Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Cel mai mare hackathon din sud-estul Europei, la Timişoara

Publicat

pe

Peste câteva zile, Timişoara va găzdui HackTM 2016, cel mai mare hackathon din sud-estul Europei. Începând de vineri, 20 mai, se va derula, practic, un adevărat maraton IT, însumând aproape 50 de ore de prezentări tehnice, programare şi multe altele.

Ediţia din 2016 a HackTM vine cu o premieră: evenimentul debutează printr-o zi de prezentări tehnice şi de dezvoltare personală. Şi asta, pentru că ne dorim să oferim participanţilor cât mai multe posibilităţi de a învăţa, din start, despre ce înseamnă să duci la capăt un proiect!

Vor fi prezentate tehnologii noi, care pot fi folosite în cadrul maratonului de programare. Subiectele sunt extrem de captivante! Poţi afla astfel detalii despre roboţii inteligenţi care pot fi „învăţaţi” să perceapă lumea din jurul lor.

Altă temă care aduce viitorul în prezent: cum se dezvolta maşinile care pot “vedea” şoseaua pe timpul nopţii. Poţi arunca o privire în lumea aparatelor conectate la internet, aşa numitul “Internet of Things”.

Vor fi prezentate echipamente hardware care pot fi programate să funcţioneze în moduri inovative, ca de exemplu pentru a realiza încuietori de uşi controlate de la distanţă, sau, de ce nu, toalete publice futuriste, care să comunice firmei de salubrizare când trebuiesc golite.

Nu vor lipsi nici prezentările din categoria Smart City şi nici cele ce evidenţiază rolul tehnologiei în viitorul educaţiei.

Experienţa ediţiilor trecute a HackTM a demonstrat că succesul unui proiect sau a unui produs nu ţine doar de latura tehnică. Ca urmare, organizatorii au programat sesiuni care să sensibilizeze participanţii vizavi de cât este de important designul unui produs, dar şi modul în care este el prezentat.

HackTM este organizat în tandem cu conferința internațională Smart Learning Ecosystems and Regional Development SLERD ce are loc în perioada 19-20 mai 2016 la Universitatea Politehnica Timișoara. Prezentările publice din cadrul conferințeisunt deschise și gratuite pentru cei care participă la HackTM 2016.

PROGRAMUL ZILEI DE VINERI, 20 MAI:
10:00   HackTalks 2016 Opening
10:30   Lag Compensation în Multiplayer Games (Răzvan Pat / iSoftBet)
11:00   Hacking the Design Spring (Ioana Iordan / New Haircut)
11:30   Big Data – Introduction (Radu Moldovan / Ness)
12:30   Break
13:30   Taming Big Data (Ivan Ivanov / Facebook)
            Efficient WiFi Chips for the IoT (Călin Crişan / SafeFleet)
14:00   Night Vision în Automotive (Felix Reste / Autoliv)
            Pragmatic Algorithms (Matthias Langer / Irian)
14:30   Intelligent Robots (Valentin Mureşan / Movidius)
            Source Code Quality Measurement by Means of Static Analysis (Tibor Bakota / Szeged IT Cluster)
15:00   Open Education (Diana Andone / UPT)
            Affordable IoT Wide Area Networks (Claudiu Suma / SafeFleet)
15:30   Detecting and Building What We Need: From Smart Learning Ecosystems
o Smart Cities (Carlo Giovanella / Universita di Roma)
            Developing an Effective Learning System (David Evans / JMEA Associates)
16:00   7 Steps for an Impactful Presentation (Paul Ardeleanu / SpeakersClub)
16:30   New Ways of Supporting Learning Across City 2.0 (Fred Garnett / London Knowledge Lab)
18:00   HackTM 2016 Opening Ceremony
18:30   Idea Pitching Session
19:00   Hacking Starts

Urmează, pe parcursul următoarelor două zile, o serie de sesiuni de programare. HackTM 2016 se încheie duminică, 22 mai la ora 18:00, când se anunţă echipele câştigătoare.  Vor fi premiate cele mai bune proiecte din fiecare categorie. De asemenea, proiectul cel mai impresionant și cu cea mai mare aplicabilitate va primi titlul HackTM Winner 2016.

HackTM 2016, în date şi cifre
Perioada de desfăşurare: 20–22 mai 2016;
Locaţie: Cantina UPT, din Complexul Studenţesc Timişoara;
Organizatorii evenimentului:Asociaţia Banat IT şi Timişoara Startup Hub.
8 categorii: Smart City, Education, Game Development, Robots, IoT (Internet of Things), eHealth, FinTech, Open;
Participanţi:peste 500 de programatori cu experienţă, dar şi începători,  grupaţi în echipe de maximum 5 participanţi;
Sponsori: peste 30 de companii si parteneri;
Aproape 100 de proiecte
Limba oficială a evenimentului: engleza

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif, în 7 mai

Publicat

pe

Conclavul format din 135 de cardinali electori se va întruni începând din 7 mai în Capela Sixtină, pentru a alege un nou Suveran Pontif, hotărârea fiind luată în cadrul celei de-a cincea „Congregații Generale“, care a avut loc luni dimineața, a anunţat luni Vaticanul.

În acest Conclav, care urmează să se desfăşoare după un ceremonial precis, elaborat de-a lungul secolelor, cei 135 de cardinali electori urmează să se reunească în Capela Sixtină pentru a alege în secret un succesor al lui Francisc.

Cardinalii vor lua parte, în acea dimineaţă, la o slujbă solemnă în Bazilica Sf. Petru, după care cei 135 de cardinali electori, în vârstă de până la 80 de ani, se vor reuni după-amiaza în capela Sixtină, în vederea scrutinului cu uşile închise.

Scrutinul poate dura mai multe zile.

În timpul Conclavului, cardinalii electori nu vor avea dreptul să comunice cu exteriorul, pe cale poştală sau telefonic.

Operaţiunile de vot vor continua până când un nume va fi susţinut de două treimi dintre cardinali.

În timpul Conclavului, două sesiuni de vot sunt prevăzute dimineaţa şi alte două după-amiaza.

Cardinalii, aşezaţi lângă fresca monumentală „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo, vor primi buletine de hârtie pe care scrie „Eligo in Summum Pontificem” („Îl aleg ca Suveran Pontif”) deasupra unui spaţiu liber.

Ei îşi introduc buletinul de vot într-o urnă, care este apoi deschisă.

În cazul în care numărul buletinelor nu corespunde cu numărul electorilor, acestea sunt arse şi se procedează imediat la un nou vot, conform Constituţiei.

Buletinele din cele două scrutine şi notiţe ale cardinalilor sunt apoi arse într-o sobă de către cardinalul şambelan – care asigură interimatul între cei doi papi.

Pe coşul sobei, pe care credincioşii îl văd din Piaţa Sf. Petru, iese un fum negru dacă nu a fost ales niciun papă.

Fumul este alb în cazul în care s-a ales un papă, prin adăugarea unor produse chimice,

Odată ales, noul Papă răspunde la două întrebări pe care i le adresează decanul de vârstă al cardinalilor – „Vă acceptaţi alegerea canonică ca Suveran Pontif?” şi „Pe ce nume vreţi să fiţi numit?”.

Răspunzând „da” la prima întrebare, alesul devine imediat Papă şi episcop al Romei.

Foto: Vatican News

 

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara va cumpăra 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice

Publicat

pe

Municipiul Timișoara va co-finanța, din bugetul local, achiziția a 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice.

Cele 40 de mijloace de transport moderne se adaugă celor aproape 150 de vehicule deja contractate în ultimii ani de municipalitate, ca parte a strategiei de modernizare a mobilității urbane.

„Fără bani europeni ar fi fost imposibil să modernizăm flota de transport la un asemenea nivel și într-un timp așa de scurt, doar din bugetul local. Ținta noastră este ca autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul să nu fie o alegere de compromis, ci prima și cea mai firească opțiune de deplasare în oraș pentru timișoreni. Mai e de lucru, dar suntem în direcția corectă și vom continua efortul de modernizare al transportului public local”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 234 milioane lei, din care 179 milioane lei finanțare nerambursabilă prin Programul Regional Vest 2021–2027, componenta Mobilitate Urbană Sustenabilă. Primăria Timișoara asigură o co-finanțare de 55 de milioane de lei.

Municipiul Timișoara propune achiziția a 10 tramvaie noi, cu cel puțin 150 de locuri fiecare. Acestea vor înlocui garniturile vechi de pe liniile 7 și 9 și vor completa flota de tramvaie Bozankaya deja achiziționată.

Pe traseele din Timișoara ar urma să circule și 10 troleibuze cu baterii care vor înlocui actualele modele diesel, depășite din punct de vedere tehnic. Totodată, finanțarea europeană permite achiziția a 20 de autobuze electrice de 12 metri. Acestea vor completa flota de autobuze electrice, moderne, alături de cele 44 care circulă deja în Timișoara.

Valoarea proiectelor:

– 10 tramvaie – valoare totală 135,7 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 99,4 milioane lei

– 10 troleibuze cu baterii – valoare totală 27,2 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 22,9 milioane lei

– 20 autobuze electrice – valoare totală 71,2 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 60,4 milioane lei

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

A început Programul Noua Casă 2025. Ce proprietăți imobiliare pot fi cumpărate

Publicat

pe

Ministerul de Finanţe a aprobat plafonul de garantare în valoare de 500 de milioane de lei pentru Noua Casă 2025, programul devenind astfel operațional.

Conform Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru ­Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), creditele garantate de stat prin Noua Casă vor fi acordate de 13 bănci cărora Fondul le-a alocat plafoane de garantare.

Prin program, persoanele fizice pot achiziționa următoarele tipuri de proprietăți imobiliare: locuințe noi pentru care documentele de recepție s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; locuinţe consolidate seismic în ultimii 5 ani; locuințe care au mai mult de 5 ani de la data recepției sau a consolidării seismice.

Pentru credite este necesar un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie pentru toate categoriile de locuinţe – vechi, noi sau consolidate -, cumpărate cu maximum 70.000 de euro, respectiv de minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor noi, cumpărate cu sume între 70.001 şi 140.000 de euro.

Pentru creditele sub 70.000 de euro, procentul maxim de garantare este de 50%, iar pentru creditele între 70.001 și 140.000 de euro, procentul maxim de garantare este de 60%.

Programul permite şi achizițio­narea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000, respectiv 140.000 de euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%, potrivit ghidului Noua Casă 2025, de pe site-ul www.fngcimm.ro.

Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât şi prin comisionul de administrare de 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei. Programul continuă să beneficieze de condiţii preferenţiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieţei, în ceea ce priveşte nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii.

Cele 13 bănci care participă la program sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Tran­silvania, ING Bank, Raiffei­sen Bank, Libra Internet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank şi Techventures Bank. Astfel, românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă pot apela la una dintre aceste bănci pentru întocmirea dosarului de credit şi înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat.

De la lansarea programului Prima Casă, în 2009, până la finele anului 2024, FNGCIMM a acordat 334.048 de garanţii, în valoare totală de 31,6 miliarde de lei, ce au susţinut credite totale de peste 64 de miliarde de lei.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite