Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Primăria Timișoara nu mai solicită garanție imobiliară pentru sprijinul financiar acordat pentru reabilitarea clădirilor istorice private

Publicat

pe

Primăria Timișoara vine în sprijinul proprietarilor persoane fizice care doresc să reabiliteze clădirile istorice în care locuiesc, ori pe care le dețin, prin modificarea cuantumului finanțării din bani publici acordat pentru restaurarea acestor imobile și prin eliminarea garanției imobiliare aferente contractului de sprjin financiar. Proiectul pentru modificarea Regulamentului va fi în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare.

„O lege inițiată la Timișoara elimină cel mai mare blocaj pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Am colaborat cu colegii mei din Parlamentul României pentru a elimina obligativitatea ipotecii pentru cei care vor să acceseze programul de sprijin al primăriei. Ipoteca respectivă însemna 10 ani în care proprietarii nu puteau vinde și riscau să fie executați siliți la fiecare neplată. De aceea, am mers până la nivel național și mă bucur că Parlamentul ne-a ascultat și a modificat legea”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Primăria poate acorda solicitanților un sprijin financiar nerambursabil de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice situate în zonele prioritare de intervenție, precum și un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care va fi recuperat într-o perioadă de maxim 10 ani.

Totodată, pentru ca Programul de sprijin financiar pentru creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara să fie mai accesibil și pentru a crește șansele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, prin noul Regulament se elimină contractul de garanție imobiliară ce însoțește contractul de sprijin financiar acordat persoanelor fizice.

Noile modificări ale Regulamentul pentru aplicarea Programului de sprijin sunt posibile ca urmare modificărilor legislative aduse, la începutul acestui an (prin L4/03.01.2023), legii nr. 153/2011 care se află la baza acestui program de sprijin financiar.

Programul de sprijin oferă un instrument flexibil și ușor de accesat, în vederea creşterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural-arhitecturală a fațadelor acestora, în concordanță cu planurile de urbanism și cu regulamentele locale aferente.

Municipiul Timișoara deține un bogat patrimoniu arhitectural, având cel mai mare număr de clădiri istorice clasate ca monument din România, iar conservarea moștenirii cultural este o prioritate pentru administrația locală. În urma inventarierii clădirilor de patrimoniu, în Timișoara au fost identificate 4 zone prioritare de intervenție: Zona I – Piața Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric și Elisabetin și Zona IV – zonele secundare Iosefin și Fabric.

Proiectul de hotărâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=C036F7A843216C97C225895E00451322

Recomandări și sugestii pot fi trimise pe adresa de e-mail: reabilitare.monumente@primariatm.ro

Administrație

Conacul de la Banloc – pol cultural și turistic de interes național

Publicat

pe

Conacul din localitatea timișeană Banloc, care s-a aflat în proprietatea Reginei Elisabeta fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria va fi transformat în centrul cultural, turistic și educational.

Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.

Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.

„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene cât și stabilirea de parteneriate.

Primii 5 ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.

Castelul de la Banloc a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil.

În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 – Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 – casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 – orfelinat, iar între 1983 şi 1991 – Şcoală cu clasele I-X.

În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.

Citeste mai mult

Administrație

PROGRAMUL Direcției de Evidență a Persoanelor din Timișoara, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

pe

În perioada 18 – 21 aprilie 2025, programul de lucru cu publicul la Direcția de Evidență a Persoanelor va fi modificat.

În această perioadă, va funcționa doar Biroul pentru înregistrarea deceselor, conform următorului program:

Vineri, 18 aprilie 2025: închis

Sâmbătă, 19 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Duminică, 20 aprilie 2025: închis

Luni, 21 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Reamintim că pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara atrage atenția privind respectarea regulilor pe șantiere

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara transmite un mesaj ferm către toți cei implicați în lucrări de construcții și demolări: șantierele bine gestionate încep cu documentații complete și respect față de mediu și comunitate.

Potrivit Regulamentului local privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări (HCL nr. 320/2022, completat cu HCL nr. 104/2025), toți generatorii de deșeuri din construcții au obligația de a depune anual Planul de gestionare a deșeurilor pentru activitățile din anul anterior. Termenul limită este 1 martie.

În 2025, numărul planurilor depuse a crescut față de anul anterior (26 de planuri până în aprilie 2025, față de 17 în 2024).

Primăria și Poliția Locală efectuează în mod constant verificări pe teren. Acțiunile nu vizează doar sancționarea, ci și prevenirea practicilor care afectează sănătatea, mediul și calitatea vieții tuturor timișorenilor.

În 2024, Direcția Generală a Poliției Locale a aplicat 375 sancțiuni (în baza HCL 320/2022 și HCL 333/2022) pentru fapte precum murdărirea carosabilului la ieșirea din șantiere, neamenajarea de rampe pentru spălarea roților, depozitare amestecată a deșeurilor pe amplasamentele de șantier, incendiere deșeuri pe organizările de șantier, predare deșeuri la persoane neautorizate, colectarea de deșeuri fără autorizație și nerespectarea autorizației de mediu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Poliția Locală în 2024 a fost de 3.670.000 lei. În 2025, până în prezent, au fost aplicate 119 sancțiuni în valoare de 396.500 lei.

Cele mai grave abateri au fost sancționate cu sume considerabile: o amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea autorizației de mediu (2024), respectiv 60.000 lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor pe șantier (2025).

Pentru persoanele fizice, Primăria a pus la dispoziție, gratuit, patru puncte de colectare prin aport voluntar – ușor de accesat și amplasate strategic în oraș. Acestea oferă o alternativă legală, sigură și responsabilă pentru eliminarea molozului rezultat din lucrări de renovare.

Calea Torontalului nr. 94

Calea Moșniței nr. 2-4

Str. A. Imbroane nr. 70

Str. Ovidiu Cotruș nr. 201

Program: Luni – vineri: 09:00 – 19:00

Sâmbăta: 08:00 – 16:00 (cu excepția Str. Ovidiu Cotruș: L–V 09:00–17:00)

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite