Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Hidorcentrala Colterm, cea mai veche din Europa, intră în circuitul turistic

Publicat

pe

Cea mai veche hidrocentrală funcţională din Europa, construită în anul 1910 şi care se află în patrimoniul societăţii timişorene de termoficare Colterm, va intra în circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie, iar din data de 10 decembrie, hidrocentrala va fi deschisă publicului în fiecare duminică, între orele 10.00-16.00.

Ansamblul ”Turbinelor” este considerat de cunoscătorii în domeniu ca fiind cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900, Wiener Secession, realizată la Timişoara, ce poartă semnătura arhitectului-şef al Timişoarei de atunci, Laszlo Szekely, arată un comunicat al Colterm, remis, miercuri, AGERPRES.

Turnul, asemănător unui donjon medieval, destinat spaţiilor administrative, are pe faţadă stema oraşului, la baza acestuia se află un balcon, iar pe faţada dinspre aval ferestrele sunt în formă de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei există o pasarelă din lemn cu decoraţii. Interiorul este decorat cu mozaicul care este prezent şi în celelalte clădiri industriale proiectate de Szekely, respectiv Staţia de Epurare (1912) şi Uzina de Apă a oraşului (1914), ambele menţinute de Aquatim în stare de conservare şi deschise publicului cu ocazii speciale.

Uzina hidroelectrică, o premieră a Timişoarei veacului trecut pentru întregul teritoriu al României de azi, a acoperit aproape întregul necesar energetic industrial al urbei. Construcţia ei a început în 1909 şi a fost pusă în funcţiune la data de 3 mai 1910, ajungând să producă 89% din consumul de energie electrică al capitalei Banatului.

Prin construirea ei s-a eliminat igrasia din subsoluri şi au putut fi prevenite inundaţiile din cartierul Fabric. În perioada Primului Război Mondial, Timişoara a resimţit mai puţin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega.

”Putem spune că Uzina Hidroelectrică din Timişoara este cea mai reuşită hidrocentrală produsă în Ungaria, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic” scria arhitectul Mihaly Seinder, într-un articol apărut în revista tehnicienilor din Ungaria, la începutul secolului XX.

Uzina a fost echipată cu trei turbine marca Ganz Danubius, care au fost fabricate la Budapesta, iar pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea a răscumpărat drepturile de folosinţă a apei de la unii deţinători privaţi (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyurky şi Gold), a intrat în posesia vechiului depozit de lemne şi a făcut alte câteva exproprieri mai mici.

În 1930 a avut loc prima reparaţie, iar în 1954 a fost înlocuit tabloul electric de comandă de fabricaţie germană cu aparatură sovietică. Pe parcursul anilor, sala maşinilor a fost renovată, iar clădirea care adăposteşte mecanismele de acţionare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul original. Amplele lucrări de consolidare de după Revoluţie, prin injecţii de beton, fac ca în prezent clădirea construită iniţial pe rocă şi nămol întărit să stea pe o pernă de beton, eliminându-se pericolului distrugerii clădirii cauzate de infiltrările de apă.

AGERPRES

Internațional

Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro lansate cu cip cu Snapdragon 8 Elite

Publicat

pe

Compania chineză Honor a lansat zilele trecute seria Honor 7, compusă din Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro. Noile telefoane emblematice au fost lansate în China și au la bord cel mai nou procesor Qualcomm, Snapdragon 8 Elite. Seria Honor Magic 7 rulează sistemul de operare MagicOS 9 bazat pe Android 15 din cutie. Ambele modele au sticlă de protecție Honor Rhino Glass și certificare pentru praf și apă IP69+IP68.

Honor Magic 7 are un afișaj OLED LTPO plat cu diagonala 6,78 inch (17,22 cm) cu o rată de refresh de 120 Hz și luminozitate maximă de până la 5.000 de niți, ceva ne mai întâlnit pe cele mai recente telefoane mobile. Potrivit Honor, nu lipsește nici Dolby Vision. Fratele său mai mare, Honor Magic 7 Pro are un afișaj OLED micro-quad-curbat cu cu diagonala de 6,8 inch (17,27 cm) cu specificații similare, potrivit MySmartPrice. Honor Magic 7 Pro are diagonala ecranului la fel ca Samsung Galaxy S24 Ultra.

Modelul Pro primește o insulă dinamică, în genul telefoanelor mai noi Apple iPhone. Acolo este plasată o a doua cameră frontală de adâncime 3D pentru deblocarea feței, spre deosebire de telefonul mai mic, care dispune de doar o cameră frontală.

Ambele telefoane din seria Honor 7 au procesorul emblematic Qualcomm Snapdragon 8 Elite asociat cu cu până la 16GB de memorie RAM și 1 TB de stocare internă.

Honor Magic 7 și Magic 7 Pro au camere principale identice de 50MP, o cameră ultrawide de 50MP și o cameră selfie de 50MP. Magic 7 Pro are o cameră cu teleobiectiv tip periscop de 200 MP cu zoom optic de 2,5x și zoom digital de 100x. În schimb, modelul mai mic, Magic 7 are o cameră cu teleobiectiv de 50 MP cu zoom optic de 3x și zoom digital de 50x.

Sunt diferențe și la baterie între cele două telefoane din seria Honor magic 7. Modelul mai mic are o baterie de 5.650 mAh, cu încărcare SuperCharge cu fir de 100W și fără fir de 80W. Honor Magic 7 Pro are o baterie de 5.850 mAh și aceleași viteze de încărcare.

Honor Magic 7 are dimensiunile și greutatea de 162,1 x 75,8 x 7,95 mm și 199 grame, în timp ce Honor Magic 7 Pro are 162,7 x 77,71 x 8,8 mm și o greutate de 223 grame. Ambele telefoane au scaner de amprentă în afișaj, deblocare facial și difuzoare stereo. Cele două telefoane sunt certificate IP68+IP69 pentru rezistență la praf și apă.

Honor Magic 7 este disponibil în culorile Asaka Gold, Snow White, Moon Shadow Grey, Sky Blue, Velvet Black, în timp ce Honor Magic 7 Pro în Moon Shadow Grey, Snow White, Sky blue, Velvet black.

Honor Magic 7, modelul cu 12GB RAM + 256GB stocare costă în China 4.499 CNY, aproximativ 580 de euro sau 630 de dolari. Modele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB RAM + 1TB stocare, ajung până la 710 euro sau 770 de dolari.

HONOR Magic 7 Pro, modelul cu 12GB de memorie RAM + 256GB stocare costă 5.699 CNY, adică aproximativ 740 de euro sau 800 de dolari. Modelele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB de RAM + 1TB stocare costă 6.699 yuani chinezești, aproximativ 870 de euro sau 940 de dolari.

Honor nu a dezvăluit încă data lansării smartphone-urilor pentru piețele globale, dar ne așteptăm ca cele două modele să fie lansate cel puțin în India, similar cu seria precedentă.

Foto: honor.com

Citeste mai mult

Locale

Colosseum Timișoara Ballroom anunță o seară spectaculoasă de Revelion 2025

Publicat

pe

Timișoara, România – Colosseum Timișoara Ballroom se pregătește să întâmpine Anul Nou cu un eveniment de neuitat pe 31 decembrie 2024.

Invitații vor avea ocazia să se bucure de o seară magică, alături de cunoscuta interpretă Rodica Canțîr și energicul DJ Sorin.

Evenimentul va începe la ora 19:30, cu primirea invitaților, urmată de un aperitiv festiv la 21:00.

Concertul live cu Rodica Canțîr va începe la 21:30, iar atmosfera va fi întreținută de DJ Sorin de la 22:30 până la miezul nopții, când va avea loc un toast de Anul Nou, însoțit de un impresionant foc de artificii.

Meniul va include o varietate de delicii, de la platouri cu aperitive, sărmăluțe bănățene, până la friptură delicioasă și un tort festiv.

De asemenea, invitații se vor putea delecta cu băuturi nelimitate pe parcursul serii.

Locurile sunt limitate, iar organizatorii recomandă rezervările cât mai curând posibil. Pentru detalii și bilete, cei interesați pot suna la 0742.274.120.

Colosseum Timișoara Ballroom promite o seară plină de surprize, muzică bună și distracție garantată.

Nu ratați cel mai spectaculos eveniment al anului!

Pentru detalii și meniul complet accesați link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1106257258173940&id=100063690294292&rdid=SSjKO3nOTPAdqeRE

Citeste mai mult

Locale

Horia Brenciu va cânta la deschiderea Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Târgul de Crăciun din Timișoara șe va deschide în 30 noiembrie și va fi organizat în trei piețe din centrul orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe.
Târgul va fi organizat în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.

La evenimentul de deschidere a târgului, de la ora 18.00, va cânta Horia Brenciu &HB Orchestra dar și Sancro Machado.

Odată cu deschiderea târgului, se vor aprinde în oraș și luminițele festive.

Peste 90 de căsuțe vor putea fi vizitate în centrul orașului, unde se pot găsi de la preparate tradiționale făcute în casă (brânzeturi, mezeluri, plăcinte, clătite sau alte mâncăruri) până la cadouri, decorațiuni, haine sau diverse obiecte lucrate manual.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat că în fiecare seară, pe parcursul târgului, va avea loc un program artistic.

Foto: Facebook/Târgul de Crăciun Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite