Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Timișoarei, adoptată

Publicat

pe

Consiliul Local Timișoara a adoptat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru perioada 2021-2027, un document strategic esențial care va ghida transformarea orașului în următorii ani.

Cei patru piloni pe care se bazează SIDU sunt dezvoltarea sustenabilă orientată spre nevoile comunității locale, investiții bazate pe specializare inteligentă și cunoaștere, valorificarea capitalului turistic și cultural oferit de titlul de Capitală Europeană a Culturii, creșterea coridoarelor verzi-albastre astfel încât Timișoara să devină o metropolă neutră din punct de vedere climatic.

Cele șase obiective strategice vizează următoarele aspecte:

OBIECTIV STRATEGIC O1  – creșterea calității vieții și a oportunităților de dezvoltare socială, la nivelul municipiului Timișoara și al localităților din Zona Urbană Funcțională prin îmbunătățirea serviciilor publice dedicate cetățenilor precum și prin îmbunătățirea și creșterea calității spațiului public urban;

OBIECTIV STRATEGIC O2   – dezvoltarea economică a municipiului Timișoara bazată pe noile tendințe din domeniul inovării, tehnologiei și cunoașterii, în domenii cu valoare adăugată mare și remunerare salarială înaltă;

OBIECTIV STRATEGIC O3  – dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Timișoara și ZUF bazată pe principii clare și ferme de schimbare a comportamentului de deplasare și folosirea mijloacelor alternative de deplasare;

OBIECTIV STRATEGIC O4   – dezvoltare durabilă ai municipiului și ai zonei sale urbane funcționale, cu angajamente clare legate de neutralitatea climatică, cu accent pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor;

OBIECTIV STRATEGIC O5  – definirea identității municipiului Timișoara și consolidarea poziției acestuia drept lider național în sectorul cultural-turistic și pol de atracție în rutele culturale și turistice europene;

OBIECTIV STRATEGIC O6   – consolidarea procesului prin care se impune ca model de administrație publică locală ce își fundamentează politicile publice pe un proces deschis, în colaborare cu toți cetățenii săi și în care inovația, sustenabilitatea și calitatea vieții sunt în centrul viziunii sale.

Strategia este însoțită de o listă de proiecte prioritare eligibile pentru finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Printre proiectele majore se numără:

  • Modernizarea infrastructurii de transport public
  •  Dezvoltarea de spații verzi și zone de agrement
  • Reabilitarea termică a clădirilor
  •  Implementarea de sisteme inteligente de gestionare a energiei
  •  Dezvoltarea de programe educaționale și de formare profesională

Lista de proiecte finanțabile Programul Regional Vest 2021-2027 poate fi consultată aici: https://assets.primariatm.ro/6da536a6-6f52-415b-b395-86adee55e2d6

Adoptarea SIDU este un moment crucial pentru Timișoara, marcând un pas important spre transformarea sa într-un oraș modern, sustenabil și prosper. Implementarea cu succes a strategiei va necesita o colaborare strânsă între Primărie, cetățeni, mediul de afaceri și societatea civilă.

Administrație

RESTRICȚII de circulație pentru autovehiculele de mare tonaj, pe drumurile județene

Publicat

pe

În perioada 9 iulie – 14 iulie 2024, având în vedere prognozele Administrației Naționale de Meteorologie, vor fi impuse restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Aceste restricții vor fi aplicate zilnic, între orele 10:00 și 20:00, pe toate drumurile administrate de Consiliul Județean Timiș.

Măsurile sunt luate în conformitate cu O.G. nr. 43/1997, art.44, alin. (2) și (3), privind regimul drumurilor cu modificările și completările ulterioare.

Sunt exceptate de la aceste restricții transporturile de persoane, animale vii și produse perisabile, vehiculele implicate în intervenții de urgență sau care acționează la lucrările de reparații pe drumurile gestionate de CJ Timiș, transporturile poștale, de echipamente de prim-ajutor, distribuție de carburanți, de mărfuri sub temperatură controlată, de vehicule avariate, apă și hrană în zone calamitate, transporturile funerare, precum și cele care vizează activități militare și salubrizarea stradală.

Dacă prognozele se vor modifica, perioada de restricții ar putea fi prelungită.

Citeste mai mult

Administrație

40 de locuri de parcare, în zona Modern din Timișoara

Publicat

pe

Din weekend, locuitorii din Modern au parte de 40 de spații noi de parcare în locul fostelor garaje.

Locurile au fost amenajate pe strada Eugen Pop. Primăria Timișoara, prin echipele Societății de Drumuri Municipale, a realizat parcarea din dale ecologice și a asfaltat căile de acces.

Urmează să fie trasate marcajele și să fie adus pământul necesar pentru spațiile verzi, care se vor amenaja în toamnă, când vor fi plantați și copaci.

Reamintim că primăria a amenajat peste 300 de locuri de parcare în cartierele orașului, prin proiectul de a elibera spațiile dintre blocuri de vechile garaje, majoritatea aflate în paragină.  Prin acest proiect, în locul construcțiilor degradate, locuitorii din Lipovei au la dispoziție 153 de locuri de parcare, cei din Șagului, 27, iar în Girocului, 153. De acum, și zona Modern oferă mai multe posibilități de a parca mașina în condiții civilizate.

Primăria Municipiului Timișoara a demarat la începutul anului prima etapă a proiectului prin care vizează demolarea a sute de garaje sau clădiri provizorii vechi, majoritatea degradate și amenajarea de locuri de parcare moderne, cu căi de acces și spații verzi.

Citeste mai mult

Administrație

Calea Stan Vidrighin este aproape complet reabilitată. RESTRICȚII de trafic

Publicat

pe

Începând cu 9 iulie, firma contractată de Primăria Timișoara pentru lucrări va turna ultimul strat de asfalt pe întregul bulevard.

Trecerile de pietoni și pista de biciclete vor fi aduse la același nivel pentru a asigura un drum accesibil tuturor.

În cadrul proiectului, Primăria Timișoara a modernizat linia dublă de tramvai pentru ca noile tramvaie să poată circula pe aici. De asemenea, au fost schimbate toate rețelele subterane de utilități: apă, gaz, canalizare, electrice, telecomunicații, iluminat public, semaforizare.

„Intrăm în ultima etapă a șantierului de pe Vidrighin, al treilea bulevard pe care l-am modernizat. O lucrare de peste 100 de milioane de lei pentru care am reușit anul trecut să atragem fonduri europene. La finalul lucrărilor timișorenii vor avea mai multe opțiuni de călătorie, unde fiecare se va simți în siguranță fie că e pieton, biciclist, utilizator de transport public sau șofer. De exemplu, pe toată linia 4, de pe Cetății, de asemenea modernizat complet, până pe Vidrighin și retur, timișorenii vor putea călători cu noile tramvaie pentru a ajunge la serviciu, la școală, universitate sau în alte cartiere din oraș”, anunță primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Operațiunea va avea loc într-o perioadă cu trafic redus și este împărțită în trei etape:

Se va turna stratul final de asfalt pe partea dreaptă a bulevardului (direcția înspre AEM). Traficul va fi închis pe cele două benzi.

Se va interveni la ajustarea cotelor pentru gurile de canalizare de pe partea stângă a bulevardului. Traficul va fi restricționat pe o singură bandă.

Se va turna stratul final de asfalt pe partea stângă a bulevardului. Traficul va fi închis pe cele două benzi.

Lucrările sunt estimate să dureze până cel târziu pe 16 august, în funcție de condițiile meteorologice. Intersecțiile vor fi restricționate doar atunci când se va lucra la ele. Restricțiile vor fi instituite etapizat, începând din 9 iulie.

Traficul pietonal nu va fi afectat, iar pe perioada lucrărilor, stațiile de transport public vor fi relocate temporar pentru a permite accesul timișorenilor.

La finalul investiției, spațiul verde va avea aproape 3.000 mp, cu 922 de arbori plantați în aliniament stradal, iar de-a lungul benzilor de circulație modernizate vor fi piste de biciclete și trotuare generoase. Modernizarea bulevardului Stan Vidrighin a inclus lucrări majore de schimbare a rețelelor subterane de electricitate, semaforizare, gaze, telecomunicații. Investiția a fost corelată cu un proiect de înlocuire a rețelei magistrale de apă – canal implementat de Aquatim.

Lucrările de execuție au început în aprilie 2022, sunt realizate de PORR CONSTRUCT SRL și au termen de finalizare 30 septembrie 2024. Valoarea totală a investiției este de 101.227.978 lei (TVA inclus), din care cofinanțare europeană de 67.548.089 lei (TVA inclus) prin Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite