Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Trei spectacole ale Naționalului timișorean, incluse în programul FNT 2016

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara a primit cu mare satisfacție rezultatul selecției oficiale a spectacolelor care vor alcătui programul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Astfel, trei  dintre cele 40 de titluri propuse de teatrologul Marina Constantinescu, selecționerul FNT, aparțin Naționalului timișorean: Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, Prin vis, un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga și Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

 

Această triplă selecție este cu atât mai valoroasă cu cât vine să certifice o dată în plus opțiunile estetice ale Teatrului Național privind regizorii care semnează spectacolele selecționate și reconfirmarea unei trupe care poate răspunde deopotrivă unei extraordinare diversități tematice și unor universuri stilistice extrem de particulare. Dacă  eclectismul rafinat care definește teatrul lui Mihai Măniuțiu s-a materializat într-o comedie neagră cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcătuiește un construct teatral din mișcare și din imagini. Nu în ultimul rând, Teatrul Național privește cu emoție selecționarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, ca o extraordinară confirmare a debutului în teatru a regizorului care, prin Ursul de argint câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ca și prin numeroasele premii obținute anterior a marcat istoria cinematografică românească a anilor 2000, precum și a capacității actorilor Teatrului Național din Timișoara de a da consistență scenică lumii imaginate de Radu Jude.

 

„Sunt extrem de bucuroasă – și surprinsă, în aceeași măsură – de selecționarea celor  trei spectacole ale Naționalului timișorean. Sunt trei dintre cele zece propuneri  ale stagiunii 2015 – 2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are Teatrul Național din Timișoara în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare. Poate cea mai importantă oportunitate  pe care o oferă participarea spectacolelor Meteorul, Scene dintr-o căsnicie și Prin vis la Festivalul  Național de Teatru este faptul că astfel putem lărgi considerabil aria de adresabilitate a acestora.  În condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public. De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc în timpul întâlnirii dintre oamenii de pe scenă cu cei din sală, și desigur că astfel selecționerul  spectacolului de teatru are șansa celor mai potrivite percepții, atât de diferite de  imaginea intermediată a camerelor de filmat, oricât ar fi de performante. Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea publicului din Festival cu creațiile spectacolelor Teatrului Național din Timișoara”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spectacolele „Ierbar“ și „Absurdinia“ încheie FEST-FDR 2024

Publicat

pe

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara are loc  așteptatul spectacol „Ierbar“ de Simona Popescu și Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

O meditație poetică despre viață, având ca sursă de inspirație poezia însăși, dar și natura, spectacolul „Ierbar“ prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului. După cum precizează producătorii spectacolului, Ierbar este o experiență teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoțește concretul așa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri șuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.

Nu întâmplător, ultimul spectacol al FEST-FDR 2024 este o premieră.

Vineri, 20 decembrie, de la ora 19, în Studio UȚU, Teatrul Național din Timișoara prezintă cel mai nou spectacol al său, „Absurdinia“, pe un scenariu de Gavriil Pinte după I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.

Aducând laolaltă rânduri uimitor de contemporane ale unor autori care acoperă mai bine de un secol de literatură, scenariul lui Gavriil Pinte construiește un real parcurs al teatrului românesc al absurdului prin patru marcanți exponenți ai săi. Gavriil Pinte inventează o lume năstrușnică și neprevăzută care funcționează ca un fel de scut, amendând absurdul unui prezent năucitor printr-o „privire burlescă asupra unei lumi în care legea o face principiul aberației, al nonsensului, iar logica este ieșită din făgașul rațiunii”, după cum declară el însuși. Cu umor și cu enorm de multă imaginație, „Absurdinia“ își transformă spectatorii în exploratori care întorc spatele, pe deplin conștient, unei lumi guvernate cu intransigența nesiguranței de sine, descoperind că dincolo de lipsa de comunicare, de privarea limbajului de bogăția sensurilor multiple, de însingurare, mai există rost și sens, mai există râs, bucurie și speranță, pentru că, în cuvintele regizorului Gavriil Pinte, „lumea se vindecă, lumea rezistă, și rezistă fiindcă ea, lumea, e o alcătuire uluitoare”.

Echipa de creație a spectacolului este completată de scenografa Roxana Ionescu și de talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Laura Avarvari, Oana Iovița, Andrei Chifu, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres și Darius Zet.

A doua reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Actorul Mircea Diaconu a murit din cauza unui cancer de colon

Publicat

pe

Actorul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după ce în ultima perioadă a suferit de cancer de colon.

Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului.

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa „Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în „Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), „A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), „Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), „Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: „Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), „Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), „Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi („Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti („Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

Citeste mai mult

Cultură

„Colind pentru neuitare“, la Cinema Timișul

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită la evenimentul „Colind pentru neuitare” în 17 decembrie 2024, de la ora 18:30, la Cinema Timiș.

Invitați în recital sunt cei mai îndrăgiți interpreți ai folclorului românesc: Liliana Laichici și Grupul Crăițele: Andreea Chisăliță, Luminița Safta și Oana Stanca, Andrian Stanca și Grupul Craii: Ciprian Pop, Florin Boita, Bogdan Firu, Alexandru Micșescu, Dorinel Gavriluț Pârvoni, Carmen Popovici Dumbravă și Grupul Școlii de Arte Timișoara, Corala Contrast, coordonată de Vasile Bădescu.

În recital și în prezentarea spectacolului va fi prezent pe scena de la Cinema Timiș Marius Ciprian Pop.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca.

Accesul se desfășoară pe bază de invitații disponibile din data de 9 decembrie 2024, ora 11:00 pe platforma eventim: https://www.eventim.ro/ro/bilete/colind-pentru-neuitare-timisoara-cinema-timis-659875/event.html

„Colind pentru neuitare” este un eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, manager Liliana Laichici și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Cu gândul la Nașterea Domnului și la cei al  căror sacrificiu și  curaj ne-au dat nouă, celor de astăzi, dreptul de a sărbători Crăciunul în libertate, cu gândul la lumea și viața  nouă ce s-au născut în  această zi!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite