Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Programul spectacolelor la Opera Naţională Română din Timişoara, în februarie şi martie

Publicat

pe

FEBRUARIE                                                                                                                                                                                                                                            Miercuri, 24 februarie 2016, ora: 19.00
NORMA de Vincenzo Bellini
Spectacol de opera.

Duminica, 28 februarie 2016, ora: 19.00
THE FULL MONTY de David Yazbek
Musical in parteneriat cu Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

MARTIE 2016
 
Miercuri, 2 martie 2016, ora: 18.00
CARMEN de Georges Bizet
Spectacol de opera.
 
Joi, 3 martie 2016, ora: 19.00
DISNEY: THE BEAUTY AND THE BEAST (FRUMOASA SI BESTIA) de Alan Menken
Musical in coproductie cu Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.
 
Duminica, 6 martie 2016, ora: 19.00
BAL MASCAT de Giuseppe Verdi
Spectacol de opera.
 
Miercuri, 9 martie 2016, ora: 19.00
DANCING QUEEN, balet-rock pe muzica formatiei Queen.
 
Vineri, 11 martie 2016, ora: 19.00
SCRIPCARUL PE ACOPERIS de Jerry Bock
Musical.
 
Miercuri, 16 martie 2016, ora: 19.00
BOEMA de Giacomo Puccini
Spectacol de opera.
 
Duminica, 20 martie 2016, ora: 19.00
TRUBADURUL de Giuseppe Verdi
Spectacol de opera.
 
Miercuri, 23 martie 2016, ora: 18.00
MY FAIR LADY de Frederick Loewe
Musical.
 
Vineri, 25 martie 2016, ora: 19.00
GISELLE de Adolphe Charles Adam
Spectacol de balet.
 
Miercuri, 30 martie 2016, ora: 18.00
AIDA de Giuseppe Verdi, Spectacol de opera dedicat implinirii a 70 de ani de la infiintarea Operei din Timisoara.

Directiunea Operei isi rezerva dreptul de a efectua modificari in programul prezentat.

Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Operei, str. Marasesti nr. 2, tel. informatii: 0256201286, orar zilnic: 10.00-13.00 si 17.00-19.00.
Mai multe detalii: www.ort.ro

Pentru musicalul „The Full Monty” de David Yazbek si Disney: The Beauty and the Beast (Frumosa si bestia) biletele s-au pus in vanzare la Agentia de bilete a Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, str. Marasesti nr. 2, telefon: 0256201117, orar marti-duminica: 11.00-19.00.

Cultură

„Richard al III-lea“, în premieră în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Celebra replică shakespeariană „azi iarna dezbinării noastre s-a schimbat” va răsuna pentru prima dată într-o montare a Teatrului Național din Timișoara, duminică, 30 martie 2025, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național, în debutul premierei cu spectacolul Richard al III-lea.

În montarea semnată de cunoscutul regizor Radu Iacoban, membru important al echipei Teatrului Național, Richard al III-lea este o necesară reflecție asupra fascinației pe care o exercită orice formă de dominare, oricât de abjectă ar fi, asupra minților, temperamentelor și caracterelor fragilizate – cel mai adesea de teamă sau,  de lăcomie. Este, nu mai puțin, un studiu teatral asupra mecanismelor manipulării, asupra „banalității răului”, după cum identifica Hannah Arendt una dintre cele mai comune, mai distrugătoare și – iată – mai rezistente trăsături ale omenirii, la fel de prezentă și de valabilă în 2025 ca acum aproape patru veacuri și jumătate. Celebra piesă shakespeariană, în traducerea cunoscutului scriitor și dramaturg Horia Gârbea, reface povestea vremelnicului rege englez demonstrând că, alimentate de manipulare, delațiune și dezinformare, semințele răului rodesc letal și, de asemenea, dovedind cu asupra de măsură că între insignifiantul turnător și monstrul care dă numele unei dictaturi este doar o diferență de context istoric – răul și ticăloșia se află și ele în ranița fiecărui soldat, lângă napoleonianul baston de mareșal, conștiința fiindu-i singur – și nu întotdeauna suficient – antidot.

Rolul titular îi este încredințat unuia dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Național din Timișoara – Matei Chioariu, însoțit în acest de spectacol de o distribuție de înaltă calitate: Ion Rizea (câștigător al Premiului UNITER, 2022), Claudia Ieremia, (triplu nominalizată la Premiul UNITER, 2011, 2012, 2019), Sorin Leoveanu (câștigător al Premiului UNITER, 2007,2009, 2012, 2015)  Marin Lupanciuc (nominalizat la Premiul UNITER 2024, câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Gala HOP a Tânărului actor, 2021), Cǎtălin Ursu, Bogdan Spiridon, Cristina Rotaru Chiperi, Ana Maria Cojocaru, Andrei Chifu,  Darius Zet, Teodor Cauș, Oana Iovița, Alexandru Romescu și Andrei Zgăbaia.

Reputatul scenograf Tudor Prodan și  Alina Ilea,  bine-cunoscuta actriță a Naționalului timișorean, care,  de această dată, semnează mișcarea scenică a spectacolului, completează echipa de creație.

Următoarea reprezentație a spectacolului este programată marți, 1 aprilie 2025. Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

Citeste mai mult

Cultură

Lucrări din portofoliul Galeriei Jecza au ajuns la MoMA, în New York

Publicat

pe

Trei lucrări ale unui artist român, reprezentat de Galeria Jecza, au ajuns în patrimoniul celui mai cunoscut muzeu de artă contemporană din lume. Curatorii MoMA (The Museum of Modern Art) din New York au achiziționat creațiile lui Iosif Király (n. 1957) și ale Aurorei Kiraly. Alte două opere de artă importante, o sculptură de Peter Jecza (1939-2009) și o grafică de Roman Cotoșman (1935-2006), au fost achiziționate și în alte colecții americane de prestigiu, extrem de importante la nivel mondial.

Cu aceste vânzări internaționale, Galeria Jecza își consolidează poziția de jucător important pe piața artei contemporane din România. Muzee și colecționari de prestigiu integrează în colecțiile lor opere ale artiștilor reprezentați de galeria timișoreană, validând, astfel, nu numai înaltul nivel artistic al operelor preluate, dar și prestanța galeriei în lume.

MoMA își îmbogățește colecția cu trei lucrări semnate de Iosif Király

Celebrul muzeu din centrul Manhattanului este considerat unul dintre cele mai influente muzee din lume dedicate artei moderne și contemporane. Acesta reunește în colecția sa peste 200.000 de opere de artă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent. Anual, ii trec pragul milioane de oameni, ceea ce îl face unul dintre cele mai accesate muzee din lume, nu doar din America.

Aici au ajuns trei colaje fotografice vintage realizate de Iosif Király în perioada 1986 – 1990. Lucrările au fost achiziționate pentru colecția MoMa în urma selecției curatoarei Roxana Marcoci, în cadrul Paris Photo Fair 2024, unde Galeria Jecza a fost prezentă, reafirmând cu această ocazie relevanța artistului în mișcarea fotografică conceptuală europeană a anilor ’80.

Roman Cotoșman devine parte a colecției Another Space, New York

Tot în New York a ajuns și o lucrare remarcabilă din anii ’60 ale artistului Roman Cotoșman, mai exact în colecția Another Space – Daniel și Estrellita B. Brodsky Family Foundation.

Este binecunoscut că familia Brodsky a făcut din centrul eforturilor sale filantropice un mod de viață care a inclus arta. Fundația celor doi soți s-a implicat în dotarea unor poziții curatoriale la unele dintre cele mai importante muzee de artă din lume, inclusiv Tate Modern din Londra, Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York și Muzeul Metropolitan de Artă (Met Museum). Fundația care le poartă numele este considerată unul dintre cei mai importanți exponenți în lumea colecționarilor de artă.

Opera lui Roman Cotoșman a fost selectată chiar de Estrellita B. Brodsky în cadrul Untitled Art Fair Miami Beach 2024, consolidând astfel moștenirea artistică a artistului născut în Jombolia, județul Timiș, în sfera abstracției geometrice și întărind contribuția sa remarcabilă la mișcarea artei concrete.

Două sculpturi de Peter Jecza intră într-o prestigioasă colecție privată din Chicago

Nu în ultimul rând, două sculpturi realizate în timpul vieții de artistul timișorean Peter Jecza au devenit parte dintr-o importantă colecție privată din Chicago.

„Cu această ocazie, dorim să mulțumim în mod special lui Matthew Stephenson pentru dedicarea sa față de arta sculpturii și pentru angajamentul de a promova arta românească la nivel internațional”, transmit reprezentanții Galeriei Jecza.

**

Galeria Jecza este o galerie de artă contemporană cu sediul în Timișoara, dedicată artei contemporane din anii 1960 până în prezent. Ea a fost fondată inițial ca o afacere de familie, în 2011, de către Sorina Ianovici-Jecza și Andrei Jecza.

Încă de la început, galeria a manifestat o puternică înclinație spre scena artistică locală cu o importanță majoră în anii ’60 și ’70 (Grupul Sigma, printre altele).

Aceasta reprezintă atât artiști și colective artistice, cât și figuri istorice, dar și personalități tinere și proeminente în sfera artei. Prin juxtapuneri curatoriale ale artiștilor din generații diferite, galeria încurajează proiecte de cercetare aprofundată asupra diverselor practici artistice.

Începând cu 2018, Andrei Jecza a preluat conducerea și a rebranduit galeria, dezvoltând atât programul său, cât și lista de artiști reprezentați.

„Obiectivele noastre pentru viitorul apropiat vizează atât menținerea focusului asupra spațiului est-european, cât și extinderea galeriei pe plan național. În acest context, ne bucurăm să anunțăm că, începând din luna mai, Galeria Jecza își va deschide cel de-al doilea sediu în București, cu expoziția marelui pictor contemporan român Marius Bercea, prima expoziție personală a artistului în București în ultimii 20 de ani.

Marcăm astfel un nou capitol pentru galerie, aducând mai aproape de comunitatea din capitală atât artiștii din portofoliu, cât și proiectele noastre curatoriale”, transmite Andrei Jecza.

Citeste mai mult

Cultură

„Forever Elvis” un Concert Tribute for The King of Rock&Roll, la Timișoara

Publicat

pe

O seară magică, plină de ritm și emoție, dedicată tuturor celor care iubesc muzica   nemuritoare a Regelui Rock ‘n’ Roll!

Pe 10 Martie, de la ora 19.00, la Filarmonica „Banatul“ Timișoara va vibra în acordurile inconfundabile ale pieselor lui Elvis Presley  într-un spectacol de excepție susținut de ROBERTO ELVIS& BAND(Enrico-chitară ,Emanuele-chitară ,Cesare-clape, Egidio-percuție) direct din Italia.

O călătorie muzicală electrizantă, unde fiecare notă readuce la viață farmecul unei legende!

Hit-uri celebre precum „Love Me Tender“, „Always On My Mind“, „Are You Lonesome Tonight“, „Suspicious Minds“,    „Can’t Help Falling in Love…” sunt doar câteva dintre piesele ce vor fi prezentate, într-un show vibrant, absolut LIVE, pentru toți fanii, admiratorii și cu dedicație specială pentru toate doamnele și domnișoarele de 8 Martie.

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935 – d. 16 august 1977) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său. 31 de filme și documentare, 64 de albume de studio sau în direct, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc.

Elvis trăiește prin muzica sa.

Biletele costă între 80 și 200 de lei și se găsesc pe iabilet.ro și eventim.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite