Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Lifestyle

Insomnia, tot mai frecventă. Cum o tratăm cu ajutorul plantelor

Publicat

pe

Până la apariţia somniferelor, timp de milenii, oamenii și-au tratat insomniile cu diferite plante medicinale, eliminând stările de instabilitate neuropsihică, fără a produce dependenţe. Efectul de inducere a somnului cu ceaiuri şi tincturi este datorat conţinutului de substanţe active din plante.

Insomnia este o suferinţă frecvent întâlnită în zilele noastre, cauzată de un ritm alert de viaţă, cu stres şi, adesea, cu alterarea relaţiilor interumane. Se manifestă ca un simptom al unui dezechilibru nervos, care constă din imposibilitatea de a adormi timp de câteva ore după urcarea în pat sau din trezirea bruscă, după o scurtă şi insuficientă perioadă de somn (două ore), cu menţinere în stare de veghe timp de trei ore.

Insomnia poate fi tranzitorie (câteva zile), intermitentă (pe termen scurt, sub trei săptămâni) sau cronică (mai mult de trei săptămâni). Din cauza crizelor frecvente de insomnie, organismul nu-şi poate reface complet forţele fizice şi psihice, iar starea de oboseală se amplifică de la o zi la alta, devenind tot mai greu de suportat.

Se ştie că un adult sănătos are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, iar copiii şi vârstnicii, de 8-10 ore. În ultimul secol, insomnia a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. O statistică recentă arată că, în România, 25% dintre persoane suferă de insomnie.

Pentru cei mai mulţi dintre oameni, `drumul somnului“ este pavat cu diferite obstacole: sforăit zgomotos, somn agitat, scrâşnitul dinţilor cu imitarea ferăstrăului electric sau a malaxorului de beton, vorbitul în somn, coşmaruri, disfuncţii respiratorii (apnee), cu întreruperea bruscă a respiraţiei în timpul somnului.

Pentru combaterea insomniei este important să se identifice cauzele declanşatoare. O primă cauză a insomniei ar fi consumul exagerat de mâncare la o cină copioasă, cu alimente greu digerabile, cărnuri fripte, grăsimi animale, afumături. La unele persoane, insomnia este provocată de disfuncţii la nivelul creierului şi al sistemului nervos, cu stresuri, stări tensionale psihomorale, irascibilitate, excese intelectuale, muncă în schimburi sau în ture de noapte (care dereglează alternanţa dintre somn şi veghe), oboseală excesivă, cu surmenaj fizic şi intelectual.

Printre alţi factori declanşatori ai insomniei pot fi menţionaţi cei legaţi de programul diurn de muncă, odihnă şi somn. Orele suplimentare provoacă oboseală şi irascibilitate, întârziind momentul apariţiei unui somn normal. Tulburările de somn, mai ales la copii, pot genera probleme dificile de ordin intelectual şi comportamental: pierderea capacităţii de concentrare, de memorare şi de integrare socială.

Tratamente fitoterapeutice

Sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 de minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative: infuzie din flori de tei (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), cu acţiuni imediat sedative; infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă), cu efecte sedative asupra sistemului nervos central; infuzie din flori de lavandă, cu acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace pe substrat nervos.

Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate, cu conuri de hamei, herba de talpa-gâştei, sulfină, busuioc şi măghiran, flori, frunze şi fructe de păducel, frunze de salvie, roiniţă şi mentă, flori de porumbar, lumânărică, mac roşu şi ciubo¬ţica-cucului, capsule de mac, rizomi de obligeană, scoarţă de salcie şi coji de mere sau portocale.

Alte reţete complexe cuprind: flori de muşeţel, gălbenele şi portocal, frunze de pelin, herba de cimbrişor, mătăciune, sunătoare, coada-calului, fructe de măceş, anason şi chimion, bulbi de ceapă.

Reţeta autorului: tei şi lavandă (flori), valeriană (rădăcini), hamei (conuri), roiniţă (frunze), talpa-gâştei şi busuioc (herba), păducel (frunze şi fructe). Acest amestec de plante prezintă efecte sedative, antispastice şi hipnotice, acţionând asupra întregului sistem nervos căruia îi scade excitabilitatea.
Alte forme de prezentare sunt: tinctură de valeriană (rădăcini), hamei (conuri), talpa-gâştei (herba); pulbere din rădăcini uscate şi mărunţite de valeriană.

Uleiurile esenţiale pot fi deosebit de utile în combaterea insomniilor. Într-o lampă de aromaterapie se pun 4-5 picături ulei de lavandă, busuioc, trandafir, roiniţă, cimbrişor, liliac, brad sau pin care creează, în camera de dormit, o atmosferă odorantă, ce imprimă o stare sedativă şi de relaxare.

În tratamente externe se recomandă: băi generale şi locale, calde, în care se toarnă infuzii din flori de lavandă, flori de tei sau 4-5 picături de uleiuri eterice, având efecte sedative şi relaxante asupra sistemului nervos central; băi generale cu sare de salină sau sare de mare (500 g la cadă); băi de mâini şi de picioare cu flori de tei, păducel şi măceş, frunze de mentă şi capsule de mac; cataplasmă pe piept sau pe ceafă cu oţet de mere încălzit; masaje în lungul coloanei vertebrale cu uleiuri eterice sau cu macerat din petale de mac roşu, flori de măceş şi măghiran şi frunze de trandafir; pernă sau săculeţ de tifon umplute cu flori de lavandă, conuri proaspete de hamei (schimbate la două săptămâni), care se ţin pe piept sau la cap.

Regimul alimentar

Se va respecta programul meselor principale, cina luându-se cel târziu la ora 20:00, cu aproximativ trei ore înainte de culcare. Se vor consuma cantităţi reduse de alimente, astfel ca foamea să nu ne trezească peste noapte.
Sunt recomandate, pentru masa de seară, multe crudităţi (salată verde, varză albă, ceapă, praz, ridichi, mărar, tomate, păstârnac, morcov, pătrunjel rădăcini), carne slabă şi peşte, iaurt, brânză de vaci, biscuiţi şi cereale integrale cu un pahar de lapte fierbinte, îndulcit cu miere de albine. Efecte deosebite în producerea somnului are usturoiul ¬frecat în ulei, pentru a înlătura mirosul caracteristic.

După masa de seară se pot mânca fructe proaspete (mere, caise, piersici, pepeni, struguri, fragi, mure, agrişe), având rol tonic pentru sistemul nervos. În locul merelor se indică zeama de la o lămâie amestecată cu o lingură de miere de albine, consumată cu o oră înainte de culcare.

Se vor evita mesele copioase, cu alimente greu digerabile, care pot produce indigestii nocturne: carnea de porc şi de vânat, grăsimile animale, peştele gras, afumături, mezeluri, conserve, ouă, maioneză, condimente iuţi, castraveţi muraţi, băuturi alcoolice, carbogazoase, ceai negru şi mai ales cafea.
După masa de prânz se vor suprima, din alimentaţie, sarea şi popcornul, întrucât stimulează glandele suprarenale şi amplifică pulsaţiile sângelui din tâmple.

Regimul de viaţă

Pentru a avea un somn sănătos şi odihnitor este necesară eliminarea cauzelor care au produs insomnia. În afara unei alimentaţii echilibrate se impune un regim ordonat de viaţă, cu multă mişcare în aer liber, alternarea orelor de muncă cu cele de odihnă, eliminarea stărilor stresante. Urcarea în pat se face înainte de ora 23:00, într-o încăpere bine aerisită, cu întuneric deplin, linişte, cu temperatură moderată, cât mai departe de calorifer sau de alte surse de căldură excesivă. Poziţia capului va fi optim orientată spre nord sau est. Lenjeria de noapte va fi lejeră, de preferat cămaşă de noapte din fibre naturale, eventual parfumată cu esenţe vegetale. Pentru a adormi uşor este necesar ca picioarele să fie calde.

Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Conferința de Noua Medicină Germanică, ediția a doua. Evenimentul va avea loc online

Publicat

pe

Vrei să știi cu precizie laser ce activează un organ din corp și cum să interpretăm simptomele?

Orice afecțiune, simptom sau boală are o cauză internă, de natură psihică.

Stresul se descarcă la nivel celular și se transformă într-un Program Biologic Special cu sens.

Fiecărei boli o poți găsi în situații dramatice de viață, în stres, șocuri emoționale, traume nedepășite.

Vestea bună este că există soluții să te vindeci prin înțelegerea conflictelor biologice și prin încheierea lor.

Suntem încântați să anunțăm lansarea celei de-a doua ediții a Conferinței de Noua Medicină Germanică.

Conferință: Noua Medicină Germană În Memoriam Dr. Hamer

Într-o zi specială, pe 17 mai, între orele 17.30 – 21.00, vă invităm să vă alăturați nouă pentru un eveniment ce promite să fie memorabil.

Doctorul Hamer a spus că Noua Medicină Germanică este un dar dumnezeiesc, iar acum avem ocazia să explorăm această paradigmă revoluționară împreună.

Vom dezvălui secretele sistemului NMG, vom explora cele 5 Legi Biologice și vom înțelege mai profund legăturile și semnificația bolilor în organismul nostru.

În cadrul conferinței, vei avea oportunitatea unică să interacționezi cu experți recunoscuți în domeniu, precum Gabi Bădăluță, Andrés Pérez, Gabriela Urs, Mihaela Mîndreci și Paul Costea, – invitat special Dr. Gilbert Renaud.

Înregistrează-te acum pentru a beneficia de toate informațiile valoroase oferite la această conferință!

În cadrul acestor evenimente vom vorbi despre:

Conflictele biologice și emoționale ale bolilor și problemelor de sănătate.

Înțelegem de unde pornesc cancerele, endometrioza, infertilitatea, constipația, diareea, melanoame, limfoame, acneea, rupturi musculare și osoase, crize de fiere, dureri de cap, migrene, căderea parului, disfuncții ale rinichilor, metastaze, și multe alte tematici.

Învățăm să deosebim între simptomele biologice și pericolul biologic pentru a nu manifesta intensitate în boală.

Accesul este gratuit!

Citeste mai mult

Sănătate

Explozie de cazuri de tuse convulsivă la copii, la Timișoara

Publicat

pe

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

În Timişoara au fost diagnosticate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară, medicii spunând că acest lucru este cauzat de lipsa vaccinului.

„Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccnaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, marţi seară, la Medika TV.

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

„La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Citeste mai mult

Psihologie

PSIHOLOGIE. Cum ne afectează Sindromul Impostorului

Publicat

pe

Într-o lume în care standardele și așteptările sunt mereu în creștere, mulți dintre noi ne confruntăm cu un fenomen psihologic insidios cunoscut sub numele de sindromul impostorului.

Această afecțiune îi face pe cei care o experimentează să se simtă ca și cum nu ar fi vrednici de succesele sau realizările lor, chiar și atunci când acestea sunt evidente pentru toți ceilalți.

Sindromul impostorului este experiența psihologică în care te simți ca un fals sau un impostor, în ciuda oricărui succes autentic pe care l-ai realizat. Poate apărea în contextul muncii, relațiilor, prieteniilor dar și în orice alt context al vieții.

Despre cum recunoști acest tipar psihologic, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă: „Imaginează-ți că ai obținut un loc într-o echipă de proiect sau ai primit o promovare la locul de muncă. În loc să te simți mândru și împlinit, te cuprinde o senzație de disconfort și neliniște. Chiar dacă ceilalți îți spun că meriți pe deplin aceste reușite, tu te simți ca și cum ai fi un impostor care a reușit să se strecoare printre ceilalți. „Am avut noroc. Nu am făcut mare lucru.” Îți sună cunoscut? Pe scurt, acest sindrom se manifestă prin acel sentiment pe care îl ai atunci când simți că nu aparții unui loc sau unei situații, atunci când simți că parcă „nu meriți” sau că nu ți se cuvine ceva, teama de a nu fii „descoperit”, teama că ceilalți vor „afla”, „ce ești tu cu adevărat”, „adevărata” ta față”.

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care a fost descris pentru prima dată în anii 1970 de către psihologi Pauline Clance și Suzanne Imes, care au observat că mulți oameni de succes se simt, în secret, nesiguri în privința capacităților lor.

Studiile ulterioare au confirmat că sindromul impostorului este o problemă reală, care afectează o gamă largă de persoane, indiferent de statutul socio-economic sau realizările profesionale. Este adesea asociat cu perfecționismul și autodisciplina excesivă și poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și bunăstării mentale.

Cum recunoști Sindromul Impostorului?

Autocritica excesivă: Persoanele care suferă de sindromul impostorului sunt adesea prea dure cu ele însele, punându-și mereu la îndoială abilitățile și realizările lor. Chiar dacă obțin rezultate bune, se vor concentra asupra defectelor și eșecurilor lor.

Perfecționismul exagerat: Cei afectați de acest sindrom se străduiesc întotdeauna să atingă standardele cele mai înalte și să nu facă niciodată greșeli.

Frica de eșec: Persoanele cu sindromul impostorului se tem constant că vor fi descoperite ca impostori și că vor eșua în cele din urmă. Această frică îi poate împiedica să-și asume noi provocări și să-și îndeplinească potențialul.

Compararea constantă: O persoană afectată de sindromul impostorului se compară mereu cu ceilalți și se simte mereu inferioară. Chiar și atunci când este apreciată sau recunoscută pentru realizările sale, va găsi întotdeauna pe cineva care pare să fie mai talentat sau mai capabil.

Disocierea succesului: Când au succes, persoanele afectate de sindromul impostorului îl atribuie adesea norocului sau circumstanțelor externe, refuzând să recunoască propriile lor eforturi și talente.

Teamă de a se promova: Ezită să-și promoveze propriile realizări sau să se afirme în fața altora, de teama că vor fi percepuți ca fiind aroganți sau că vor fi dezvăluiți ca impostori.

Stres și anxietate: Sindromul impostorului poate duce la niveluri ridicate de stres și anxietate, pe măsură ce persoanele se luptă să facă față presiunii de a se menține la nivelul așteptărilor lor exagerate.

„Sindromul impostorului nu are o încadrare clinică, ci este un tipar psihologic, care însă poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și bunăstării mentale. Este important să recunoaștem și să conștientizăm aceste simptome pentru a putea să ne gestionăm mai bine sentimentele și să ne depășim fricile și îndoielile. Prin acceptarea și îmbrățișarea propriei noastre valori și realizări, putem învinge sindromul impostorului și să ne trăim viața cu încredere și autenticitate” recomandă Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite