătoare ar fi bune opțiuni pentru a combate aceste episoade sau măcar pentru a le diminua frecvența. De asemenea, potrivit medicului, tulburarea afectivă sezonieră este asociată cu un dezechilibru chimic al creierului. „Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, oamenii suferă o schimbare a ceasului biologic sau a ritmului circadian. Această tulburare reprezintă un tip de depresie care începe şi se termină la aproximativ aceeaşi dată în fiecare an. De asemenea, este legată de stresul adaptativ, determinat de scăderea duratei zilei şi de lipsa luminii solare”, a explicat medicul Petronela Nechita, pentru Agerpres.

Efortul de adaptare a organismului la variaţiile de temperatură, ritmul de somn‑veghe, umiditatea, ce survin pe fondul carenţelor de vitamine şi oligoelemente, au drept consecinţă scăderea imunităţii şi creşterea susceptibilităţii emoţionale. Persoanele predispuse la aceste stări de disconfort fizic şi psihic asociat cu schimbarea de anotimp sunt, spun medicii, cele mai sensibile. „Femeile sunt diagnosticate cu această condiţie mult mai frecvent, în procent de 70‑80%, decât bărbaţii, iar patologia este mult mai des întâlnită la adulţii tineri (în jurul vârstei de 30 de ani), deşi poate apărea la orice vârstă. Istoricul familial este, de asemenea, un factor ce poate creşte riscul de tulburare afectivă sezonieră”, consideră medicul psihiatru.

Printre simptomele cele mai întâlnite în cazul depresiilor sezoniere se numără: dificultatea trezirii dimineaţa, stare de rău matinală, tendinţa la supraalimentaţie şi hipersomnie, lipsa energiei, dificultăţi de concentrare, evitarea socializării, melancolie, nervozitate, oboseală. Aceste simptome debutează în timpul toamnei târzii sau la începutul iernii şi dispar în zilele însorite de primăvară sau vară.

Potrivit psihiatrilor, pentru a evita debutul sau agravarea acestor grupe de afecţiuni, se recomandă planificarea corespunzătoare a programului, cu respectarea orelor de somn şi evitarea suprasolicitării, evitarea substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale şi petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

De altfel, în ultimii ani, statisticile înregistrate la nivel național, arată o tendință în creștere a tulburărilor şi bolile mintale. Spre exemplu, conform datelor centralizate la nivelul județului Caraș‑Severin, în perioada 2012 – 2017, s‑a înregistrat o creştere cu 76,32%, în cazul bolilor și tulburărilor mintale.

„Printre cauzele acestei tendințe de creștere, luăm în considerare îmbătrânirea populaţiei, creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social‑economice, precum şi scăderea inhibiţiei tradiţionale privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice”, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş‑Severin, Daniel Botgros.

Sănătate

O capsulă cât o vitamină, folosită pentru investigarea intestinului subțire, la Timișoara

Publicat

pe

O capsulă de mărimea unui comprimat de vitamină care este prevăzută cu o cameră video performantă este folosită de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara pentru investigarea intestinului subţiree, procedura fiind  numită metoda gold standard.

„Capsula endoscopică este un dispozitiv de mărimea unui comprimat de vitamină. Este prevăzută cu o cameră video miniaturizată, performantă, având o sursă de lumină şi o baterie. Capsula înregistrează şi stochează imagini în timp ce traversează tubul digestiv, imaginile fiind transmise apoi unui aparat fixat, printr-o centură, pe abdomenul pacientului”, au anunțat medicii într-un comunicat de presă.

Capsula endoscopică este destinată pacienţilor ce prezintă sângerări digestive de cauză necunoscută, celor cu tumori intestinale, boală celiacă refractară, boală Crohn localizată la nivelul intestinului subţire, pacienţilor cu anemie feriprivă, cu polipoză adenomatoasă familiară, celor cu anomalii vasculare. Este o metodă minim invazivă, care nu necesită sedare, ca în cazul colonoscopiei sau gastroscopiei. Permite totodată o accesibilitate crescută la nivelul intestinului subţire şi este confortabilă pentru pacienţi. Are însă şi câteva contraindicaţii. Nu se administrează copiilor, pacienţilor cu tulburări de deglutiţie, pacienţilor cu istoric de ocluzii intestinale sau la care se suspicionează o stenoză la nivelul tubului digestiv.

Pentru ca rezultatele acestei proceduri să fie cât mai precise şi relevante este important ca pacientul să urmeze câţiva paşi.

Cu 24 de ore înaintea examinării, trebuie să urmeze o dietă lichidă şi i se va administra un purgativ pentru pregătirea colonului. Vor fi evitate activităţile fizice intense, întrucât mişcările bruşte pot influenţa calitatea imaginii.

După 30 de minute de la înghiţire, capsula depăşeşte tubul digestiv superior, trece de stomac, şi ajunge în intestinul subţire. Acolo, timp de 4-5 ore, înregistrează mii de imagini pe care le transferă în dispozitivul extern, ataşat pe o centură. Într-un interval de aproximativ 12 ore, capsula va fi eliminată, odată cu scaunul.

Capsula nu necesită recuperare. Odată finalizată procedura, dispozitivul de stocare extern este conectat la un computer unde există un soft al capsulei, se descarcă imaginile care sunt apoi interpretate.

Procedura se realizează contra cost însă doar după un consult făcut de medicul gastroenterolog care va stabili dacă este sau nu necesară o asemenea investigaţie. Consultul este gratuit pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Citeste mai mult

Sănătate

ILIMED KINETICA – Clinica de excelență în recuperare și prevenție medicală

Publicat

pe

Într-o lume tot mai dinamică și solicitantă, sănătatea devine un pilon esențial pentru o viață activă și echilibrată. În acest context, clinica ILIMED KINETICA se evidențiază drept un exemplu de excelență în domeniul recuperării și prevenției medicale, oferind servicii de kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde.

Profesionalism și dedicare – cheia succesului

Situată într-un spațiu modern, dotată cu echipamente de ultimă generație, ILIMED KINETICA își întâmpină pacienții cu o echipă de specialiști dedicați, pregătiți să ofere soluții personalizate pentru afecțiuni profesionale, ortopedice, reumatice și sportive. Personalul medical, condus de domnul doctor Ilia Iosif și doamna doctor Camelia Ilia, impresionează prin profesionalism, empatie și abordarea orientată către nevoile fiecărui pacient.

Gama extinsă de servicii medicale

La ILIMED KINETICA, pacienții beneficiază de o paletă variată de proceduri terapeutice, adaptate specificului fiecărei afecțiuni.

Printre cele mai solicitate servicii se numără:

Ecografia musculoscheletală – diagnostic precis și rapid al afecțiunilor musculare și articulare.

Infiltrații eco-ghidate – tratamente minim invazive pentru reducerea inflamației și durerii.

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – soluții moderne de regenerare tisulară.

Mezoterapie – tratamente inovative pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea mobilității.

Fizioterapie avansată – incluzând unde de șoc, TECAR și alte tehnologii de top.

Elongații vertebrale computerizate – ideale pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Kinetoterapie personalizată – programe de recuperare adaptate fiecărui pacient.

Accesibilitate și corectitudine

Un aspect care diferențiază ILIMED KINETICA este raportul excelent între calitatea serviciilor și costuri. Deși oferă tratamente la standarde europene, clinica practică tarife accesibile, fapt ce o face atractivă atât pentru pacienții locali, cât și pentru cei din alte regiuni.

Experiențe pozitive și recunoștință

Recenziile pacienților subliniază nu doar calitatea actului medical, ci și atmosfera prietenoasă și suportivă din cadrul clinicii. „Așa ar trebui să arate toate serviciile medicale din România”, declară un pacient mulțumit, remarcând și amabilitatea personalului. Mulțumirile se îndreaptă adesea către cei doi medici fondatori, care demonstrează zi de zi că empatia și profesionalismul pot coexista armonios.

ILIMED KINETICA – un model de urmat

Prin serviciile sale integrate și abordarea holistică a sănătății, ILIMED KINETICA ridică standardele în domeniul recuperării medicale. Este mai mult decât o clinică – este un partener de încredere pentru toți cei care își doresc să-și recapete mobilitatea, confortul și bucuria de a trăi fără durere.

Programul clinicii, situată pe Calea Ariadna nr.40, în Timişoara, este de luni până vineri între orele 8:00 si 20:00. Pentru programări puteți suna la 0774669836

Adresați-vă specialiștilor ILIMED KINETICA și descoperiți ce înseamnă cu adevărat excelența medicală!

Citeste mai mult

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite