Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Cum să alegeți cele mai potrivite jucării – cadou pentru Crăciun

Publicat

pe

Jucăriile sunt printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, motiv pentru care marile magazine au oferte dintre cele mai variate. Părinţii însă trebuie să achiziţioneze jucăriile potrivit vârstei copilului şi aptitudinilor acestuia, sfătuiesc reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC), iar bucuria darului va fi mare.

Cadourile pe care copiii le aşteaptă de la Moş Crăciun, jucăriile, sunt cele mai vândute produse în perioada sărbătorilor de iarnă. Foarte mulţi „moşi” nu sunt însă foarte atenţi la ceea ce cumpără, astfel că specialiştii în protecţia consumatorului sunt nevoiţi să atragă atenţia, în fiecare an, asupra pericolelor la care pot fi expuşi copiii care primesc jucării nepotrivite vârstei lor.

„Achiziționarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul copiilor mici. Asigurați-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula și sufoca. Jucăriile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau tăioase. De asemenea, jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ținute în locuri sigure și oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulților”, precizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit site-ului asociaţiei.

Totodată, jucăriile care au piese sub 7 cm x 7 cm constituie un real pericol pentru copiii mai mici de 4 ani, deoarece pot fi înghițite. Consumatorii care achiziţionează jucăriile direct din magazine trebuie să fie atenţi la etichete, întrucât acestea precizează vârsta pentru care sunt recomandate, modul de utilizare, dar şi dacă produsul respectă regulile de securitate.

De exemplu, marcajul CE arată că produsul respectă cerințele aplicabile în materie de securitate impuse la nivelul Uniunii Europene. Cerințele esențiale de securitate vizează proprietățile fizice și mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghițirii, inhalării etc.), inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.), proprietățile chimice (să nu conțină substanțe chimice periculoase etc.), proprietățile electrice, igiena, radioactivitatea.

Jucăriile care conţin piese mici nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de 3 ani, deoarece acestea prezintă un risc de sufocare. De asemenea, la achiziţia jucăriilor din pluş, părinţii trebuie să se asigure că ochii, nasul și alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Nu în ultimul rând, este recomandat ca jucăriile să fie achiziţionate din magazine de specialitate, de la comercianţi de încredere, iar în momentul în care copiii se joacă, adulţii trebuie să-i supravegheze.

Dacă sunt bine alese, jucăriile influenţează pozitiv dezvoltarea copilului. De exemplu, pentru grupa de vârstă 0-1 an sunt potrivite jucăriile care fac zgomot, figurinele mişcătoare, păpuşile lavabile. Pentru copiii din grupa de vârstă 2-3 ani sunt recomandate maşinuţe, figurine de animale, cuburi cu poveşti, ştampile cu animale, cărţi cu poze. Jucăriile preferate de copiii de 4-5 ani sunt cele care imită activităţile adulţilor, de exemplu truse medicale, set de vase de bucătărie, joc de prăvălie, joc despre circulaţie, cărucior de păpuşi. Pentru copiii care se pregătesc deja de şcoală vor fi cumpărate jucării care dezvoltă creativitatea şi memoria, precum jocuri de societate, şah, domino, jocuri cu regulament, lego, puzzle, enciclopedii pentru copii etc.

În acest an, românii au un buget mediu total alocat pentru sărbătorile de iarnă de aproximativ 1.660 lei, din care 564 lei sunt destinaţi cadourilor ce vor oferite celor dragi, potrivit studiului „Cumpărăturile de sărbători”, realizat de Mednet Marketing Research Center.

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite