Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Electric Up. Oamenii de afaceri din domeniul HoReCa pot solicita fonduri pentru panouri fotovoltaice

Publicat

pe

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a finalizat ghidul programului „Electric Up”, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Suma necesară implementării Programului „Electric Up“ este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare.

„În vederea pregătirii tehnice a proiectelor, vă invităm să consultaţi proiectul ghidului de finanţare «Electric Up», pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in”, a informat marţi ministerul.

Ghidul include informaţii referitoare la condiţiile de finanţare, procedurile de înscriere, evaluare şi selecţie a proiectelor şi informaţii generale privind implementareaşi monitorizarea acestora.

Obiectivele proiectului sunt creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum şi a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi, opţional, livrarea surplusului de energie electrică  în reţeaua naţională de energie electrică, precum şi dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HoReCa, stimularea utilizării autovehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic.

Indicatorii de performanţă ai programului sunt: reducerea cantităţii totale de gaze cu efect de seră (kg CO₂ echivalent), prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, calculată pe toată perioada de monitorizare a proiectului; atingerea ţintei cu titlul indicativ de până la 6.500 puncte de reîncărcare şi/sau realimentare cu toate tipurile de combustibili alternativi.

Sumele necesare implementării programului se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, conform art. 10 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr.163/2012 cu modificările şi completările ulterioare.

Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp şi cel puţin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile. În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 27kWp şi maximum 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ.

De asemenea, sunt considerate cheltuieli eligibile cele cu achiziţia a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare; cheltuielile cu proiectarea, obţinerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaiceşi staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului; cheltuieli de consultanţă şi management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Sunt eligibile şi cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare; cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru staţia de reîncărcare; 30% din cheltuielile cu achiziţia acumulatorilor de stocare (maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice), opţional.

Este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă. Cheltuielile aferente branşamentului la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentrufinanţarea din program.

Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepţia cheltuielilor cu proiectarea, de consultanţă şi management de proiectcontractate începând cu maxim 30 zile anterior înscrierii în program, dovedite cu înscrisurile aferente.

Fotbal

Atmosferă de sărbătoare pe Arena Națională. România – Elveția: 1-0

Publicat

pe

După calificarea la EURO 2024, naționala țării noastre a venit pe Arena Națională să înfrunte naționala similară a Elveției cu locul unu pe masă.

O calificare de pe locul 1 în grupă ne-ar da șansa ca la turneul din Germania de anul viitor să facem parte din urna a doua a tragerii la sorți care va avea loc pe data de 2 decembrie la Hamburg.

Meciul din această seară a fost unul în care naționala noastră a dat tot ce e mai bun din ea și până la final a reușit să se apere fără a primi gol.

În schimb, în minutul 49 Alibec a reușit să marcheze pentru tricolori și sa câștigăm și meciul, dar de asemenea și grupa din care am făcut parte.

Daniluc Teodora

Citeste mai mult

Fotbal

România merge la EURO 2024 din Germania

Publicat

pe

Pe terenul din Felcsut din Ungaria, naționala României a înfruntat echipa similară a Israelului.

Un meci capital pentru ambele reprezentative, în lupta pentru calificarea la EURO 2024 din Germania. Meciul a început cu un gol marcat de Israel în minutul 1 prin Zahavi.

Romanii au preluat apoi controlul jocului și au egalat prin Pușcaș după o lovitură de cap.

Până la pauză au mai fost ocazii mari la ambele porți, dar tabela a rămas neschimbată.

Repriza secundă a fost dominată de echipa noastră națională, iar Ianis Hagi a marcat pentru 2 la 1 în minutul ’63.

Din minutul ’85 am rămas în zece oameni, Mihăilă văzând direct cartonașul roșu.

Până la final nu s-a mai întâmplat nimic și astfel ne-am calificat la EURO 2024.

Teodora Daniluc

Citeste mai mult

Fotbal

Atenție șoferi! Controale în trafic pe drumurile din județul Timiș

Publicat

pe

În sfârșitul de săptămână care a trecut, polițiștii rutieri au făcut controale pentru prinderea conducătorilor auto care nu respect viteza legală în trafic.

Astfel, în 28 octombrie 2023, în intervalul orar 14:00 – 22:00, polițiștii rutieri din județul Timiș sub coordonarea Serviciului Rutier Timiș, au acționat pe principalele artere din județ pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză.

Polițiștii au controlat peste 220 de autovehicule și au aplicat 216 sancțiuni contravenționale, în valoare de 71.340 de lei.

Dintre acestea, 150 au fost aplicate pentru nerespectarea vitezei legale.

Au fost efectuate 150 de testări cu aparatul etilotest și 14 cu cel drugtest.

Au fost reținute 16 permise de conducere(8 pentru  viteză, 6 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 1 pentru conducerea sub influența alcoolului)și retrase 2 certificate de înmatriculare.

De asemenea, polițiștii au desfășurat activități atât în zona urbană cât și în zona rurală de competență a Poliției municipiului Logoj.

Au fost legitimate 207 persoane și controlate 181 de autovehicule.

Au fost conduse la sediul poliției 5 persoane în vederea amprentării și fotografierii.

Au fost aplicate 68 de sancțiuni contravenționale în  valoare de 13.100 de lei, dintre acestea 63 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor rutiere și 5 pentru nerespectarea prevederilor  Legii 61/1991.

Au fost efectuate 34 de testări cu aparatul etilotest și 5 cu aparatul drugtest.

Polițiștii au reținut 4  permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.

Acțiunile polițiștilor vor continua pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite