Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Cel mai mare hackathon din sud-estul Europei, la Timişoara

Publicat

pe

Peste câteva zile, Timişoara va găzdui HackTM 2016, cel mai mare hackathon din sud-estul Europei. Începând de vineri, 20 mai, se va derula, practic, un adevărat maraton IT, însumând aproape 50 de ore de prezentări tehnice, programare şi multe altele.

Ediţia din 2016 a HackTM vine cu o premieră: evenimentul debutează printr-o zi de prezentări tehnice şi de dezvoltare personală. Şi asta, pentru că ne dorim să oferim participanţilor cât mai multe posibilităţi de a învăţa, din start, despre ce înseamnă să duci la capăt un proiect!

Vor fi prezentate tehnologii noi, care pot fi folosite în cadrul maratonului de programare. Subiectele sunt extrem de captivante! Poţi afla astfel detalii despre roboţii inteligenţi care pot fi „învăţaţi” să perceapă lumea din jurul lor.

Altă temă care aduce viitorul în prezent: cum se dezvolta maşinile care pot “vedea” şoseaua pe timpul nopţii. Poţi arunca o privire în lumea aparatelor conectate la internet, aşa numitul “Internet of Things”.

Vor fi prezentate echipamente hardware care pot fi programate să funcţioneze în moduri inovative, ca de exemplu pentru a realiza încuietori de uşi controlate de la distanţă, sau, de ce nu, toalete publice futuriste, care să comunice firmei de salubrizare când trebuiesc golite.

Nu vor lipsi nici prezentările din categoria Smart City şi nici cele ce evidenţiază rolul tehnologiei în viitorul educaţiei.

Experienţa ediţiilor trecute a HackTM a demonstrat că succesul unui proiect sau a unui produs nu ţine doar de latura tehnică. Ca urmare, organizatorii au programat sesiuni care să sensibilizeze participanţii vizavi de cât este de important designul unui produs, dar şi modul în care este el prezentat.

HackTM este organizat în tandem cu conferința internațională Smart Learning Ecosystems and Regional Development SLERD ce are loc în perioada 19-20 mai 2016 la Universitatea Politehnica Timișoara. Prezentările publice din cadrul conferințeisunt deschise și gratuite pentru cei care participă la HackTM 2016.

PROGRAMUL ZILEI DE VINERI, 20 MAI:
10:00   HackTalks 2016 Opening
10:30   Lag Compensation în Multiplayer Games (Răzvan Pat / iSoftBet)
11:00   Hacking the Design Spring (Ioana Iordan / New Haircut)
11:30   Big Data – Introduction (Radu Moldovan / Ness)
12:30   Break
13:30   Taming Big Data (Ivan Ivanov / Facebook)
            Efficient WiFi Chips for the IoT (Călin Crişan / SafeFleet)
14:00   Night Vision în Automotive (Felix Reste / Autoliv)
            Pragmatic Algorithms (Matthias Langer / Irian)
14:30   Intelligent Robots (Valentin Mureşan / Movidius)
            Source Code Quality Measurement by Means of Static Analysis (Tibor Bakota / Szeged IT Cluster)
15:00   Open Education (Diana Andone / UPT)
            Affordable IoT Wide Area Networks (Claudiu Suma / SafeFleet)
15:30   Detecting and Building What We Need: From Smart Learning Ecosystems
o Smart Cities (Carlo Giovanella / Universita di Roma)
            Developing an Effective Learning System (David Evans / JMEA Associates)
16:00   7 Steps for an Impactful Presentation (Paul Ardeleanu / SpeakersClub)
16:30   New Ways of Supporting Learning Across City 2.0 (Fred Garnett / London Knowledge Lab)
18:00   HackTM 2016 Opening Ceremony
18:30   Idea Pitching Session
19:00   Hacking Starts

Urmează, pe parcursul următoarelor două zile, o serie de sesiuni de programare. HackTM 2016 se încheie duminică, 22 mai la ora 18:00, când se anunţă echipele câştigătoare.  Vor fi premiate cele mai bune proiecte din fiecare categorie. De asemenea, proiectul cel mai impresionant și cu cea mai mare aplicabilitate va primi titlul HackTM Winner 2016.

HackTM 2016, în date şi cifre
Perioada de desfăşurare: 20–22 mai 2016;
Locaţie: Cantina UPT, din Complexul Studenţesc Timişoara;
Organizatorii evenimentului:Asociaţia Banat IT şi Timişoara Startup Hub.
8 categorii: Smart City, Education, Game Development, Robots, IoT (Internet of Things), eHealth, FinTech, Open;
Participanţi:peste 500 de programatori cu experienţă, dar şi începători,  grupaţi în echipe de maximum 5 participanţi;
Sponsori: peste 30 de companii si parteneri;
Aproape 100 de proiecte
Limba oficială a evenimentului: engleza

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Echinocțiul de primăvară. Începe primăvara astronomică

Publicat

pe

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, urmează echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.

El se produce în 20 martie, la ora 11.01, când longitudinea astronomică a Soarelui revine la valoarea de zero grade, informează reprezentanții Observatoului Astronomic „Amirel Vasile Urseanu“.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Citeste mai mult

Locale

Stagii de practică și formare profesională pentru peste 2000 de elevi din Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara sprijină participarea a peste 2.000 de elevi la stagii de practică, programe de mentorat și formare profesională. Primăria va aloca fonduri pentru implementarea unor proiecte care oferă tinerilor din învățământul profesional și tehnic oportunitatea de a-și dezvolta abilități esențiale și de a se pregăti mai bine pentru viitoarea carieră.

„Timișoara are nevoie de forță de muncă specializată, iar tinerii care aleg să învețe o meserie au un rol major în dezvoltarea orașului. Îi sprijinim prin programe de practică și mentorat, dar și prin investiții majore, cum e viitorul Campus pentru Învățământ Dual, pe care îl avem în lucru. Viitorul Timișoarei se bazează pe oameni bine pregătiți și calificați”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Instituțiile incluse în programele de formare și specializare sunt: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Tehnologic I.C. Brătianu (cu două proiecte), Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Colegiul Tehnic E. Ungureanu, Colegiul Tehnic Henri Coandă și Colegiul Economic F.S. Nitti.

Proiectele sunt finanțate din fonduri europene, iar sumele asigurate de municipalitate vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Co-finanțările Primăriei Timișoara pentru implementarea proiectului în acest an variază între 174.000 și 2 milioane de lei.

Reamintim, primăria, universitățile, școlile și mediul de afaceri vor asigura tinerilor condiții moderne de învățare și practică la campusul dual. Este un proiect major care va contribui și la dezvoltarea economică a orașului prin asigurarea unei forțe de muncă pregătită în domenii precum mecanică, robotică, industria apei sau horeca. Campusul va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală și teren de sport și un centru digital.

Proiectele pot fi consultate online: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl

 

Citeste mai mult

Locale

Concursul național iTEC, ediția 2025, la Timișoara

Publicat

pe

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara), în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, anunță a XVIII-a ediție a concursului național iTEC, ce va avea loc în perioada 4-6 aprilie.

iTEC este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu pasionați de domeniul IT, oferindu-le acestora un cadru perfect de învățare, dar și de a pune în aplicare cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu.

Această ediție este una specială, deoarece oficial a fost integrat în Calendarul Proiectelor Educative și Extrașcolare Județene Timiș, ocupând poziția 13 în clasament.

Structura concursului cuprinde atât probe lungi, desfășurate într-un interval de 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică).

Probele lungi, de 40 de ore, ale acestei ediții sunt: Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development și AI Development, ce se vor desfășura fizic în Timișoara, în perioada 4-6 aprilie 2024.

Pe durata concursului, participanții vor avea parte de activități recreative, pentru menținerea energiei echipelor și a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodată, vor avea loc ateliere, care să îi ajute să-și ducă la capăt proiectele din cadrul competiției.
Înscrierile au început din data de 3 martie pe site-ul itec.ro și vor dura până la data de 21 martie.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vizitați site-ul proiectului itec.ro, pagina noastră de facebook iTEC și contul de instagram iTEC, unde vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum: Liga AC LABS, UniHack, iTEC, RoboTEC, UPT Campus Explorer AC și ISWinT.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite