Consumul săptămânal al unei mici cantităţi de ciocolată poate reduce riscul de apariţie a unui tip frecvent întâlnit şi totodată grav de aritmie cardiacă, informează Reuters care citează un studiu efectuat în Statele Unite.
Oamenii de ştiinţă care au realizat cercetarea publicată marţi în jurnalul ştiinţific „Heart” au descoperit că persoanele care obişnuiau să consume ciocolată cel puţin o dată pe săptămână aveau un risc cu cel puţin 10% mai mic de a fi diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială, o aritmie frecventă, în comparaţie cu cele care consumau ciocolată mai puţin de trei ori pe lună.
„În cadrul unei diete sănătoase, aportul moderat de ciocolată reprezintă o gustare sănătoasă”, a explicat autoarea principală a studiului, Elizabeth Mostofsky, din cadrul Şcolii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard şi din cadrul Centrului Medical Beth Israel Deaconess din Boston.
Mostofsky şi colegii săi au notat în jurnalul „Heart” că un consum de cacao şi de alimente care conţin acest ingredient poate contribui la sănătatea cardiacă datorită conţinutului ridicat de flavonoizi, compuşi despre care se crede că au proprietăţi anti-inflamatoare, anti-oxidante şi de dilatare a vaselor sanguine.
Studii anterioare au concluzionat că un consum regulat de ciocolată – în special cea neagră, care conţine mai mulţi flavonoizi – este asociat cu o mai bună sănătate a inimii şi un risc redus de apariţie a anumitor probleme de sănătate precum infarctul şi insuficienţa cardiacă, precizează sursa citată.
Pentru studiul recent, oamenii de ştiinţă au utilizat date colectate în urma unei analize desfăşurată timp de circa 14 ani în care au fost implicaţi 55.502 subiecţi din Danemarca care aveau vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani la începutul cercetării (anii 1993-1997). Specialiştii au comparat alimentaţia acestora cu informaţiile din registrele naţionale de sănătate pentru a observa care dintre ei au fost diagnosticaţi, în timp, cu fibrilaţie atrială. În total, 3.346 de cazuri de fibrilaţie atrială au fost descoperite într-o perioadă medie de 13,5 ani.
S-a constatat că persoanele care au consumat o porţie de aproximativ 28,35 grame de ciocolată pe săptămână au avut un risc cu 17% mai mic de a fi diagnosticate cu fibrilaţie atrială până la finalul perioadei de studiu în comparaţie cu subiecţii care au raportat că au mâncat ciocolată mai puţin de o dată pe lună.
Persoanele care consumau între 56,7 grame şi 170,1 grame pe săptămână aveau un risc cu 20% mai mic de a fi diagnosticate cu această problemă de sănătate, iar cele care mâncau peste 28,35 de grame de ciocolată aveau un risc cu 16% mai scăzut.
În cazul femeilor, s-au constatat cele mai bune rezultate în urma consumului unei porţii de ciocolată pe săptămână, iar la bărbaţi cel mai mic risc de fibrilaţie atrială a fost observat în urma consumului a două-şase porţii pe săptămână.
Oamenii de ştiinţă au observat de asemenea, că participanţii la studiu care au mâncat cea mai mare cantitate de ciocolată au consumat şi cel mai mare număr de calorii, aceştia având totodată cel mai mic indice de masă corporală în comparaţie cu subiecţii care obişnuiau să mănânce mai puţină ciocolată, a notat Alice Lichtenstein, director şi cercetător-şef la Laboratorul de Nutriţie Cardiovasculară din cadrul Universităţii Tufts din Boston. „Este foarte posibil ca aceste persoane să fi fost mult mai active din punct de vedere fizic”, a explicat cercetătoarea care nu a fost implicată în studiu.
Cercetătorii care au efectuat analiza au atenţionat că în cadrul studiului nu au fost luaţi în calcul factori precum afecţiunile renale sau apneea în somn, care pot influenţa riscul de fibrilaţie atrială. În plus, nu se cunoaşte tipul de ciocolată consumat de fiecare participant.
AGERPRES