Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Doliu în breasla artiștilor bănățeni. Petrică Moise a murit din cauza COVID-19

Publicat

pe

Interpretul de muzică populară din Banat Petrică Moise a murit, sâmbătă seară, la spital, unde era internat după ce s-a infectat cu SARS CoV-2.

El nu se vaccinase împotriva COVID-19 şi se afla internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara de câteva zile.

Petrică Moise nevaccinat împotriva virusului şi starea sa s-a agravat.
Petrică Moise a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi şi compozitori bănăţeni de muzică populară, iar muzică lui a depăşit graniţele Banatului şi ale ţării.
Petrică Moise este interpretul imnului neoficial al Banatului, cântecul „Iorgovan, frumoasă floare”.

Prietenii și colegii de breaslă au postat mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare, după trecerea în neființă a cântărețului.

„Ansamblul Profesonist Banatul își ia, cu nesfârșită tristețe, rămas bun pentru eternitate de la Petrică Moise, artist și prieten a cărui amintire va rămâne neștearsă, luminoasă și caldă în inimile colegilor de breaslă și ale tuturor celor ce i-au iubit muzica. Întreg Banatul folcloric și cultura română însăși sunt profund îndoliate de moartea unuia dintre cei mai mari artiști ai săi, înălțat către Ceruri la vârsta de 74 de ani”, a transmis Ansamblul Profesionist Banatul pe pagina de Facebook.

„Un titan al muzicii populare bănățăne – Petrica Moise – ne-a părăsit s-a dus să cânte printre ingeri…O voce emblematică a Banatului, din păcate nu mai este. Dumnezău să te odihnească în pace…Odihnă și lumină veșnică, printre ingeri, maestre ..“, a scris Mariana Matias, pe Facebook.

„Nu te vom uita niciodată, prieten drag al Ansamblului Timișul! ai fost şi vei rămâne un om minunat! Zbor lin spre cer, suflet bun!“, este mesajul Ansamblului Timișul.

„A plecat dintre noi marele artist Petrica Moise. Un creator si un interpret extraordinar al muzicii traditionale din zona Banatului! Drum lin!“ – este mesajul Iulianei Tudor, prezentator și realizator de emisiuni la TVR1.

 

Petrică Moise – o viață dedicată cântecului bănățean

La 19 iunie 1947 la Chișoda în județul Timiș se naște într-o familie de pauri banațeni unicul fiu a lui Aurel si Persida Moise, Petru nume dat astfel pentru că urma la ortodocși, in 29 iunie,sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.

Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție. Dupa absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj si component al ansamblului Marțișorul al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș.

Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionsist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele tarii si in strainatate.

Face turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocarlia din București.

Deși e supranumit de colegi profesorul nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare facută la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Sebia.

Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului și este alcătuita din Ionicuț Butan – clarinet; Remus Vălungan – chitară acustică; Mircea Ardeleanu – țambal; Costel Haida – contrabas; Ilie Vincu – vioară și Radu Vincu – vioară.

Un artist de excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise nu este numai un interpret ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni. (wikipedia.org)

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite