Ne găsiți și pe:

Sănătate

Sfatul medicului. În sezonul rece se accentuează depresiile

Publicat

pe

Vremea rece influențează decisiv organismul, atrag atenția specialiștii, acționând la nivelul tuturor organelor. De aceea, și afecțiunile psihice se accentuează în această perioadă, iar persoane cu o sănătate mentală normală în cea mai mare parte a anului pot fi afectate de episoade depresive, cunoscute sub denumire de depresie de iarnă, melancolie de iarnă sau depresie sezonieră

Scăderea temperaturilor, vremea rece și închisă, precum și obișnuința de a sta mai multă vreme în casă sunt numai câteva dintre cauzele care duc la accentuarea bolilor cronice în perioada de iarnă, dar mai ales la apariția frecventă a depresiilor.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi susține că respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitării, petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, sportul sau alimentaţia corespunzătoare ar fi bune opțiuni pentru a combate aceste episoade sau măcar pentru a le diminua frecvența. De asemenea, potrivit medicului, tulburarea afectivă sezonieră este asociată cu un dezechilibru chimic al creierului. „Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, oamenii suferă o schimbare a ceasului biologic sau a ritmului circadian. Această tulburare reprezintă un tip de depresie care începe şi se termină la aproximativ aceeaşi dată în fiecare an. De asemenea, este legată de stresul adaptativ, determinat de scăderea duratei zilei şi de lipsa luminii solare”, a explicat medicul Petronela Nechita, pentru Agerpres.

Efortul de adaptare a organismului la variaţiile de temperatură, ritmul de somn‑veghe, umiditatea, ce survin pe fondul carenţelor de vitamine şi oligoelemente, au drept consecinţă scăderea imunităţii şi creşterea susceptibilităţii emoţionale. Persoanele predispuse la aceste stări de disconfort fizic şi psihic asociat cu schimbarea de anotimp sunt, spun medicii, cele mai sensibile. „Femeile sunt diagnosticate cu această condiţie mult mai frecvent, în procent de 70‑80%, decât bărbaţii, iar patologia este mult mai des întâlnită la adulţii tineri (în jurul vârstei de 30 de ani), deşi poate apărea la orice vârstă. Istoricul familial este, de asemenea, un factor ce poate creşte riscul de tulburare afectivă sezonieră”, consideră medicul psihiatru.

Printre simptomele cele mai întâlnite în cazul depresiilor sezoniere se numără: dificultatea trezirii dimineaţa, stare de rău matinală, tendinţa la supraalimentaţie şi hipersomnie, lipsa energiei, dificultăţi de concentrare, evitarea socializării, melancolie, nervozitate, oboseală. Aceste simptome debutează în timpul toamnei târzii sau la începutul iernii şi dispar în zilele însorite de primăvară sau vară.

Potrivit psihiatrilor, pentru a evita debutul sau agravarea acestor grupe de afecţiuni, se recomandă planificarea corespunzătoare a programului, cu respectarea orelor de somn şi evitarea suprasolicitării, evitarea substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale şi petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

De altfel, în ultimii ani, statisticile înregistrate la nivel național, arată o tendință în creștere a tulburărilor şi bolile mintale. Spre exemplu, conform datelor centralizate la nivelul județului Caraș‑Severin, în perioada 2012 – 2017, s‑a înregistrat o creştere cu 76,32%, în cazul bolilor și tulburărilor mintale.

„Printre cauzele acestei tendințe de creștere, luăm în considerare îmbătrânirea populaţiei, creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social‑economice, precum şi scăderea inhibiţiei tradiţionale privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice”, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş‑Severin, Daniel Botgros.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Sfatul medicului. Deficitul de fier are efecte grave asupra bolnavilor

Publicat

pe

Peste 50% din pacienții cu insuficiență cardiacă au și deficit de fier în organism, care poate provoca anemie – un diagnostic asociat frecvent insuficienței cardiace, cu efecte grave asupra bolnavilor.

Aceștia se confruntă cu o scădere a performanței la efort, starea de sănătate se degradează vizibil și au nevoie, repetat, de spitalizare pentru fenomene de decompensare cardiacă, existând chiar un risc crescut de mortalitate.

De Ziua Mondială a Carenței de Fier, marcată anual la 26 noiembrie, specialiștii atrag atenția asupra efectelor negative ale deficitului de fier în organism. Cea mai gravă consecință este anemia severă, care, în combinație cu alte afecțiuni, impune spitalizarea.

Lipsa de fier provoacă dezechilibre nutriționale, iar în cazuri severe anemii, ce pot lua forme foarte grave dacă nu sunt tratate corespunzător, avertizează medicii.

De multe ori, pacienții nu dau importanță atunci când se simt obosiți sau manifestă lipsă de concentrare și nu semnalează aceste simptome medicului, negândindu-se că ar putea fi vorba despre o boală. Dacă pacientul are însă și o insuficiență cardiacă, apariția anemiei îi agravează problemele cardiovasculare.

Medicii recomandă în astfel de cazuri efectuarea hemogramei și a altor analize specifice. Deficitul de fier trebuie să fie nu numai identificat, dar este absolut necesar să se afle cauzele care l-au determinat..

Cantitatea normală de fier în organism este de 3-5 g. Acest element-cheie pentru metabolism este asimilat din alimentele consumate zilnic. Circa 1-2 mg/zi se absoarbe la nivelul duodenului, o cantitate echivalentă se elimină prin descuamarea celulelor tractului gastro-intestinal, iar la femei o cantitate mică se elimină prin ciclul menstrual.

Nutriția deficitară, vârsta înaintată, asocierea diabetului zaharat sau a bolii clinice de rinichi, consumul îndelungat de acid acetilsalicilic sau al anticoagulantelor orale, absorbția duodenală deficitară sau retenția de apă sunt principalii factori de risc care duc la deficitul de fier în cazurile de insu­ficiență cardiacă.

Mijloacele terapeutice sunt complexe și în funcție de pacient. În cazurile de anemie severă se fac transfuzii sanguine, aceasta nefiind o opțiune de tratament cronic. O altă opțiune de tratament este terapia cu preparate cu fier administrate intravenos, după care pacienții prezintă o îmbunătățire a capacității de efort, scade numărul spitalizărilor pentru probleme cardiovasculare recurente și se reduce riscul de mortalitate cardiovasculară.

Deși preparatele orale cu fier sunt foarte populare și oamenii obișnuiesc să ia astfel de suplimente fără a consulta medicul, studiile arată că utilizarea lor de către pacienții cu insuficiență cardiacă nu ajută la îmbunătățirea capacității lor de efort și nici nu ameliorează simptomele insufi­cienței cardiace. În plus, fierul oral este slab tolerat de către pacienți, fiind însoțit de reacții adverse la circa 60% dintre ei, motiv pentru care nu este recomandat celor cu insuficiență cardiacă.

Fierul este elementul-cheie în buna funcționare a organismului. El joacă un rol important în producerea globulelor roșii, esențiale pentru transportul oxigenului și substanțelor nutritive în organism.

Citeste mai mult

Sănătate

Sfatul medicului. Fructele de pădure benefice pentru afecțiunile cardio-vasculare

Publicat

pe

Printre cele mai sănătoase alimente ce pot fi consumate se numără fructele de pădure. Sunt delicioase, hrănitoare și oferă o serie de avantaje impresionante pentru sănătate. Acestea conțin antioxidanți, care ajută la controlul nivelului radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile, care sunt benefice în cantități mici, dar care ne pot deteriora celulele atunci când numărul lor devine prea mare, provocând stres oxidativ. Fructele de pădure sunt o sursă minunată de antioxidanți, cum ar fi antocianine, acid elagic și resveratrol.

Cea mai mare activitate oxidantă o au afinele, murele și zmeura, alături de rodie. Consumul unei porții de afine (300 g) de către bărbați ajută la protejarea ADN-ului de daunele pe care le pot produce radicalii liberi. Iar consumul de 500 g de pulpă de căpșuni pe zi, timp de 30 de zile, scade cu 38% activitatea unui marker pro-oxidant.

La femei, consumul de 150 g căpșuni sau mixt, de fructe de pădure cu pâine, duce la o reducere cu 26% a nivelului de insulină comparativ cu un consum similar doar de pâine. Același efect îl are și consumul a două băuturi de tip smoo­thie din afine, de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, de către persoanele obeze.

Fructele de pădure sunt o sursă bună de fibre, inclusiv solubilă, iar consumul lor încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ceea ce duce la reducerea foamei și la creșterea sentimentelor de plenitudine. Astfel se reduce aportul de calorii și se poate facilita gestionarea greutății. Fructele de pădure sunt sărace în calorii și extrem de hrănitoare. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, conțin și câteva vitamine și minerale. Spre exemplu, căpșunile sunt bogate în vitamina C. De asemenea, aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii puternice.

Zmeura neagră și căpșunile ajută la scăderea colesterolului la persoanele obeze sau care au sindrom metabolic. Consumul de căpșuni uscate sau congelate, timp de opt săptămâni, duce la o scădere a colesterolului cu 11% (LDL), iar prin consumul de afine uscate în același interval scăderea este de 28%. Totodată, aceste fructe ajută la controlul tensiunii arteriale și împiedică coagularea sângelui.

Fructele de pădure pot ajuta la reducerea ridurilor, deoarece anti­oxidanții pe care îi conțin ajută la controlul radicalilor liberi, una dintre principalele cauze ale afectării pielii, care contribuie la îmbătrânire.

Fructele de pădure ajută și la protejarea organismului împotriva cancerului. Mai mulți antioxidanți din fructele de pădure, inclusiv antocianine, acid elagic și resveratrol, pot reduce riscul de cancer al esofagului, gurii, sânului și colonului. Consumând 60 grame de zmeură uscată prin congelare, timp de 1-9 săptămâni, markerii tumorali se pot îmbunătăți. Toate soiurile de căpșuni au efecte puternice și de protecție asupra celulelor canceroase hepatice, indiferent dacă acestea sunt bogate sau reduse în antioxidanți.

Singurele persoane care trebuie să evite fructele de pădure sunt cele care necesită o dietă cu conținut scăzut de fibre pentru anumite tulburări digestive, precum și persoanele care sunt alergice la fructele de pădure. Cele mai frecvente reacții alergice sunt la consumul de căpșuni.

sursa: ziarullumina.ro

Citeste mai mult

Sănătate

Polenul ambroziei afectează zeci de mii de persoane. Ce spun medicii

Publicat

pe

Într-un raport privind combaterea ambroziei întocmit de Ministerul Mediului se estimează că din totalul populaţiei active a României, respectiv 9.000.000 de persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populaţia expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul ţării, celelalte regiuni fiind mai puţin afectate.

Ambrozia e planta care, din momentul în care produce cantităţi mari de polen, devine periculoasă pentru sănătatea noastră.

Buruiana ambrozia produce mari cantităţi de polen începând cu mijlocul lunii iulie, acesta fiind şi momentul în care planta poate afecta sănătatea omului. Perioada de polenizare se încheie spre finalul lunii septembrie.

Statistica realizată de hartaambroziei.ro plasează Ilfovul pe primul loc în topul judeţelor în care ambrozia este prezentă, cu 117 locaţii active raportate, urmat de Bucureşti cu 78 de locuri. Timişul este pe locul trei potrivit aceleiaşi statistici, aici fiind identificate 47 locaţii active, iar Prahova pe locul patru, cu 15 cazuri raportate.

13 locaţii active în care a fost identificată prezenţa ambroziei au fost identificate şi în Arad, acelaşi număr în Iaşi, 12 în Bihor şi 11 în Alba, respectiv Cluj.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, zilele trecute, că în ceea ce priveşte alergia la ambrozie, cazurile sunt multiple, ea devenind extrem de frecventă în a doua parte a anului. „Pacienţii au început să acuze probleme încă de acum două – trei săptămâni”, preciează Sandra Alexiu.

În ceea ce priveşte paleta simptomatică a alergiei provocată de ambrozie, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a precizat că aceasta se manifestă prin afectarea aproape a tuturor elementelor care trădează o alergie.

„Apare o conjuctivită alergică, o rinită alergică acută, pot să apară obstrucţii, până la wheezing, adică respiraţia poate să fie îngreunată”, spune medicul.

„În această perioadă, lăcrimarea e foarte abundentă şi împiedică vizibilitatea corectă, pacientul strănută foarte mult şi secreţiile nazale sunt foarte intense”, completează aceasta.

În ceea ce priveşte tratamentul, alergia poate fi uşurată cu ajutorul antialergicelor şi a topicelor. „Se pun picături în ochi, picături în nas, se tratează tusea dacă este necesar, dar cel mai important ar fi să se pună în practică legea”, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite