Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Timișul, la Expoziția Mondială de la Dubai

Publicat

pe

Timp de o săptămână, începând cu data de 3 martie 2022, Timișul va fi în atenția publicului internațional cu planurile sale de investiții, oportunitățile de business, destinațiile turistice, cultura și cele patru universități de tradiție.

Programul de la Expo Dubai cuprinde evenimente, întâlniri de prezentare a Timișului, proiecții de filme, activități culturale interactive și reprezentații artistice live. În cadrul pavilionului vor fi disponibile mese multimedia touchscreen, precum și ochelari de realitate virtuală și augmentată.

Sub egida Capitalei Europene a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului și Centrul de Cultură și Artă Timiș, toate trei – instituții finanțate integral de Consiliul Județean Timiș, își vor uni forțele cu mediul universitar și mediul de afaceri pentru a convinge mii de vizitatori din întreaga lume să călătorească, să studieze sau să investească în Timiș.

Muzeul Național de Artă Timișoara va prezenta o expoziție multimedia, cu lucrările artiștilor contemporani  Suzana Fântânariu, Sorin Scurtulescu și Doru Tulcan, ilustrând legătura MNArT cu scena de artă contemporană, mediul universitar și asociațiile profesionale, iar vizitatorii vor fi invitați să participe la montarea unui puzzle aniversar supradimensionat – „Fata cu Breton” a pictorului Theodor Aman, din colecția muzeului. Un tur virtual interactiv va conecta, în timp real, spațiul expozițional cu rețelele de socializare.

Muzeul Național al Banatului va expune „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – Lumi în destine”, activitate în cadrul căreia vizitatorii vor „călători” în atmosfera Timișoarei vechi, cu ajutorul aplicațiilor mobile. Realitatea virtuală va fi explorată și prin intermediul „Dacica 3D”, iar componenta istorică va fi întărită de „Istoria României într-un obiect”, o colecție de șase clipuri video de excepție.

Artistul conceptual Zoli Toth va susține două show-uri inedite de muzică electronică, în cadrul cărora teme tradiționale din Banat vor fi reinterpretate într-o maniera unică. Artistul a invitat alături de el cvartetul Cantabile, pe naistul Mădălin Luca și trupa de dans modern Matrix, multi laureata la concursurile naționale și internaționale de profil. Coregrafia este semnată de Irina Nedelcu. În timpul concertelor, cunoscutul pictor timișorean Sorin Scurtulescu va picta o lucrare de mari dimensiuni care se va întoarce în țară.

Săptămâna Timișului la Dubai va mai cuprinde și o zonă dedicată atmosferei electrizante a Flight Festival. DJ, video proiecții, lumini, campionul de flair bartending Lucian Turcu și magicianul Lorenzo vor face ca lumea să afle prin muzică, dans și distracție cât mai multe lucruri despre oamenii și locurile frumoase ale județului Timiș.

Misiunea integrării elementelor tradiționale românești va reveni artiștilor de la Centrul de Cultură și Artă Timiș, care vor convinge publicul cu muzică marca Mădălin Luca și dansuri folclorice cu o coregrafie semnată de Nicolae și Brândușa Stănescu.

„Conceptul general de prezentare este axat în jurul modernismului și al inovației, acesta fiind și argumentul pentru care, din punct de vedere artistic, ne-am concentrat pe arta contemporană, indiferent dacă vorbim despre pictură, sculptură, proiecții video, muzică, dans sau artă culinară. Considerăm că Timișoara și județul Timiș au destule argumente pentru genul acesta de abordare”, spune artistul conceptual Zoli Toth, curatorul prezenței Timișului la Expo Dubai.

La Expo Dubai vor ajunge și două dintre proiectele strategice promovate de Consiliul Județean Timiș: terminalul cargo de la Aeroportul Timișoara și pista de testare pentru automobile autonome. „În cadrul întâlnirilor diplomatice și a evenimentelor susținute de partenerii noștri – Camera de comerț și cele patru universități din Timișoara, vom folosi toată expunerea existentă pentru a atrage cele mai bune soluții de investiții în județul nostru”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Timișul va fi singurul județ din țară care va avea o săptămână dedicată la Expoziția Mondială de la Dubai, intenția administrației județene fiind aceea de a poziționa județul ca hub regional inovativ cu numeroase oportunități culturale și economice.

Citeste mai mult

Fotbal

Bărbat de 65 de ani prins în timp ce fura bulbi de lalele. Dorea să le planteze în propria grădină

Publicat

pe

Polițiștii locali, aflați în patrulare în zona centrală a orașului, au fost direcționați de dispeceratul instituției, în seara zilei de sâmbătă, în jurul orei 19.00, către Parcul Justiției unde s-a semnalat faptul că o persoană sustrage material dendrofloricol.

La fața locului au depistat un bărbat în vârstă de 65 de ani, cu domiciliul în Timișoara, care, dotat cu ustensile de grădinărit, scotea bulbi de lalele din parc.

De altfel, acesta avea într-o plasă un număr de 25 de bulbi deja scoși.

Bărbatul a declarat că intenționa să îi folosească în scop personal, cel mai probabil să-i planteze în grădină.

Cel în cauză a fost predat polițiștilor de la Secția 1 pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârțirii infracțiunii de furt.

Acesta nu este singurul caz de acest gen. De-a lungul timpului polițiștii locali au mai depistat persoane care sustrăgeau flori din zona centrală și din parcuri, din locuri publice precum Piața Victoriei, Filarmonică, Parcul Camen Sylva, Parcul Poporului.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Fotbal

Încep Play-off-ul și Play-out-ul din Liga 1

Publicat

pe

De săptămâna viitoare încep play-off-ul și play-out-ul din Liga Națională de fotbal.

Primele șase echipe calificate în play-off sunt, FCSB – 32 puncte, Rapid – 28 puncte, CFR Cluj – 27 puncte, U Craiova – 23 puncte, Farul – 22 puncte și Sepsi  – 22 puncte.

Anul acesta câștigătoarea titlului va avea de trecut de 8 meciuri pentru a ajunge în grupele Champions League.

Câștigătoarea Cupei României va participa din Turul 2 preliminar din Europa League iar locul 2 și locul 7 vor participa în preliminariile Conference League din Turul 2.

Și în play-out lupta va fi una foarte crâncenă si pentru locul 7 care duce în Conference League dar și pentru salvarea de la retrogradare.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Lupta pentru titlu se joacă până la final în Superliga

Publicat

pe

Cu două etape rămase din sezonul regulat al Ligii Naționale de fotbal, lupta la titlu se va juca până la final între FCSB, Rapid și CFR Cluj.

Aceasta și datorită faptului că punctele se vor înjumatăți și diferența între ele va fi de 3, 4 puncte.

Chiar și lupta pentru celelalte trei echipe care intră în play-off este de asemenea strânsă, pe aceste locuri bătându-se șase echipe cu șanse reale.

La retrogradare se vor bate până la final Voluntari, Dinamo și Botoșani, fiecare din ele încercând să prindă locul de baraj, deoarece doar două echipe retrogradează direct în liga a doua.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite