Ne găsiți și pe:

Cultură

Dudeştii Noi a primit titlul de „Sat cultural al României”

Publicat

pe

În acest an, titlul de „Sat cultural al României” a fost acordat pentru 22 de localităţi, printre care şi Dudeştii Noi din judeţul Timiş.Organizatorii competiţiei şi-au luat angajamentul de a găsi finanţări pentru proiectele comunelor câştigătoare şi de a le promova în cadrul diferitelor evenimente.

În cadrul celei de-a treia ediţii a competiţiei „Satele culturale ale României”, organizată de Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România” în parteneriat cu Ambasada Franţei în România şi Delegaţia Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, 22 de localităţi au primit titlul de `Sat cultural al României”, cel mai mare punctaj fiind obţinut de comuna Drăguş din judeţul Braşov, fiind urmată de Sângeorgiu de Mureş (Mureş) şi Ciocăneşti (Suceava).

Celelalte sate culturale sunt: comuna Arcani, judeţul Gorj, Costeşti (Vâlcea), Şişeşti (Mehedinţi), Polovragi (Gorj), Prundeni (Vâlcea), Vorona (Botoşani), Miroslava (Iaşi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Bacia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Văcăreni (Tulcea), Corneşti (Cluj).

Nicolae Marghiol, preşedinte executiv al Asociaţiei „Cele mai Frumoase Sate din România” (AFSR), organizator al competiţiei, alături de partenerii săi, Ambasada Franţei în România şi Delegaţia Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, a declarat că îşi ia angajamentul de a găsi finanţări pentru proiectele comunelor câştigătoare, de a le promova în cadrul diferitelor evenimente.

„Cum se va întâmpla şi la noi – şi se întâmplă deja în Italia, în Franţa -, sunt sate care dispar. Vor dispărea şi în România. Probabil un sfert din satele româneşti vor dispărea. Asta înseamnă modernitatea. Civilizaţia ne împinge să venim către oraşe. Şansa noastră este ca o parte dintre comunele României să poată supravieţui prin agricultură, turism rural şi cultură”, a spus el, subliniind totodată importanţa dezvoltării infrastructurii.

Ceremonia de decernare a titlu¬rilor a fost organizată, zilele trecute, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

„Satele culturale ale României” este un program AFSR inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și al Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc. Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an minimum cinci evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri etc. – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.

Cultură

Schimb de experiență. CJ Timiș prezent la Novi Sad – capitală culturală europeană

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad, Serbia, la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de către administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, acesta a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu vecinii noștri sârbi în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul Județean este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.

Citeste mai mult

Cultură

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara. Ce cursuri sunt organizate

Publicat

pe

Școala de Arte din Timișoara, considerată „magnet de talent” și rampă de lansare în cariere artistice, face o nouă rundă de înscrieri în clasele sale, în perioada 10 -21 ianuarie 2022.

Profesori, instructori, corepetitori, săli de clase dotate cu cea mai performantă aparatură, o clădire istorică în care arta și-a găsit întotdeauna o sublimă formă de exprimare, o atmosferă creativă și prietenoasă: 18 specializări reprezintă oferta Școlii de Arte din Timișoara.

Cursurile de formare artistică sunt următoarele: canto muzică populară, canto muzică ușoară, canto muzică clasică, muzică religioasă, cantori bisericești, pictură, grafică, pictură pentru copii, sculptură (gips, piatră, lemn), pictură, artă decorativă, tehnici în icoană, design vestimentar și de interior, cine-foto, dans modern, balet pentru copii, instructor dans popular- dansuri populare, curs meșteșugari (cioplitori în lemn, olărit, ceramică, artă decorativă), vioară, pian, acordeon/armonică sârbească, safoxon sopran, taragot, saxofon alto, clarinet, orgă electronică, chitară.

Evaluările vor avea loc în perioada 25 – 26 ianuarie, între orele 12:00 – 17:00, iar rezultatele vor fi afișate în 31 ianuarie 2022. Cursurile încep din 01 februarie 2022.

Mai multe detalii găsiți aici: https://ccajt.ro/scoala-de-arte/ .

Citeste mai mult

Cultură

„Povestea celor două piane“, de Revelion, în Piața Libertății din Timișoara

Publicat

pe

Muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor prezenta spectacolul „Povestea celor doua piane“, de Revelion, pe scena din Piaţa Libertăţii, aflată în centrul municipiului Timişoara.

Cei doi vor avea mai multi invitaţi în cadrul spectacolului, care este programat vineri, de la ora 20.30.

„Dacă de 1 decembrie am început cu un dialog incendiar între trupa de rock TM GROOVE şi Ansamblul Timişul, vă propunem să încheiem anul tot cu un spectacol inedit, de aducere împreună a doi muzicieni timişoreni preţuiţi şi iubiţi – Cari Tibor şi Teo Milea, într-o seară specială, de stat la poveşti, între două piane şi invitaţii lor: acordeonistul bulgar Ilko Gradev, violoncelistul clujean Attila Szabo, violonista Georgiana Marcela Rădulescu, bateristul Adrian Şchiopu, trompetistul Petre Ionuţescu şi flautistul Ionuţ Cădariu”, se menționează într-un comunicat de presă, transmis luni, de Casa de Cultură a municipiului Timişoara.
Evenimentul va începe vineri, 31 decembrie, la ora 20.30, în Piaţa Libertăţii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite