Ne găsiți și pe:

Fotbal

Timișoara 2021. Fostul director artistic al proiectului, atacă

Publicat

pe

Fostul director artistic al proiectului „Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană“ atrage atenția, printr-o scrisoare deschisă, asupra „derapajelor“ președintelui Consiliului Director al asociației.

Redăm mai jos conținutul intergral al scrisorii trimisă pe email redactiei timispress.ro..

„Iată o afirmație absurdă, făcută recent de președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021.

„Horațiu Rada a spus și care sunt cele mai mari trei urgențe ale proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. «Definitivarea echipei în vederea implementării proiectului, partea de comunicare și de informare a cetățeanului referitor la ce înseamnă Capitală Culturală Europeană și a treia urgență este să definitivăm programul artistic pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august», a declarat Horațiu Rada, la Pressalert Live”.

Vorbim despre cel care a decimat echipa, a făcut să plece oameni calificați și a recrutat – total netransparent – manageri cu pregătire și experiență internațională foarte slabe sau chiar inexistente. Oameni angajați recent și niciodată anunțați public au fost concediați sau au plecat de bună voie în  câteva săptămâni. Între timp, domnul Rada acționează și ca director executiv, și ca director artistic.

Vorbim despre cel care, de un an și jumătate de când este implicat în acest proiect, nu a reușit să atragă nici măcar un singur sponsor cu greutate, care să ofere sume consistente pentru Capitala Europeană a Culturii.

Vorbim despre cel care a ignorat total independența culturală a Unității Artistice, intervenind în proiect, fără să aibă defel cunoștințe culturale. În realitate, el nu cunoaște nici programul cultural, nici dosarul de candidatură. Și nici nu a fost interesat vreodată de acestea.

Vorbim despre cel care se fotografiază constant la întâlniri cu politicieni, fără ca vreuna dintre aceste întâlniri să aibă drept rezultat o finanțare consistentă. Orașul este, în continuare, entuziast în ceea ce privește titlul de Capitală Culturală. Dar falsele promisiuni nu creează strategii.

Acest om nu înțelege, pur și simplu, scopul unei Capitale Europene a Culturii. El ignoră voit standardele europene și este complet neinteresat de conceptul original al TM2021, cel care, de altfel, a și câștigat titlul. Acum vrea să „comunice” cu locuitorii Timișoarei, cu agențiile de turism din Europa și, în ultimele zile, cu Japonia. În ce limbă? TM2021 nu are site nici în limba engleză și în nicio altă limbă străină.

Domnule Rada – există deja un program cultural, pregătit timp de doi ani și jumătate, în așa fel încât să se încadreze în bugetul promis de Comitetul Director din care faceți parte. A lucrat la el o echipă de profesioniști, cei mai mulți dintre ei din Timișoara. Există deja parteneri locali și internaționali care lucrează împreună de trei ani, de multe ori în condiții dificile, păstrându-și mereu demnitatea, în ciuda greutăților de natură economică și administrativă.

Proiectul Timișoara 2021 nu a început în acest an. Dar, din nou, în 2020, doar puțin din bugetul promis a și fost alocat. Sunteți foarte aproape de o catastrofă, domnule Rada. Se vede foarte bine asta din banii publici alocați, dar și din dorința evidentă și, în egală măsură, superficială de a transforma acest titlu într-un simplu exercițiu de branding personal și al orașului. Totul, într-un an electoral.

Este, încă, Timișoara Capitala Europeană a Culturii din 2021? Mai poate fi făcut din toate aceste neajunsuri ceva decent, de calitate, care să conteze? Răspunsul este simplu: da.

Actorii culturali ai orașului sunt foarte implicați și creează constant proiecte inovative. Ei și-au testat și depășit de multe ori limitele, realizând lucruri care, probabil, nu s-ar fi petrecut niciodată dacă Timișoara nu ar fi candidat și nu ar fi obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acești artiști și producători nu vor pleca din oraș.

Sunt în derulare proiecte cu parteneri europeni. Există diverse colaborări internaționale, în multe cazuri finanțate cu bani de la UE. Ele atrag atenția asupra orașului nostru și aduc aici profesioniști în cultură. Aceste proiecte nu vor dispărea pur și simplu.

În acest moment critic pentru o Capitală Culturală Europeană care nu se mai regăsește, cetățenii și actorii culturali trebuie să preia controlul și să facă lucrurile să meargă. Există capacitatea de a face asta. Banii nu există și nici nu vor exista.

Implicarea voastră în munca artistică și în comunitatea din care faceți parte nu trebuie exploatată de un proiect tot mai superficial și subfinanțat, precum TM2021. Cel puțin NU atâta timp când modul de lucru nu se schimbă, nu atâta timp cât domnul Rada continuă să acționeze în modul în care o face și nu atâta timp când oameni care au pus osul la acest proiect continuă să părăsească echipa.

Banii promiși, dar niciodată alocați în realitate ar fi trebuit să finanțeze proiectele voastre, create și definitivate în faza StartUP a proiectului TM2021, când s-au investit energie, timp și resurse. E tot mai clar: numai o reacție puternică a creatorilor de cultură din Timișoara poate recâștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nici asociația, nici banii, nici Consiliul Director nu pot face asta. Dar mândria civică poate fi recâștigată.

Nu. Nu se pune problema ca titlul „să fie retras”. Ar fi o măsură mult prea drastică. Politicienii locali și naționali mizează pe lipsa de reacție a UE, care nu e interesată, în aceste vremuri complicate, să implementeze valorile europene într-o manieră atât de categorică.

Peste câteva luni, Comisia de monitorizare a UE va face raportul anual. Dincolo de aceste formalități așteaptă, cuminte, suma de 1,5 milioane de euro – premiul pentru „pregătirea extrem de competentă a titlului de Capitală Europeană a Culturii”. El se acordă, în urma recomandărilor Comisiei de monitorizare, organizației care a derulat programul pentru Capitala Europeană. Premiul recompensează orașul pentru stabilitate și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în dosarul de candidatură.

Sub nicio formă, în ultimii trei ani, proiectul Timișoara 2021 nu a fost tratat cu respect de autorități, finanțatori sau lideri politici. Acest proiect a fost constant blocat, sucit, răsucit, reinterpretat și aproape sufocat.

Premiul Melina Mercouri – adică 1,5 milioane de euro – ar trebui să revină acelor proiecte care, de-a lungul timpul, au respectat spiritul dosarului de candidatură. Acești bani trebuie să revină actorilor culturali și cetățenilor Timișoarei, nu unor evenimente inventate din scurt, al căror unic scop este să glorifice deopotrivă istoria și liderii actuali. Nu a fost niciodată vorba despre un proiect turistic. A fost vorba întotdeauna despre un proiect cultural.

Există un mesaj pozitiv foarte puternic pe care îl putem transmite către UE și către noi înșine. Da – cetățenii Timișoarei merită premiul Melina Mercouri. Nu – el nu poate fi folosit pentru a justifica o iluzie de branding.“

Chris Torch

Fotbal

Timișoara are un Plan local de acțiune pentru guvernare deschisă

Publicat

pe

Planul Local de Acțiune pentru guvernare deschisă 2022 – 2023 înseamnă trecerea la un alt tip de guvernare locală

Proiectul a fost în dezbatere publică și a fost aprobat de consiliul local.

Până în acest moment 78 de țări au semnat parteneriatul pentru guvernare deschisă și derulează planuri naționale de acțiune prin care sunt implementate angajamente care respectă principiile asociate guvernării deschise: transparență, participare, integritate, eficiență.

Timișoara este unul dintre cele 80 de orașe, la nivel internațional, care implementează metodologia de guvernare participativă, care presupune crearea unui plan local de acțiune, implementat de administrația locală, în parteneriat cu societatea civilă. Guvernarea deschisă reprezintă o caracteristică esențială a unui stat democratic și un factor important în modernizarea activității publice. Timișoara este parte din Programul . Parteneriatului  Local pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP Local) din octombrie 2020.

În acest context, la nivelul municipiului Timișoara a fost implementat din acest an, pentru prima dată, bugetul participativ, fiind realizată o consultare publică  și o campanie pentru bugetul participative: „Timișoara Decide!”.

Timișoara a implementat deja câteva proiecte majore, care folosesc principiile și instrumentele specifice guvernării deschise, cum ar fi portalul de date deschise, la care se lucrează în continuare pentru extinderea acestuia. Trebuie menționate și cele două aplicații de succes din perioada pandemiei, exemple de bună practică, fapt pentru care au fost și premiate de guvern: https://covid19.primariatm.ro/ și https://oxigen.primariatm.ro/#/. Ambele platforme au fost de succes în sprijinul acordat timișorenilor și au atras comunitatea în soluționarea problemelor comune.

Primăria Timișoara a lansat https://decidem.primariatm.ro/ la sfârșitul anului trecut, ca instrument principal pentru implicarea cetățenilor în programele municipale și în luarea deciziilor. A fost creat pe modelul Barcelona, recunoscut la nivel eruopean ca cel mai inovativ proiect de date deschise din Europa. A fost creat în totalitate de voluntari și inspirat de nevoile și vocea comunității locale.

Din 2021, a fost lansată o platformă de consultare pentru bugetul anual: https://buget.primariatm.ro/, pentru creșterea transparenței administrației publice.

În continuare, Primăria Timișora va aplica acest Plan local adoptat recent de consiliul local și va urmări:

  1. Readucerea încrederii cetățenilor în administrație, prin transparență și participare.
  2. Adaptarea instrumentelor administrative la diversitatea din comunitate și găsirea celor mai adecvate metode de comunicare, astfel încât să fie implicați mai mult cetățenii, conform intereselor lor și ale comunității.
  3. Instruirea angajaților din administrație, ca să integreze guvernarea deschisă în principiile după care lucrează în fiecare zi.

Citeste mai mult

Fotbal

Frankfurt a câștigat Europa League

Publicat

pe

Pe arena echipei care a câștigat cele mai multe trofee Europa League, pe Ramon Sanchez Pizguan din Sevilla s-au întâlnit în ultimul act Eintracht Frankfurt și Glasgow Rangers.

Veniți cu o seară înaintea marei finale, suporterii celor două combatante au început festivalul în orașul andaluz.

Aproximativ 300.000 de fani au umplut Plaza de Espana, unde au început sărbătoarea.

În ziua meciului, doar 45.000 dintre ei au încăput pe stadionul pe care Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Meciul a fost unul foarte echilibrat, cu multe ocazii la ambele porți, dar singurele goluri au fost marcate de Borre în minutul 69 pentru gazde, respectiv Aribo în minutul 57 pentru oaspeți.

Astfel că după 90 de minute s-a intrat în prelungiri, doar ca și după cele două reprize de 15 minute tabela a rămas nemodificată.

La loviturile de departajare gazdele au fost puțin mai inspirate și au reușit să câștige și să ducă trofeul la Frankfurt.

Datorită acestui succes echipa germană va juca anul viitor și în grupele Champions League.

Frankfurt: Trapp – Toure, Tuta, N’Dicka – Knauff, Sow, Rode, Kostic – Lindstrom, Kamada – Borre.

Rezerve: Grahl – Jakic, Hrustic, Lammers, Hasebe, Ache, Chandler, Hauge, Da Costa, Lenz, Barkok, Paciencia.

Antrenor: Oliver Glasner.

Rangers: McGregor – Goldson, Lundstram, Bassey – Tavernier, Jack, Kamara, Barisic – Wright, Aribo, Kent.

Rezerve: Robby McCronie, McLaughlin – Diallo, S. Davis, Ramsey, Sands, Roofe, Balogun, Sakala, Arfield, King, Lawry

Antrenor: Giovanni van Bronckhorst.

PETROMAN MIRCEA

Citeste mai mult

Fotbal

NOAPTEA MUZEELOR, printre evenimente culturale din acest sfârșit de săptămână, la Timișoara

Publicat

pe

Un sfârșit de săptămână bogat în vernisaje de expoziții, au programat instituțiile culturale din Timișoara. Puteți vizita expozițiile „Artă și măiestrie bănățeană”,  „Patrimonium 2021” și „Fiare din beci” , organizate de Muzeul Național al Banatului.

Săptămâna se încheie cu „Noaptea muzeelor”, un eveniment de tradiție, devenit deja brand cultural, care va avea loc în 14 mai.

Descoperiți mai jos lista activităților culturale din perioada 13 – 15 mai.

Centrul Multifuncțional Bastion
• Posibilități de prezentare și marketing pentru artiștii vizuali în spațiul virtual Fundația Timișoara ’89 și Editura Emil Banciu vă invită la prezentarea galeriilor virtuale 3D cu titlul „Posibilități de prezentare și marketing pentru artiștii vizuali în spatiul virtual”, cu exemplificări din activitatea Editurii Emil Banciu, ora 17:00.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
• Expoziție de artă plastică temporară: ,,Poarta”.

Muzeul Național al Banatului
• Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
• Exponatul lunii mai „Cuțit de vânătoare de tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”;
• Expoziția temporară „Artă și măiestrie bănățeană” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B2),
• Expoziția temporară „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziții temporare „Patrimonium 2021” și „Fiare din beci” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziția de tarantule vii (Bastionul Maria Theresia, hol).

Muzeul Național de Artă Timișoara
• Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
• MNArT Open View: lucrarea „Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972;
• „MNArT Don. Expoziţie temporară de donații anuale”;
• Expoziția „Complice des poètes. Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile”;
• Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
• Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă;
• Expoziția permanentă Icoane tradiționale bănățene;
• Expoziția permanentă Corneliu Baba;
• Expoziția permanentă Artă românească;
• Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Expoziția temporară „Veșminte din Odaia bună, Costume tradiționale din Bucovina și Moldova”;
• Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
• Spectacolul „Cufărul celor 7 pitici”, ora 10:00 și de la ora 12:30.

Muzeul Național al Banatului
• Noaptea Muzeelor (program de vizitare 18:00 – 03:00) – intrare gratuită;
• Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
• Exponatul lunii mai „Cuțit de vânătoare de tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”;
• Expoziția temporară „Artă și măiestrie bănățeană” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B2),
• Expoziția temporară „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziții temporare „Patrimonium 2021” și „Fiare din beci” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziția de tarantule vii (Bastionul Maria Theresia, hol).

Muzeul Național de Artă Timișoara
• Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
• MNArT Open View: lucrarea „Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972;
• „MNArT Don. Expoziţie temporară de donații anuale”;
• Expoziția „Complice des poètes. Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile”;
• Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
• Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă;
• Expoziția permanentă Icoane tradiționale bănățene;
• Expoziția permanentă Corneliu Baba;
• Expoziția permanentă Artă românească;
• Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Noaptea Muzeelor, între orele 19:00 – 24.00;
• Expoziția temporară „Veșminte din Odaia bună, Costume tradiționale din Bucovina și Moldova”;
• Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Muzeul Național al Banatului
• Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
• Exponatul lunii mai „Cuțit de vânătoare de tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”;
• Expoziția temporară „Artă și măiestrie bănățeană” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B2),
• Expoziția temporară „O privire asupra viitorului – 100 ani de Pier Paolo Pasolini” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziții temporare „Patrimonium 2021” și „Fiare din beci” (Bastionul Maria Theresia, Mansarda B1);
• Expoziția de tarantule vii (Bastionul Maria Theresia, hol).

Muzeul Național de Artă Timișoara
• Expoziția „Complice des poètes. Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile”;
• Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
• MNArT Open View: lucrarea „Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972;
• „MNArT Don. Expoziţie temporară de donații anuale”;
• Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
• Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă;
• Expoziția permanentă Icoane tradiționale bănățene;
• Expoziția permanentă Corneliu Baba;
• Expoziția permanentă Artă românească;
• Expoziția permanentă Artă europeană.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Expoziția temporară „Veșminte din Odaia bună, Costume tradiționale din Bucovina și Moldova”;
• Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
• Spectacolul „Cufărul celor 7 pitici”, ora 11:00 și de la ora 13:00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite