Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Concert Subcarpați, în cadrul FEST-FDR 2017. Accesul este liber

Publicat

pe

FEST-FDR2017 propune spectatorilor un week-end plin de evenimente, două zile pline, două zile care demonstrează, dacă mai era nevoie, extrema diversitate a festivalului și marea sa deschidere înspre toate aspectele care conturează profilul individual și social al omului contemporan.

Astfel, sâmbătă, 20 mai, de la ora 21, la Sala 2, compania clujeană Váróterem Projekt  prezintă Marți – spectacol choirtemporan, performance care îmbină drama și comedia neagră, ironic, la limita teatrului absurd, vorbind, de fapt, despre viață. Ideea pe care o subliniază  realizatorii spectacolului – Csepei Zsolt, Sipos Krisztina și echipa – este că singurul lucru pe care ne putem baza este imaginația. În rest, totul este relativ.

Spectacolul este precedat, de la ora 20,30, în foaierul Sălii 2, de o foarte interesantă lansare de carte despre unul dintre regizorii care au marcat regia de teatru românească – Alexandru Tocilescu, volumul, apărut sub egida Fundației Culturale „Camil Petrescu”, fiind prezentat de teatrologul Oana Borș.

De asemenea, în aceeași idee a multitudinii de perspective ale conceptului identitate, Teatrul Național din Timișoara prezintă, în afara festivalului, în aceeași zi, de la ora 18, în Sala Mare, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, comedia românească prin excelență, spectacol semnat de Ada Lupu Hausvater.

Duminică, 21 mai, de la ora 17, la Studio „Uțu Strugari” publicul are șansa reîntâlnirii cu Gheorghe Visu, Mihaela Teleoacă și Lucian Pavel într-un spectacol marca Matei Vișniec – Nina sau Despre fragilitatea pescărușilor împăiați, o posibilă urmare a celebrei piese cehoviene Pescărușul. Spectacolul Teatrului de Comedie, în regia lui Alexandru Maftei, recreează universul cehovian în întreaga sa duioșie: „Cortine se ridică și cad în fața personajelor pe care A .P. Cehov le-a lăsat în seama scenei de mai bine de 100 de ani. Pentru Matei Vișniec, catifeaua grea nu le întrerupe existența, cortina cade imperfect și dramaturgul vede, fără surprindere, cât de prost trage Konstantin Gavrilovici Treplev. Atât de prost, încât și a doua lui tentativă de sinucidere eșuează răsunător și face posibilă reîntâlnirea, după douăzeci de ani, cu Nina și cu tot ce a atins amorul bolnav pentru ea…”, notează regizorul Alexandru Maftei.

Tot duminică, de la ora 19,00, la Sala 2, Centrul de Proiecte Culturale București – ARCUB  prezintă spectacolul Obsesii de Claudiu Sfirschi–Lăudat, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, o fascinantă întâlnire cu un univers feminin fracturat, cu o identitate în criză, o partitură de forță pentru o actriță pe măsură – Cerasela Iosifescu.

Prima săptămână de festival se încheie cu un eveniment special. Teatrul Național extinde spațiul de spectacol al Sălii 2 în parc – Parcul Civic, transformându-l într-o fabuloasă scenă de concert pe care va urca una dintre cele mai vizionare trupe din România: Subcarpați. Duminică, de la ora 21,30, împreună în parcul din jurul Sălii 2, vom putea spune din nou că „oamenii sunt încă frumoși”. Concertul, unul dintre evenimentele outdoor ale festivalului,  se înscrie, în egală măsură, în „Open Air Hall” – program de interacțiune culturală prin care Teatrul Național oferă spectacole în aer liber – atât publicului său, cât și unui public întâmplător, încă necunoscut. Accesul la concertul Subcarpați este liber.

FEST-FDR2017, eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, continuă și săptămâna viitoare cu spectacole de teatru, de dans, în aer liber, itinerante etc., transformând orașul într-o destinație culturală excepțională.

Biletele la toate spectacolele din cadrul FEST-FDR2017 pot fi achiziționate, în limita locurilor disponibile,  de la Agențiile Teatrului Național (agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și agenția „Sala 2”, Parcul Civic), în fiecare zi între orele 11 – 19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

 

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite