Ne găsiți și pe:

Timp Liber

Andreea Voica va cânta la Ruga din Chişoda

Publicat

pe

Ca în fiecare an, ziua de 15 august, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este cinstită așa cum se cuvine la Chișoda, localnicii sărbătorind Ruga satului, unul dintre cele mai importante evenimente din viața localității.

Și tot ca în ultimii ani, Primăria și Consiliul Local ale comunei Giroc au alocat fonduri generoase pentru ca pe scena de la Casa Națională din Chișoda să urce nume de prim rang ale muzicii populare din Banat.

Astfel, în zilele de 15 și 16 august, începând cu ora 18.30, pentru chișozeni și invitații lor vor cânta Andreea Voica și Ion Dragomir acompaniați de orchestra condusă de prof. Deian Galetin, respectiv Dumitru Stoicănescu acompaniat de orchestra Ghiocelul condusă de prof. Adrian Safta.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spiritualitate

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara anunță cum vor putea urmări catolicii slujbele speciale de Florii și Paști

Publicat

pe

Duminică, 5 aprilie 2020 Biserica sărbătoreşte DUMINICA FLORIILOR. Cu această zi începe SĂPTĂMÂNA MARE, săptămâna Patimilor şi Morţii Domnului nostru Isus Cristos.

În aceste zile serviciile religioase se vor celebra după un program special, conform timpului liturgic și respectând noile măsuri de urgență ale autorităților pentru a stopa răspândirea coronavirusului (fără participarea fizică a credincioșilor):

În DUMINICA FLORIILOR (5 aprilie 2020), Sf. Liturghie pontificală va fi celebrată începând cu ora 10.00 în capela Ordinariatului Episcopal. Această Liturghie va fi celebrată în trei limbi de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara.

În zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, Sfintele Liturghii se vor celebra după programul obişnuit, începând cu ora 7.15.

JOI, 9 aprilie 2020, JOIA MARE, la ora 10.00 Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara va celebra Liturghia Crismei, în cadrul căreia se vor sfinţi Uleiurile folosite la administrarea sacramentelor: Uleiul Catehumenilor – la botez, Uleiul Bolnavilor – la maslu, Sfânta Crizmă – la botez, mir şi preoţie. Deoarece în acest an la această celebrare nu pot participa, preoţii Diecezei vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea sacerdotală de acasă, participând online la Sf. Liturghie. Uleiurile sfințite se vor păstra la Ordinariatul Episcopal până când va fi posibil ca preoții să le ducă cu ei în parohii. Sf. Liturghie va fi oficiată în trei limbi.

Tot în JOIA MARE, la ora 18.00 va fi celebrată Liturghia în amintirea CINEI CELEI DE TAINĂ. În cadrul acestei Sf. Liturghii se sărbătoreşte întemeierea sacramentelor Euharistiei şi Preoţiei. În acest an nu va avea loc spălarea picioarelor a doisprezece bărbaţi. Sfânta Liturghie va fi celebrată în trei limbi de Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara.

VINERI, 10 aprilie 2020, VINEREA MARE
Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan va oficia în trei limbi Celebrarea Patimilor şi Morţii Domnului nostru Isus Cristos începând cu ora 15.00 în capela Ordinariatului Episcopal.

SÂMBĂTĂ, 11 aprilie 2020, SÂMBĂTA MARE. Celebrarea VIGILIEI PASCALE (ÎNVIEREA) va începe la ora 20.30, fără ritualul Sfinţiirii Focului, iar în cadrul Sf. Liturghii nu va avea loc nici sfințirea apei. Sf. Liturghie va începe cu aprinderea Lumânării Pascale. Celebrant va fi Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara.

DUMINICĂ, 12 aprilie 2020, SOLEMNITATEA ÎNVIERII DOMNULUI, SFINTELE PAŞTI. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara va celebra începând cu ora 11.00 Sf. Liturghie în limbile română, maghiară și germană.

LUNI, 13 aprilie 2020, LUNEA SFINTELOR PAŞTI
Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara va celebra începând cu ora 11.00 Sf. Liturghie în limbile română, maghiară și germană.

Sf. Liturghii și celebrările din capela Ordinariatului Episcopal vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara: https://www.facebook.com/Episcopia-Romano-Catolică-TimișoaraBistum-TemeswarTemesvári-Egyházmegye-1786562278280073

Vă dorim tuturor binecuvântare, har și lumină în suflete și în case de la Cristos, cel pentru noi Înviat din morţi!

Citeste mai mult

Spiritualitate

Călugării de la Muntele Athos se vor ruga o noapte pentru încetarea pandemiei

Publicat

pe

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la mănăstirile și schiturile Sfântului Munte se va face slujba Privegherii la Sfântul Mare Mucenic Haralambie, tămăduitorul de boli, informează basilica.ro.

Călugării aghioriți se vor ruga în această noapte pentru încetarea epidemiei cu noul coronavirus.

În Duminica a treia a Postului Mare, la sfârșitul sărbătorii, toată obștea Mănăstirii Vatoped din Athos, dimpreună cu muncitorii și administrația civilă din Sfântul Munte, a făcut o litanie în jurul bisericii principale (katholikon) a mănăstirii, pentru încetarea epidemiei.

În contextul epidemiei de COVID-19, Sfântul Munte Athos s-a închis pentru pelerini, dar în mănăstirile și schiturile sale rânduielile și slujbele continuă.

sursa: basilica.ro

Citeste mai mult

Spiritualitate

Călugării de la Muntele Athos ne recomandă rugăciuni în timpul pandemiei

Publicat

pe

„În această vreme de ispitire şi grele încercări, vă îndemnăm să sporiţi rugăciunea şi să rămâneți şi mai întăriți în credinţa, în nădejdea, în dragostea şi în supunerea cea către Preabunul nostru Domn Iisus Hristos şi Preasfânta Sa Maica”, este îndemnul postat pe site-ul oficial al chiliei Buna Vestire.

Obştea pune la dispoziţie credincioşilor mai multe resurse digitale gratuite pentru mobil ca sprijin în demersul duhovnicesc.

„Vă reamintim că am pregătit pentru frățiile voastre o serie de aplicații, pe care vă invităm să le utilizați în programul individual de rugăciune și studiu duhovnicesc”, anunţă obştea.

Acatistierul ortodox, Psaltirea şi Cartea de rugăciuni sunt câteva dintre aplicaţiile dezvoltate de schit pentru folosul spiritual al credincioşilor.

Obştea Schitului Lacu se află sub ascultarea Ieroschimonahului Ştefan Nuţescu.

Aparţinând administrativ de Mănăstirea „Sfântul Pavel”, Schitul Lacu mai este cunoscut sub numele de Schitul românesc „Sfântul Dimitrie”.

Schitul idioritmic Lacu îşi datorează existenţa ca urmare a dezvoltării unei mici aşezări, kelia (chilie), care se afla pe acel loc în secolul al XVIII-lea. În prezent, obştea este alcătuită din câţiva monahi români.

Pandemia de coronavirus a afectat şi Muntele Athos care şi-a închis porţile pentru pelerini și vizitatori.

Guvernatorul adjunct civil al Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglou, a suspendat intrarea vizitatorilor și pelerinilor în Sfântul Munte Athos până la 30 martie.

Decizia nu se aplică oficialităților și nici angajaților din Athos. Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a acceptat decizia guvernului publicată prin ordin ministerial în 16 martie.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite