Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Neregulile în organizarea de șantier din Timișoara pot fi sesizate online

Publicat

pe

Ca rezultat al sesizărilor făcute de timișoreni prin noua aplicație lansată de Primăria Municipiului Timișoara în luna noiembrie, dar și ca urmare a modificărilor făcute în 2022 în cadrul legislației locale în domeniu, municipalitatea pune la dispoziția cetățenilor o nouă rubrică unde pot sesiza neregulile în organizarea de șantier.

Primăria Municipiului Timișoara intensifică demersurile logistice și organizatorice, astfel încât să asigurăm cele mai bune condiții pentru derularea activităților din programul pregătit pentru anul 2023.

Astfel, Biroul Avize și Control Mediu a crescut frecvența controalelor pe teren, pentru a verifica respectarea prevederilor legale la șantierele deschise care ocupă temporar o parte a domeniului public.

De asemenea, având în vedere că primim sesizări de la cetățeni, cu privire la nereguli în organizarea de șantier, la anumite obiective, punem la dispoziție o categorie dedicată acestui tip de probleme, pe platforma de sesizări a Primăriei Municipiului Timișoara, secțiunea Șantiere.

Aceste nereguli le puteți sesiza pe https://sesizari.primariatm.ro

Eforturile administrației locale vizează, în primul rând, prevenirea încălcării normelor în vigoare și depunem toate diligențele pentru a informa corect și complet executanții, înainte de începerea lucrărilor. În Acordul de ocupare a domeniului public emis de primărie, sunt menționate toate cerințele prevăzute de actele normative în vigoare, astfel încât lucrările să se deruleze cu un impact minim asupra funcționalității zonei, confortului cetățenilor și traficului rutier sau de pietoni.

Amplasarea schelelor se va realiza cu plasă de protecţie şi cu respectarea condiţiilor pentru asigurarea circulaţiei rutiere şi pietonale în deplină siguranţă. În acest sens, schelele vor fi prevăzute cu tunel de trecere. Acolo unde nu este posibil, se va asigura circulaţia pietonală prin amenajarea unui trotuar provizoriu din plăci de beton prefabricate ori podină de lemn sau se va redirija circulaţia pietonală, cu aprobarea Comisiei de Circulaţie a Primăriei Municipiului Timişoara.

O cerință importantă este legată de păstrarea curățeniei pe căile publice (străzi, trotuare, alei, curţi). Solicităm tuturor executanților să acorde atenție depozitării și utilizării materialelor de construcţie și deșeurilor în organizarea de șantier și în jurul acestuia, chiar dacă au plătit taxa de ocupare a domeniului public. Firmele, dar și persoanele fizice autorizate care execută lucrări de construcții, reparații și demolări la clădiri sau lucrări edilitar gospodărești au obligația să nu depoziteze deșeurile din construcții și demolări de orice fel sub schelă și să asigure în permanență curățenia. Nerespectarea acestor obligații, ocuparea unei suprafețe mai mari şi pentru o perioadă mai mare decât cea aprobată, atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, potrivit legii.

În ceea ce privește reziduurile şi deșeurile rezultate în urma lucrărilor, acestea vor fi depozitate numai în recipiente standardizate de tip container de diverse capacități, închiriate de la un operator economic autorizat care va asigura transportul acestora. Deșeurile cu volum de până la 1 mc se preiau gratuit la cele 4 centre de colectare ale Primăriei Timișoara, operate dei RETIM.

Amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă pe obiectele de artă monumentală şi monumentele de for public, pe monumentele istorice, cu excepţia firmelor care anunţă activitatea ce se desfăşoară în interiorul clădirii şi a mesh-urilor amplasate pe perioada efectuării lucrărilor de consolidare / restaurare în condiţiile prezentei legi. De asemenea, pot fi amplasate mijloace de promovare a unor campanii de interes public.

În situația în care se constată abateri de la aceste acte normative, într-o primă etapă se întocmește un plan de măsuri pentru intrarea în legalitate. Dacă operatorul nu se conformează, sunt aplicate sancțiunile cuprinse între 2000 și 2500 lei pentru persoane juridice și 1500 și 2000 de lei pentru persoane fizice.

Cartea de vizită a Timișoarei în 2023 depinde foarte mult și de modul în care fiecare cetățean se implică în efortul de a respecta normele legale și de conviețuire socială, astfel încât orașul nostru să fie perceput la adevărata sa valoare de spațiu al civilizației și culturii europene.

Administrație

Asociațiile și fundațiile vor beneficia de o reducere de 25% la închirierea spațiilor cu altă destinație aparținând Primăriei Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara vine în sprijinul organizațiilor cu activitate culturală sau socială prin facilitarea accesului acestora la spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea sau administrarea autorității locale.

O serie de organizații, inclusiv parte a campaniei Timișoara pentru Ucraina, au solicitat astfel de spații pentru a închiriere.

Asociațiile, fundațiile, constituite în baza OUG 26/2000, federațiile și alte tipuri de ONG-uri vor beneficia de  reducerea la 25% din tariful stabilit printr-un raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat a prețului de închiriere pentru asemenea spații.

„O parte din spațiile pe care nu le folosim vor putea fi activate de societatea civilă și a celor care fac bine în mod voluntar în Timișoara. Sprijinim comunitatea locală prin mai multe activități, inclusiv a doua campanie de bugetare participativă. Transformăm acest proces de atribuire al spațiilor către organizații și fundații într-unul transparent și echitabil”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, organizațiile de tipul celor menționate mai sus care au statut de utilitate publică vor avea acces gratuit la spațiile cu altă destinație aparținând Primăriei, în baza încheierii, în acest sens, a unui contract de dare în folosință.

Trebuie precizat faptul că a fost extinsă lista domeniilor în care trebuie să activeze organizațiile solicitante, adăugându-se mediul, implicarea civică, dezvoltare comunitară, respectiv antreprenoriatul social, celor deja existente (cultură, educație, tineret, sport, servicii sociale).

Totodată, sunt modificări în ceea ce privește criteriile de selecție, urmând să fie punctate relevanța și impactul activităților propuse pentru comunitatea locală, experiența solicitantului, precum și numărul de persoane angajate în organizație (permanent sau cu activitate în regim de voluntariat), aspecte care nu au fost luate în considerare până acum.

Noile modificări ce vor fi aduse la prevederile HCLMT nr. 441/16.10.2015 referitoare la Procedura privind atribuirea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara, precum și la Criteriile de eligibilitate ce stau la baza stabilirii ordinii de prioritate pentru accesul la aceste spații vor fi dezbătute în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara.

Pentru a avea acces la aceste spații, solicitanții vor depune, pe lângă cerere, documentele justificative prevăzute în Anexa 2 la HCLMT nr. 441/2015, iar Comisia SAD va analiza și va stabili punctajul pentru fiecare dosar în parte, urmând să propună atribuirea prin închiriere sau dare în folosință a imobilelor  în funcție de disponibilitatea și de statutul acestora.

Sunt eligibile organizațiile care nu se află în litigiu cu autoritatea locală, nu au obligații de la plată către bugetul local sau de stat, nu se află în procedură de dizolvare sau lichidare, nu beneficiază de un alt spațiu aparținând Primăriei, nu dețin un imobil în proprietate.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara vrea să recupereze 11 milioane de lei de la Societatea Bega Turism

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a depus cererea de chemare în judecată a societății Bega Turism, prin care cere despăgubiri de aproape 11 milioane de lei. Cererea are ca obiect recuperarea sumelor cuvenite pentru o perioadă de 3 ani, în care societatea a folosit fără drept terenul cu o suprafață de peste 3.271 metri pătrați, înscris în CF 438518/Timișoara.

Terenul situat pe strada Carol Telbisz a fost folosit ca spațiu pentru parcare plătită, fără acordul Primăriei Municipiului Timișoara, în perioada 31 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2023. Societatea chemată în judecată a folosit abuziv acest teren, montând bariere la căile de acces și încasând taxe pentru locurile de parcare.

„Recuperăm banii pe care orașul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timișoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei. Pe acest teren am lansat deja licitația pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an și ne așteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experiență în gestionarea unor astfel de proiecte”, transmite primarul Dominic Fritz.

Prin sentința Curții de Apel Timișoara, rămasă definitivă prin Decizia 5499/16 noiembrie 2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost restabilit dreptul de proprietate al Municipiului Timișoara asupra terenului.

Dreptul de administrare și exploatare a terenului pe care se află 96 de locuri de parcare, a fost transmis către SPAPP Timpark, pentru utilizare în regim de parcare publică.

Primăria Timișoara solicită instanței obligarea Societății Bega Turism SA la plata contravalorii pentru lipsa de folosință a terenului, în sumă de 10.764.861 lei.

Se cere ca suma să fie actualizată cu indicele de inflație, de la data rămânerii definitive a Sentinței Civile nr.344/26 noiembrie 2020, pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, până la data achitării efective a datoriei.

Citeste mai mult

Administrație

Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în vizită la Timișoara

Publicat

pe

Timp de două zile, Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizită oficială la Timișoara.

Înaltul oaspete german a sosit la Timișoara joi după-amiază, după care a depus o coroană de flori la Monumentul „Crucificare”, situat în fața Catedralei Mitropolitane, pentru a marca astfel Ziua Eroilor.

După ceremonie, Președintele Germanie și delegația care îl însoțește au luat parte la un un concert al Filarmonicii Banatul.

În cea de-a doua zi a vizitei, șeful statului german a fost însoțit de primarul Dominic Fritz pe un traseu care a inclus obiective reprezentative ale orașului.

„Am fost onorați în ultimele două zile de prezența Președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, împreună cu care am vizitat în această dimineață zona centrală a Timișoarei. I-am arătat emblematicul balcon al Operei, locul zero al Revoluției din 1989, am vizitat Domul Catolic din Piața Unirii, proaspăt renovat. Apoi am mers la Cazarma U, unde are loc o expoziție de sculptură. Am trecut și pe la Liceul Lenau, liceu cu predare în limba germană și singurul liceu din țară care are doi absolvenți premiați cu Premiul Nobel. Iar apoi am vizitat Sinagoga din Cetate și ea redeschisă recent, după ce a fost restaurată și cu ajutorul fondurilor locale. Și, bineînțeles, plimbându-ne prin oraș, am avut ocazia să îi povestesc despre Timișoara.

Iar reacția lui și a delegației care l-a însoțit a fost una de uimire și de entuziasm, pentru că ideile preconcepute despre România, despre Banat, sunt cu totul altfel față de realitatea pe care o trăim aici. Timișoara este o inspirație și cred că a reușit să îl inspire și pe domnul Președinte. Mi-a spus că este impresionat de faptul că noi conviețuim cu foarte multe etnii aici, dar și de efervescența din oraș, faptul că sunt extrem de mulți tineri pe stradă. Mi-a spus că a ieșit aseară la o terasă și a fost uimit ca într-o zi de joi să vadă un oraș așa de animat. Este prima vizită a unui șef de stat de mai multe decenii, în Timișoara, prima vizită a unui șef de stat german în Timișoara și asta aduce o validare a faptului că suntem un oraș pe harta diplomatică a Europei, suntem un oraș relevant pentru astfel de vizite de stat și aduce un plus de vizibilitate a noastră în lume”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Prima oprire a delegației oficiale a fost la Domul Catolic din Piața Unirii, care a fost recent redeschis publicului, după o amplă acțiune de restaurare. Domul Romano-Catolic este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și unul din monumentele emblematice ale orașului. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construit între anii 1736–1774.

Al doilea punct al vizitei a fost Cazarma U, un spațiu neconvențional, într-o clădire militară veche, readusă la viață prin artă. Aici, pe parcursul a șapte luni, vor putea fi vizitate patru expoziții permanente, expoziții temporare și vor avea loc mai multe activități culturale conexe.

Șeful statului german, însoțit de primarul Timișoarei a vizitat Liceul Nikolaus Lenau. Școala cu predare în limba germană se mândrește cu o tradiție de peste 150 de ani, dar și cu doi absolvenți care au primit premiul Nobel (Herta Muller – literatură și Stefan Hell –chimie).

Președintele german a mai avut o întâlnire cu reprezentanții comunității evreiești la Sinagoga din cetate. Această clădire de patrimoniu a fost construită între anii 1863-1865, în stil eclectic, cu trăsături ale stilului maur și are 744 de locuri, 424 pentru bărbați și 320 pentru femei, la galerie.

În încheierea turului, Frank-Walter Steinmeier a semnat în Cartea de Onoare a orașului și a făcut o scurtă declarație de presă.

Vizita președintelui federal al Germaniei reprezintă un moment extrem de important pentru România, mai ales în contextul în care Timișoara deține, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii De altfel, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu  „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite