Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Timișoara 2021. Fostul director artistic al proiectului, atacă

Publicat

pe

Fostul director artistic al proiectului „Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană“ atrage atenția, printr-o scrisoare deschisă, asupra „derapajelor“ președintelui Consiliului Director al asociației.

Redăm mai jos conținutul intergral al scrisorii trimisă pe email redactiei timispress.ro..

„Iată o afirmație absurdă, făcută recent de președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021.

„Horațiu Rada a spus și care sunt cele mai mari trei urgențe ale proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. «Definitivarea echipei în vederea implementării proiectului, partea de comunicare și de informare a cetățeanului referitor la ce înseamnă Capitală Culturală Europeană și a treia urgență este să definitivăm programul artistic pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august», a declarat Horațiu Rada, la Pressalert Live”.

Vorbim despre cel care a decimat echipa, a făcut să plece oameni calificați și a recrutat – total netransparent – manageri cu pregătire și experiență internațională foarte slabe sau chiar inexistente. Oameni angajați recent și niciodată anunțați public au fost concediați sau au plecat de bună voie în  câteva săptămâni. Între timp, domnul Rada acționează și ca director executiv, și ca director artistic.

Vorbim despre cel care, de un an și jumătate de când este implicat în acest proiect, nu a reușit să atragă nici măcar un singur sponsor cu greutate, care să ofere sume consistente pentru Capitala Europeană a Culturii.

Vorbim despre cel care a ignorat total independența culturală a Unității Artistice, intervenind în proiect, fără să aibă defel cunoștințe culturale. În realitate, el nu cunoaște nici programul cultural, nici dosarul de candidatură. Și nici nu a fost interesat vreodată de acestea.

Vorbim despre cel care se fotografiază constant la întâlniri cu politicieni, fără ca vreuna dintre aceste întâlniri să aibă drept rezultat o finanțare consistentă. Orașul este, în continuare, entuziast în ceea ce privește titlul de Capitală Culturală. Dar falsele promisiuni nu creează strategii.

Acest om nu înțelege, pur și simplu, scopul unei Capitale Europene a Culturii. El ignoră voit standardele europene și este complet neinteresat de conceptul original al TM2021, cel care, de altfel, a și câștigat titlul. Acum vrea să „comunice” cu locuitorii Timișoarei, cu agențiile de turism din Europa și, în ultimele zile, cu Japonia. În ce limbă? TM2021 nu are site nici în limba engleză și în nicio altă limbă străină.

Domnule Rada – există deja un program cultural, pregătit timp de doi ani și jumătate, în așa fel încât să se încadreze în bugetul promis de Comitetul Director din care faceți parte. A lucrat la el o echipă de profesioniști, cei mai mulți dintre ei din Timișoara. Există deja parteneri locali și internaționali care lucrează împreună de trei ani, de multe ori în condiții dificile, păstrându-și mereu demnitatea, în ciuda greutăților de natură economică și administrativă.

Proiectul Timișoara 2021 nu a început în acest an. Dar, din nou, în 2020, doar puțin din bugetul promis a și fost alocat. Sunteți foarte aproape de o catastrofă, domnule Rada. Se vede foarte bine asta din banii publici alocați, dar și din dorința evidentă și, în egală măsură, superficială de a transforma acest titlu într-un simplu exercițiu de branding personal și al orașului. Totul, într-un an electoral.

Este, încă, Timișoara Capitala Europeană a Culturii din 2021? Mai poate fi făcut din toate aceste neajunsuri ceva decent, de calitate, care să conteze? Răspunsul este simplu: da.

Actorii culturali ai orașului sunt foarte implicați și creează constant proiecte inovative. Ei și-au testat și depășit de multe ori limitele, realizând lucruri care, probabil, nu s-ar fi petrecut niciodată dacă Timișoara nu ar fi candidat și nu ar fi obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acești artiști și producători nu vor pleca din oraș.

Sunt în derulare proiecte cu parteneri europeni. Există diverse colaborări internaționale, în multe cazuri finanțate cu bani de la UE. Ele atrag atenția asupra orașului nostru și aduc aici profesioniști în cultură. Aceste proiecte nu vor dispărea pur și simplu.

În acest moment critic pentru o Capitală Culturală Europeană care nu se mai regăsește, cetățenii și actorii culturali trebuie să preia controlul și să facă lucrurile să meargă. Există capacitatea de a face asta. Banii nu există și nici nu vor exista.

Implicarea voastră în munca artistică și în comunitatea din care faceți parte nu trebuie exploatată de un proiect tot mai superficial și subfinanțat, precum TM2021. Cel puțin NU atâta timp când modul de lucru nu se schimbă, nu atâta timp cât domnul Rada continuă să acționeze în modul în care o face și nu atâta timp când oameni care au pus osul la acest proiect continuă să părăsească echipa.

Banii promiși, dar niciodată alocați în realitate ar fi trebuit să finanțeze proiectele voastre, create și definitivate în faza StartUP a proiectului TM2021, când s-au investit energie, timp și resurse. E tot mai clar: numai o reacție puternică a creatorilor de cultură din Timișoara poate recâștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nici asociația, nici banii, nici Consiliul Director nu pot face asta. Dar mândria civică poate fi recâștigată.

Nu. Nu se pune problema ca titlul „să fie retras”. Ar fi o măsură mult prea drastică. Politicienii locali și naționali mizează pe lipsa de reacție a UE, care nu e interesată, în aceste vremuri complicate, să implementeze valorile europene într-o manieră atât de categorică.

Peste câteva luni, Comisia de monitorizare a UE va face raportul anual. Dincolo de aceste formalități așteaptă, cuminte, suma de 1,5 milioane de euro – premiul pentru „pregătirea extrem de competentă a titlului de Capitală Europeană a Culturii”. El se acordă, în urma recomandărilor Comisiei de monitorizare, organizației care a derulat programul pentru Capitala Europeană. Premiul recompensează orașul pentru stabilitate și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în dosarul de candidatură.

Sub nicio formă, în ultimii trei ani, proiectul Timișoara 2021 nu a fost tratat cu respect de autorități, finanțatori sau lideri politici. Acest proiect a fost constant blocat, sucit, răsucit, reinterpretat și aproape sufocat.

Premiul Melina Mercouri – adică 1,5 milioane de euro – ar trebui să revină acelor proiecte care, de-a lungul timpul, au respectat spiritul dosarului de candidatură. Acești bani trebuie să revină actorilor culturali și cetățenilor Timișoarei, nu unor evenimente inventate din scurt, al căror unic scop este să glorifice deopotrivă istoria și liderii actuali. Nu a fost niciodată vorba despre un proiect turistic. A fost vorba întotdeauna despre un proiect cultural.

Există un mesaj pozitiv foarte puternic pe care îl putem transmite către UE și către noi înșine. Da – cetățenii Timișoarei merită premiul Melina Mercouri. Nu – el nu poate fi folosit pentru a justifica o iluzie de branding.“

Chris Torch

Fotbal

Atmosferă de sărbătoare pe Arena Națională. România – Elveția: 1-0

Publicat

pe

După calificarea la EURO 2024, naționala țării noastre a venit pe Arena Națională să înfrunte naționala similară a Elveției cu locul unu pe masă.

O calificare de pe locul 1 în grupă ne-ar da șansa ca la turneul din Germania de anul viitor să facem parte din urna a doua a tragerii la sorți care va avea loc pe data de 2 decembrie la Hamburg.

Meciul din această seară a fost unul în care naționala noastră a dat tot ce e mai bun din ea și până la final a reușit să se apere fără a primi gol.

În schimb, în minutul 49 Alibec a reușit să marcheze pentru tricolori și sa câștigăm și meciul, dar de asemenea și grupa din care am făcut parte.

Daniluc Teodora

Citeste mai mult

Fotbal

România merge la EURO 2024 din Germania

Publicat

pe

Pe terenul din Felcsut din Ungaria, naționala României a înfruntat echipa similară a Israelului.

Un meci capital pentru ambele reprezentative, în lupta pentru calificarea la EURO 2024 din Germania. Meciul a început cu un gol marcat de Israel în minutul 1 prin Zahavi.

Romanii au preluat apoi controlul jocului și au egalat prin Pușcaș după o lovitură de cap.

Până la pauză au mai fost ocazii mari la ambele porți, dar tabela a rămas neschimbată.

Repriza secundă a fost dominată de echipa noastră națională, iar Ianis Hagi a marcat pentru 2 la 1 în minutul ’63.

Din minutul ’85 am rămas în zece oameni, Mihăilă văzând direct cartonașul roșu.

Până la final nu s-a mai întâmplat nimic și astfel ne-am calificat la EURO 2024.

Teodora Daniluc

Citeste mai mult

Fotbal

Atenție șoferi! Controale în trafic pe drumurile din județul Timiș

Publicat

pe

În sfârșitul de săptămână care a trecut, polițiștii rutieri au făcut controale pentru prinderea conducătorilor auto care nu respect viteza legală în trafic.

Astfel, în 28 octombrie 2023, în intervalul orar 14:00 – 22:00, polițiștii rutieri din județul Timiș sub coordonarea Serviciului Rutier Timiș, au acționat pe principalele artere din județ pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză.

Polițiștii au controlat peste 220 de autovehicule și au aplicat 216 sancțiuni contravenționale, în valoare de 71.340 de lei.

Dintre acestea, 150 au fost aplicate pentru nerespectarea vitezei legale.

Au fost efectuate 150 de testări cu aparatul etilotest și 14 cu cel drugtest.

Au fost reținute 16 permise de conducere(8 pentru  viteză, 6 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 1 pentru conducerea sub influența alcoolului)și retrase 2 certificate de înmatriculare.

De asemenea, polițiștii au desfășurat activități atât în zona urbană cât și în zona rurală de competență a Poliției municipiului Logoj.

Au fost legitimate 207 persoane și controlate 181 de autovehicule.

Au fost conduse la sediul poliției 5 persoane în vederea amprentării și fotografierii.

Au fost aplicate 68 de sancțiuni contravenționale în  valoare de 13.100 de lei, dintre acestea 63 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor rutiere și 5 pentru nerespectarea prevederilor  Legii 61/1991.

Au fost efectuate 34 de testări cu aparatul etilotest și 5 cu aparatul drugtest.

Polițiștii au reținut 4  permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.

Acțiunile polițiștilor vor continua pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite