Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Musica Ricercata, la Timișoara. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

Musica Ricercata Festival Op. 7 | Vive la Révolution! aduce la Timișoara, în perioada 3 – 24 noiembrie 2024, artiști consacrați la nivel internațional, precum: Arnaud Marzorati & Les Lunaisiens, Carlo Vistoli & Akademie Für Alte Musik Belin, Jordi Savall & Hespèrion XXI & Tembembe Ensamble Continuo.

„2024 nu înseamnă doar 35 de ani de la Revoluția începută la Timișoara pe 16 decembrie 1989, ci și 235 de ani de la începutul Revoluției Franceze, unul din principalele puncte de cotitură ale istoriei. Acest eveniment care a zguduit întregul continent nu a schimbat doar paradigma socială, prin apariția Drepturilor Omului, ci, în sens mai larg, a modificat radical întreaga gândire și creație. Tocmai de aceea, ediția din acest an a Musica Ricercata Festival, ca o continuare a ediției precedente în care Iluminismul era în prim-plan, este îndreptată spre toate tipurile de revoluții, de la cele sociale și politice, la cele artistice (vizuale sau sonore), sau ale marilor descoperiri (științifice sau teritoriale). Unele dintre cele mai importante nume ale muzicii vechi vor fi prezente la Timișoara, susținând recitaluri și concerte care aduc în fața publicului diversele forme ale revoluțiilor: Jordi Savall alături de Hesperion XXI și Tembembe Ensamble între-un program cu muzică din barocul spaniol și sud-american, Carlo Vistoli împreună cu Akademie für Alte Musik Berlin cu un concert în care muzica lui Bach și Händel va fi contrapusă muzicii lui Vivaldi, Arnaud Marzorati și Les Lunaisiens într-un program cu lucrări din timpul Revoluției Franceze, Juan Pérez Floristán va interpreta la fortepiano compoziții de Beethoven și Dussek inspirate de Revoluția Franceză.

Tot în 2024, se împlinesc și 270 de ani de la sfințirea Domului Romano-Catolic, ocazie cu care Musica Ricercata va interpreta Misa Trinității de Michael Haydn, o lucrare care, conform mai multor surse, a fost interpretată în 1754 la Timișoara.”, spune maestrul Gabriel Bebeșelea, directorul artistic al Festivalului.

Tot în cadrul acestei ediții, Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea, alături de violonistul Florin Iliescu, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta lucrări care au făcut parte din revoluții sonore sau chiar sociale.

Workshop-urile vor fi nelipsite din cadrul acestei ediții, iar la toate acestea se vor adăuga discuții cu publicul la care invitații vor fi jurnalistul și publicistul Emil Hurezeanu, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea.

Programul festivalului:

Duminică, 3 noiembrie 2024, ora 20:00 | Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”

Concert extraordinar de deschidere Musica Ricercata Festival Op. 7 | Vive la Révolution! | ARNAUD MARZORATI & LES LUNAISIENS

Alături de ansamblul său Les Lunaisiens, Arnaud Marzorati propune publicului să (re)descopere cântecul francez, de la originile sale până în secolul al XX-lea. Explorând acest repertoriu, adesea uitat prin biblioteci, acest bariton pasionat de literatură readuce în atenție primele cântece cu text din istorie.

Aceste lucrări reprezintă mărturii prețioase ale trecutului, ale aventurii umane și ale bogatei muzicalități proprii fiecărei epoci. Prin acest patrimoniu vocal popular și alegând să iasă din formatele tradiționale de concerte, Les Lunaisiens transmit de aproape zece ani, în spectacolele lor, istoria și literatura.

Joi, 7 noiembrie 2024, ora 20:00 | Domul Romano-Catolic

Concert extraordinar – Reformatio vs. Traditio | CARLO VISTOLI & AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN

Joi, 7 noiembrie 2024, Domul Romano – Catolic va găzdui un concert extraordinar, dedicat muzicii baroce, susținut de ansamblul Akademie für Alte Musik Berlin, alături de remarcabilul contratenor Carlo Vistoli. Concertul, intitulat „Reformatio vs. Traditio”, va aduce în prim-plan lucrări celebre ale lui Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi.

Akademie für Alte Musik Berlin este astăzi recunoscută ca unul dintre cele mai importante ansambluri de interpretare istorică din lume și se bucură de o istorie de succes fără precedent. Orchestra concertează în mod regulat în centrele muzicale de top din Europa și este frecvent în turnee în Asia, America de Nord și America de Sud.

Succesul internațional al Akademie für Alte Musik Berlin este evidențiat de peste un milion de înregistrări vândute publicului. CD-urile ansamblului au câștigat numeroase premii internaționale, inclusiv Premiul Grammy și Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik (Premiul criticilor germani de discuri).

Carlo Vistoli este unul dintre cei mai interesanți contratenori ai noii generații. Într-un timp scurt, cântărețul italian a cucerit scenele internaționale de operă și sălile de concert cu măiestria sa. În primul lor program comun, Akademie für Alte Musik Berlin și Carlo Vistoli se dedică lucrărilor-cheie din muzica sacră a lui Vivaldi și Bach.

Duminică, 10 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Sala ARChA, UPT

Recital „Forte e piano” | JUAN PÉREZ FLORISTÁN – fortepiano

În cadrul recitalului susținut de Juan Pérez Floristán vom audia lucrări de Jan Ladislav Dussek, cunoscut drept unul dintre precursorii romantismului, și Ludwig van Beethoven, un titan al muzicii clasice.

Juan Pérez Floristán s-a impus pe scena muzicală grație interpretărilor sale captivante și tehnicii remarcabile. Floristán a câștigat numeroase premii prestigioase, reușind să impresioneze atât criticii, cât și publicul din întreaga lume. A studiat la Conservatorul Regal din Madrid și la Hochschule für Musik und Theater din München. Interpretările sale sunt caracterizate prin emoție, claritate și o tehnică desăvârșită, toate acestea făcându-l un pianist deosebit de apreciat.

Fortepiano-ul, un instrument emblematic al secolului al XVIII-lea și începutului secolului al XIX-lea, se distinge de pian de astăzi prin sunete mai delicate, ce permit nuanțări subtile, rar întâlnite în interpretările contemporane.

Luni, 11 noiembrie 2024, ora: 11:00 | Sala ARChA, UPT

Workshop de pianoforte cu JUAN PÉREZ FLORISTÁN

Juan Pérez Floristán va susține un workshop dedicat artei interpretative la fortepiano, luni, 11 noimbrie 2024, de la ora 11:00, la Sala ARChA a UPT. Artistul va introduce audiența în universul sonor al instrumentului emblematic al secolelor XVIII – XIX, concentrându-se, totodată, asupra importanței expresivității și a interpretării personale. De asemenea, participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu Juan Pérez Floristán, având posibilitatea să înțeleagă tehnica și interpretarea specifice acestui instrument deosebit.

Joi, 14 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Sala Capitol

Concert extraordinar „Folias Antiguas y Criollas: din lumea veche până la cea nouă” | JORDI SAVALL & HESPÈRION XXI & TEMBEMBE ENSAMBLE CONTINUO

Joi, 14 noiembrie 2024, Sala Capitol va găzdui un concert extraordinar susținut de Jordi Savall, un virtuoz al muzicii medievale și renascentiste, împreună cu renumitul său ansamblu Hespèrion XXI, alături de Tembembe Ensamble Continuo.

Concertul va explora bogăția și diversitatea tradițiilor muzicale din barocul spaniol și sud-american, punând în lumină conexiunile fascinante între vechi și nou, între stiluri diferite, dar complementare. Sub conducerea lui Jordi Savall, publicul are ocazia să experimenteze influențele culturale ce au modelat muzica lumii.

Jordi Savall este un renumit violist, dirijor și cercetător muzical spaniol, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul muzicii medievale și renascentiste. Cu o carieră de peste cinci decenii, el a redat locul bine-meritat al unor opere din diverse tradiții muzicale, promovând un dialog între culturi, prin proiecte inovatoare și ansambluri precum Hespèrion XXI.

Tembembe Ensamble Continuo este un ansamblu de renume internațional, dedicat explorării și interpretării muzicii baroce din regiunea Latino-Americană, care acordă o atenție deosebită tradițiilor muzicale din perioada colonială.

Programul serii va pune accent pe interpretarea autentică, onorând rădăcinile muzicii și adăugând, totodată, un suflu modern.

Vineri, 15 noiembrie 2024, ora: 10:00 | Sala Capitol

Concert simfonic educativ „Burghezul gentilom” (14 – 18 ani)| Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA, solist: FLORIN ILIESCU – vioară

Vineri, 15 noiembrie 2024, de la ora 10:00, la Sala Capitol, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea, îi invită pe tinerii spectatori la un concert simfonic educativ ce va avea ca punct central muzica creată de doi mari compozitori, Jean Baptiste Lully și Richard Strauss, inspirată de capodopera „Burghezul gentilom” de Molière.

Concertul dedicat categoriei de vârstă 14 – 18 ani va debuta cu Selecțiuni din Burghezul gentilom LWV 43 (1670) de Jean Baptiste Lully, responsabilul cu organizarea evenimentelor culturale de la cu curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

În continuare, tinerii vor audia Suita Burghezul gentilom Op. 60b (1911/17) de Richard Strauss, o reinterpretare modernă a tematicii lui Lully, care îmbină umorul cu stilul sofisticat tipic epocii.

Dirijorul și violonistul Florin Iliescu le vor explica celor prezenți povestea din spatele compozițiilor pe care le vor audia.

Vineri, 15 noiembrie 2024, ora: 19:00 | Sala Capitol

Concert simfonic „Burghezul gentilom” | Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA, solist: FLORIN ILIESCU – vioară

Vă invităm la un concert simfonic deosebit, susținut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea. Solistul serii va fi violonistul Florin Iliescu, un artist apreciat pentru tehnica sa desăvârșită și expresivitatea interpretativă.

Programul serii va aduce în prim-plan două lucrări celebre, ambele inspirate de comedia „Burghezul gentilom” de Molière: Burghezul gentilom, LWV 43 de J. B. Lully și Suita „Burghezul gentilom”, Op. 60b de R. Strauss. În program, regăsim, de asemenea, Concertul pentru vioară nr. 9 în Sol major, Op. 8 de Joseph Bologne – Chevalier de Saint-Georges.

Concertul evidențiază conexiunile profunde dintre lucrări și promite să ofere publicului o experiență artistică rafinată.

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora: 11:00 | Sala Capitol

ÎNTÂLNIRILE VORBITORINCII: Radu Paraschivescu – scriitor, Cătălin Striblea – jurnalist | Întuneric și lumină în muzica pop-rock

Cel mai vizionat podcast de cultură, „Vorbitorincii”, vine pentru a doua oară în Musica Ricercata Festival. De data aceasta, în cadrul ediției „Vive la Révolution!”, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea se vor întâlni cu publicul timișorean și vor discuta despre „Întuneric și lumină în muzica pop-rock”, evidențiind rolul revoluționar pe care l-a jucat acest tip de muzică la momentul apariției sale și evoluția sa de-a lungul timpului.

Joi, 21 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Domul Romano-Catolic

Concert extraordinar „Dom 270” | Ansamblul Musica Ricercata | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA

Cu ocazia a 270 de ani de la sfințirea emblematicului Dom Romano-Catolic din Timișoara, vă invităm la un eveniment ce aduce în prim-plan armonia dintre muzică și spiritualitate, prin intermediul unui concert extraordinar susținut de Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea.

Lucrarea propusă sprea audiție este „Misa Trinității” de Michael Haydn. Compoziția se distinge prin echilibrul dintre armonia muzicală și mesajul solemn al liturghiei, Michael Haydn lăsând ca moștenire o lucrare pe care, astăzi, o putem percepe ca fiind o fereastră către o epocă în care muzica era nu doar o formă de divertisment, ci și un mijloc de înălțare spirituală.

Frumusețea interpretării va fi completată de vocile remarcabililor soliști vocali: sopranele Roxane Chalard și Marie Zaccarini, mezzosoprana Laura Jarrell, tenorul Nicolae Hațegan și baritonul Vlad Crosman.

Duminică, 24 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Domul Romano-Catolic

Concert extraordinar de închidere a Musica Ricercata Festival | Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA

Sub titlul „‘89”, concertul extraordinar susținut de Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, duminică, 24 noiembrie, încheie ediția „Vive la Révolution!” a Festivalului Musica Ricercata. Sub conducerea dirijorală a maestrului Gabriel Bebeșelea, vom audia Simfonia nr. 3 „Eroica” în mi bemol major, Op. 55 de Ludwig van Beethoven și Recviem în do minor de Luigi Cherubini. Vă invităm să audiați cele două capodopere muzicale și să aflați povestea din spatele acestora, de la ora 20:00, la Domul Romano-Catolic.

Înaintea concertului, de la ora 18:00, la Palatul Baroc din incinta Muzeului de Artă, vă invităm la lansarea cărții „Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare”, semnată de Gabriel Bebeșelea, și la sesiunea de autografe de după eveniment. Invitatul maestrului va fi scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu.

Biletele se găsesc la casierie, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara și pe myticket.ro: https://shorturl.at/21hOb

Cultură

Sărbători pe rit vechi. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, pe scena Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 18:00, vor urca pe scena din Piața Victoriei Bilja Krstić și orchestra sa, Bistrik, într-un concert ce promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți, anunță Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

Bilja Krstić este o artistă emblematică a muzicii tradiționale sârbești și balcanice, cu o carieră de peste 40 de ani, în care a reinterpretat folclorul, printr-o fuziune originală de armonii vocale, elemente etno și influențe contemporane.

Cu un repertoriu impresionant, ce include cântece din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria și alte țări din Balcani, Bilja & Bistrik aduc în prim-plan esența tradițiilor din regiune. De-a lungul carierei, Bilja a lansat șapte albume, dintre care cel mai recent, „Biljur” (2023), reflectă pasiunea sa pentru păstrarea moștenirii muzicale.

Vor răsuna pe scenă, așadar, pe 4 ianuarie, melodii premiate și recunoscute internațional, cum ar fi „Niska Banja”.

Experiența lor live este caracterizată de o atmosferă caldă, sinceră și plină de emoție, care conectează publicul la rădăcinile muzicii tradiționale.

Partener: Radio Banat Link 93,3 FM Timisoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolele „Ierbar“ și „Absurdinia“ încheie FEST-FDR 2024

Publicat

pe

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara are loc  așteptatul spectacol „Ierbar“ de Simona Popescu și Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

O meditație poetică despre viață, având ca sursă de inspirație poezia însăși, dar și natura, spectacolul „Ierbar“ prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului. După cum precizează producătorii spectacolului, Ierbar este o experiență teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoțește concretul așa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri șuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.

Nu întâmplător, ultimul spectacol al FEST-FDR 2024 este o premieră.

Vineri, 20 decembrie, de la ora 19, în Studio UȚU, Teatrul Național din Timișoara prezintă cel mai nou spectacol al său, „Absurdinia“, pe un scenariu de Gavriil Pinte după I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.

Aducând laolaltă rânduri uimitor de contemporane ale unor autori care acoperă mai bine de un secol de literatură, scenariul lui Gavriil Pinte construiește un real parcurs al teatrului românesc al absurdului prin patru marcanți exponenți ai săi. Gavriil Pinte inventează o lume năstrușnică și neprevăzută care funcționează ca un fel de scut, amendând absurdul unui prezent năucitor printr-o „privire burlescă asupra unei lumi în care legea o face principiul aberației, al nonsensului, iar logica este ieșită din făgașul rațiunii”, după cum declară el însuși. Cu umor și cu enorm de multă imaginație, „Absurdinia“ își transformă spectatorii în exploratori care întorc spatele, pe deplin conștient, unei lumi guvernate cu intransigența nesiguranței de sine, descoperind că dincolo de lipsa de comunicare, de privarea limbajului de bogăția sensurilor multiple, de însingurare, mai există rost și sens, mai există râs, bucurie și speranță, pentru că, în cuvintele regizorului Gavriil Pinte, „lumea se vindecă, lumea rezistă, și rezistă fiindcă ea, lumea, e o alcătuire uluitoare”.

Echipa de creație a spectacolului este completată de scenografa Roxana Ionescu și de talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Laura Avarvari, Oana Iovița, Andrei Chifu, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres și Darius Zet.

A doua reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Actorul Mircea Diaconu a murit din cauza unui cancer de colon

Publicat

pe

Actorul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după ce în ultima perioadă a suferit de cancer de colon.

Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului.

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa „Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în „Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), „A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), „Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), „Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: „Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), „Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), „Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi („Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti („Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite