Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Ziua Națională a României, la Timișoara. Defilare și spectacol folcloric cu Ansamblul folcloric „Timișul“ și invitații

Publicat

pe

De Ziua Naţională a României, la Timişoara, va avea loc o defilare militară în Parcul Central „Anton Scudier” și un spectacol folcloric cu invitați speciali, în Piața Libertății.

Participanții vor avea nevoie de certificatul digital european COVID-19.

Programul va începe miercuri, 1 Decembrie, la ora 11.00 cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României.

La ora 11.03 – 11.10 are loc oficierea serviciului religios, la 11.10 – 11.16 sunt programate discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut.

Între orele 11.22 – 11.30 are loc defilarea Detaşamentului de Onoare.

Toate aceste activităţi vor avea loc în Parcul Central „Anton Scudier” din Timişoara, iar accesul în perimetrul unde va avea loc ceremonialul va fi permis doar în baza Certificatului digital european COVID-19.

Seara, de la ora 18.00, în Piața Libertății, Ansamblul folocloric „Timișul“ va prezenta un program variat, cuprinzând momente coregrafice din Banat, Oltenia, Ardeal și Moldova, alături de îndrăgiții soliști vocali Olguța Berbec, Angelica Flutur, Petrică Miulescu Irimică și Răzvan Rădos.
Moment special al serii se numește  Ansamblul „Timişul“ featuring TM GROOVE.
Ansamblul folcloric “Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara s-a impus, de-a lungul timpului, ca unul dintre cele mai valoroase formaţii de folclor autentic din ţara noastră, valoarea şi prestigiul fiindu-i în permanentă ascensiune, devenind unul din cei mai eficienţi ambasadori culturali ai Timişoarei, ai Banatului şi a României.

 

Cultură

„Asimptomatic”, filmul care promovează frumusețile Banatului, se lansează în cinematografe

Publicat

pe

Timișoara Film Society, un ONG local dedicat promovării artei cinematografice, se pregătește să aducă în atenția comunității filmul „Asimptomatic”, un proiect remarcabil realizat în Timișoara, care va avea premiera în cinematografele Cinema City din Timișoara (Shopping City) și București (AFI Cotroceni) începând cu data de 23 februarie.

Într-o zonă încă neexploatată a cinematografiei locale, această asociație a reușit să creeze un proiect cinematografic deosebit, „Asimptomatic”, care se bucură de sprijinul și implicarea comunității.

Productia cinematografica „Asimptomatic” surprinde privitorul cu o poveste captivantă. Personajul principal trăiește două vieți paralele, una reală și alta din subconștientul său.

Lupta pentru a echilibra aceste două realități este una interioară, dar în același timp palpabilă, personajul principal simțindu-se neînțeles. Acțiunea filmului se desfășoară în prezent și într-o dimensiune futuristă. Filmul se încadrează în genul dramatic, științifico-fantastic.

Cu scene filmate în diverse locații din Timișoara, Sasca Montană, Peciu Nou și Giroc, acest proiect a adus laolaltă talente locale, pentru a crea ceva cu adevărat special.

Filmul „Asimptomatic” nu numai că aduce o poveste captivantă pe marele ecran, dar pune în evidență și frumusețea, autenticitatea regiunii Banat. Cu peisaje naturale pitorești din Sasca Montană, râul Bega și orașul Timișoara ca fundal, acest film nu doar încântă privitorii prin intermediul imaginilor, dar subliniază și bogăția culturală a acestei zone.

Prin promovarea locurilor din Banat, „Asimptomatic” ne invită să explorăm și să ne îndrăgostim de această regiune pitorească, să descoperim culturile locale și să ne bucurăm de unicitatea sa.

Astfel, pelicula „Asimptomatic” reprezintă o realizare remarcabilă pentru comunitatea cinematografică locală.

Lungmetrajul va rula în cinematografele Cinema City Shopping City Timisoara și în București la AFI Cotroceni.

Regizor: regie colectivă TFS

Distribuția: Simion Caragia, Vanesa Serac, Sabina Bijan, Ana-Maria Pandele Andone, Răzvan-Mircea Oroian, Cristian-Alexandru Brătoiu, Claudiu Dogaru, Diana-Melinda Stampar.

Producător executiv MĂDĂLINA MARI STÎNĂ, scenariu ALISA ROTELIUC, regie MAALOV, efecte vizuale MIHAI MW GROZA, MARIO FARKAS, ALEXANDRU GERU, OVIDIU ROTELIUC, muzica GEORGE DENIS, OVIDIU DODO MOLDOVAN, sunet ATTILA LUKINICH, post-producția (montajul, colorizarea, postsincron, foley) au fost realizate in studioul TIMIŞOARA FILM SOCIETY.

Proiect susținut de Timiș Press și Colosseum Timișoara.

Timișoara Film Society este o asociație născută din pasiunea comună pentru film a unui grup de oameni motivați, care aduc o nouă perspectivă și un suflu proaspăt în industria cinematografică locală.

Citeste mai mult

Cultură

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Publicat

pe

Martorii lui Iehova promovează diversitatea lingvistică și folosirea limbii materne.

Albaneza, armeana (inclusiv armeana de est și armeana de vest), maghiara, ruteana (din Carpați), limbajul semnelor românesc, româna și rromani (România) – toate acestea fiind vorbite pe teritoriul României –,  sunt doar câteva dintre cele peste 1 000 de limbi în care este disponibil conținut pe jw.org, cel mai tradus site din lume.

Ziua Internațională a Limbii Materne va fi sărbătorită în 21 februarie și va sublinia importanța faptului de a avea acces la conținut în limba principală vorbită de fiecare persoană, denumită deseori „limba inimii”. Referitor la impactul folosirii limbii materne asupra unui om, mulți obișnuiesc să spună că dacă îi vorbești cuiva în propria limbă, cuvintele îi vor ajunge la inimă.

Potrivit Raportului de monitorizare a educației la nivel global, întocmit de UNESCO, în jur de 40% din locuitorii planetei nu au acces la educație într-o limbă pe care o vorbesc și o înțeleg.

Martorii lui Iehova desfășoară o muncă susținută de traducere la nivel global. Site-ul jw.org conține materiale în 1087 de limbi, dintre care multe sunt limbi indigene sau limbaje ale semnelor (peste 100). Totodată, nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere le sunt puse la dispoziție materiale care pot fi citite în Braille.

În România, potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 2021, populația rezidentă cuprinde cel puțin 21 de etnii și limbi materne. Site-ul jw.org conține materiale în fiecare dintre acestea, inclusiv în ruteană (din Carpați), vorbită de 594 de cetățeni sau în macedoneană, vorbită de numai 201 cetățeni. Totodată, există materiale în rromani (România), limbă vorbită de a treia etnie ca mărime din țară.

Conținutul site-ului jw.org este conceput în așa fel încât să fie practic pentru viața de zi cu zi. Acesta include o diversitate foarte mare de materiale care pot fi descărcate gratuit, cum ar fi:

Timișoara. Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, în municipiul Timișoara și în alte 11 orașe din țară, Martorii lui Iehova vor încuraja folosirea limbii materne prin intermediul bine-cunoscutelor cărucioare mobile care vor îndrepta atenția asupra site-ului jw.org – cel mai tradus site din lume. Locuitorii orașului nostru sunt invitați cu căldură să viziteze cărucioarele mobile și să solicite o publicație în limba maternă, fie în format tipărit, fie în format electronic. Cărucioarele vor putea fi vizitate între orele 9:00 și 17:00 în următoarele locuri din oraș: Piața Victoriei, Piața Unirii și la intrarea în Iulius Town, dinspre Centru. În această inițiativă vor fi implicați 45 de timișoreni, iar la nivel național, în toate cele 12 orașe, vor lua parte în total 643 de persoane.

În 2021, la Festivalul și Conferința Internațională a Limbii Materne, Martorii lui Iehova au beneficiat de o recunoaștere publică pentru munca lor de traducere desfășurată în limbile vorbite în Filipine. La acel eveniment academic au participat profesori, oameni politici internaționali, cercetători și specialiști din 12 țări. Într-o prezentare cu tema „Activitatea de traducere a Martorilor lui Iehova depășește granițe, spre folosul oamenilor de orice naționalitate și limbă”, traducătorul Elnathan Lee, Martor al lui Iehova, a spus: „Cei care traduc publicațiile Martorilor lui Iehova consideră că munca lor aduce foloase societății. Obiectivul lor este să realizeze traduceri ușor de înțeles pentru oamenii de pretutindeni, astfel încât cititorii să fie bine informați și încurajați”.

Pe lângă faptul că traduc Biblii, Martorii lui Iehova au înființat în toată lumea birouri de traducere la distanță care le permit traducătorilor să trăiască acolo unde limba-țintă este vorbită de mulți oameni. Rezultatul acestui sistem de traducere global este că materialele traduse sunt exacte și ușor de înțeles.

O realizare majoră a avut loc în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19. Programul anual al congreselor regionale a fost tradus în peste 500 de limbi și a putut fi urmărit online. Traducătorii au avut de depășit numeroase obstacole, între care resursele limitate și timpul scurt avut la dispoziție.

Iată câteva știri despre realizările recente ale muncii de traducere la nivel global:

JW.ORG oferă și resurse pentru învățarea unei limbi străine, inclusiv articolul „De ce să învăț o limbă străină” și foaia de lucru „Sugestii pentru a învăța o limbă străină”.

Pentru mai multe informații, vizitați jw.org, site care în 2022 a aniversat 25 de ani de existență.

Departamentul de informații publice al Martorilor lui Iehova

Citeste mai mult

Cultură

Recital educativ la Filarmonica Banatul. Coloane sonore din filme celebre, pentru copii

Publicat

pe

Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 vă invită într-o călătorie muzicală prin lumea filmului. Recitalul educativ 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬𝐨𝐧𝐨𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐛𝐫𝐞 este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani și promite să transforme 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐨𝐥 într-un tărâm al poveștilor muzicale, 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟓 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟓:𝟎𝟎.

Emoția melodiilor din universul cinematografic vor captiva atenția publicului tânăr în interpretarea remarcabilă a Corului „Ion Românu” al Filarmonicii 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙, sub îndrumarea maestrului Iosif Todea. Pe scenă vor urca soliștii: Bianca Mihăescu – soprană, Ana Kui – mezzosoprană, Alexandru Șuca – bariton, Antoniu Marc – bariton.

Pe lângă a fi un spectacol muzical de excepție, recitalul oferă o oportunitate de învățare prin intermediul muzicii.

Copiii vor fi încurajați să descopere elemente muzicale, să exploreze povestea din spatele fiecărei melodii și să se conecteze cu frumusețea muzicii clasice și a filmului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite