Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Performanță notabilă: Girocul – în top 10 pe țară la dezvoltare imobiliară!

Publicat

pe

Comuna timișeană Giroc se situează pe locul zece la nivel național în topul dezvoltatorilor imobiliari. Creșterea a fost generată de poziția geografica deosebită de care dispune localitatea dar și de abilitățile administrașiei locale de a dezvolta infrastructura și de a veni în spijinul noilor veniți, fie că e vorba de persoane private sau societăți comerciale. 

”E o dezvoltare imobiliară explpozivă în comuna Giroc. Sunt peste 45 de mari constructori care își derulează activitatea în Giroc, cu o frenezie de neimaginat. Acest lucru ne obligă și pe noi să ținem ritmul cu tot ceea ce presupune dezvoltarea imobiliară: extinderi de apă și canal, racordări la rețele, pietruiri și asfaltări de străzi. Este normal ca, în orice etapă a construcțiilor, atât dezvoltatorii imobiliari, cât și viitorii locatari să dorească să li se pună la dispoziție toată infrastructura necesară”, ne-a declarat Iosif Ionel Toma, primarul localității Giroc.  

Potrivit aceleași surse, în comuna Giroc s-au asfactat 27.000 de metri patrați de străzi, intrânduri asfaltate: 35.000 de metri pătrați, trotuare betonate: 23.000 de metri pătrați, trotuare cu pavaj ornamental: 18.000 de metri pătrați,  podețe: 270 bucăți, stâlpi iluminat: 880 bucăți,  rețeaua de apă s-a extins cu aproximativ 39 de kilometri, rețeaua de canalizare s-a extins cu aproximativ 13 kilometri. În plus, s-au amenajat trei parcuri pentru petrecerea timpului liber în Giroc: Parcul Aurel Vlaicu – suprafață de 10.200 metri pătrați, Parcul Eroilor – suprafață de 4.500 metri pătrați, Parcul Someș – suprafață de 150 metri pătrați.

Datorită numărului mare de locuitori care au solicitat înființarea a două piețe, s-au construit două piețe, de mici dimensiuni, câte una în fiecare localitate, Giroc și Chișoda, unde producătorii autohtoni își pot expune și vinde produsele agroalimentare. Aceste piețe sunt în curs de finalizare, având nevoie de autorizarea de funcționare.

De asemenea, s-au pus bazele primelor locuințe sociale din fonduri proprii ale primăriei. A fost depus un proiect cu o valoare de aproximativ patru milioane de euro, în vederea construirii de locuințe sociale.

Totodată, la intervențiile administrației publice locale, s-au modernizat peste 65 la sută din liniile de alimentare cu energie electrică, tocmai datorită ritmului crescut al construcțiilor de locuințe. Relevant pentru dinamica din acest sector este faptul că, anual, au fost eliberate aproximativ 750 de autorizații de construire. Nu e de mirare că populația Girocului a ajuns la peste 12.000 de locuitori în acte, la care se adaugă alte circa 3.000 de persoane aflate în tranzit sau la familii. Foarte mulți sunt cei care lucrează în construcții, pentru că avem în comună nu mai puțin de 45 de firme cu asemenea profil.

”În acest mandat, s-au inițiat peste 600 de proiecte de hotărâri ale consiliului local, atât pentru reglementarea unor situații ale comunității, dar și în vederea rezolvării diferitelor probleme cetățenești. S-a finalizat proiectul structural pe Măsura 322, care înseamnă 6,5 kilometri de șosea spre pădurea Girocului și o pistă de biciclete care, adunată cu lungimea celei de pe DJ 595, totalizează zece kilometri, a precizat Iosif Ionel Toma. 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Piața Victoriei din Timișoara, modernizată. Se așteaptă soluțiile proiectanților

Publicat

pe

Piața Victoriei, zona centrală a orașului va deveni un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate.

Primăria Municipiului Timișoara a atribuit contractul pentru serviciile de proiectare (DALI+PT+AT, studii conexe) necesare pentru amenajarea și modernizarea Pieței Operei și a unor străzi din zona Cetate. Valoarea contractului este de 6.911.460 lei.

„Începem cea mai dificilă etapă din modernizarea Pieței Victoriei și anume cea de proiectare. E un proiect care va schimba Timișoara pentru următoarele decenii. Actuala soluție, aleasă în urma unui concurs internațional de arhitectură, aduce concepte moderne, dar păstrează și pune în valoare identitatea și moștenirea istorică a acestui spațiu. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, a spus primarul Dominic Fritz.

Municipiul Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR a organizat un concurs internațional de soluții de arhitectură pentru modernizarea spațiului public din zona centrală a Timișoarei. În urma derularii procedurii de concurs de soluții, proiectul câștigător a fost desemnat cel elaborat de STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL.

Premiul I a constat în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare.

Durata contractului este de 50 de luni, dintre care 20 de luni pentru proiectare, avizare, întocmire documentație  și 30 de luni pentru asistența tehnică pe durata execuției.

Anunțul de atribuire poate fi accesat la următorul link: https://www.primariatm.ro/transparenta/achizitii-publice/anunturi-atribuire/CAN1127852

La concursul internațional au participat 30 de echipe de arhitecți. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valoarea istorică a spațiului și o abordare inovativă, contemporană. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Juriul a apreciat acest proiectul câștigător ca fiind o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase.

Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Citeste mai mult

Administrație

S-a finalizat drumul care leagă Dumbrăvița de Autostrada A1

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a demarat, marți, procedura de recepție a lucrărilor de „Modernizare a DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975)”.

Traseul, care traversează Dumbrăvița și Giarmata, facilitează legătura timișorenilor cu autostrada A1 și rețeaua de transport TEN-T și contribuie semnificativ la fluidizarea traficului spre și dinspre cele două comune periurbane.

Proiectul a fost implementat în baza Contractului de finanțare nr. 1504/06.03.2018, având o valoare totală de peste 135 de milioane de lei, alocată din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, din care suma eligibilă este de circa 105 milioane de lei.

„La Consiliul Județean Timiș ne ținem de promisiuni, DJ 691 fiind un drum foarte important atât pentru Timișoara cât și pentru localitățile din zona metropolitană. A fost o investiție greu de gestionat, dar am avut încredere, chiar după eșecul cu primul constructor, că Strabag va duce la bun sfârșit contractul și așa s-a și întâmplat. Oamenii deja văd beneficiile unei astfel de lucrări, realizată în timp record, după ce am eliminat blocajele moștenite. Proiectul DJ 691 este dovada că, cine are determinare și e interesat să rezolve problemele cetățenilor, poate reuși”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Constructor pentru ambele tronsoane a fost SC Strabag SRL, în calitate de antreprenor general. Lucrările au început cu Lotul 2, în aprilie 2023 și au fost încheiate după un an, în aprilie 2024. Modernizarea acestei secțiuni, delimitată la capete de Centura Timișoarei și Autostrada A1 (km 12+975) a presupus, dincolo de lucrările la partea carosabilă și executarea celor două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens, modernizarea sensurilor giratorii, realizarea iluminatului stradal, trasarea semnalizărilor orizontale și montarea celor verticale.

Extinderea a necesitat și refacerea traversării la nivel cu calea ferată, precum și montarea unei bariere automatizate. În paralel, s-au realizat pista de biciclete și accesele către proprietăți.

În ce privește Lotul 1, lucrările au început în prima parte din septembrie 2023 și s-au finalizat la jumătatea lunii aprilie 2024. Modernizarea porțiunii respective a inclus și extragerea unora dintre stâlpii care susțineau linia de troleibuz și înlocuirea lor cu 47 de stâlpi noi.

De asemenea, s-a mai amenajat și sensul giratoriu de lângă centură, s-au asfaltat stațiile pentru mijloacele de transport în comun și s-au trasat marcajele rutiere necesare ghidării traficului în noile condiții.

Citeste mai mult

Administrație

Timișoara – orașul cu cele mai multe certificate de naștere emise online

Publicat

pe

La o lună de la introducerea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), Timișoara este orașul cu cel mai mare număr de certificate de naștere eliberate în format electronic.

SIIEASC, un software utilizat la nivel național, simplifică procesele de stare civilă și conectează bazele de date ale spitalelor, registrului populației, instanțelor, notarilor și ale altor instituții.

Acest sistem integrat facilitează comunicarea digitală între instituții, îmbunătățind gestionarea documentelor și timpul de soluționare a cererilor cetățenilor.

De la lansarea SIIEASC în Timișoara, pe 8 mai 2024, angajații de la Direcția de Evidență a Persoanelor au emis 165 de certificate de naștere în format electronic, la solicitarea părinților.

Acest sistem nu doar că ușurează procesul de obținere a documentelor, dar contribuie și la o administrație publică mai transparentă și eficientă.

Timișorenii se pot programa online pe portalul unic al primăriei (https://evpers.primariatm.ro/programare-carte-identitate) pentru emiterea sau schimbarea actelor identitate.

În Timișoara, digitalizarea administrației locale prin crearea portalului unic al primăriei a însemnat creșterea constantă a numărului de persoane care apelează la serviciile online ca să plătească impozitele sau să acceseze servicii publice.

Numărul timișorenilor care au cont pe acest portal a ajuns în prezent la 70.000 de persoane.

Cei care nu au cont încă, se pot înregistra, simplu și rapid, pe cont.primariatm.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite