Ne găsiți și pe:

Turism

Timișoara – pe lista destinațiilor preferate pentru turismul de weekend

Publicat

pe

Cei mai mulţi dintre români aleg să călătorească în weekend în destinaţii autohtone, în principal datorită dorinţei de a vizita mai multe locuri şi din lipsă de timp, motivul nefiind neapărat financiar. Destinaţiile depind mult de sezon, vara fiind preferat litoralul, dar nu sunt ocolite nici staţiunile montane sau zonele rurale.

Turismul de weekend din România ar fi mult impulsionat dacă s-ar dezvolta reţeaua de autostrăzi şi cursele aeriene low-cost, spun specialiştii.

Foarte mulţi turişti aleg un sejur extern principal şi apoi preferă să-şi petreacă mai multe weekenduri în România. Pe de altă parte, sărbătorile legale permit turiştilor să-şi petreacă mai multe weekenduri prelungite în destinaţiile turistice din ţară, şi aici vorbim de Paşte, Rusalii, 1 iunie sau 1 decembrie, susţine consultantul în turism Traian Bădulescu.

Destinaţiile depind mult de sezon. Bădulescu apreciază că vara cei mai mulţi turişti merg pe litoral sau, eventual, în staţiuni montane şi zone de turism rural.

„Tot în timpul verii, românii aleg city break-uri în oraşele turistice ale României. Vara, fiind o perioadă mai slabă din punctul de vedere al turismului de evenimente şi de afaceri, tarifele la hoteluri sunt ceva mai reduse. Un mare rol îl au zborurile interne low-cost, care au contribuit la dezvoltarea city break-urilor pe România. O cerere în creştere se înregistrează pentru Cluj, dar şi pentru alte oraşe, precum Sibiu, Timişoara sau Iaşi”, spune specialistul, citat de Agerpres. Acesta apreciază că majoritatea românilor petrec de obicei, sejururi în propria ţară pe litoral şi în staţiunile balneare, în special pentru tratament. La polul opus se află staţiunile montane, oraşele turistice şi zonele de turism rural.

„Este firesc să fie aşa, datorită proximităţii, dar şi a faptului că unui turist îi sunt de ajuns maximum trei zile pentru a vizita aceste zone. De aceea, structurile de cazare întâmpină uneori greutăţi: înregistrează un grad mare de ocupare în timpul weekendului şi în perioadele sărbătorilor legale şi un grad mai redus de ocupare în timpul săptămânii. Starea de fapt ar putea fi rezolvată prin atragerea cât mai multor turişti străini, care nu ar veni, neapărat, doar pentru un weekend”, este de părere Bădulescu.

Acesta opinează că, atât datorită aderării României la Uniunea Europeană, cât şi a creşterii numărului de legături aeriene şi, nu în ultimul rând, a dezvoltării turistice, unele oraşe au început să devină destinaţii de city break pentru turiştii străini.

Pe primul loc este Bucureşti, care, în 2017, a primit, potrivit Institutului Naţional de Statistică, peste 1,2 milioane de turişti străini, aproape jumătate din numărul străinilor care sosesc anual în România.

Apoi, „Sibiul s-a remarcat drept primul oraş turistic internaţional al României, datorită faptului că, în 2007, a fost Capitală Culturală a Europei. Judeţul Sibiu a fost vizitat, anul trecut, de 163.940 de turişti străini”, afirmă Traian Bădulescu.

Un alt reper al vacanţelor de weekend este judeţul Braşov, care a primit, anul trecut, 201.157 de turişti străini, dintre care o mare parte au ales zona de turism rural Bran-Moieciu, staţiunile Predeal şi Poiana Braşov.

Pe lângă aceste destinaţii clasice, Oradea, cu un aeroport recent modernizat şi având în apropiere Băile Felix, este revelaţia ultimilor 2-3 ani.

Turismul de weekend din România ar fi mult impulsionat dacă s-ar dezvolta reţeaua de autostrăzi şi cursele aeriene ­low-cost. Oportună ar fi şi apariţia unor trenuri de mare viteză, crede Bădulescu.

„Spun asta pentru că, la ora actuală, unui bucureştean îi va fi destul de greu să petreacă doar un weekend în Maramureş sau Bucovina, precum şi unui bucovinean sau maramureşean îi va fi greu să petreacă un weekend în Bucureşti. Doar drumul cu automobilul sau cu trenul poate dura 8-12 ore”, subliniază consultantul în turism.

Turism

New York Times recomandă vacanțele în munții României

Publicat

pe

Pădurile primare ale României, în special cele din Carpații Meridionali, numiți și Alpii Transilvaniei, au fost incluse în topul experienţelor de călătorie recomandate de New York Times pentru anul 2020.

Jurnaliştii de la NYT recomandă această zonă a ţării noastre pentru turiştii care doresc să experimenteze zone de sălbăticie fără a fi nevoie să meargă până la „capătul lumii”.

Pădurile transilvănene impresionează prin floră şi pentru faptul că sunt „casă” pentru urşi, lupi şi alte animale sălbatice.

În articol se aminteşte de Parcul Național Domogled – Valea Cernei (foto) sau zona montană Făgăraş care se evidenţiază prin Drumul Național 7C, supranumit Transfăgărăşan.

Publicaţia subliniază că în pofida eforturilor de conservare a acestor păduri, depuse inclusiv de Prinţul Charles, aceste bijuterii ale naturii au de suferit în continuare din cauza exploatărilor ilegale.

sursa foto: uvisitromania.com

Citeste mai mult

Turism

Pachetele pentru vacanța de Paști, pregătite. Ce oferte au turiștii

Publicat

pe

Agenţiile de turism din România au pus deja în vânzare pachete pentru vacanţa de Paşte din acest an cu discounturi între 10% şi 20%, dar şi pentru 1 Mai şi vara lui 2020, unde reducerile ajung şi la 30%, susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin.

„Tichetele de vacanţă îi trimit pe români în destinaţiile româneşti, ceea ce determină creşterea cererii pentru staţiunile turistice şi oraşele din România. Sunt deja puse în vânzare şi se vând foarte bine pachetele de Paşte în Bucovina, Maramureş, Transilvania, Gorj şi Banat, dar şi în Delta Dunării şi pe Litoralul românesc. Agenţiile de turism au pentru vânzări efectuate în ianuarie şi început de februarie, discounturi de 10-20% pentru pachetele de Paşte şi chiar şi de 30% pentru 1 Mai şi Vara 2020 pe Litoral, mai ales”, a declarat Corina Martin, într-un comunicat de presă.

În plus, românii care vor merge cu tichetele de vacanţă la o agenţie de turism, pot include în pachetul turistic nu doar cazare, ci şi masa, servicii de spa, welness şi tratament, excursii şi tururi locale în destinaţie, intrarea la muzee, castele şi obiective turistice sau bilete de acces la festivaluri şi evenimente.

Corina Martin precizează că în destinaţiile de agroturism, pachetele de Paşte includ participarea turiştilor la derularea tradiţiilor Pascale autentice româneşti şi mese îmbelşugate în hoteluri şi pensiuni care asigură servicii pentru toate bugetele şi preferinţele.

„Litoralul românesc şi Delta Dunării vor fi o alternativă excelentă pentru turiştii care, altădată, preferau Bulgaria, de exemplu. Pachetele de Paşte pe Litoralul românesc au valori între 300 şi 600 RON/persoană, pentru sejururi de 3 sau 4 nopţi, în hoteluri de 3 şi 4 stele şi includ, adesea, transferul la slujba „Lumină de la malul mării”, un tur la mănăstirile din nordul sau din sudul Dobrogei şi chiar şi o plimbare cu o gondolă veneţiană în Portul Tomis, pe lângă serviciile de cazare şi masă.

Paştele 2020 în România va aduce un număr foarte mare de rezervări, un grad aproape de maxim în unităţile de cazare şi încasări şi venituri consolidate pentru operatorii din turism” a adăugat preşedintele FAPT.

Citeste mai mult

Turism

Țara Dornelor – o nouă destinație de ecoturism în România

Publicat

pe

Ţara Dornelor a devenit a cincea destinaţie de ecoturism din România, singura de acest tip din Bucovina, recunoscută oficial de Autoritatea Naţională pentru Turism.

Arealul turistic Ţara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a judeţului Suceava şi are în componenţa sa municipiul Vatra Dornei şi nouă comune – Ciocăneşti, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coşna şi Poiana Stampei.

Destinaţia este străjuită de patru masive montane din Carpaţii Orientali, respectiv Giumalău, Călimani, Suhard şi Bistriţei.

În prezent, pe harta destinaţiilor de ecoturism din România se mai află Ţara Haţegului – Retezat, din judeţul Hunedoara, Ţinutul Zimbrului – Vânători, din Neamţ, Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov şi Mara – Coşău – Creasta Cocoşului, din Maramureş.

Destinația de ecoturism este un concept inovator pentru dezvoltarea unitară a comunităților locale din regiunile în care există zone protejate cum ar fi parcuri naționale, parcuri naturale sau situri Natura 2000.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite