Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Tratamente fitoterapeutice pentru bronşite

Publicat

pe

Bronşitele sunt afecţiuni acute sau cronice care constau din inflamarea persistentă a bronhiilor, cu tuse şi expectoraţii provocate de o mare diversitate de factori, îndeosebi infecţii respiratorii cu virusuri, streptococi, stafilococi, ciuperci patogene. În fază acută, bronşita apare atât la copii, cât şi la adulţi, mai frecvent după vârsta de 40 de ani.

Tratamentele fitoterapeutice asigură prevenirea bolii şi evitarea complicaţiilor prin creşterea rezistenţei organismului, inclusiv anihilarea efectelor produse de factorii declanşatori.Multe persoane acuză simptomele acestei boli a aparatului respirator, mai ales în sezonul rece, cu tendinţe de cronicizare rapidă şi agravări alarmante.

Tratamentele fitoterapeutice asigură revenirea bolii şi evitarea complicaţiilor prin creşterea rezistenţei organismului, inclusiv anihilarea efectelor produse de factorii declanşatori. În tratamente interne se folosesc multe specii de plante, luate separat sau în combinaţii echilibrate, în funcţie de conţinutul în principii active:

– flori de lumânărică, soc, tei, nalbă, ciuboţica cucului, muşeţel;
– frunze de plămânărică, patlagină, podbal, tuia, urzică, sovârv, salvie, tarhon, roiniţă;
– fructe de fenicul, anason, chimion, asmăţui, in;
– muguri de brad, pin, molid, plop negru;
– rădăcini de lemn dulce, nalbă mare, valeriană, iarbă mare, hrean, săpunariţă;
– herba de coada calului, trei-fraţi-pătaţi, talpa gâştei, cimbru de cultură, cimbrişor, unguraş, isop, ventrilică.

Prepararea ceaiurilor se face sub formă de infuzii, decocturi sau macerate, din care se consumă câte două-trei căni pe zi sau fracţionate în mai multe reprize, câte două linguri la intervale de două-trei ore.

Bune rezultate dau unele tincturi, siropuri şi sucuri. Tincturile în alcool 400 cu talpa gâştei, tuia, podbal, obligeană, rostopască şi roua cerului (în părţi egale) se folosesc câte 20-40 de picături, de două-trei ori pe zi, între mese, timp de două luni pe trimestru.

Siropul din muguri de pin sau de brad se prepară din 100 g muguri zdrobiţi care se macerează 12 ore în 100 ml alcool 70 de grade; apoi se toarnă 500 ml apă clocotită, iar după șase ore se strecoară şi se adaugă 650 g zahăr, care se dizolvă la cald. După completare cu apă până la un litru se folosesc de către bolnavii adulţi câte trei linguri pe zi, între mese, iar la copii câte trei linguriţe pe zi.

În traheobronşitele acute sau cronice se utilizează siropul de isop (trei-cinci linguriţe pe zi), patlagină sau balsam de Tolu, cu rol de stimulare a expectoraţiei, dezinfectant al căilor respiratorii şi antiseptic la nivelul musculaturii netede bronşice.

Sucul din frunze de patlagină şi lucernă (câte 50 ml din fiecare) se obţine la storcător şi se amestecă cu o linguriţă miere de albine şi două linguriţe oţet de mere. Întreaga cantitate se consumă imediat după preparare, procedeul repetându-se de patru ori pe zi, la intervale de patru ore. După șase săptămâni se constată ameliorarea sigură sau chiar vindecarea bronşitei.

Tratamente externe

Constau din comprese, cataplasme, băi şi inhalaţii.
– Compresele pe piept, timp de 20-60 de minute, se pun cu un prosop muiat în apă fierbinte, hrean şi oţet de mere sau cu decoct din paie de ovăz, după care se acoperă pieptul cu o flanelă uscată.
– Cataplasmă cu pastă moale din făină de muştar negru, muiată în apă călduţă, ţinută timp de 15 minute pe locul dureros (piept şi spate), având acţiune revulsivă şi de activare a circulaţiei sângelui. Pentru persoanele care suportă greu efectul muştarului se poate prepara un amestec din 50 g făină de muştar şi 100 g făină de in cu apă caldă (25-300C).
– Frecţie pe piept cu un amestec din ulei de ricin (două linguri) şi terebentină (o lingură), după care se acoperă cu o pătură călduroasă.
– Băi generale, de şezut, de mâini şi de picioare, cu un amestec de plante (salvie, tei, nalbă mare, fân, podbal, lavandă, mac, ceapă şi seminţe de mărar), făcute în fiecare seară şi, eventual, dimineaţa, timp de 8-10 minute

– Inhalaţiile folosesc un amestec de plante medicinale (în părţi egale): muşeţel, cimbru, cimbrişor, lavandă, mentă, rozmarin, ienupăr şi ramuri tinere de pin, cu adaos de sare. Din amestec se iau două linguri la un litru de apă fierbinte, într-un vas smălţuit cu gură mare. Aburii degajaţi prin fierbere se aspiră alternativ pe nas şi pe gură timp de 20-30 de minute, cu repetare de două ori pe zi, una obligatorie seara la culcare. În timpul inhalaţiei capul se acoperă cu un prosop de baie. Acest amestec de plante poate fi înlocuit cu uleiuri eterice de brad, pin, molid, ienupăr, lavandă mentă, eucalipt şi isop, din amestecul de uleiuri se pun 4-6 ml în 100 ml de alcool de 90 de grade, din care se ia o linguriţă la un litru de apă fierbinte pentru inhalaţie, seara, înainte de culcare, timp de 8-10 zile consecutiv, având puternice efecte antiseptice şi antiinflamatoare.

Apiterapia

Apiterapia prezintă multe preparate antibronşitice:
– mierea de albine, luată în cantitate de 50 g la 250 ml de lapte fiert, proaspăt, repetat de trei ori pe zi; la copii doza zilnică se reduce la 50 g de miere;
– miere de albine amestecată cu ceaiuri de patlagină, scai vânăt, nalbă de pădure, iarbă mare, ciuboţica cucului şi lichen de piatră sau cu hrean ras şi zeamă de lămâie;
– miere de tei încălzită cu două-trei picături de ulei de eucalipt;

– 60 g de propolis în alcool 30%, se iau câte 15-30 de picături de trei ori pe zi, înainte de mese, într-un păhărel cu lapte cald;
– apă de propolis din care se iau trei linguriţe pe zi pentru calmarea tusei;
– căpăcele de fagure (trei linguriţe pe zi), se amestecă bine şi apoi se înghit.

Restricţiile în consumul de alimente încep cu un repaus alimentar absolut, încă de la debutul bolii, folosind, timp de cinci zile, numai lichide calde cu ceaiuri şi sucuri de legume (câte 500 ml pe zi), în care predomină morcov, varză albă, sfeclă roşie şi ţelină. O altă reţetă de sucuri conţine doi-trei morcovi, două-trei mere, o portocală, jumătate de lămâie, o lingură miere de albine şi 150-200 ml de apă. Se mai utilizează un amestec din suc de hrean şi suc de ridichi negre, din care se beau câte două linguri de patru ori pe zi.

După repausul alimentar se introduc în consumul zilnic cât mai multe legume (salată, varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel, ridiche neagră, tomate, ceapă verde şi usturoi), precum şi suc din fructe proaspete (200-300 g) preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale şi lămâi, care sunt importante surse de vitamine, săruri minerale şi acizi organici. Adausul de zeamă de lămâie fluidifică şi elimină sputa.

Merită o atenţie deosebită vitaminele, în special C, care influenţează favorabil rezistenţa la infecţii, sporesc capacitatea de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate, cu acţiune directă în producerea de leucocite în măduva spinării roşie şi în creşterea puterii fagocitare.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Sănătate

Manipularea fascială – fizioterapie inovativă

Publicat

pe

Manipularea fascială Stecco® ajunge în Timisoara. Metoda dezvoltata în peste 30 de ani și prezentă în peste 50 de țări de italianul Luigi Stecco împreuna cu copiii lui dr. Carla și Antonio Stecco, și care a revoluționat recuperarea medicală, ajunge în România.

Datorită kinetoterapeutului Adnana Apostol, unul din cei 2 terapeuți certificați din țara noastră, avem posibilitatea să ne tratăm cu această metodă de recuperare medicala inovativă în cadrul cabinetului Salus.

Faptul că întreg corpul este acoperit de fascie, țesut care înfășoară toți mușchii și organele, se stie demult, dar timp de secole nu a fost clar la ce anume foloseste acest tesut pana cand studiile medicale au permis sa intelegem functia si posibilele aplicatii terapeutice. In practica este vorba despre o tehnica de recuperare  folosita in fizioterapie si care vede in fascie punctul nodal asupra carui sa actionam pentru rezolvarea durerilor si a altor probleme cu care se confrunta pacientii.

Care este noutatea?

In practica clinica traditionala se acorda o atentie aproape exclusiva consecintelor, asupra durerii intense ca si boala, si asupra carora sa actionam prin folosirea medicamentelor sau a terapie instrumentale, dar care nu actioneaza asupra adevaratei cauze a durerii ci asupra simtomului dureros. Punctul forte al terapiei este atentia data cauzei durerii (de ce ma doare?) si nu consecintei, adica durerea

Muta atentia terapeutului de la tratamentul simptomului (ex. durere, inflamatie, iritatie), intervenind direct asupra cauzei, (ex. fracturi precedente, trumatisme, operatii,etc) uneori chiar departe de sediul durerii.

Manipularea fasciala se foloseste de durere pentru a intelege cum sa actioneze asupra cauzei disfunctiei si cauta diferite asocieri intre diversele patologii ale pacientului luand in considerare tot istoricul acestuia, realizand un tratament global personalizat.

In ce probleme putem actiona?

Probleme foarte diferite intre ele, atat in faza acuta cat si cronica,  isi pot gasi solutia in manipularea fasciala: pe langa disfunctii ale aparatului locomotor (cefalee, cervicalgie, spondiloza cervicala, lombalgii, lombosciatalgii, gonalgii, sindrom de tunel carpian, tendinite, entorse, gonalgii, coxalgii, fasciita plantara, dureri de umar, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.) ne concentram si pe disfunctiile organelor interne, cautand cauze si solutii pentru disfunctii care nu vin asociate cu terapia fizioterapica (vertij, durere menstruala, constipatie, senzatia de nod in gat, cistite recurente, etc.)

Terapia poate fi aplicata atat adultiilor cat si copiilor.

Este o metoda concreta si economica pentru pacient, deoarece reduce frecventa sedintelor, tratamentul durand 50 min si se repeta o data la 7-10 zile. Durata ciclului de tratament, 4 – 5 sedinte in majoritatea cazurilor, sunt suficiente pentru a  obtine o imbunatatire semnificativa, si de durata.

Citeste mai mult

Sănătate

Sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară

Publicat

pe

Primăvara este o perioadă minunată, dar pentru unii oameni, poate fi o adevărată provocare. Alergiile și asteniile de primăvară sunt printre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni în această perioadă.

Primăvara este sezonul înfloririi plantelor și copacilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările de temperatură, umiditatea ridicată și vremea imprevizibilă pot contribui la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute.

Alergiile și asteniile de primăvară pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a calității vieții. Simptomele neplăcute pot afecta capacitatea noastră de a munci, de a ne bucura de timpul liber și de a socializa cu prietenii și familia. Acest lucru poate duce la o scădere a stimei de sine și a calității vieții în general.

În acest context, ApiLand, cel mai mare producător de produse apicole din România, vine în ajutorul celor care caută o soluție naturală și eficientă pentru aceste probleme, oferind 5 sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară, folosind produse apicole.

Consumați miere locală.

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea asteniei”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați polen crud.

Polenul crud poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină – substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Luați miere cu lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă pur este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea asteniei. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a face față asteniilor de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați amestec de propolis și miere.

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a reduce simptomele alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Faceți o cură cu tonice apicole.

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le consumi când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Despre ApiLand

ApiLand este cel mai mare producător de produse apicole din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria apicolă. Compania produce o gamă largă de produse apicole, inclusiv miere, propolis, polen crud, lăptișor de matcă și alte produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive. ApiLand respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă produse naturale și autentice. Pentru mai multe informații despre produsele ApiLand, vizitați site-ul www.apiland.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite