Ne găsiți și pe:

Actualitate

Consiliul Concurenţei cere ieftinirea benzinei

Publicat

pe

Consiliul Concurenţei a venit cu un set de măsuri pentru stimularea concurenţei pe piaţa carburanţilor, între acestea numărându-se crearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor, precum şi găsirea unor soluţii pentru intrarea pe piaţă a marilor lanţuri de magazine.

În ultima perioadă, în România preţul litrului de benzină standard se situează în jurul valorii de 4,50 lei.

Piaţa carburanţilor s-a aflat sub monitorizarea Consiliului Concurenţei, instituţie care a emis şi un set de măsuri menit să stimuleze concurenţa pe o piaţă „foarte concentrată”. „Piaţa comercializării carburanţilor din România este foarte concentrată, ceea ce are un impact determinant asupra concurenţei. De aceea, în urma monitorizărilor pe care le-am efectuat, am elaborat câteva recomandări ce ar trebui să conducă la creşterea concurenţei în acest domeniu, principalii beneficiari fiind consumatorii finali”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat citat de Agerpres.

Astfel, consiliul recomandă creşterea sau diversificarea ofertei de carburanţi prin intrarea pe piaţa carburanţilor a marilor lanţuri de hiper/supermarketuri prezente în România, o practică întâlnită în alte state europene precum Franţa, Germania sau Marea Britanie. Instituţia nu doar că susţine eventuale demersuri făcute în acest sens de marii retaileri, ci se angajează să identifice şi aspectele care „îngreunează/împiedică deschiderea de benzinării”, iar în limitele prevederilor legale „va încerca să găsească şi soluţii care să faciliteze accesul pe această piaţă”.

Printre propunerile Consiliului Concurenţei se numără şi crearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi. Aceasta va avea rolul de a stimula concurenţa prin preţ dintre operatorii economici, pe de o parte, dar şi de a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ. Tot în ceea ce priveşte calitatea carburanţilor, Consiliul Concurenţei propune Ministerului Energiei şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri publicarea rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanţilor.

„Pentru a creşte presiunea concurenţială, pe de o parte, dar şi pentru a asigura o bună informare a consumatorilor, Consiliul Concurenţei recomandă publicarea pe site-ul web al ministerului o situaţie centralizată lunară/semestrială cu privire la rezultatele testelor efectuate. Aceasta ar trebui să conţină denumirea companiilor controlate, localizarea benzinăriilor care au făcut obiectul controlului, precum şi rezultatul testelor efectuate”, se mai precizează în comunicatul CC. De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Transporturilor instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conţină date referitoare la numele companiei care deţine benzinăria, poziţia la care se află pe autostradă şi preţurile practicate.

O altă propunere a Consiliului Concurenţei se referă la eliminarea barierelor la intrarea pe piaţa carburanţilor, instituţia recomandând, între altele, reducerea perioadei de autorizare a construcţiei de noi staţii de distribuţie de carburanţi.

O mai mare concurenţă între distribuitorii de carburanţi va duce, implicit, şi la un preţ mult mai bun pentru consumatori.

În ultima perioadă, preţul petrolului s-a prăbuşit pe piaţa internaţională, iar la benzinăriile din România preţul carburanţilor a suferit şi el modificări, un litru de benzină standard situându-se, în Capitală, în jurul valorii de 4,50 lei.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Locale

Wedding Days. Primul târg de nunti al sezonului 2023, la Timişoara

Publicat

pe

În perioada 14 – 16 octombrie 2022, se va desfăşura primul târg de nunți destinat sezonului 2023, Wedding Days.

Gazda evenimentului va fi Colosseum Timişoara Ballroom (Complex Totalco, strada Calea Timișoarei, nr. 6, Giroc ), un complex de 2 săli de evenimente, foarte elegante și foarte bine cunoscute în domeniul organizărilor de evenimente din Timișoara.

Vizitatorii vor putea să vadă ultimele tendințe în materie de nunți şi botezuri şi îşi vor putea alege furnizori din domeniul destinat evenimentelor: flori, decor de vis, invitații, muzică, foto-video etc.

De asemenea, saloanele de rochii de mireasă vor prezenta oferte speciale, fie că va fi vorba de reducerile toamnei fie de cele mai noi tendințe pentru anul 2023.

Punctul forte al evenimentului va fi prezentarea noilor modele de rochii de mireasă care se vor putea achiziționa la prețuri foarte bune numai în perioada târgului. În cadrul târgului va fi organizată și ziua marilor reduceri, White Friday Sale, când unii furnizor de servicii vor prezenta oferte de nerefuzat la prețuri reduse.

De asemenea, printre expozanți se vor regăsi cofetării cu cele mai atractive oferte de torturi, magazine de verighete, cabina foto, servicii de make-up și hair styling.

Programul de vizitare va fi:

Vineri, 14 septembrie 2022, între orele 14.00 – 20.00

Sâmbătă, 15 septembrie 2022, între orele 10.00 – 20.00

Duminică, 16 septembrie 2022, între orele 10.00 – 17.00

Biletul de intrare costă 10 lei/persoană.

Citeste mai mult

Administrație

Heliport pe Aerodromul Cioca din Timișoara

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Timiş investeşte 1,6 milioane de lei pentru construirea unui heliport pe Aerodromul Cioca, aflat la ieşire din Timişoara, unde vor putea ateriza elecopterele SMURD, ambulanţe private şi chiar cel mai mare elicopter al Forţelor Aeriene Românie, Mi-17.

Consiliul Judeţean Timiş a anunțat joi că a fost semnat contractul de execuţie, iar în data de 10 octombrie vor începe lucrările.

„Serviciile achiziţionate prevăd şi asigurarea unor utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj (grup generator de avarie, lămpi balizaj, sistem luminos de aliniere la decolare, sistem APAPI, proiectoare, semnalizatoare, balizaje conice, etc.). Pe heliportul care urmează a fi construit va putea ateriza chiar şi cel mai mare elicopter din dotarea Forţelor Aeriene Române. Acesta va putea fi folosit şi pentru operaţiunile de salvare de tip Medevac şi SMURD. Noul heliport va spori gradul de disponibilitate a serviciilor medicale, printr-o mai bună acoperire a teritoriului şi reducerea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă. De asemenea, obiectivul va putea genera venituri la bugetul judeţului prin utilizarea heliportului de către persoane private”, se arată în comunicat.

Suma investită în primă fază este de 1.6 milioane lei, iar în perioada imediat următoare, Direcţia de Prestări Servicii Timiş, din cadrul CJ Timiş, va lansa o nouă procedură de achiziţie, de această dată fiind vorba de dotările necesare operaţionalizării heliportului şi pistei de rulare din incinta aerodromului.
Odată cu recepţia lucrărilor de amenajare, vor fi depuse către Autoritatea Aeronautică Civilă toate documentele necesare în privinţa autorizării şi certificării celor două obiective.
La licitaţia organizată de Direcţia de Prestări Servicii din cadrul CJ Timiş, pentru amenajarea viitorului heliport de la aeroportul utilitar a fost înscrisă o singură ofertă, cea a T.T. & Co SOLARIA GRUP (Leader) în asociere cu ABC Development Aviation SRL.

Citeste mai mult

Locale

Polițist local reținut după ce a fost prins că falsifica amenzi

Publicat

pe

Un poliţist local din localitatea Dumbrăviţa de lângă Timişoara a fost reținut pentru 24 de ore după ce în urma unei percheziţii făcută de IPJ Timiş, a fost acuzat că falsifica amenzi şi în acest fel aduna bani la bugetul local.

Bărbatul întocmea procesele verbale de amendă şi le semna, deşi oamenii nu au încălcat legea.

Agentul de Poliţie Locală Richard Meleşcanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi este cercetat pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, după ce a fost depistat că obişnuia să falsifice amenzi.

Agentul întocmea procese verbale de amendă şi le semna în locul celor pe care îi ”amenda”. La un moment dat, aceştia aflau că au de plătit amenzi. Cei mai mulţi achitau sumele, banii intrând în bugetul local.
Poliţiştii de la IPJ Timiş au făcut, miercuri, o percheziţie la sediul Poliţiei Locale Dumbrăviţa şi au ridicat mai multe documente, dar şi pe poliţistul local. Acesta a fost dus la audieri, apoi a fost reţinut.
Reprezentanţii Primăriei Dumbrăviţa au transmis un comunicat de presă, joi, în care au precizat  că instituţia colaborează cu anchetatorii.
„Miercuri, 28 septembrie 2022, IPJ Timiş, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat o percheziţie la sediul Poliţiei Locale Dumbrăviţa, percheziţie care viza ridicarea unor documente. Instituţia colaborează cu organele de urmărire penală în vederea respectării principiului aflării adevărului. Precizăm că pe perioada desfăşurării anchetei nu pot fi divulgate date şi informaţii privitoare la caz, pentru a nu influenţa rezultatul anchetei”, transmite Primăria Dumbrăviţa.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite