Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Concurs de fotografie online. Tema: Spațiile publice din Timișoara, în perioada pandemiei

Publicat

pe

 Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, lansează un concurs online de fotografie în cadrul proiectului „Privește Orașul“, susținut de Asociația Timișoara 2021.
Timișorenii sunt invitați să participe la un concurs online de fotografie, în cadrul campaniei „Privește Orașul 2020“, prin care să răspundă la întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”, în contextul izolării la domiciliu determinate de pandemia de coronavirus.
Concursul face parte din campania „Privește Orașul 2020“, lansată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și este implementată de echipa bienalei timișorene de arhitectură Beta.
„Prin campaniile Privește Orașul de până acum, am încurajat locuitorii să se exprime liber în raport cu spațiul public, prin fotografii, povești sau ilustrații. Spațiul public, prin lentila acestor campanii, este văzut ca o sumă de amintiri, trăiri și proiecții, percepții personale și colective, ce împreună creează și definesc imaginea acestuia și a comunității sale. Dar ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19? Este întrebarea centrală a campaniei Privește Orașul 2020, la care publicul larg este invitat să răspundă participând la un concurs de fotografie”, declară Nicoleta Postolache, coordonatorul proiectului „Privește Orașul 2020“.
Concursul se desfășoară în perioada 1 – 29 mai 2020, exclusiv online, pe website-ul Privește Orașul (https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=5344309832&e=529c34b035) , unde doritorii sunt invitați să înscrie o fotografie ca răspuns la întrebarea „Ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19”, însoțită de un text descriptiv scurt. Cele mai votate fotografii vor fi premiate la intervale de 7 zile, cu premii constând în produse de la parteneri locali (Două Bufnițe, Reciproc, Prospero, De la Irina și Atelier Bobar).
Mai mult decât atât, artistele Sorina Vazelina (ilustrație) și Ana Kun (text) au creat un personaj cu trăsături umane și voce proprie, care oferă inspirație tuturor celor care își pun întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”. Acest personaj devine mesagerul campaniei Privește Orașul în contextul pandemiei, iar publicul din mediul online este invitat să urmărească ipostazele în care se prezintă și să participe la concursul de fotografie.
„Felul în care privim orașul este foarte diferit acum, când plimbările sunt limitate la proximitatea locuinței noastre, redescoperim poate plăcerea locurilor mici și uităm, un pic, din frumusețile piețelor și parcurilor cu care asociem imaginea Timișoarei. Fie că suntem în izolare sau în drum spre lucru, tensiunea acestor zile ne limitează poate dispoziția de a savura lucrurile mărunte, detaliile. Pentru multă lume acum, orașul se parcurge iute, cu declarație, sub supravegherea forțelor de ordine, iar spațiul public dintr-odată nu mai are public”, Ana Kun, creative writer.
Toate detaliile despre concurs, inclusiv Regulamentul Oficial, pot fi consultate pe website-ul Privește Orașul (https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=9007eec1c7&e=529c34b035) . De asemenea, mesajul organizatorilor poate fi urmărit în clipul video realizat în acest scop și postat pe contul de Youtube: https://timisoara2021.us20.list-manage.com/track/click?u=ec7fcdf0f3de2141971e8c928&id=ad1dc285c1&e=529c34b035.
Anul trecut, campania Privește Orașul 2019 a avut la bază conceptul de proiect descris în Traseul Spații vii din dosarul de candidatură al Timișoara 2021: pornind de la premisa că spațiul public este o noțiune prea abstractă pentru a putea fi apropriată în mod cotidian de către locuitorii unui oraș și că acest fapt este unul dintre motivele pentru care spațiul public nu este asumat, îngrijit și luat în stăpânire, proiectul și-a propus ca prin antropomorfizarea unei serii de locuri din oraș în personaje cu trăsături umane (defecte, calități, trecut, viitor, credințe, speranțe, temeri etc.) să producă o schimbare în modul în care locuitorii orașului se raportează la aceste locuri, implicit la spațiul public pe termen lung.
Foto: Răzvan Vitionescu

Fotbal

Corespondenta de la trimisul nostru la Milano, Mircea Petroman: Derby della Madonnina: Un spectacol cu suflet și intensitate pe Stadio Giuseppe Meazza

Publicat

pe

Derby della Madonnina: Un Spectacol cu Suflet și Intensitate pe Stadio Giuseppe Meazza

Milano, 2 aprilie 2025 – Orașul Milano a vibrat din nou sub tensiunea unuia dintre cele mai pasionale derby-uri ale fotbalului mondial. Inter Milano și AC Milan s-au înfruntat într-un nou episod din eternul Derby della Madonnina, de această dată în semifinala Cupei Italiei, oferind celor peste 75.000 de spectatori de pe Stadio Giuseppe Meazza un meci electrizant, plin de emoții, intensitate și ocazii spectaculoase.

Atmosfera dinaintea meciului – O metropolă în două culori

Cu ore bune înainte de fluierul de start, orașul Milano s-a împărțit, ca de fiecare dată, în două tabere: rossoneri și nerazzurri. Străzile răsunau de scandările suporterilor, iar drapelele cu emblemele celor două echipe fluturau pe fiecare colț de bulevard. Fiecare întâlnire între Inter și Milan este mai mult decât un simplu meci – este o confruntare a orgoliilor, a istoriei și a tradiției, o luptă pentru supremația orașului.

Istoricul confruntărilor – rivalitate centenară

Acest derby nu este doar un meci, ci o veritabilă poveste de rivalitate care datează din 1909. Înaintea acestui meci, cele două formații se întâlniseră de 239 de ori în toate competițiile oficiale. Inter conducea la general cu 88 de victorii, în timp ce AC Milan avea 79 de succese, iar 72 de meciuri s-au încheiat la egalitate. Întâlnirile din Cupa Italiei au fost întotdeauna încărcate de dramatism, iar semifinala din acest sezon nu a făcut excepție.

Cronica meciului – Ritm, faze și emoție până la final

Prima repriză a fost una alertă, ambele echipe intrând hotărâte să tranșeze meciul încă din start. Lautaro Martínez a avut o oportunitate uriașă în minutul 14, însă Mike Maignan a fost imperial între buturi. De cealaltă parte, Rafael Leão a semnat cea mai mare șansă a Milanului, cu un șut din afara careului care a trecut milimetric pe lângă bară.

După pauză, jocul s-a animat și mai mult. În minutul 54, Inter a deschis scorul prin Nicolo Barella, care a finalizat spectaculos o combinație rapidă cu Mkhitaryan. Bucuria nerazzurrilor a fost însă de scurtă durată – în minutul 68, Olivier Giroud a restabilit egalitatea după o fază creată de Pulisic și finalizată cu sânge rece.

Ultimul sfert de oră a fost sufocant. Ambele formații au avut șanse uriașe să dea lovitura decisivă – Thuram a ratat incredibil singur cu portarul, iar Theo Hernandez a lovit bara transversală din lovitură liberă. Fluierul final a consemnat o remiză echitabilă: Inter Milano – AC Milan 1-1.

Eroi și momente-cheie

Mike Maignan și Yann Sommer au fost coloanele de rezistență ale celor două echipe, oprind șanse clare de gol. În atac, Giroud și Barella au fost oamenii decisive, în timp ce Ruben Loftus-Cheek și Çalhanoğlu au dominat centrul terenului. Meciul a fost lipsit de controverse majore, dar a abundat în tensiune și dueluri spectaculoase.

Ce urmează?

Manșa retur, programată pe 23 aprilie, se anunță a fi o adevărată finală înainte de finală. Cu un rezultat deschis, totul se va decide în următoarea confruntare de pe Meazza, iar miza este uriașă: un loc în finala Cupei Italiei și, mai important, onoarea de a învinge marea rivală.
Derby della Madonnina rămâne o sărbătoare a fotbalului pur, un duel în care fiecare pas, fiecare duel și fiecare gol contează. Și, dincolo de scor, câștigătorul real este publicul milanez și iubitorii fotbalului din întreaga lume.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

FCSB s-a calificat în optimile Europa League

Publicat

pe

După o dublă manșă excepțională contra grecilor de la PAOK Salonic, echipa patronată de Gigi Becali a reușit o calificare în optimile Europa League.

Meciul de joi seara a fost unul fără istoric, bucureștenii dominând autoritar și învingând cu 2 la 0 pe Național Arena în fața a peste 50.000 de spectatori.

Această calificare va umple vistieria clubului bucureștean cu 20 de milioane de euro până acum din primele de la UEFA și banii din vânzarea biletelor.

În turul următor, FCSB va întâlni în dublă manșă, pe 6 și 12 martie, pe Lyon din Franța.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

FCSB s-a impus la Salonic

Publicat

pe

Echipa bucureșteană continuă parcursul bun din Europa League și a reușit să se impună la Salonic în fața echipei PAOK.

Chiar dacă gazdele au condus la pauză cu scorul de 1 la 0, în repriza secundă roș-albaștrii au revenit uimitor și s-au impus cu 2 la 1, grație unui meci foarte reușit.

Manșa secundă se va juca săptămâna viitoare, în 20 februarie 2025 de la ora 19.45 pe Național Arena, în fața unui stadion arhiplin.

Mircea Petroman

Foto: Facebook/FCSB

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite