Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Proiectul „Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”

Publicat

pe

Kunsthalle Bega are plăcerea să prezinte proiectul „Adina Pintilie : Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” în deschiderea oficială a Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10, Timișoara), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

La evenimentul de deschidere (17-19 Februarie 2023) vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

Alina Cristescu, Kunsthalle Bega, afirmă: „Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega.”

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” s-a bucurat de un ecou deosebit în presa internațională, care l-a inclus în clasamente și articole ce vizează cele mai apreciate participări naționale la ultima ediție a Bienalei. Publicații de referință din lumea artelor vizuale au menționat atenția deosebită de care s-a bucurat proiectul pe scena internațională.  Găsiți mai multe detalii despre ecourile proiectului în mass-media internațională în secțiunea Press Coverage a website-ului www.cathedralofthebody.com.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (Octombrie 2023 – Februarie 2024 ).

Un proiect produs de: Manekino Film, Asociația Culturală Manekino, Kunsthalle Bega și Fundația Calina, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Co-producători: Avanpost, Snaporazverein

Partener principal: BRD România

Parteneri instituționali: Haus der Kulturen der Welt (HKW) Berlin

Parteneri academici: Facultatea de Arte și Design – UVT, Timișoara

Parteneri privați: Tudor Havriliuc & David Corbell, Andrei Dunca

Parteneri catalog și program public: Kilobase, Dispozitiv Books, Motivation Romania Foundation, Mozaiq Association

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia. Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite