Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Spiritualitate

IPS Ioan, mesaj la începutul noul an școlar: „Rugăm pe milostivul Dumnezeu să reverse harul și darurile Sale cele bogate peste școala românească“

Publicat

pe

Ca în fiecare an, IPS Ioan, mitropolitul Banatului, a transmis un mesaj de încurajare profesorilor, elevilor și părinților la începutul noului an școlar.

Redăm mesajul intergral:

„Cu harul și binecuvântarea Părintelui ceresc, începem cu inimile pline de speranță noul an școlar 2023-2024, un an ce ne oferă o oportunitate minunată de a continua călătoria noastră pe cărarea cunoașterii, a învățării și a științei.

Instituția școlii, având rădăcinile înfipte adânc în istoria noastră, este un loc sacru, în care primim de veacuri ,,învățătura cea bună și folositoare”, adevăratele valori ale culturii și principiile sănătoase ale educației. Biserica și școala se completează, de altfel, reciproc, pentru că au amândouă în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala, de instruirea lui.

La începutul acestui an școlar, ne stăruie încă în minte și în suflet manifestările pline de bucurie și de entuziasm, desfășurate în cadrul Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, organizate la Timișoara, în perioada 31 august-3 septembrie.  Tema întâlnirii, ,,Voi sunteți prietenii Mei” (Ioan 15,14),  a reunit sub semnul prieteniei mii de tineri din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, care au participat la o școală adevărată de istorie, de cultură, de spiritualitate și de credință creștin-ortodoxă, s-au rugat și au cântat împreună, împărtășindu-și experiențele de viață din țările și din Bisericile lor.

Prin participarea la această manifestare de mare amploare, tinerii au evidențiat importanța Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, Care prin Biserica Sa dăruiește echilibru și forță morală sufletului omenesc, școlii și științei.

La început de an școlar ne amintim de cunoscuta prietenie dintre Sfinții Vasile cel Mare și Grigorie Dialogul. Acești doi mari dascăli și ierarhi ai Bisericii noastre s-au format în cele mai înalte școli ale epocii în care au viețuit și în tinerețe cunoșteau doar două drumuri: drumul școlii și drumul Bisericii. Aceste două drumuri ne dorim să le urmeze și tinerii noștri, pentru a se forma, atât din punct de vedere intelectual, cât și din punct de vedere duhovnicesc.

Prin urmare, profesorii, învățătorii și educatorii, sunteți chemați să îndreptați pașii copiilor și ai tinerilor pe calea adevărului, a binelui, cinstei, corectitudinii și cunoașterii.  Vă îndemnăm, așadar, dragi dascăli să sădiți în sufletul și în mintea elevilor dragostea față de studiu, de știință, artă, cultură și față de adevăratele valori ale spiritualității noastre românești.

Dragi elevi, când pășiți în sălile de clasă, amintiți-vă cuvintele Sfântului Apostol Pavel din epistola sa către Timotei: ,,Fugiți de poftele tinereților și urmați dreptatea, credința, dragostea, pacea…” (II Timotei 2,22). Străduiți-vă, de asemenea, să acumulați cât mai multe cunoștințe și să vă împodobiți viața cu virtuțile dreptății, credinței și iubirii pentru ceilalți.

Părinți iubiți, voi sunteți pilonii esențiali ai educației copiilor voștri. În aceste zile îi încredințați însă în brațele dascălilor, pe care aveți datoria de a-i sprijini pe parcursul anului școlar. Numai conlucrând îndeaproape cu educatorii, contribuiți la formarea intelectuală și morală a copiilor.

Pe preoții parohi vă îndemn și în acest an să-i ajutați pe copiii care provin din familii nevoiașe, oferindu-le îmbrăcăminte, ghiozdane și rechizite. Acolo unde cerințele depășesc posibilitățile financiare ale parohiei, preoții vor solicita sprijinul Centrului eparhial, astfel încât niciun copil să nu meargă la școală fără cele necesare studiului.

Preoții eparhiei noastre sunt îndatorați să ia legătura cu conducerea școlii din parohia în care funcționează, pentru a oficia îndătinata slujbă de începere a anului școlar și de a binecuvânta sălile de clasă. De asemenea, Duminică, 10 septembrie, la Sfânta Liturghie, în toate bisericile eparhiei noastre vor fi înălțate rugăciuni pentru profesori, învățători, educatori, elevi, părinți și pentru toți ostenitorii din școli, potrivit rânduielilor liturgice ale Bisericii noastre.

La începutul acestui nou an școlar, rugăm pe milostivul Dumnezeu să reverse harul și darurile Sale cele bogate peste Biserica Sa cea sfântă și peste școala românească, să ne dăruiască sănătate, putere, înțelepciune, pace în țară și în lume“.

IPS Ioan, Mitropolitul Banatului

Spiritualitate

Sărbătoare. Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Publicat

pe

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit în fiecare an,  în 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă.

În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român. De aceea, numeroase mănăstiri și biserici de mir l-au luat ca ocrotitor și îl prăznuiesc în fiecare an, organizând ample evenimente religioase și culturale, sfântul fiind ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Datorită evlaviei pe care o au credincioșii ortodocși români față de Sfântul Apostol Andrei, a fost ales drept ocrotitor al Catedralei Mântuirii Neamului, fiind cel de-al doilea hram.

Moaștele sale au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în anul 1996. De numele Sfântului Apostol Andrei este legată și originea Bisericii dreptmăritoare din România. Din mărturiile istoricilor și din Sfânta Tradiție reiese că Sfântul Andrei este și primul propovăduitor al Evangheliei la strămoșii noștri daco-romani. Deci, creștinismul românesc are origine apostolică.

Sfântului i-au fost încredințate spre evanghelizare ținuturile din preajma Mării Negre. Este cert că în drumul său Apostolul Întâi chemat a predicat Evanghelia atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică (Dobrogea de azi).

Numai astfel se explică faptul că primul centru episcopal cunoscut pe teritoriul țării noastre a fost la Tomis. De asemenea, tradițiile și obiceiurile populare românești consideră pe Sfântul Andrei ca un părinte spiritual al neamului nostru, ziua de 30 noiembrie fiind însoțită la români de bogate și semnificative elemente folclorice.

La noi în țară se află peştera Sfântului Apostol Andrei, fiind cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României, și considerată Bethleemul creştinismului românesc.

Peştera Sfântului Apostol Andrei este aşezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani. Tradiţia şi unele descoperiri arheologice acreditează această peşteră ca fiind locul în care, pentru o perioadă de timp, a locuit însuşi Apostolul Andrei, ajuns pe meleagurile strămoşilor noştri geto-daci în misiunea lui de propovăduire a Evangheliei.

Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Peste 700.000 români își aniversează ziua onomastică de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Citeste mai mult

Spiritualitate

Creştinii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Publicat

pe

Sărbătoarea creştină este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului. Cei care ţin post au voie să mănâce peşte în această zi.

În calendarele populare, Vovidenia este, în primul rând, ziua în care începe iarna. Denumirea populară de Vovidenie provine din limba slavonă şi înseamnă „ceea ce se face văzută”, însă conform altor surse, ea se poate corela cu cuvântul „vedenie” – sărbătoare asociată – generic – luminii.

Ioachim şi Ana nu aveau copii, asa că L-au rugat pe Dumnezeu să îi facă părinţi. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil îl vor duce la templu şi îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fată, pe care o vor numi Maria. Sfinţii Ioachim şi Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu şi la trei ani de la naşterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu.

Când a ajuns în fața treptelor Templului din Ierusalim, micuța Maria le-a urcat singură, ca o persoană matură care cunoștea drumul pe care trebuia să meargă.

A fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tătăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, camera sfântă, în care nicio femeie și nici un preot n-au avut voie să pășească, ci doar arhiereul, o dată pe an. Camera sfântă era loc de rugăciune pentru Maria, iar celelalte fecioare care, de asemenea, erau aduse pentru închinare în Biserica Domnului până la împlinirea vârstei de 15 ani, primeau loc de rugăciune, conform mărturiei Sfântului Chiril al Alexandriei şi a lui Grigorie de Nissa, între biserică şi altar.

Tradiții

În unele locuri, astăzi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă şi le folosesc în noaptea de Anul Nou drept sorcove.

În credinţa populară se spune că dacă nuieluşa Sfântului Nicolae, care trebuie să fie din măr, înfloreşte până la sărbătoarea Naşterii Domnului, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe cel pedepsit cu ea.

Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor. La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Tot în această zi se fac previziuni meteorologice, astfel că dacă în noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar dacă ninge, va fi o iarnă bogată în zăpadă.

Citeste mai mult

Spiritualitate

Postul Crăciunului. Să sporim rugăciunea și faptele bune

Publicat

pe

Postul Crăciunului începe, în fiecare an, pe data de 15 noiembrie. Anul acesta lăsatul secului cade într-o zi de marți, iar ultima zi de post este duminică, 24 decembrie. Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante din an. Cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, durează 40 de zile.

Pe 14 noiembrie este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Pe vremuri, în această zi de lăsatul secului se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

În Postul Crăciunului 2023 sunt 14 zile de dezlegare la pește, iar Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie și 20 decembrie să fie zilele cu dezlegare la pește. Pe data de 21 noiembrie este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, iar pe data de 20 decembrie sărbătorim pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul.

Cum să postim

Durata de 40 de zile a Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul din Constantinopol din anul 1166 ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Decizia s-a luat din dorința de a se uniformiza cultul Bisericii. Nu toți creștinii posteau la fel de aspru și pe aceeași durată de timp. Unii se nevoiau cu post aspru câte șase săptămâni, pe când alții alegeau un post ușor pe o durată de șapte zile. În timpul postului creștinii se abțin cu desăvârșire de la consumul de alimente de origine animală. Începând cu praznicul Vovideniei (Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 21 noiembrie, dezlegări la pește vor mai fi în sâmbetele și duminicile de până la Crăciun, precum și la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei- cel întâi chemat și a Sfântului Ierarh Nicolae. Dacă una dintre prăznuirile celor doi sfinți va pica miercurea sau vinerea, nu va mai fi dezlegare la pește, ci doar dezlegare la untdelemn și vin.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Cu toate că este un post de lungă durată, Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Paștelui, deoarece creștinii au parte de mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. În timpul Postului, se consumă doar mâncăruri de post. Creștinii nu au voie să consume carne, ouă și brânză, iar în zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea trebuie să fie consumată fără ulei și nu se bea vin. Cu toate acestea, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri există o sărbătoare cu cruce neagră, atunci creștinii au voie să consume vin și untdelemn. Dacă sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce roșie, atunci au dezlegare și la pește.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite