Ne găsiți și pe:

Sănătate

Tratamente din plante pentru bolile provocate de caniculă

Publicat

pe

Migrenele, leșinul canicular și răul de călătorie pot fi combătute cu produse din plante, tratament completat cu o alimentație pe bază de fructe și legume consumate într-o cantitate mai mare. Printre acestea se numără cireşe, vişine, caise, piersici, varză, mărar. La fel de benefică este și mierea de albine, câte o lingură la fiecare masă.

Migrenele sunt crize de scurtă sau lungă durată care apar la persoanele mai sensibile şi mai puţin adaptate condiţiilor naturale cu temperaturi ridicate şi insolaţii puternice.

Starea generală a bolnavului devine proastă, cu o culoare specifică a pielii şi se manifestă în două direcţii; fie prin apatie, anxietate (frică), oboseală, somnolenţă şi absenţă faţă de problemele celor din jur, fie printr-o excitare exagerată până la stare de isterie, însoţită de furnicături, înţepături, amorţeli, înţepeniri ale membrelor sau cârcei în diferite părţi ale corpului.

În terapia cu plante medicinale şi aromatice, pe primul loc se situează uleiul de lavandă, care se diluează (patru picături în 150 ml apă), sau tinctură alcoolică de lavandă, cu care se ung tâmplele şi fruntea. Aceleaşi acţiuni vor avea masajele locale, timp de 5-10 minute, pe frunte, tâmple, ceafă şi tălpi, cu un amestec de uleiuri eterice din brad, pin, mentă şi fenicul, pe substrat de glicerină şi alcool. Aceste uleiuri eterice vor putea fi mirosite profund şi repetat de către bolnav, prin îmbibarea unui tampon de vată ce se ţine în jurul nasului.

În consumul intern, efecte sedative au infuziile din flori de tei, muşeţel, lavandă, soc, iasomie, frunze de mentă, Gingko biloba, roiniţă şi rozmarin, luate separat sau în amestec, cu adaos de bitter suedez, herba de sunătoare, sovârv şi patlagină, fructe de ienupăr, anason, chimion şi conuri de hamei. În timpul crizelor cu ameţeli şi tulburări de echilibru se va lua tinctură de păducel, valeriană şi talpa-gâştei (câte 15-20 picături de 3 ori pe zi).

Tratamentul extern recomandă comprese reci pe frunte şi tâmple, cu infuzii sau tincturi de Gingko biloba, mentă, melisă, băi de mâini şi picioare cu infuzii de lavandă, mentă, roiniţă, pătrunjel, păducel, muşeţel şi inhalaţii cu aburi din oţet de mere amestecat cu infuzie de busuioc. Aceste tratamente vor fi urmate de un somn prelungit, într-o cameră întunecoasă, bine aerisită şi cu temperatură moderată.

În funcţie de sezon, se vor consuma cantităţi mai mari de cireşe, vişine, caise, piersici, varză, mărar, miere de albine (câte o lingură la fiecare masă). Se vor evita din alimentaţie carnea de porc, vânat, crustacee, grăsimile animale, ouă, condimente, ciocolată şi băuturi alcoolice.

Leşinul canicular

După expunere îndelungată la soare, unele persoane, îndeosebi vârstnice, pot manifesta cazuri grave de îmbolnăviri, respectiv lipotimii şi sincope.

Lipotimiile sunt leşinuri uşoare, cu o stare prelungită de letargie, fără pierderea totală a funcţiilor vitale. În situaţii-limită apar sincopele care constau în încetarea bruscă a activităţii inimii şi a respiraţiei. Pacientul este extrem de palid, fără reflexe şi reacţii la nici un stimul. După câteva minute, persoana îşi poate reveni la funcţiile vitale normale, dacă se acţionează cu un prim ajutor în restabilirea respiraţiei şi a funcţiilor cardiovasculare (se face respiraţie gură la gură, se apasă uşor pe inimă, se stropeşte corpul cu apă proaspătă şi i se dă să miroasă uleiuri eterice de lavandă şi mentă).

Răul de călătorie şi de munte

În timpul unor deplasări cu autobuzul, automobilul, avionul, vaporul, mai ales pe vreme foarte călduroasă, unele persoane acuză greţuri, vărsături, transpiraţii reci, paloare şi hipersalivaţie. Pentru a evita aceste reacţii, cu o zi-două înainte de plecare în călătorie lungă se vor bea ceaiuri de cimbrişor sau de valeriană (câte trei căni pe zi), iar cu două-trei ore înainte de pornire se va lua o mică gustare cu alimente solide şi uşor digerabile.

În autobuz sau autoturism, persoanele sensibile nu vor ocupa locurile din spatele maşinii, unde există şi miros de benzină. Plecarea va avea loc dimineaţa, după un somn de cel puţin 7 ore. Pe drum se interzic băuturile alcoolice, medicamentele tranchilizante şi mai ales fumatul, care reduce oxigenarea creierului, înceţoşează vederea, produce oboseală şi diminuează reflexele. Conducătorul vehiculului va lua măsuri speciale pentru a evita oboseala, stările de excitaţie, excesul de viteză sau adormitul la volan.

Alte persoane resimt răul de munte, la altitudini mari, frecvent peste 2.000 metri, din cauza rarefierii aerului oxigenat. În ajunul ascensiunii pe munte se recomandă repaos, evitarea meselor copioase, a fumatului şi a băuturilor alcoolice. În timpul urcării vor fi evitate eforturile fizice prea mari, iar ascensiunile vor fi graduate în trepte zilnice de 300-400 m altitudine, pentru acomodarea organismului cu diferenţele de înălţime.

Este bine ca persoanele în vârstă şi cardiacii să evite deplasările de cursă lungă şi să poarte, în mod obligatoriu, capul acoperit. La apariţia unor simp¬tome grave, persoana va fi deplasată la altitudini mai coborâte, fie într-un vehicul fie pe targă, eventual cu administrare de oxigen.

În călătoriile pe mare pot să apară greţuri, vărsături puternice şi prelungite care dispar după 2-3 zile. Persoanele cu rău de mare vor consuma mult ceai de măghiran şi vor fi fricţionate, pe frunte şi ceafă, cu oţet sau ulei eteric de mentă.

Prof.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Dr. Virgil Musta, mesaj dur pe Facebook: „Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta!“

Publicat

pe

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara atrage atenţia asupra factorilor de risc pe care îi poate avea orice persoană în fața pandemiei şi îndeamnă populația să completeze un chestionar informativ despre aceşti factori de risc în faţa virusului SARS CoV-2.
„Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta! Pe tot parcursul acestei pandemii, cel mai rău au avut de suferit (forme grave sau chiar decese) cei care aveau aşa-numitele «comorbidităţi», adică boli cronice sau alte afecţiuni pe care unii nici măcar nu ştiau că le au, unii netratându-le deloc până acum, iar acest lucru i-a făcut mult mai vulnerabili şi în faţa viruslui SARS Cov-2.  Virusul a aterizat practic pe un teren prielnic pentru el (un organism slăbit de diverse boli) şi a contribuit direct şi la amplificarea problemelor specifice fiecăreia dintre problemele de sănătate deja existente”, a publicat medicul Virgil Musta, pe Facebook.

În opinia medicului timișorean, bolile cronice se transformă în factori de risc.
„Toate aceste boli cronice, odată instalate, (împreună cu alte elemente biologice specifice ce nu pot fi influenţate, dar care au anumite caracteristici de care trebuie ţinut cont – vârstă, sex etc), se transformă pentru fiecare în factori de risc asupra sănătăţii, calităţii şi duratei vieţii noastre. Chiar dacă sunt medic şi sunt obişnuit să tratez oamenii, am promovat şi explicat dintotdeuna importanţa prevenţiei. Acum în pandemie, mai mult ca niciodată, s-a dovedit cât de important este să ne păstrăm un organism sănătos şi echilibrat, fie pentru a evita bolile cronice, fie prin controlul atent şi periodic al acestora”, scrie Musta.
Virgil Musta prezintă o platformă care conţine un chestionar al factorilor de risc, un instrument cu caracter informativ.
„Primul pas este înţelegerea factorilor personali de risc, iar apoi sunt câteva acţiuni specifice, de multe ori foarte simple, dar care vă pot feri de mari probleme în viitor. Medicul de familie este cel care vă evaluează, vă determină profilul de risc şi vă explică măsurile ce pot fi luate, de fiecare în parte. De asemenea, un instrument cu caracter informativ, ce poate fi folosit pentru trecerea în revistă a riscurilor personale şi a unor recomandări specifice, este şi CHESTIONARUL FACTORILOR DE RISC pe care îl găsiţi pe platorma citydoctors.ro şi care poate fi completat după înscrierea pe platformă, intrând aici„, mai scrie Musta.
Virgil Musta mai atrage atenţia că acest chestionar nu înlocuieşte consultul specialistului.

Citeste mai mult

Sănătate

 14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului. Cel puțin un milion de persoane suferă de diabet și nu sunt diagnosticate

Publicat

pe

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Forumul Român de Diabet atrage atenția asupra prevalenței crescute afecțiunii în țara noastră, precum și a numărului de persoane care nu știu că trăiesc cu diabet zaharat. Aproape 1 milion de persoane nu sunt diagnosticate, o parte semnificativă dintre aceștia ajungând la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Cifrele legate de diabetul zaharat din România sunt alarmante, iar numărul celor care suferă de această afecțiune este în continuă creștere. Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are prediabet. Îngrijorător este faptul că decesele legate de diabet  zaharat sunt de două ori mai numeroase în România comparativ cu țările mai dezvoltate din UE.

În 2021, tema pentru Ziua Mondială a Diabetului este “accesul la îngrijire adecvată pentru persoanele cu diabet zaharat”. O condiție necesară pentru ca persoanele care suferă de această afecțiune să aibă acces la îngrijire și tratament corespunzător este să fie diagnosticate la timp. Apelul Forumului Român de Diabet se îndreaptă anul acesta către autoritățile locale, care pot face diferența în comunitățile lor prin intervenții concrete de depistare a cazurilor nediagnosticate, dar și prin acțiuni de prevenție care să limiteze instalarea bolii.

Cum pot interveni autoritățile locale în comunitățile lor

În 2020 a fost adoptat cadrul de intervenție prin Legea 249 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului zaharat. Legea vizează scăderea incidenței diabetului zaharat în România și prevede responsabilități și pentru autoritățile publice locale, care se referă la infrastructura și facilitățile oferite cetățenilor, dar și la implicarea directă în proiecte de educare a populației, de prevenție a diabetului zaharat și screening.

Primăriile pot beneficia de sprijin pentru implementarea proiectelor din partea medicilor de familie și a cabinetelor medicale, a societăților medicale, a ONG-urilor sau a altor asociații de profil. Concret, implicarea autorităților locale în prevenția și depistarea cazurilor de diabet zaharat se poate face prin:

Inițierea de proiecte de screening și mapare a riscurilor de sănătate a comunității;

Programe de promovare și încurajare a unui stil de viață sănătos – prin înființarea de săli și terenuri pentru sport, bazine pentru înot, înființarea sau modernizarea parcurilor, construirea de piste pentru biciclete;

Angajarea sau contractarea de servicii de la dieteticieni pentru stabilirea meniurilor zilnice ale copiilor din unitățile de învățământ aflate în subordinea autorităților publice locale.

Încurajarea practicării sportului în aer liber de către copii – prin asigurarea unor dotări specifice care să permită elevilor practicarea sportului în timpul liber, în pauze sau pe perioada vacanțelor școlare ori a zilelor libere, în unitățile de învățământ care se află în subordinea primăriei.

Implicarea autorităților locale și intervenția în comunitățile pe care le gestionează pot salva vieți. Pe plan internațional, există mai multe inițiative de implicare a autorităților locale în prevenția bolilor cronice, multe dintre aceste afecțiuni fiind agravate de stilul de viață modern. Cifrele alarmante ne arată că aceste intervenții concrete în domeniul educației, prevenției și depistării precoce a diabetului zaharat trebuie să devină prioritare. Forumul Român de Diabet își exprimă disponibilitatea de a oferi tot sprijinul necesar primarilor care doresc să se implice în prevenția și depistarea la timp a cazurilor de diabet zaharat. Doar împreună putem găsi “milionul lipsă”.

Mai multe informații aici: https://www.forumdiabet.ro/resurse

***

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente. Proiectul se desfășoară într-un cadru de parteneriate între Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, asociații de pacienți și Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.

Citeste mai mult

Sănătate

STUDIU. Toate comprimatele pentru supt care tratează afecțiuni ale gâtului conțin E-uri

Publicat

pe

Toate comprimatele de supt studiate de organizația de protecție a consumatorilor InfoCons conţin aditivi alimentari (E-uri), iar majoritatea etichetelor acestora nu menționează cantitatea de zahăr conținută sau tipul îndulcitorului folosit, potrivit rezultatelor unei analize publicate recent de organizaţie, preluate de Agerpres.

Studiul a inclus 31 de produse de tip comprimate de supt, între care Strepsils, Tantum, Trachisan, Septolete, Faringosept, Decasept, și a ajuns la concluzia că toate pastilele ale căror etichete au fost analizate conţin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură.

În medie, acestea conţin până la 2 aditivi alimentari, numărul maxim de E-uri constatat fiind de 6.

Astfel, 38% din produsele cercetate au un aditiv alimentar, 25% din produse au 3 aditivi alimentari, 12% din produse au 5 aditivi alimentari, 9% din produse au 2 aditivi alimentari, iar 3% din produse au 6 aditivi alimentari, iar cel mai des utilizaţi sunt E953, E570, E334, E104 şi E954.

Pe de altă parte, organizația pentru protecția consumatorilor sesizează că pe aproape 70% dintre etichete nu este trecută cantitatea de zahăr sau de îndulcitori conţinută, o informație importantă mai ales pentru pacienţii care suferă de diabet.

„Suntem în perioada de viroze și de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta (pastilelor de supt, n.r.) și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri la un preț extrem de mare”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons, pe site-ul organizației.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite