Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Charles al III-lea va fi proclamat rege al Marii Britanii

Publicat

pe

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege de Consiliul de Aderare, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă dimineaţă, relatează BBC, precizând că Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul.

Consiliul de Aderare, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei – pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, care de 17 ani este soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales.

– Din punct de vedere istoric, la acesta participă toţi membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numării 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocaţi.

– Ei se reunesc iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei.

– Grefierul Consiliului citeşte cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege – Charles al III-lea.

– Proclamaţia este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.
– Lordul Preşedinte face apel la linilşte şi citeşte şi celellalre aspecte aferente proclamaţiei, ocupându-se de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei.

– Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind  moartea Reginei.

El depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori

– Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei proclamaţia

Prima proclamaţie publică urmează să aibă loc de la balconul  Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoţit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamaţie va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în  City of London. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Ceremonia vine după ce, într-un discurs emoîţonant, primul în noua sa calitate, Regele a promis că va sluji naţiunea cu aceeaşi „devotament neclintit” pe care l-a avut mama sa în timpul domniei sale de 70 de ani.

Fotbal

Bărbat de 65 de ani prins în timp ce fura bulbi de lalele. Dorea să le planteze în propria grădină

Publicat

pe

Polițiștii locali, aflați în patrulare în zona centrală a orașului, au fost direcționați de dispeceratul instituției, în seara zilei de sâmbătă, în jurul orei 19.00, către Parcul Justiției unde s-a semnalat faptul că o persoană sustrage material dendrofloricol.

La fața locului au depistat un bărbat în vârstă de 65 de ani, cu domiciliul în Timișoara, care, dotat cu ustensile de grădinărit, scotea bulbi de lalele din parc.

De altfel, acesta avea într-o plasă un număr de 25 de bulbi deja scoși.

Bărbatul a declarat că intenționa să îi folosească în scop personal, cel mai probabil să-i planteze în grădină.

Cel în cauză a fost predat polițiștilor de la Secția 1 pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârțirii infracțiunii de furt.

Acesta nu este singurul caz de acest gen. De-a lungul timpului polițiștii locali au mai depistat persoane care sustrăgeau flori din zona centrală și din parcuri, din locuri publice precum Piața Victoriei, Filarmonică, Parcul Camen Sylva, Parcul Poporului.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Fotbal

Încep Play-off-ul și Play-out-ul din Liga 1

Publicat

pe

De săptămâna viitoare încep play-off-ul și play-out-ul din Liga Națională de fotbal.

Primele șase echipe calificate în play-off sunt, FCSB – 32 puncte, Rapid – 28 puncte, CFR Cluj – 27 puncte, U Craiova – 23 puncte, Farul – 22 puncte și Sepsi  – 22 puncte.

Anul acesta câștigătoarea titlului va avea de trecut de 8 meciuri pentru a ajunge în grupele Champions League.

Câștigătoarea Cupei României va participa din Turul 2 preliminar din Europa League iar locul 2 și locul 7 vor participa în preliminariile Conference League din Turul 2.

Și în play-out lupta va fi una foarte crâncenă si pentru locul 7 care duce în Conference League dar și pentru salvarea de la retrogradare.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Lupta pentru titlu se joacă până la final în Superliga

Publicat

pe

Cu două etape rămase din sezonul regulat al Ligii Naționale de fotbal, lupta la titlu se va juca până la final între FCSB, Rapid și CFR Cluj.

Aceasta și datorită faptului că punctele se vor înjumatăți și diferența între ele va fi de 3, 4 puncte.

Chiar și lupta pentru celelalte trei echipe care intră în play-off este de asemenea strânsă, pe aceste locuri bătându-se șase echipe cu șanse reale.

La retrogradare se vor bate până la final Voluntari, Dinamo și Botoșani, fiecare din ele încercând să prindă locul de baraj, deoarece doar două echipe retrogradează direct în liga a doua.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite