Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Cultivatorii de usturoi pot primi până la 3.000 de euro/hectar subvenție

Publicat

pe

Cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2020 un sprijin financiar de 14.248,8 lei/hectar (maximum 3.000 euro/hectar) prin schema de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi.

În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la usturoi, de la circa 67.000 de tone produse în 2010 la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.

Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), resursele financiare alocate pentru susţinerea producătorilor de usturoi depăşesc 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro.

Astfel, cei care vor să beneficieze de aceste ajutoare de minimis pentru cultura de usturoi trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi, să valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexe, completat cu tratamentele aplicate culturii şi o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafeţele cultivate cu usturoi.

MADR, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, va efectua inspecţii în teren, pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor şi va verifica permanent modul de respectare a condiţiilor prevăzute în program de către beneficiarii acestuia.

În anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei trebuie depuse la direcţiile pentru agricultură până la data de 27 noiembrie.

Producţia de usturoi în România a scăzut cu aproape 20% în ultimii ani, de la circa 67.000 de tone în 2010 la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ.

Suprafaţa cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, de pe care s-a obţinut o producţie de 55.673 tone. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş. Circa 62% din totalul exploataţiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0,004 ha şi 1 ha, o suprafaţă medie a exploataţiei fiind de 0,22 ha.

La nivelul României, consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Din țară

COD GALBEN de ploi în Banat (Actualizare)

Publicat

pe

Judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin se vor afla timp de 24 de ore, începând de sâmbătă seara, sub atenţionare cod galben de ploi.

O atenţionare cod galben, valabilă pentru perioada 14 septembrie, ora 22.00 – 15 septembrie, ora 22.00, vizând ploi însemnate cantitativ, a fost emisă de Agenția Națională de Meteorologie pentru Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, unde cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

ACTUALIZARE

Meteorologii au anunțat duminică, faptul că din 15 septembrie, ora 16.00 până în 16 septembrie, ora 10.00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de ploi, valabilă pentru nordul şi estul Moldovei, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei.

Citeste mai mult

Din țară

Același preț la energie electrică și la gaze naturale, până în martie 2025

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat vineri, la un post de televiziune, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că în ultima perioadă au scăzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”, a spus Sebastian Burduja la Antena 3.

Ministrul Energiei a mai declarat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.

„Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300 kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a precizat că se vor căuta soluții și pentru plata facturilor din anul viitor, în special în ceea ce privește persoanele vulnerabile.

Citeste mai mult

Din țară

Elevii s-au întors la școală. Ce structură are anul școlar 2024 – 2025

Publicat

pe

Cursurile anului şcolar 2024 – 2025 încep luni, iar elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare.

A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe, între care aşa-numita „vacanţă de schi” în februarie, care este diferită în fiecare judeţ.

„Din punct de vedere administrativ, anul şcolar 2024 – 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”, arată Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2024 – 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe, între care şi aşa-numita vancanţă de schi, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite.

Vacanţa de vară va începe de sâmbătă, 21 iunie 2025.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 6 iunie 2025.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025.

Pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 27 iunie 2025.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite