Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români”, ediția a VIII-a, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Consiliul Județean Timiș vă invită la Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români, ” ediția a VIII-a, 2021.

Două zile pline de tradiții, farmec, pasiune și bucuria de a fi împreună prin intermediul folclorului, aceasta este oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Festivalul debutează luni, 18 octombrie, la ora 18.30, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, cu un recital susținut de soliști cunoscuți din zona Banatului, precum Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă și Stana Stepanescu, dar și de interpreți din noua generație: Lăzărică Imbrescu, Andreea Chisăliță și Dorinel Gavriluț Pîrvoni.

Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, coordonată de dirijorul Sebastian Roșca, a pregătit câteva suite de orchestră în care este prezentat spiritul multietnic al Banatului, precum și un moment în memoriam Luca Novac.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul aduce pe scena Sălii Capitol din Timișoara jocuri consacrate din zona Banatului(„Salbele”, „Zvoanele”, „Jocul Duminical”), dar și jocuri ardelenești din Valea Șieului (Bistrița – Năsăud), în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

Momentul coregrafic „Zvoanele” reunește personalități timișorene cu forță artistică, în acest caz coregrafia purtând semnătura cuplului Brândușa și Nicolae Stănescu și pe cea a maestrului Marius Ursu. „De-a lungul”, „De mână”, „Învârtita”, „De-amăgit”, „Așezata”, „Bărbuncul”, „Deasa” sunt câteva jocuri ardelenești care vor fi prezentate în premieră.

Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români” se încheie cu un regal folcloric miercuri, 20 octombrie, de la ora 18.30, la Timișoara Convention Center. Vor aduce tradițiile în inimile și sufletele noastre Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca.

În recital va fi Orchestra Fraților Advahov din Chișinău, alături de invitații Zinaida Julea, Adriana Ochișanu și Igor Cuciuc. Melodii cunoscute, precum „Hangul”, „Hora mare” sau „Jocul moldovenilor” vor aduce la Timișoara tradițiile românești în interpretarea plină de talent a fraților Vasile și Vitalie Advahov.

Conform OUG nr. 68/2021, accesul în sală este permis doar persoanelor care au schema completă de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2(și se află între ziua a 15-a și a 90-a de la confirmarea infectării). Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

Invitațiile vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timișoara, în zilele de 13, 14, 15 octombrie, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 18:00.

Prezintă: Felicia Stoian
Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Cultură

Vernisaj expoziție de pictură: „Călătorie în Univers”, la Timișoara

Publicat

pe

Asociația „Inițiativă în Educație” organizează vernisajul expoziției „Călătorie în Univers”.

Expoziția cuprinde lucrări ale artistei Corina Chirilă reprezentative pentru tematica spațiului cosmic.

„Lucrările ne invită pe fiecare dintre noi într-o călătorie în Univers. O călătorie care ne poartă de la Big Bang și structura Universului la nivel de macrocosmos până la frumusețea planetei albastre, casa noastră. O călătorie printre galaxii, nebuloase planetare, sisteme solare în formare, planete și corpuri cerești”, împărtășește artista.

Corina Chirilă este un biolog ce se exprimă liber prin forme și culori, prin desen și pictură. Absolventă a Facultății de Biologie și a programului de masterat „Biotehnologie în Protecția Mediului”, artista abordează în creațiile sale teme științifice din domeniul astronomiei și al biologiei.

Vernisajul va avea loc joi, 21 septembrie, de la ora 18:00 la 19:00 la sediul CronicLove Productions, Palatul Salamon Brück, str. Florimund Mercy, nr. 9, etaj 2, din Timișoara. Intrarea este liberă.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 – 30 septembrie și va găzdui evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara.  Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.timisoara2023.eu.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://timisoara2023.eu/ro/evenimente/calatorie-in-univers-expozitie-de-pictura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș. Viziunea noastră este ca prin educație putem dezvolta competențe, caractere, cultură și stil. Putem dezvolta autonomie, încredere, armonie și curaj.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacol de teatru și ateliere de dezvoltare personală, teatru și improvizație, la Lugoj

Publicat

pe

Spectacolul de teatru „Eu și mai multe femei“ – one man show cu Zoltan Lovas, actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, în regia lui Nicolae Brânzeu, va fi prezentat la Casa Bredicenilor din Lugoj în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Proiectul mai cuprinde ateliere de dezvoltare personală, teatru și improvizație pentru elevi.

Spectacolul „Eu și mai multe femei“ va avea loc joi, 21 septembrie 2023, de la ora 19.30, în curtea de la Casa Bredicenilor.

Aceesul publicului va fi gratuit.

„Abia aștept întâlnirea cu publicul din Lugoj. O să aduc pe scenă, pe lângă multe emoții, zâmbete și suspans. Am structurat acest spectacol în patru mari capitole: istorii din studenția mea, morțile pe care… le-am trăit pe scenă, rolurile în care mi-am arătat trupul gol în fața publicului și travestiurile pe care le-am jucat. Vă promit o întâlnire în care veți râde, dar veți și lăcrima. Așa… ca-n viață”, transmite Zoltan Lovas.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, în 21 septembrie, Zoltan Lovas împreună cu Nicolae Mihai Brînzeu, regizor și asist.univ.dr. la Facultatea de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest din Timișoara vor preda ore de dezvoltare personală, teatru și improvizație pentru elevii din Lugoj, tot la Casa Bredicenilor.

Spectacolul de teatru și atelierele se vor desfășura în cadrul proiectului „Teatru. De la joc la spectacol“ finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Citeste mai mult

Cultură

O nouă ediție a Fesativalului Fanfarelor, la Muzeul Satului Bănățean

Publicat

pe

În ultima duminică a lunii septembrie, sunteți invitați să retrăiți emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, la Festivalul Fanfarelor!

Cea de-a 35-a ediție a evenimentului se va desfășura duminică, 24 septembrie 2023, și va aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean șapte redutabile formații muzicale. Festivalul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și este finanțat de Consiliul Județean Timiș, iar accesul publicului este liber.

Festivalul se va deschide la ora 16:30, cu parada fanfarelor în incinta Muzeului Satului Bănățean.

De la ora 17:00, va începe spectacolul în cadrul căruia fiecare fanfară va susține un recital pe scena muzeului.

Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Societății Culturale Doinitorii Banatului din Mercina, comuna Vărădia, județul Caraș– Severin; Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din județul Suceava.

De la ora 19:00, publicul va avea ocazia să asculte un recital susținut de invitații speciali ai acestei ediții, Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești, județul Iași.

Intrarea este liberă la Festivalul Fanfarelor.

Fanfara din satul Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfară din ţară. Formația  își revendică rădăcini adânci în tradiţia şi cultura română, este câştigătoarea a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, performând fără nicio dificultate orice gen de muzică, doar live, doar „după ureche”, fără a cunoaşte notele muzicale, începând cu muzica autohtonă, hora şi sârba, continuând cu muzica balcanică, pop, gypsy etc. În anul 1969, participând la primul festival al fanfarelor din ţară, cu o componență de 80 de instrumentişti, Fanfara din Cozmești a obţinut marele trofeu și a făcut primele imprimări la Casa de discuri Electrecord. De-a lungul unei longevive și strălucite traiectorii artistice, fanfara a fost invitată la numeroase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate. Muzica sa  a răsunat în Italia, Franţa, Germania, Lituania, Spania, Polonia, Ucraina.   Solista formației, Ina Chiriac, colaborează cu Fanfara de Cozmești de 16 ani. Interpreta  în vârstă de 30 de ani este fiica unuia dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, de unde a și moștenit talentul și pasiunea pentru muzică.

Programul muzical va fi prezentat de Tania Stavilă- Țunaș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite