Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Gala Premiilor Gopo 2016: „Aferim!”, marele câştigător

Publicat

pe

Filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediţie a Galei Gopo câştigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai bună regie. Statuetele au fost primite de producătoarea Ada Solomon.

„Îmi doresc ca peste încă zece ani Premiile Gopo să fie găzduite de o sală reală, de premieră de film. Deşi mă simt foarte bine pe o scenă de teatru, îmi doresc foarte mult ca filmul să aibă locul lui, în sălile proprii şi în săli dedicate şi acestui gen de cinema”, a spus Ada Solomon, la Gala Gopo, desfăşurată la Teatrul Naţional.

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie, „Aferim!” a cucerit statuetele Gopo şi la alte zece categorii: Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu şi Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu şi Cristinel Şirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Florin Lăzărescu).
Acestora li s-au adăugat şi Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea „Aferim!”.

Filmul „Aferim!” a câştigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin şi a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele româneşti de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal Premiul Gopo a fost câştigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul „Acasă la tata”.

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune i-a revenit lui Andrei Creţulescu pentru filmul „Ramona”, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câştigat de filmul „Chat with Alice” de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo şi prima statuetă câştigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul „Muntele magic”, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câştigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigraţiei evreieşti din România – „Aliyah DaDa”.

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câştigată de Nicolae Constantin Tănase, cu „Lumea e a mea”, iar premiul „Tânăra speranţă” i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul „Larisa” din filmul „Lumea e a mea”.

La categoria Cel mai bun film european câştigătorul Premiului Gopo a fost desemnat „Leviatan” (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obţinut niciun premiu, printre acestea „Bucureşti nonstop” în regia lui Dan Chişu, „De ce eu?” – regia Tudor Giurgiu şi „Comoara” – regia Corneliu Porumboiu.

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul şi actorul Paul Fister a obţinut un Premiu special.

Gala Gopo a avut şi un moment ‘In memoriam’ pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ştefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urşianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo 2016 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția a IV-a, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, organizează Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a IV-a, în 26 iunie 2025, de la ora 18:30, la Timișoara Convention Center din Timișoara.

Soliști renumiți, tamburași, dansatori și extraordinara orchestră a Ansamblului Profesionist Banatul îi vor aduce, împreună cu publicul iubitor de folclor autentic, un omagiu postum artistului care va rămâne, mereu, un simbol al Banatului tradițional.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei legendarului solist de folclor Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale, Petrică Moise a colaborat, de-a lungul impresionantei sale cariere artistice, cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi „Câte-n lume vin și trec”, „Acuș’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.”

A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale devenite adevărate șlagăre populare,  cum sunt  „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi.”

Personalitatea sa fascina  publicul și stârnea de fiecare dată ropote de aplauze și lacrimi, „Țara mea-i, Banatu’ meu” devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Alexandru Pugna, Georgiana și Dan Necșa, Maria Butilă, Pera Todorovici și Tamburași, David Crișan și Daniel Babescu.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura cuplului Floarea și Grigore Munteanu.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Invitațiile sunt disponibile pe platforma: https://www.eventim.ro/ro/bilete/festivalul-national-de-folclor-timisoara-convention-center-hotel-642331/event.html, începând cu 16 iunie, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție publică de cultură,  din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Citeste mai mult

Cultură

Se redeschide Grădina de Vară a Sălii Capitol cu concertul Classic meets The Mono Jacks

Publicat

pe

Un concert ce îi are ca invitați pe membrii îndrăgitei trupe The Mono Jacks va avea  loc într-un spațiu prietenos, Grădina Fila.

Locul va fi redeschis din 27 iunie 2025.

Accesul în Grădina Fila va avea loc de la ora 20:00, iar concertul va începe la ora 21:00.

Concertul rock simfonic dirijat de Remus Grama este primul dintre cele trei pe care Filarmonica Banatul Timișoara le organizează în această vară, în Grădina Fila, sub titlul „CLASSIC meets”. Proiectul își propune să aducă alături de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” artiști reprezentativi ai altor genuri muzicale, demonstrând astfel că muzica clasică poate fi și cool, versatilitatea ei fiind demonstrată prin intermediul colaborărilor din trecut cu Sub Carpați și Implant pentru Refuz, de exemplu, evenimente ce au reunit diferite segmente de public.

Biletele pentru concertul CLASSIC meets The Mono Jacks se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/Tiyrw

Grădina Fila are și două pagini de socializare, pe Facebook și Instagram, unde cei interesați pot afla detalii despre evenimentele organizate în aer liber.

The Mono Jacks

De la cluburi sold out în timp record la concerte în unele dintre cele mai mari săli din țară și turnee alături de o întreagă orchestră, THE MONO JACKS reprezintă o poveste autentică despre muzică, dăruire și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care îi definesc. Un nume de referință pentru scena rock alternativ din România, trupa fondată de Doru Trăscău (ex-AB4) în 2008 a intrat și a rămas în conștiința fanilor livrând povești cântate cu o pasiune inconfundabilă, atât în studio, cât și în show-uri live electrizante.

Organizator: Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

În memoriam Ionel Lucian Șipoș – „Festivalul Jocuri și obiceiuri din Câmpia Banatului”, la Giroc

Publicat

pe

Festivalul „Ionel-Lucian Șipoș” – ediția a V-a, un eveniment dedicat celui care a dus cu mândrie mai departe spiritul și frumusețea dansului popular, va avea loc vineri, 20 iunie 2025, de la ora 8:00, în grădina de vară a Căminului Cultural din Giroc.

Un spectacol plin de emoție, cu artiști de seamă ai folclorului românesc:

Carmen Popovici Dumbravă, Zorica Savu, Aurora și Mihai Săndel, Lucian Drăgan, Dana Gruescu, Codruța Măgurean, Ana Maria Moldovan, Loredana Sur, Bianca Opăriuc, Liliana Laichici și Crăițele (Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta).

Prezentator: Felicia Stoian

Spectacolul va fi încununat de prezența Ansamblului Folcloric „Ghiocelul” din Giroc, coordonat de oameni dedicați, așa cum a fost și Ionel Lucian Șipoș.

Intrarea este liberă!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite