Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Două spectacole ale Teatrului Național din Timișoara, online

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara aduce spectacolul aproape de cei de departe. Iubitorilor de teatru care nu pot vedea spectacolele Naționalului din fotoliul de spectator, Stagiunea CLOUD, proiect inclus în programul VIRTUAL al Teatrului Național din Timișoara, le oferă opțiunea ca în luna  octombrie să vizioneze on-line două dintre cele mai noi succese teatrale.

Joi, 27 octombrie, de la ora 19:00 pe platforma Stage ON, spectatorii on-line vor putea fi alături de spectatorii fizici aflați în Sala 2 TNTm la o nouă reprezentație a spectacolului ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI (foto), în adaptarea și regia lui Radu Iacoban, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie”, cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Duminică, 30 octombrie, de la ora 19, tot pe platofrma Stage On, va fi disponibilă vizionarea în transmisiune directă a celei mai recente premiere a Teatrului Național, ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu pe texte de Molière, o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat – femei versus bărbați.

Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din Stagiunea Cloud se vor pune în vânzare în scurt timp pe platforma Stage ON, la adresa https://www.stageon.ro/shop/.

***

ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI. Locul: Padova, Italia. Timpul: ieri, astăzi, mâine, oricând. Problema: Batista vrea să-și negocieze fetele, inclusiv pe Catarina. Dar cine s-o ia pe Catarina cu limba ei ascuțită și cu manierele ei îngrozitoare? Catarina, cea care n-are chef de macho-isme, de atitudine patriarhală? Se știe: fug toți de Catarina unde văd cu ochii. Și în sfârșit apare Petrucchio, un pic cool, un pic afumat, un pic genul „sunt călare pe situație chiar dacă nu știu încotro mă-ndrept” și intră în meciul cu deja celebru de recalcitranta Catarina. Tot ce ne rămâne este să sperăm că metodele lui „didactice” (mai degrabă încadrabile în Codul Penal la capitolul „rele tratamente”) nu vor fi vătămat pe nimeni și să decodăm în cheia comediei o lume care este foarte, foarte aproape de noi.

ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR. Cum am putea aniversa 400 de ani de la nașterea lui Molière mai bine decât printr-un spectacol Molière? Cum am putea dovedi mai clar că Molière ne este contemporan în spirit, ba fiindcă a luat-o înaintea timpului său, ba fiindcă lumea a mai întârziat pe ici, pe colo decât printr-un spectacol Molière? Și cine ar  putea s-o facă mai bine decât cel care a înțeles și a dat formă, la patru secole după Molière și „Regele Soare”, dansActorului, marele coregraf Gigi Căciuleanu, care „traduce” cu imaginația sa ludică și profundă vocea unică a marelui dramaturg francez? ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR este o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat. Povești fermecătoare despre mici iubiri, mici infernuri domestice, mici nedumeriri și multe subterfugii, mici războaie și diplomații repun în discuție, cu lucidă bonomie și cu grație fără milă, o societate care încearcă și tot încearcă să îndrepte o balanță în care nedrept stăm despărțiți de-atâta timp – femeile de-o parte, de alta – bărbații.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Fotbal

Finalele cupelor europene: Inter vs. PSG, Manchester United vs. Totenham Londra și Chelsea Londra și Betis Sevilla

Publicat

pe

Marți, miercuri și joi s-a derulat un adevărat regal fotbalistic în cupele europene.

Săptămâna a început cu un adevărat „thriller“ între Inter Milano și Barcelona. Scorul după 90 de minute a fost 3 la 3 și s-a intrat în prelungiri, acolo unde Inter a mai punctat o dată și s-a calificat în finala de la Munchen din 31 mai.

În a doua semifinală, PSG a câștigat contra celor de la Arsenal Londra și astfel se pregătesc și ei de marea finală.

În Europa League au ajuns în finala din 21 mai de la Bilbao, Manchester United, care a trecut de Bilbao cu scorul general de 7 la 1 și Totenham Londra, care a trecut de Bodo Glint cu scorul de 5 la 1 la general.

În Conference League se vor duela pe 28 mai, la Wroclaw, Chelsea Londra și Betis Sevilla.

Luna mai se anunță plină de evenimente fotbalistice de mare valoare.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Cărți Electronice de Identitate, la Timișoara. Ce acte sunt necesare

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara preia, începând de joi, cereri pentru Cartea Electronică de Identitate, ca urmare a deciziei Ministerului Afacerilor Interne de extindere a serviciilor în orașele Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța, Ploiești și Constanța.

Programările vor fi făcute exclusiv online, prin intermediul portalului HUB Servicii MAI https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/.

CEI este eliberat gratuit, în limita fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru cetățenii români cu domiciliul în România, începând de la vârsta de 14 ani.

Documentul poate fi solicitat în următoarele situații:

  • eliberarea primului act de identitate (la împlinirea vârstei de 14 ani);
  • expirarea, pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea actului de identitate;
  • preschimbarea actului de identitate.

Actele necesare pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate sunt identice cu cele necesare pentru eliberarea cărții de identitate clasice. CEI permite titularului să facă dovada identității, cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau reședinței din România. Documentul conține elemente avansate de securitate, care reduc semnificativ riscul de falsificare sau de uzurpare a identității. Se poate călători folosind Cartea Electronică de Identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie. De asemenea, documentul (C.E.I) permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum și autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat. Dimensiune este standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.

Proiectul CEI este finanțat prin PNRR, Componenta 7 – Transformare digitală, Investiția 8 – „Cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată”.

Citeste mai mult

Fotbal

Meciuri „de vis“ în semifinalele Champions League

Publicat

pe

În prima semifinală, jucată la Londra pe Emirates Stadium, PSG a reușit să obțină o victorie uriașă asupra celor de la Arsenal, care parcă nu au mai reușit acel joc minunat cu care au eliminat pe Real Madrid.

Scorul final a fost 0 la 1 și astfel echipa pariziană ia un avânt uriaș spre marea finală din 31 Mai de la Munchen de pe Alianz Arena.

În cea de a doua semifinală s-au întâlnit Barcelona și Inter Milano.

Meciul a fost unul demn de această fază a competiției, cele două echipe reușind sa delecteze publicul prin numărul de goluri , dar și prin frumusețea golurilor.

La final a fost un 3 la 3 care ne lasă să visăm până la returul de săptămâna viitoare de la Milano.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite