Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Concurs de fotografie online. Tema: Spațiile publice din Timișoara, în perioada pandemiei

Publicat

pe

 Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, lansează un concurs online de fotografie în cadrul proiectului „Privește Orașul“, susținut de Asociația Timișoara 2021.
Timișorenii sunt invitați să participe la un concurs online de fotografie, în cadrul campaniei „Privește Orașul 2020“, prin care să răspundă la întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”, în contextul izolării la domiciliu determinate de pandemia de coronavirus.
Concursul face parte din campania „Privește Orașul 2020“, lansată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și este implementată de echipa bienalei timișorene de arhitectură Beta.
„Prin campaniile Privește Orașul de până acum, am încurajat locuitorii să se exprime liber în raport cu spațiul public, prin fotografii, povești sau ilustrații. Spațiul public, prin lentila acestor campanii, este văzut ca o sumă de amintiri, trăiri și proiecții, percepții personale și colective, ce împreună creează și definesc imaginea acestuia și a comunității sale. Dar ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19? Este întrebarea centrală a campaniei Privește Orașul 2020, la care publicul larg este invitat să răspundă participând la un concurs de fotografie”, declară Nicoleta Postolache, coordonatorul proiectului „Privește Orașul 2020“.
Concursul se desfășoară în perioada 1 – 29 mai 2020, exclusiv online, pe website-ul Privește Orașul (https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=5344309832&e=529c34b035) , unde doritorii sunt invitați să înscrie o fotografie ca răspuns la întrebarea „Ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19”, însoțită de un text descriptiv scurt. Cele mai votate fotografii vor fi premiate la intervale de 7 zile, cu premii constând în produse de la parteneri locali (Două Bufnițe, Reciproc, Prospero, De la Irina și Atelier Bobar).
Mai mult decât atât, artistele Sorina Vazelina (ilustrație) și Ana Kun (text) au creat un personaj cu trăsături umane și voce proprie, care oferă inspirație tuturor celor care își pun întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”. Acest personaj devine mesagerul campaniei Privește Orașul în contextul pandemiei, iar publicul din mediul online este invitat să urmărească ipostazele în care se prezintă și să participe la concursul de fotografie.
„Felul în care privim orașul este foarte diferit acum, când plimbările sunt limitate la proximitatea locuinței noastre, redescoperim poate plăcerea locurilor mici și uităm, un pic, din frumusețile piețelor și parcurilor cu care asociem imaginea Timișoarei. Fie că suntem în izolare sau în drum spre lucru, tensiunea acestor zile ne limitează poate dispoziția de a savura lucrurile mărunte, detaliile. Pentru multă lume acum, orașul se parcurge iute, cu declarație, sub supravegherea forțelor de ordine, iar spațiul public dintr-odată nu mai are public”, Ana Kun, creative writer.
Toate detaliile despre concurs, inclusiv Regulamentul Oficial, pot fi consultate pe website-ul Privește Orașul (https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=9007eec1c7&e=529c34b035) . De asemenea, mesajul organizatorilor poate fi urmărit în clipul video realizat în acest scop și postat pe contul de Youtube: https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=ad1dc285c1&e=529c34b035.
Anul trecut, campania Privește Orașul 2019 a avut la bază conceptul de proiect descris în Traseul Spații vii din dosarul de candidatură al Timișoara 2021: pornind de la premisa că spațiul public este o noțiune prea abstractă pentru a putea fi apropriată în mod cotidian de către locuitorii unui oraș și că acest fapt este unul dintre motivele pentru care spațiul public nu este asumat, îngrijit și luat în stăpânire, proiectul și-a propus ca prin antropomorfizarea unei serii de locuri din oraș în personaje cu trăsături umane (defecte, calități, trecut, viitor, credințe, speranțe, temeri etc.) să producă o schimbare în modul în care locuitorii orașului se raportează la aceste locuri, implicit la spațiul public pe termen lung.
Foto: Răzvan Vitionescu

Fotbal

Finalele cupelor europene: Inter vs. PSG, Manchester United vs. Totenham Londra și Chelsea Londra și Betis Sevilla

Publicat

pe

Marți, miercuri și joi s-a derulat un adevărat regal fotbalistic în cupele europene.

Săptămâna a început cu un adevărat „thriller“ între Inter Milano și Barcelona. Scorul după 90 de minute a fost 3 la 3 și s-a intrat în prelungiri, acolo unde Inter a mai punctat o dată și s-a calificat în finala de la Munchen din 31 mai.

În a doua semifinală, PSG a câștigat contra celor de la Arsenal Londra și astfel se pregătesc și ei de marea finală.

În Europa League au ajuns în finala din 21 mai de la Bilbao, Manchester United, care a trecut de Bilbao cu scorul general de 7 la 1 și Totenham Londra, care a trecut de Bodo Glint cu scorul de 5 la 1 la general.

În Conference League se vor duela pe 28 mai, la Wroclaw, Chelsea Londra și Betis Sevilla.

Luna mai se anunță plină de evenimente fotbalistice de mare valoare.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Cărți Electronice de Identitate, la Timișoara. Ce acte sunt necesare

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara preia, începând de joi, cereri pentru Cartea Electronică de Identitate, ca urmare a deciziei Ministerului Afacerilor Interne de extindere a serviciilor în orașele Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța, Ploiești și Constanța.

Programările vor fi făcute exclusiv online, prin intermediul portalului HUB Servicii MAI https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/.

CEI este eliberat gratuit, în limita fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru cetățenii români cu domiciliul în România, începând de la vârsta de 14 ani.

Documentul poate fi solicitat în următoarele situații:

  • eliberarea primului act de identitate (la împlinirea vârstei de 14 ani);
  • expirarea, pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea actului de identitate;
  • preschimbarea actului de identitate.

Actele necesare pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate sunt identice cu cele necesare pentru eliberarea cărții de identitate clasice. CEI permite titularului să facă dovada identității, cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau reședinței din România. Documentul conține elemente avansate de securitate, care reduc semnificativ riscul de falsificare sau de uzurpare a identității. Se poate călători folosind Cartea Electronică de Identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie. De asemenea, documentul (C.E.I) permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum și autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat. Dimensiune este standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.

Proiectul CEI este finanțat prin PNRR, Componenta 7 – Transformare digitală, Investiția 8 – „Cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată”.

Citeste mai mult

Fotbal

Meciuri „de vis“ în semifinalele Champions League

Publicat

pe

În prima semifinală, jucată la Londra pe Emirates Stadium, PSG a reușit să obțină o victorie uriașă asupra celor de la Arsenal, care parcă nu au mai reușit acel joc minunat cu care au eliminat pe Real Madrid.

Scorul final a fost 0 la 1 și astfel echipa pariziană ia un avânt uriaș spre marea finală din 31 Mai de la Munchen de pe Alianz Arena.

În cea de a doua semifinală s-au întâlnit Barcelona și Inter Milano.

Meciul a fost unul demn de această fază a competiției, cele două echipe reușind sa delecteze publicul prin numărul de goluri , dar și prin frumusețea golurilor.

La final a fost un 3 la 3 care ne lasă să visăm până la returul de săptămâna viitoare de la Milano.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite